Косачки за трева

Косачки за трева ⋆ Косачка на цена от Вносител ⋆ Коледжиков

Какво е косачка за трева

Най-общо казано, това е устройство, което реже тревните стръкове, като използва едно или няколко въртящи се остриета. В продължение на векове тревата се коси от работници, които обикалят пасища и полета с остри коси. Освен, че ръчното косене е бавен и уморителен процес, е доста неефективно. Ръчната коса реже добре само мокра трева. 

Първите косачки, които се появяват преди средата на 20-ти век, са представяли барабан с ножове. Задвижват се изцяло от силата на човекът, който ги бута.

След Втората световна война малките двигатели стават по-мощни. Това позволява появата на нов вид машини за косене - роторни. Те косят чрез хоризонтално разположено острие, което се върти и удря тревата. То е поставено в корпус, който предпазва околните от хвърчащи стръкове и камъни. Обикновено този вид машини за косене разполагат с колела и кош за събиране на тревата.

Основната версия на роторна косачка има прикрепена към нея дръжка. Операторът застава зад нея и с бутане я придвижва напред. Самоходните версии имат трансмисия, която върти колелата, използвайки силата на двигателя. Разбира се, не всеки иска да ходи, а някои хора имат големи тревни площи и се нуждаят от нещо с повече мощност. За тях бензинова машина за косене е отговорът на техните нужди за грижа за тревата.

Днес на пазара ще намерите много различни и съвременни машини за косене като трактори, роботи, zero turn и други. Повечето от тях притежават едно общо нещо - въртящо се острие, задвижвано от мотор.

Принцип на работа на косачки за райграс

Колкото и да е голяма или сложна, всяка косачка за трева се нуждае от двигател. Той е необходим, за да може ножът да се върти достатъчно бързо и да реже тревата.

Повечето модели се задвижват от двигател с вътрешно горене, който може да бъде двутактов или четиритактов. Двутактовите работят чрез изгаряне на смес от бензин и масло. Четиритактовите имат отделен горивен резервоар и картер.

Популярни са обаче и вариантите, които използват електрически двигатели. Захранването им се осъществява посредством кабел. Акумулаторните косачки са съвременна разновидност. Те се задвижват от батерия.

Прикрепен към двигателя е дросел, често монтиран на кормилото, който поддържа потока на гориво към мотора. За да се предотврати нараняване, двигателят се изключва при освобождаване на газта. Дроселът при някои модели позволява регулиране на скоростта.

Моторът завърта вертикална ос, към която е прикрепено голямо острие, което обикновено е направено от стомана. То е разположено хоризонтално на няколко сантиметра от земята. Ножът се върти с 3000 оборота в минута и отразява тревата, когато преминава над нея. Някои ножове са специално проектирани за раздробяване на изрезките на миниатюрни парчета - известно като мулчиране. Независимо дали изрезките са мулчирани или не, те се изхвърлят встрани на моравата или назад в кош за събиране. Ако косачката е самоходна, моторът ѝ завърта задвижващ вал, свързан с ремък или верига. Скоростна кутия на задвижващия вал позволява задвижване на колелата.

Как да изберем косачка според нашите нужди

Независимо дали притежавате декари тревна площ или малка морава, когато става въпрос за грижа за райграса, имате две възможности. Наемате работници или го вършите сами. Ако изберете втория вариант, изборът на правилна косачка ще бъде важен. Въпреки че всички тревни площи могат да изглеждат сравнително еднакви по своя характер, те могат да имат съвсем различни нужди. Първо, ще трябва да определите какви функции да има вашата машина за косене, за да поддържате най-добре своята площ. 

Запознайте се добре с вашата тревна настилка и градина, чак до най-фините детайли. 

 • Каква е плътността на тревата?

Определете гъстотата на райграса, защото от това зависи размерът и въртенето на острието.

 • Колко голяма е вашата морава?

Ако е твърде голяма, е невъзможно да се обработва със стандартен модел. За вас по удачен е трактор за косене. От друга страна, големите машини за косене не могат да маневрират в малки и тесни участъци.

 • Какъв е релефът на вашия двор?

Има ли склонове и стръмни участъци? Преценете дали физически сте в състояние да бутате косачката за трева нагоре по хълмовете и да я удържате при спускания. Освен това, помислете за уменията, необходими за маневриране на косящ трактор по този труден терен. Ако имате сериозни склонове и голям двор, Ви препоръчваме да използвате самоходна машина за косене.

Каква косачка за трева да си закупите от Коледжиков

Според размерите си, всяка една е подходяща за определен мащаб и предназначение. Основно може да ги разделим на:

 • Ръчни;
 • Градински;
 • Тракторни;
 • ZeroTurn;
 • Райдъри;
 • Прикачни;
 • Роботи за косене;
 • Палцови;
 • Радиоуправляеми;
 • Професионални.

Най-малките видове са подходящи за частни жилищни тревни площи и градини. Тези с колела и двигател, при които оператора ходи зад тях се използват за по-големи поляни. Косачките, които приличат на малки трактори и райдърите обслужват обширни терени и са оборудвани така, че операторът да може да се вози върху тях. За поддръжка на общински имоти и огромни тревисти райони съществуват професионални и прикачни модели за трактори и ZeroTurn с нулев радиус на завиване. Най-иновативното в момента са роботите за косене, проектирани да работят изцяло самостоятелно или чрез дистанционно / радиоуправление. Тъй като, всеки вид е строго индивидуален, ще откриете подробна информация в съответната подкатегория.

Видове косачки

Предлагат се, ръчни електрически и акумулаторни модели, но най-разпространени са моторните. Всеки вид има своите предимства и предназначение. Опознайте накратко всеки от тях.

Механични машини за косене

Имат ръчно задвижване. Операторът бута косящата машина в желаната посока. Косилния апарат е барабан за това и типичния представител са барабанните или наречени още шпинделни косачки.

Електрически тревокосачки

При тях монофазен електрически двигател осигурява въртенето на ножа. Задвижват се с бутане, като придвижването е гладко, благодарение на колелата с лагери.

Бензинови косачки

Както се досещате от името, тяхна задвижваща сила е бензинов двигател с вътрешно горене. По-малките модели се задвижват ръчно, докато другите имат самоход. 

Всички косачки за трева за вашата градина в koledzhikov.bg

Буйна, зелена морава е това, което много градинари мечтаят да притежават. И за това ви трябва добра машина за косене. Всъщност тревата често е най-голямата площ от градината. За това е жизненоважно да подберете правилната машина, която да отговаря на конкретните условия. Това е най-важният инструмент за градинарство, който можете да притежавате. При нас ще намерите толкова много различни видове на изгодна цена. От обикновени варианти до най-модерните и иновативни машини за косене с множество функции.

Сред предлаганите марките най-много се отличават GRILLO, ETESIA, FERRIS, AL-KO, PERUZZO, GREENWORKS, HUSQVARNA, MCCULLOCH, HONDA, STIHL, CUB CADET, SPIDER, SHIBAURA и KUBOTA.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички