Категории
Филтрирай
Цена
133лв.6144лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Преси за грозде

Преси за грозде и плодове • Ниски цени • На изплащане

Какво е преса за грозде?

Пресата за плодове е устройство, с което можем да превърнем ябълките, сливите, гроздето, крушите и други местни култури в сок, нектар или домашно вино. С него преработката значително се улеснява, а крайният резултат е удовлетворителен като качество и количество. В процеса на работа се отделят кожата, семената и сухата маса.

На пазара ще от откриете преси за грозде и плодове с различно устройство и в широк ценови диапазон. Един от подвидовете е хидропресата за плодове. Тя често се използва за производство на вино, плодови сокове и много други напитки. 

Как работи пресата?

Механизмът на пресата за грозде и други видове плодове (например ябълки и круши) е прост: устройството смачква плодовете и по този начин соковете им изтичат. Те се прецеждат от твърди примеси и се събират в тава или в съд. Семената, ципата, люспите и сухият отпадък остават в бункера на уреда. 

Ето на кратко какви са стъпките за приготвяне на ябълков сок с хидропреса. Те демонстрират как се работи с преса за ябълки: 

Изберете свежи и зрели ябълки: По възможност предпочетете плодове от биологично стопанство, за да избегнете химикали и пестициди.

Подгответе ябълките: Измийте ги под течаща вода и ги нарежете на по-малки парчета. Можете да премахнете и семките, ако желаете.

Заредете хидропресата: Поставете подготвените ябълки в коша. 

Приложете налягане: Затворете хидропресата и стартирайте процеса на прилагане на налягане. Хидравличната система ще упражни сила върху ябълките, за да извлече сока от тях.

Извличане на сока: След като се приложи достатъчно налягане, сокът ще се отдели от пулпата на ябълките и ще бъде събран в отделен резервоар на хидропресата.

Съхранение и сервиране: Изсипете свежоприготвения ябълков сок в чисти стъклени бутилки или контейнери. Можете да го консумирате веднага след приготвянето или да го съхранявате в хладилника за по-дълъг период.

Видове ръчни преси за грозде

Има два вида ръчни преси за грозде и плодове:

 • С кош
 • Хидропреса 

Кошова преса за грозде

Обикновено пресата за грозде с кош има основа, изработена от емайлиран метал, с тринога стойка, която я поддържа стабилна и достатъчно високо от земята. Следва цилиндрична „кошница“, изработена от дървени летви с разстояние помежду им - за изтичане на сока. Когато започнете да притискате, тя трябва да бъде почти пълна догоре само с нарязани или смлени плодове. Вертикално разположен винт преминава през коша и служи за натягане на притискащата плоча. Този механизъм включва дръжка, която се върти. Така се притяга плочата, която оказва равномерно налягане по време на употреба. Препоръчително е много твърдите плодове да бъдат смлени предварително с мелачка. 

Сред най-търсените кошови преси за грозде и плодове са ENOITALIA TR30 и ENOITALIA TR35. Те може да бъдат закупени на достъпна цена.  

Хидропреса

Хидропресата от неръждаема стомана е по-скъпа като цена. Тя работи като притиска материала отвътре навън, от центъра към стените на коша. В резултат на това целият плодов материал получава равномерно налягане по време на пресоването. Времето за един работен цикъл на изстискване е по-кратко от това с ръчна преса за плодове.  

Тази машина за пресоване и изстискване на грозде и други плодове е с голям капацитет и свежда човешките усилия до минимум. В центъра ѝ има разширяващ се мехур, изработен от естествен каучук. Плодовата каша се изсипва в кухината около мехура, а водното налягане разширява балона навън, притискайки пулпата към перфориран цилиндър от неръждаема стомана. 

Ако имате нужда от качествена хидропреса за грозде, разгледайте GRIFO PEW40GRIFO PEW80.

Как се използва кошова преса?

Конструкция на кошовата преса е проста, а методът на работа - лесен. Не са ви необходими специални умения. Насоки за употреба:

 • Извадете дървените парчета, които се намират в коша. Ще откриете четири или шест летви, или два полумесеца в зависимост от модела. Напръскайте стягащия винт с WD40. 
 • Напълнете коша на пресата с плодови парчета или каша. Поставете двата полумесеца отгоре върху плодовата каша, която следва да бъде притисната.
 • Поставете тресчотката и започнете да въртите. Притискащата плоча ще започне да се движи към дъното на коша. По този начин се създава налягане, което смачква плодовете. За да повдигнете плочата за притискане нагоре, е необходимо да обърнете посоката на въртене.
 • Когато започне да тече сок, спрете притискането. Когато започне да намалява или спре, продължете да затягате. Повтаряйте процедурата докато изтичането на течност спре съвсем. 

Каква преса за вино да изберем?

За целта отговорете си на тези важни въпроси: 

 • Какво е общото количество плодове за пресоване? 
 • Колко материал мога да изцедя с едно зареждане? 
 • Колко време отнема всеки цикъл? 
 • На каква цена мога да си позволя да я купя?
 • Да бъде с кош от дърво или от неръждаема стомана?

Добре е да се съобразите с няколко фактора, когато търсите преса за вино. Например като времето, което ще ви е необходимо за подготовка между всеки цикъл. Планирайте работен ден с продължителност 8 часа, а не 12 часа. За да бъде това възможно, изстискването на сок трябва да отнема само 5 часа. 

GRIFO PEW40 е италианска преса за грозде за студено пресоване с кош с вместимост 40 кг. Във вътрешността й има каучукова мембрана, която под въздействието на водно налягане се разширява и притиска плодовата маса в стените на коша. Пресата е изработена от стомана, алуминий и каучук. 

ENOITALIA TR45 е винтова преса за грозде с кош от парен бук. С нея можете да изцедите 100 кг плодове с едно зареждане. Производителят предлага и по-производителлни модели. Например професионалната преса плодове ENOITALIA TR70 с вместимост на коша 315 кг. 

ELEFANT FP-6 е мини преса за грозде (тип винтова), подходяща за домашна употреба. С нея може да произвеждате сок от големи количества различни видове плодове - ябълки, праскови, грозде, сливи, круши и т.н. Тази мини преса за грозде се предлага на достъпна цена и има кош от масивно дъбово дърво. 

Защо да купим преси за грозде и плодове от Коледжиков?

В онлайн магазин Коледжиков продаваме преси за грозде тип кош с вместимост от 30 до 470 килограма, както и хидропреси с обем 40 - 80 литра. Всички модели са на достъпни цени и са изработени по високите стандарти на италианските марки GRIFO и ENOITALIA - от бук и от неръждаема стомана. Можете да посетите и физическите ни магазини в София и Варна. Там ще получите насоки и съвети относно избора на гроздомелачка. 

Вижте още:

Гроздомелачка с отделяне на чепките

Неръждаем съд за вино

Мелачка за плодове

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички