Категории
Филтрирай
Цена
133лв.6144лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Преси за грозде

Преси за грозде и плодове • Ниски цени • На изплащане

Какво е преса за грозде?

Пресата за грозде е ръчна машина за пресоване на гроздe, плодове и зеленчуци с цел изцеждане на сока от тях. В процеса на работа се отделят кожата, семената и сухата маса. Може да бъде срещната и като хидропреса. Често се използва за производство на вино, плодови сокове и много други напитки. 

Как работи?

Механизмът на пресата за грозде и плодове е прост: пресата смачква плодовете и по този начин соковете им изтичат. Те се прецеждат от твърди примеси и се събират в тава или в съд. Семената, ципата, люспите и сухият отпадък остават в бункера на уреда. 

Видове преси за грозде

Има два вида преси за плодове:

 • С кош
 • Хидропреса 

Кошова преса за грозде

Обикновено пресата за грозде с кош има основа, изработена от емайлиран метал, с тринога стойка, която я поддържа стабилна и достатъчно високо от земята. Следва цилиндрична „кошница“, изработена от дървени летви с разстояние помежду им - за изтичане на сока. Когато започнете да притискате, тя трябва да бъде почти пълна догоре само с нарязани или смлени плодове. Вертикално разположен винт преминава през коша и служи за натягане на притискащата плоча. Този механизъм включва дръжка, която се върти. Така се притяга плочата, която оказва равномерно налягане по време на употреба. Препоръчително е много твърдите плодове да бъдат смлени предварително с мелачка. 

Сред най-търсените кошови преси за грозде и плодове са ENOITALIA TR30 и ENOITALIA TR35. Те може да бъдат закупени на достъпна цена.  

Хидропреса

Хидропресата от неръждаема стомана е по-скъпа като цена. Тя работи като притиска материала отвътре навън, от центъра към стените на коша. В резултат на това целият плодов материал получава равномерно налягане по време на пресоването. Времето за един работен цикъл на изстискване е по-кратко от това с ръчна преса.  

Тази преса за плодове е с голям капацитет и свежда човешките усилия до минимум. В центъра ѝ има разширяващ се мехур, изработен от естествен каучук. Плодовата каша се изсипва в кухината около мехура, а водното налягане разширява балона навън, притискайки пулпата към перфориран цилиндър от неръждаема стомана. 

Ако имате нужда от качествена хидропреса за плодове, разгледайте GRIFO PEW40GRIFO PEW80.

Как се използва кошова преса?

Конструкция на кошовата преса е проста, а методът на работа - лесен. Не са ви необходими специални умения. Насоки за употреба:

 • Извадете дървените парчета, които се намират в коша. Ще откриете четири или шест летви, или два полумесеца в зависимост от модела. Напръскайте стягащия винт с WD40. 
 • Напълнете коша на пресата с плодови парчета или каша. Поставете двата полумесеца отгоре върху плодовата каша, която следва да бъде притисната.
 • Поставете тресчотката и започнете да въртите. Притискащата плоча ще започне да се движи към дъното на коша. По този начин се създава налягане, което смачква плодовете. За да повдигнете плочата за притискане нагоре, е необходимо да обърнете посоката на въртене.
 • Когато започне да тече сок, спрете притискането. Когато започне да намалява или спре, продължете да затягате. Повтаряйте процедурата докато изтичането на течност спре съвсем. 

Каква преса за грозде да изберем?

 • За целта отговорете си на три много важни въпроса: 
 • Какво е общото количество плодове за пресоване? 
 • Колко материал мога да изцедя с едно зареждане? 
 • Колко време отнема всеки цикъл? 
 • На каква цена мога да си позволя да я купя?
 • Да бъде с кош от дърво или от неръждаема стомана?

Добре е да се съобразите с няколко фактора. Например като времето, което ще ви е необходимо за подготовка между всеки цикъл. Планирайте работен ден с продължителност 8 часа, а не 12 часа. За да бъде това възможно, изстискването на сок от вашата продукция трябва да отнема само 5 часа. 

Защо да купим преси за грозде и плодове от Коледжиков?

В онлайн магазин Коледжиков ще намерите преси за грозде тип кош с вместимост от 30 до 470 килограма, както и хидропреси с обем 40 - 80 литра. Всички модели са на много достъпни цени и изработени по високите стандарти на италианските марки GRIFO и ENOITALIA - от бук и от неръждаема стомана

Вижте още:

Гроздомелачка с отделяне на чепките

Неръждаем съд за вино

Мелачка за плодове

Свързани статии


Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички