Ъглошлайфи

Ъглошлайфи ⋆ Ъглошлайфове ⋆ Ел. инструменти ⋆ Коледжиков

Какво е ъглошлайф?

Ъглошлайфът е електроинструмент, който е предназначен за рязане на метал, дърво, пластмаса, бетон, тухла и камък. Той често се използва в автосервизи и на строителни обекти. Предлага се в голямо разнообразие от размери на режещия диск и мощност на двигателя.

Ъглошлайф или флекс?

Разлика между тези две машини няма. Думите са синоними и спокойно може да ги използвате и двете, тъй като всеки опитен търговец в магазин за електроинструменти ще ви разбере. 

Видове ъглошлайфи (флексове) според захранването

На първо място нека очертаем кои са трите вида ъглошлайфи според захранването. Това ще ви даде представа към коя група електроинструменти да се насочите. В онлайн магазин Коледжиков предлагаме електрически, акумулаторни и пневматични ъглошлайфи. За последните трябва да знаете, че на практика те не са подходящи за домашни условия. Затова, ако търсите точно такъв флекс, пропуснете тази категория. 

Електрическите ъглошлайфи на свой ред са сред най-предпочитаните от домашните майстори. Това е така, тъй като са с висока мощност и може да бъдат купени на ниска цена. Имат още едно ключово предимство - позволяват продължителна работа без почивка. Минус е необходимостта наблизо да има контакт. Ако търсите ъглошлайф за еднократни работни задачи, препоръчваме да разгледате по-бюджетните модели. За оформяне на метална ограда например потърсете шлайф с мощност 800W, диаметър на диска 12,5 см и 11 000 оборота в минута

Ако искате да разполагате с машина, която да ви служи дълги години и която да използвате успешно в различни задачи, не се колебайте да разгледате ъглошлайфите на топ марките на пазара - Tyrolit, Husqvarna, Milwaukee, Flex, Hitachi и други. В този ред на мисли може да разгледате флексовете Milwaukee AGV 24-230 GE, HITACHI - HiKOKI G23BYE, Husqvarna CONSTRUCTION K 7000 RING и Milwaukee AGVKB 24-230 EKX DMS KIT.

В бюджетния клас ще откриете голям избор на ъглошлайфи за битови цели. Такива са моделите BAUKRAFT BK-AG46, RAIDER RD-AG66, PROCRAFT PW 860 и много други. Флексове от типа на българския RAIDER RD-AG49 са предпочитани от всеки потребител, който търси мини ъглошлайф за дребни задачи. HITACHI - HIKOKI G13SR4 ще се хареса на всеки, който търси машина с японско качество. Този флекс е оборудван с голям вентилатор за охлаждане и има иновативен дизайн с двупозиционна допълнителна ръкохватка. При модела STANLEY FMEG220 имате дръжка, която може да поставяте в три позиции. 

В магазини Коледжиков ще откриете и качествени ъглошлайфи на батерии. Те са предпочитани пред електрическите, тъй като са мобилни. Не зависят от наличието на контакти и често са не по-малко мощни. Когато избирате да купите акумулаторен флекс, информирайте се колко дълго може да работите с него. Капацитетът на батерията е от значение. В повечето случаи може да разчитате на до час автономна работа. 

Ако задачите ви предполагат по-продължително рязане, полиране и шлифоване, препоръчваме да купите ъглошлайф с две батерии. По този начин може да си осигурите по-продължителна непрекъсната работа. Пример за такъв модел е акумулаторният ъглошлайф DeWALT DCG412M2. Той върви в комплект с две батерии и зарядно устройство. 

Когато търсите по-високо качество, препоръчваме да обмисли покупка на професионален акумулаторен ъглошлайф MILWAUKEE M18FLAG230XPDB-121C или сходен продукт. Неговата окомплектовка включва куфар, батерия и зарядно устройство.  

Приложения на ъглошлайфа (флекса)

Има три основни направления, в които ъглошлайфът намира приложение. С него можете: 

  • Да режете тухли, керамика, метал, камък, бордюри, дърво и други материали. Често инструментът се използва като алтернатива на класическата била. С флекс е изключително удобно да се борави. Той е маневрен и удобен. Това го прави предпочитан, когато искате да режете на място материала, а не да го закрепвате на друга режеща машина. 
  • Да шлифовате различни материали. С ъглошлайф лесно се заглаждат повърхности и се отстраняват излишни детайли. 
  • Да полирате повърхности. Високата скорост на въртене на шлайфа позволява да се използва с полиращ диск. Така всеки един работен проект може да бъде доведен до съвършенство. 

Какъв ъглошлайф флекс да купя? Кратко ръководство в няколко стъпки

Докато разглеждате асортимента от ъглошлайфи в магазин Коледжиков, обърнете внимание на няколко ключови характеристики.

Диаметър на диска

На първо място важен е диаметърът на диска. От този ключов критерий зависи дълбочината, на която може да режете. Колкото по-голям е диаметърът на работния диск на флекса, толкова по-дълбоко е рязането. По правило ъглошлайфите с големи дискове са по-мощни, тъй като са предвидени за по-сложни задачи. Едни от най-търсените дискове са с диаметър 11,5 см, 12,5 см и 23 см.  Малките дискове се въртят с по-висока скорост. Точно затова много клиенти казват, че с тях се работи по-лесно. По-високата скорост предразполага към по-бързо износване. Затова се налага по-честа смяна.  

Най-малкият диск за ъглошлайф, подходящ за обработване на дребни детайли и създаване на фигурни контури, е с диаметър 11,5 см

За рязане и шлифоване в домашна среда, например за рязане на керамични плочки, полиране и довършителни задачи, може да купите диск за флекс с диаметър 12,5 см. 

За рязане на тръби с диаметър до 1,5 см препоръчваме да разгледате дисковете с диаметър 15 см

Професионалистите най-често използват дискове с диаметър 18 см. Те са подходящи за мощни флексове, с които трябва да се режат и демонтират тръби с диаметър над 2,1 см. В този случай ще ви е по силите да обработвате различни материали - бетон, камък, метал и т.н. 

За най-сложните задачи вземете предвид дисковете за ъглошлайф с диаметър 23 см. Те са предназначени за рязане на железобетонни блокове, чугун, тухли и други солидни строителни материали. 

Мощност 

Мощността на флекса е определяща за материала, който може да се реже с него. За дебела стомана например имате нужда от мощен инструмент. Точно такъв ви е необходим и ако имате навика да работите продължително време без прекъсване. Един малък ъглошлайф с голяма мощност в такива условия има вероятност да изгори. 

За домашна употреба разгледайте ъглошлайфите с мощност 500-1000W. За сравнение при професионалните модели този показател достига до 1000-3000W. Ако планирате да режете конструкции от железобетон или чугун, препоръчваме да купите мощен флекс - например с мощност 2000W или 3000W

Скорост 

Под скорост се имат предвид оборотите на флекса. Добре е да купите машина с една или няколко скорости. Предимството на ъглошлайфа с регулиране на оборотите е в това, че с нещо ще може да режете еднакво добре различен тип материали. 

Двигател 

Когато става дума за ъглошлайфи, безчетковите двигатели са по-мощни и са изработени от детайли, които по-бавно се износват. Именно поради това те оправдават очакванията и в сложни работни проекти. 

Захранване 

Съвременните ъглошлайфи може да се захранват от електромрежа 240V или 110V (ако сте на строителен обект). По-малките машини обикновено са оборудвани с батерия с напрежение 18V. На пазара ще откриете и акумулаторни флексове с напрежение на батерията 38V и 54V. По производителност те може да се конкурират мощен електрически ъглошлайф. 

Допълнителни характеристики

При покупката на ъглошлайф е добре да вземете предвид и всяка допълнителна характеристика, която отговаря на вашите очаквания за качество и функционалност. Обърнете внимание на нивото на безопасност. По-модерните ъглошлайфи разполагат с функция за плавно стартиране. Това позволява на мотора бавно да набере скорост. Като резултат виждате как дискът започва бавно да се върти и постепенно набира желаната скорост.

Практични функции на качествения флекс са още: 

  • предпазител
  • блокировка на шпиндела
  • защита от претоварване
  • блокировка на превключвателя
  • система за намаляване на вибрациите
  • защита срещу повторно включване
  • система за отстраняване на прах (характерна за професионалния ъглошлайф). Ако няма такава, може да потърсите на пазара прахоуловител за ъглошлайф. 

Защо да купите ъглошлайф от магазин Коледжиков?

В koledzhikov.bg предлагаме ъглошлайфи на утвърдени марки на световния пазар. Сред тях са BLACK+DECKER, BOSCH, METABO, DEWALT, FLEX, HITACHI, HUSQVARNA, MAKITA, MAKTEC, RAIDER, SPARKY и STANLEY. Нашият дългогодишен опит в продажбата и сервизното обслужване на електроинструменти е от полза на всеки потребител, който държи на комплексното обслужване и професионализма. 

Категории

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички