Категории
Филтрирай
Цена
504 лв. 3240 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Преси за плодове

Преси за плодове и грозде на Хит Цени и различни Видове — Коледжиков

Какво представлява пресата за плодове

Според совето устройство съществуват два вида преси за плод: кошови и хидропреси. Основната функция и на двата вида е да изцедят сока от меки и твърди плодове и зеленчуци, и да отделят кожата, семената и сухата маса. Това става чрез изстискване. Механизмът за притискане на пресата смачква плодовете и по този начин соковете им изтичат. Прецежда се от твърди примеси и се събира в тава или изтича в съд. Семената, ципата, люспите и сухия отпадък остават в бункера. За да разберете предимствата на двата вида, трябва да научите какви са разликите в техния принцип на работа. Тук ще разгледаме механизма на кошовите и хидропресите, за да Ви запознаем по обстойно с тях. След като прочетете статията, ще се добре информиран коя най-добре подхожда на Вашите нужди.

Кошова преса за плодове

Обикновено пресата за плодове има основа, изработена от емайлирана метал, с тринога стойка, която я поддържа стабилна и достатъчно високо от земята. Следва цилиндрична „кошница“, изработена от дървени летви с разстояние помежду им, за да може да изтича сокът - за най-добри резултати. Тя трябва да бъде почти пълна с нарязани или смлени плодове, когато започнете да притискате. Вертикално разположен винт преминава през коша и служи за натягане на притискащата плоча. Този механизъм включва дръжка, която се върти, за да притяга плочата, която оказва равномерно налягане. Кошовата преса притиска материала отгоре и отдолу. След като започнете да въртите лоста, сокът започва да тече. Течността се събира в тава с улея за източване в кофа или друг съд. Твърдите плодове трябва да бъдат смлени с плодомелачка преди изцеждане, докато меките не се нуждаят от предварителна обработка.

Как се използва кошова преса за грозде и други плодове

Конструкция на пресата е проста, а метода на работа много лесен. Не са Ви необходими специални умения или обучение. Следвайте следните насоки за употреба и всичко ще бъде наред:

  • Първо: Извадете дървените парчета които се намират в коша. Ще откриете четири или шест летви, или два полумесеца в зависимост от модела. Напръскайте стягащия винт с WD40. Уверете се, че тресчотката е в добро състояние и всички части се движат свободно.
  • Второ: Напълнете коша на пресата с плодови парчета или каша. Поставете двете полумесеца отгоре върху плодовата каша, която следва да бъде притисната.
  • Трето: Поставете тресчотката и започнете да въртите. Притискащата плоча ще започне да се движи надолу - към дъното на коша. По този начин се създава налягане, което смачква плодовете. За да повдигнете плочата за притискане нагоре е необходимо да обърнете посоката на въртене.
  • Четвърто: Когато започне да тече сок спрете притискането. Той ще тече за кратко време и ще започне да забавя или спира. Когато сокът се забави или спре, продължете да затягате наново. След това спрете и изчакайте сока да се забави или спре. Продължете по този начин, докато изтичането на течност спре или е прекалено малко.

Хидропреса

Хидропресата работи, като притиска материала от вътре навън, от центъра към стените на коша. В резултат на това целият плодов материал получава равномерно налягане по време на пресоване. Освен това, времето за един работен цикъл на изстискване е по-кратко от това с ръчен модел. Въпреки големия си капацитет, забележителният дизайн на тази плодова преса намалява човешките усилия до абсолютна нула. Просто свързвате маркучът за вода с машината, а налягането върши всичко. Разположен в центъра на хидропресата е разширяващ се мехур от естествен каучук. Плодовата каша се изсипва в кухината около мехура, а водното налягане разширява балона навън, притискайки пулпата към перфориран цилиндър от неръждаема стомана. Бързодействащата хидропреса постига висок добив на сок и Ви спестява физически усилия. Със своята неръждаема конструкция и бърза скорост тя произвежда повече сок, отколкото всеки друг вид. Независимо дали имате няколко дървета или овощна градина, тази машина ще Ви свърши чудесна работа.

Как се използва хидропреса

Хидропресата се състои основно от две части: цилиндричен, перфориран кош от неръждаема стомана и разширяващ се балон. Захранването с вода се извършва от градински маркуч, без да се използва електричество или помпа. Преди да се приложи налягане на водата, каучуковият мехур заема много малко пространство в центъра на коша, оставяйки място за запълване с плодова каша. Следвайте стъпките при работа с хидропреса:

  • Сложете контейнера от неръждаема стомана върху основата. Преди да изсипете плодовете вътре в контейнера, поставете мрежа от вътрешната страна, която да служи като филтър.
  • След като го направите може да напълните с плодова коша. Не е необходимо да пълните коша напълно; пресоването е много по-лесно с по-малко плодова каша.
  • Свържете маркучът за вода към пресата и след това отворете крана. Постъпващата вода разширява мехура, който притиска плодовете към стените на коша. 
  • Сокът започва да тече през отворите в стените на контейнера и се събира в тавата. Тавата има улей, под който може да поставите съд за изливане на плодовата течност.
  • След като налягането на водата достигне 3 бара, предпазният клапан се отваря автоматично и водата се изпуска отдолу. Водното налягане се отчита от манометър и да се регулира с помощта на крана за вода. За да направите това, кранът се затваря при превишаване на нормалното налягане. След като налягането спадне, кранът отново може леко да се отвори.
  • Моля, изчакайте, докато сокът напълно се изцеди преди да изпуснете водата от мехура и той да се върне към нормалните си размери.

Каква преса за плодове да изберете

Най-правилният и точен избор е пресечната точка от отговорите на 3 въпроса. Какво е общото количество плодове за пресоване? Колко материал мога да изцедя с едно зареждане? Колко време ще отнеме всеки цикъл? Трябва да предвидите, че ще Ви необходимо време за подготовка между всеки цикъл, както и преди да започнете работа. Добре е да планирате работен ден с продължителност 8 часа, а не 12 часа. За да бъде това възможно, изтискването на сок от Вашата продукция не трябва да отнема повече от 5 часа. Изберете подходяща преса, която ще покрие този времеви норматив.

Ще намерите кошови преси с вместимост от 30 до 470 килограма, както и хидропреси с обем 40 - 80 литра. Всички предлагани модели са на изгодна цена. Вариантите с кош са изработени от дъски, от парен бук и прахово боядисана тава и основа. Хидропресите са с контейнер от неръждавейка и каучуков балон, който е одобрен за работа с хранителни продукти. Изберете качеството, като се доверите на италианското производство с марка GRIFO и ENOITALIA.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички