Косачки за трева

Косачки за трева ⋆ Косачка на цена от Вносител ⋆ Коледжиков

Какво е косачка за трева?

Най-общо казано, това е устройство, което реже тревните стръкове като използва едно или няколко въртящи се остриета. В продължение на векове тревата се е косяла от работници, които обикалялш пасища и полета с остри коси. Този начин на косене е бавен и уморителен процес, при това доста неефективен. Ръчната коса може реже добре само мокра трева. Ако се върнем назад в историята, ще открием, че първите косачки, които се появяват преди средата на 20-ти век, са представяли барабан с ножове. Те се задвижвали се изцяло от силата на човека, който ги бута.

След Втората световна война малките двигатели стават по-мощни. Това позволява появата на нов вид машини за косене - роторни. Те косят чрез хоризонтално разположено острие, което се върти и удря тревата. То е поставено в корпус, който предпазва околните от хвърчащи стръкове и камъни. Обикновено този вид машини за косене разполагат с колела и кош за събиране на тревата.

Основната версия на роторна косачка има прикрепена към нея дръжка. Операторът застава зад нея и с бутане я придвижва напред. Самоходните версии имат трансмисия, която върти колелата, използвайки силата на двигателя. 

Разбира се, не всеки иска да ходи, а някои хора имат големи тревни площи и се нуждаят от нещо с повече мощност. За тях бензинова машина за косене е отговорът на техните нужди за грижа за тревата.

Днес на пазара ще намерите много различни и съвременни машини за косене като трактори, роботи, zero turn и други. Повечето от тях притежават едно общо нещо - въртящо се острие, задвижвано от мотор.

Принцип на работа на косачки за райграс

Колкото и да е голяма или сложна, всяка косачка за трева се нуждае от двигател. Той е необходим, за да може ножът да се върти достатъчно бързо и да реже тревата.

Повечето модели се задвижват от двигател с вътрешно горене, който може да бъде двутактов или четиритактов. Двутактовите работят чрез изгаряне на смес от бензин и масло. Четиритактовите имат отделен горивен резервоар и картер.

Популярни са обаче и вариантите, които използват електрически двигатели. Захранването им се осъществява посредством кабел. Акумулаторните косачки са съвременна разновидност. Те се задвижват от батерия.

Прикрепен към двигателя е дросел, често монтиран на кормилото, който поддържа потока на гориво към мотора. За да се предотврати нараняване, двигателят се изключва при освобождаване на газта. Дроселът при някои модели позволява регулиране на скоростта.

Моторът завърта вертикална ос, към която е прикрепено голямо острие, което обикновено е направено от стомана. То е разположено хоризонтално на няколко сантиметра от земята. Ножът се върти с 3000 оборота в минута и отразява тревата, когато преминава над нея. 

Някои ножове са специално проектирани за раздробяване на изрезките на миниатюрни парчета - известно като мулчиране. Независимо дали изрезките са мулчирани или не, те се изхвърлят встрани на моравата или назад в кош за събиране. 

Ако косачката е самоходна, моторът ѝ завърта задвижващ вал, свързан с ремък или верига. Скоростна кутия на задвижващия вал позволява задвижване на колелата.

Как да изберем косачка според нашите нужди?

Независимо дали притежавате декари тревна площ или малка морава, когато става въпрос за грижа за райграса, имате две възможности. Наемате работници или го вършите сами. Ако изберете втория вариант, изборът на правилна косачка ще бъде важен. 

Въпреки че всички тревни площи могат да изглеждат сравнително еднакви по своя характер, те могат да имат съвсем различни нужди. Първо, ще трябва да определите какви функции да има вашата машина за косене, за да поддържате най-добре своята площ. 

Запознайте се добре с вашата тревна настилка и градина, чак до най-фините детайли. 

 • Каква е плътността на тревата - oпределете гъстотата на райграса, защото от това зависи размерът и въртенето на острието.
 • Колко голяма е вашата морава - aко е твърде голяма, е невъзможно да се обработва със стандартен модел. За вас по удачен е трактор за косене. От друга страна, големите машини за косене не могат да маневрират в малки и тесни участъци.
 • Какъв е релефът на вашия двор - има ли склонове и стръмни участъци? Преценете дали физически сте в състояние да бутате косачката за трева нагоре по хълмовете и да я удържате при спускания. Освен това помислете за уменията, необходими за маневриране на косящ трактор по този труден терен. Ако имате сериозни склонове и голям двор, ви препоръчваме да използвате самоходна машина за косене.

Какви косачки за трева предлагате?

Според размерите си всяка една косачка е подходяща за определен терен, натоварване и предназначение. Основно може да ги разделим на:

 • Ръчни
 • Градински
 • Тракторни
 • ZeroTurn
 • Райдъри
 • Прикачни
 • Роботи за косене
 • Палцови
 • Радиоуправляеми
 • Професионални.

Най-малките видове са подходящи за частни жилищни тревни площи и градини. Тези с колела и двигател, при които оператора ходи зад тях се използват за по-големи поляни. Косачките, които приличат на малки трактори и райдърите обслужват обширни терени и са оборудвани така, че операторът да може да се вози върху тях.

За поддръжка на общински имоти и огромни тревисти райони съществуват професионални и прикачни модели за трактори и ZeroTurn с нулев радиус на завиване. Най-иновативното в момента са роботите за косене, проектирани да работят изцяло самостоятелно или чрез дистанционно / радиоуправление. Тъй като, всеки вид е строго индивидуален, ще откриете подробна информация в съответната подкатегория.

Предлагат се, ръчни електрически и акумулаторни модели, но най-разпространени са моторните. Всеки вид има своите предимства и предназначение. Опознайте накратко всеки от тях.

Механични машини за косене

Имат ръчно задвижване. Операторът бута косящата машина в желаната посока. Косилният апарат е барабан за това и типичния представител са барабанните или наречени още шпинделни косачки.

Електрически тревокосачки

При тях монофазен електрически двигател осигурява въртенето на ножа. Задвижват се с бутане, като придвижването е гладко, благодарение на колелата с лагери.

Бензинови косачки

Както се досещате от името, тяхна задвижваща сила е бензинов двигател с вътрешно горене. По-малките модели се задвижват ръчно, докато другите имат самоход. 

Защо да ги закупите от Коледжиков?

Ние сме водеща компания в сферата на търговията с градинска техника. Нашият дългогодишен опит ни дава увереност, че можем да удовлетворим максимално изискванията на нашите клиенти. Поддържаме най-добрите цени на стоките си и при нас ще получи перфектно обслужване и качествен сервиз

Буйна, зелена морава е това, което много градинари мечтаят да притежават. И затова ви трябва добра машина за косене. Всъщност тревата често е най-голямата площ от градината и поради това е жизненоважно да подберете косачка за трева, която отговаря на конкретните условия за работа. 

Косачката е най-важният инструмент за градинарство, който можете да притежавате. При нас ще намерите много различни видове на изгодна цена. От обикновени варианти до най-модерните и иновативни машини за косене с множество функции.

Препоръчваме косачките за трева на:

 • GRILLO
 • ETESIA
 • FERRIS
 • AL-KO
 • PERUZZO
 • GREENWORKS
 • HUSQVARNA
 • MCCULLOCH
 • HONDA
 • STIHL
 • CUB CADET
 • SPIDER
 • SHIBAURA
 • KUBOTA

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Ако нямате създаден акаунт в koledzhikov.bg, може да направите бърза поръчка, без да си правите такъв или като позвъните на някои от предоставените телефони за връзка. Възможно е да направите поръчка и чрез профила си във Facebook.

Какви са начините за доставка?

Всеки един продукт позволява избор на типа на доставката, като можете да изберете най-удобният начин за вас:

 • Можете да изберете доставка до офис на куриер.
 • Има възможност за лично предаване, в някой от нашите магазини, намиращи се в София и Варна.
 • Доставяме и до адрес, чрез куриер.

Каква е цената за доставка?

Цената за доставяне на продукт зависи от стойността на покупката или от нейното тегло. При поръчки над 250 лева предлагаме безплатен транспорт на определени категории продукти, които не са в промоция. Някои артикули като професионални машини и промоционални продукти може да са с доставка за сметка на купувача. За да сте сигурни в крайната цена, направете запитване до някой от нашите търговци.

В какъв период ще получим продуктите?

Стараем се да изпълним максимално бързо всяка поръчка, защото всеки клиент е важен за нас. Наличните артикули изпращаме в срок от 1 до 3 работни дни, а останалите, които изискват внос доставяме до 30 работни дни.

В какъв ценови диапазон са продуктите в категория “Косачки за трева”?

Разполагаме с огромен избор от различни по вид и цена косачки, които отговарят на нуждите на професионалните и хоби потребители. Изберете своята хоби косачка, сред множество модели, започващи от 100 лв., а за професионалистите ще предложим големи и мощни, професионални райдер косачки, на реномирани марки, с цени достигащи дори 16 000 лв.

Как и кога можем да се свържем с вас?

За да се свържете с нас е необходимо да ни потърсите в работните дни по телефон, да ни оставите съобщение в социалните мрежи или да ни пишете на електронната поща.

За Варна

 • Телефони: 0888 526 133, 052 30 35 90, 052 30 36 90 
 • E-mail: varna@kol-bg.com

Работно време:

 • от Понеделник до Петък: 8.30 - 18.00 ч.
 • Събота: 8.30 - 14.00 ч.
 • Неделя: почивен ден 

За София

 • Телефони: 0887 201 700, 0879 027 917, 0879 027 918, 0885 479 918, 0889 722 581 
 • E-mail: sofia@kol-bg.com

Работно време

 • от Понеделник до Петък: 9.00 - 18.00 ч.
 • Събота: 9.00 - 14.00 ч.
 • Неделя: почивен ден

Категории

Често задавани въпроси за косачки за трева

Кое е най-доброто време за косене на тревата? 

Мнозина споделят мнението, че най-доброто време за косене на трева е между 8:00 и 10:00 часа сутринта, когато тя е суха. Ако пропуснете този времеви отрязък, пробвайте през късния следобед - след 16:00 часа. 

Преди или след дъжд да кося?

Най-добре е да косите преди дъжд. Ако в прогнозата за времето пише, че ще вали по-късно през деня, извадете косачката за трева възможно най-скоро. В противен случай следващото косене трябва да бъде, когато тревата е абсолютно изсъхнала. 

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички