Категории
Филтрирай
Цена
975лв.6144лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Преси за грозде

Преси за грозде и плодове • Ниски цени • Различни видове

Какво е преса за грозде?

Пресата за грозде е устройство за изцеждане на сок от меки и твърди плодове и зеленчуци, при което се отделят кожата, семената и сухата маса. Това става чрез изстискване

Как работи?

Механизмът е прост: пресата смачква плодовете и по този начин соковете им изтичат. Те се прецеждат от твърди примеси и се събират в тава или изтичат в съд. Семената, ципата, люспите и сухият отпадък остават в бункера

Видове

Има два вида преси за плодове:

 • Кошови
 • Хидропреси 

За да разберете предимствата на двата вида, трябва да научите какви са разликите в техния принцип на работа

Кошова преса за грозде

Обикновено пресата за грозде има основа, изработена от емайлиран метал, с тринога стойка, която я поддържа стабилна и достатъчно високо от земята. Следва цилиндрична „кошница“, изработена от дървени летви с разстояние помежду им, за да може да изтича сокът. Когато започнете да притискате, тя трябва да бъде почти пълна с нарязани или смлени плодове. 

Вертикално разположен винт преминава през коша и служи за натягане на притискащата плоча. Този механизъм включва дръжка, която се върти, за да притяга плочата, която оказва равномерно налягане. 

Кошовата преса ще притисне материала отгоре и отдолу. След като започнете да въртите лоста, сокът започва да тече. Течността се събира в тава с улей за източване в кофа или друг съд

Препоръчително е твърдите плодове да бъдат смлени с плодомелачка преди да бъдат изцедени с преса. Меките не се нуждаят от предварителна обработка.

Хидропреса

Хидропресата работи като притиска материала отвътре навън, от центъра към стените на коша. В резултат на това целият плодов материал получава равномерно налягане по време на пресоването. Освен това времето за един работен цикъл на изстискване е по-кратко от това с ръчен модел. 

Тази преса за грозде и други плодове е с голям капацитет и свежда човешките усилия до минимум. Просто свързвате маркуча за вода с машината, а налягането върши всичко. В центъра на хидропресата има разширяващ се мехур, изработен от естествен каучук. Плодовата каша се изсипва в кухината около мехура, а водното налягане разширява балона навън, притискайки пулпата към перфориран цилиндър от неръждаема стомана

С бързодействаща хидропреса ще постигнете висок добив на сок. Конструкцията й е неръждаема и с бърза скорост произвежда повече краен продукт, отколкото всеки друг преса. 

Как се използва кошова преса?

Конструкция на кошовата преса е проста, а методът на работа - много лесен. Не са ви необходими специални умения или обучение. Следвайте тези насоки за употреба:

 • Извадете дървените парчета, които се намират в коша. Ще откриете четири или шест летви, или два полумесеца в зависимост от модела. Напръскайте стягащия винт с WD40. Уверете се, че тресчотката е в добро състояние и всички части се движат свободно.
 • Напълнете коша на пресата с плодови парчета или каша. Поставете двата полумесеца отгоре върху плодовата каша, която следва да бъде притисната.
 • Поставете тресчотката и започнете да въртите. Притискащата плоча ще започне да се движи надолу - към дъното на коша. По този начин се създава налягане, което смачква плодовете. За да повдигнете плочата за притискане нагоре, е необходимо да обърнете посоката на въртене.
 • Когато започне да тече сок, спрете притискането. Когато започне да намалява или спре, продължете да затягате. Повтаряйте процедурата докато изтичането на течност спре съвсем. 

Как се използва хидропреса?

Хидропресата се състои основно от две части: цилиндричен, перфориран кош от неръждаема стомана, и разширяващ се балон. Захранването с вода се извършва от градински маркуч, без да се използва електричество или помпа. Преди да се приложи налягане на водата, каучуковият мехур заема много малко пространство в центъра на коша, оставяйки място за запълване с плодова каша. 

Следвайте тези стъпки при работа с хидропреса:

 • Сложете контейнера от неръждаема стомана върху основата. Преди да изсипете плодовете вътре, поставете мрежа от вътрешната страна, която да служи като филтър.
 • След като го направите може да започне пълненето с плодова коша. Не е необходимо да пълните коша напълно, пресоването е много по-лесно с по-малко плодова каша.
 • Свържете маркуча за вода към пресата и след това отворете крана. Постъпващата вода разширява мехура, който притиска плодовете към стените на коша. 
 • Сокът започва да тече през отворите в стените на контейнера и се събира в тавата, която има улей, под който може да поставите съд за изливане на плодовата течност.
 • След като налягането на водата достигне 3 бара, предпазният клапан се отваря автоматично и водата се изпуска отдолу. Водното налягане се отчита от манометър и може да се регулира с помощта на крана за вода. За да направите това, кранът се затваря при превишаване на нормалното налягане. След като налягането спадне, кранът отново може леко да се отвори.
 • Изчакайте, докато сокът напълно се изцеди, преди да изпуснете водата от мехура и той да се върне към нормалните си размери.

Каква преса за грозде да изберете?

За да си отговорите на този въпрос, трябва преди това да отговорите на други три

 • Какво е общото количество плодове за пресоване? 
 • Колко материал мога да изцедя с едно зареждане? 
 • Колко време ще отнеме всеки цикъл? 

Освен това трябва да се съобразите с времето, което ще ви е необходимо за подготовка между всеки цикъл, както и преди да започнете работа. Добре е да планирате работен ден с продължителност 8 часа, а не 12 часа

За да бъде това възможно, изстискването на сок от вашата продукция не трябва да отнема повече от 5 часа. Подходящата за вас преса трябва да покрие този времеви норматив.

Защо да ги закупим от Коледжиков?

В магазини Коледжиков предлагаме широка гама оборудване за винарски изби и домашно производство. В каталога ни ще намерите кошови преси за грозде с вместимост от 30 до 470 килограма, както и хидропреси с обем 40 - 80 литра. Всички модели са на достъпни цени и изработени по високите стандарти на италианските марки GRIFO и ENOITALIA.

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Пазаруването в онлайн магазина не изисква задължителна регистрация. Може да направите поръчка като гост или като използвате своя акаунт в Gmail или Facebook. За удобство сме предоставили опцията “Бърза покупка”, която може да види вдясно на страницата на всеки продукт. 

Какви са начините за доставка?

Може да вземете своята поръчка от наш физически магазин или да изберете да ви бъде доставена по куриер

Каква е цената за доставка?

Цената за доставка зависи от избраната от вас куриерска фирма.

В какъв период ще получим продуктите?

Стараем се да доставяме възможно най-бързо потвърдените поръчки. Стандартният срок отнема от 1 до 3 работни дни.

В какъв ценови диапазон са продуктите в категорията "Преси за плодове"?

В магазини Коледжиков може да купите преси за плодове на цени от 504 лв. до 3240 лв.

Как и кога можем да се свържем с вас?

Добре дошли сте в нашите физически магазини от понеделник до събота в часовия диапазон между 9:00 и 18:00 часа. Може да се свържете с нас още по телефон, имейл или в страницата ни във Facebook. Не се колебайте да ни потърсите, ако имате въпроси относно продукти или търсите консултация от хора с опит и познания за пресите за плодове. 

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички