Генератори за ток

Генератори и агрегати за ток ⋆ Цени от Вносител ⋆ Коледжиков

Какво е генератор? 

Генераторите са практични устройства, които осигуряват електрическа енергия при прекъсвания на тока. Те се използват широко в населени райони, в които има проблеми с електропреносната мрежа. Спестяват доста неудобства и позволяват да продължим ежедневните си дейности. 

Как работи?

Генераторът превръща механичната енергия в електрическа. Важно е да се уточни, че той самият не създава ток. Вместо това използва механичната енергия, с която се снабдява, за да подсили движението на електрическите заряди, разположени в проводника на намотката му през външна електрическа верига. 

Принципът му на работа се базира на електромагнитната индукция, открита от Майкъл Фарадей през 30-те години на 19 в. 

На пазара ще откриете огромно разнообразие от генератори за ток. За прости задачи може да се спрете на компактен преносим модел, а за специфична експлоатация - на по-масивна и мощна електростанция. В магазин Коледжиков предлагаме качествени генератори за ток за домашна и професионална употреба.   

Как да изберем генератор за ток?

При избор на генератор за ток има няколко характеристики, които се взимат предвид. Агрегатът има базова, максимална и номинална мощност. Максималната мощност е показател, който обозначава колко дълго генераторът може да работи в този режим максимум 20 дни в годината. Без прекъсване при такова натоварване може да разчитате на не повече от 12 дни подред. 

Номиналната мощност на генератора указва максимално допустимия показател, който може да постигне техниката за неограничено време при условие на периодична промяна на потребяваната енергия. Базовата мощност е показател, който агрегатът може да поддържа непрекъснато в продължение на неограничено време с прекъсвания на плановото техническо обслужване.

Конструктивно съвременните агрегати за ток се състоят от няколко основни компонента: 

 • двигател 
 • синхронен генератор 
 • система за подаване на гориво 
 • регулатор на напрежението
 • система за стартиране и охлаждане на двигателя и за смазване 
 • зарядно устройство
 • панел за управление и др. 

Размерът на двигателя зависи пряко от максималната мощност, която генераторът може да произведе. Няколко фактора са ключови при оценката на двигателя: вида на използваното гориво, разположението на клапаните OHV и чугунената гилза в цилиндъра на генератора. 

Най-често домашните агрегати за ток са на бензин, докато промишлените работят на дизел, течен пропан бутан (LPG), природен газ и др. Някои модели може да работят с два вида гориво. Горивният резервоар обикновено има достатъчен капацитет да поддържа генератора в работно състояние от 6 до 8 часа средно.  

За да добиете ясна представа от какъв агрегат имате нужда - малък, среден, голям, с автоматичен старт, безшумен и т.н., нека ги разгледаме като видове. 

Видове генератори за ток

В онлайн магазин koledzhikov.bg предлагаме агрегати за ток с различни нива на мощност, работещи с бензин или дизелово гориво и с различна вместимост на резервоара

Консумацията на машините също се различава и можете да избирате каква да бъде пусковата система - с ръчен старт чрез издърпване на въже или електрически старт, завъртате ключа и двигателят стартира.

Според вида на двигателя може да изберете следните няколко вида.

Инверторен генератор за ток

За разлика от стандартните електрогенератори, тези са обезшумени, леснопреносими са и са с около 20% по-икономични. Предпочитани са, тъй като са подходящи за чувствителни електронни устройства – медицинска техника, лаптопи и др. Често се използват по време на лов, риболов, като резервно захранване за къща и в кемпери.

Обезшуменият инверторен генератор е предпочитан, тъй като е с по-тих режим на работа и е подходящ за захранване на чувствителни електронни устройства, лаптопи, медицински апарати, кемпери, вили и др. 

Бензинов генератор за ток

Бензиновите генератори може да бъдат монофазни или трифазни

Използват се масово в: 

 • строителството
 • селското стопанство
 • за аварийни и спешни случаи
 • за осигуряване на захранване в отдалечени райони
 • за битови нужди

Ако имате техника, която е чувствителна в случай на срив, бензиновият агрегат е добро решение. Пример за подходящ домашен генератор за ток е този с мощност 5000 W

Дизелов генератор за ток

Изберете дизелов генератор, ако искате да осигурите стабилно захранване за семейната къща при икономичен разход. Дизелът е по-евтин от бензина. Освен това дизеловият агрегат на ток може да се използва в закрити помещения, изисква малко поддръжка и предлага 24-часово захранване.

Заваръчен генератор за ток

Ще срещнете този вид още като заваръчен агрегат с генератор за ток. Може да се използва за продължителна работа и има нисък разход на гориво. Предлага се с ръчен или електрически старт и намира приложение в различни сфери на живота – строителството, промишлеността, ремонтните дейности и др.

Генератор за ток на газ

Съвременните генератори на природен газ са предпочитани по много причини, една от които е, че газът е по-евтин от дизела и бензина. Освен това те работят тихо, което е важно за някои потребители.

Индустриален генератор за ток

Постоянното захранване е ключово за индустриалното производство. Затова в промишлеността, строителството и корабостроителството, земеделието и за медицинско оборудване се търсят мощни генератори за ток, които са максимално защитени и с шумоизолиращ кожух.

Генератор за ток с външно задвижване

Генераторът за ток с външно задвижване може да бъде монофазен или трифазен. Масово се търси от хора, работещи в селското стопанство, тъй като позволява да се използва задвижването на земеделската техника за генериране на електричество.  

Ако имате предпочитания към една или друга марка като производство, стандарт за качество и технологичност, постарали сме се да предложим разнообразие от възможности. В онлайн магазин Коледжиков предлагаме:

Японски генератори за ток

Honda е лидер, когато става дума за японска компания със световно присъствие. Японските генератори за ток са предпочитани от професионалистите. Те са издръжливи, изпитани във времето и се отличават с високо качество. 

Турски генератори за ток

Ако търсите турски генератори за ток, разгледайте продуктите на компанията ANTOR. Нейните бензинови мотофазни генератори са на достъпни цени. 

А също така:

Професионални генератори за ток

Професионалните генератори за ток се отличават с по-голяма мощност и надеждност в сравнение с домашните модели. Те са проектирани за интензивна употреба в промишлени и строителни обекти, където е необходима постоянна захранваща мощност. Професионалните генератори обикновено са и по-големи и по-тежки от тези за къща, което ги прави по-подходящи за работа в условия на по-голямо натоварване. Освен това често са оборудвани с по-надежни двигатели и системи за автоматично регулиране на напрежението.

Евтини генератори за ток

Евтините генератори за ток са решение за всеки, който има нужда от захранване при редки аварийни случаи. Те не са толкова издръжливи като професионалните, нито разполагат с модерна технология на работа. За удобство може да сортирате генераторите по цена или да следите нашите промоции.

Домашни генератори за ток

Домашните генератори за ток са по-компактни и по-леки от професионалните модели, което ги прави подходящи за употреба за къщи или за малки бизнеси. Те често са проектирани с по-ниска мощност, обикновено от няколко киловата до около 10-15 киловата, което е достатъчно за основните нужди като осветление, отопление и работа на някои електрически уреди при спиране на електричеството. Може да бъдат оборудвани с автоматични системи за стартиране при загуба на електрозахранване. Важно условие е да са тихи. 

Безшумни агрегати за ток

Безшумните агрегати за ток са специално проектирани да генерират минимум шум при работа. Това ги прави идеални за употреба в среда, където тишината е от съществено значение, като къмпинг, риболов, къщи в градски райони и дори за някои специфични професионални приложения. Безшумните генератори често имат шумово ниво между 50 и 60 децибела, което е сравнително ниско и гарантира комфорт на околните. Те обикновено са по-леки и по-преносими от традиционните генератори, което ги прави удобни за пренасяне и употреба на открито. 

Приложения

Ако имате нужда от електричество на труднодостъпни или отдалечени места, можете да разчитате на помощта на захранващ генератор. Съвременните модели се предлагат в различни размери и с различни класове на производителност

По-малките електрогенератори обикновено могат да се пренасят удобно до мястото на използване с помощта на дръжка. С тях можете да заредите с ток електрическите си инструменти и машини навсякъде

С генератори с вграден инвертор могат да се захранят и чувствителни устройства и електроника като лаптопи или телевизори. Тези устройства изискват ток с постоянна честота и напрежение. С помощта на инвертора може да се постигне оптимално синусово изходно напрежение, т.е. качествен ток като от контакт.

Според мощността на генератора потребителите най-често търсят устройство с капацитет: 

 • 8 -10 kW - за домашни потреби, по-силно захранване в дома, строители
 • 10-12 kW - за по-сериозно захранване на къща, на строителни обекти
 • 12-15 kW - цялостно захранване на къща, офис, платформи за вдигане на автомобилни асансьори и др.
 • 15-20 kW - за офиси, конкретни кръгове в болнични заведения, аварийно захранване за малки жилищни сгради
 • 20-25 kW - за жилищни сгради, бензиностанции, болници, обществени обекти 
 • 25-30 kW - малки предприятия и производствени сгради, земеделски стопанства, хотели и курорти, болници, здравни заведения, индустриални обекти, концерти и други подобни събития
 • 30-40 kW - големи промишлени сгради, болници и медицински центрове, търговски центрове и молове, хотели, големи курорти, телекомуникационни центрове и др. 

За да подберете правилно мощността на бензиновия генератор, трябва да знаете колко инструмента и уреда ще включите към него, каква е тяхната мощност и какъв е коефициентът на пусковия ток за всеки един от тях. 

Предвид това, че е препоръчително да се купи агрегат със запас от W капацитет, за къща на село може да изберете монофазен генератор с мощност 2000 W. 

Много често от източник на ток на полето имат нужда земеделските производители. Той е необходим за захранване на водна помпа, с която се напояват насажденията. За малки градини преимуществено се търси бензинов монофазен генератор Honda (или на друга утвърдена марка) с мощност 3-6 kW. Електрическият генератор за напояване на по-големи площи трябва да бъде с мощност 18 kW, 22 kW или 25 kW. 

Друга важна характеристика, на която да обърнете внимание, е начинът да стартиране на агрегата. Той може да бъде с ръчен или електрически старт. Генераторите с ръчен старт са най-разпространени, тъй като се предлагат на по-ниска цена, имат по-просто устройство и са надеждни. Не са удобни за работа на открито при ниски температури. 

Генераторът с електрически старт може да се включи от бутон или с помощта на дистанционно управление. Най-добрите бензинови модели са снабдени със система за автоматично електронно стартиране - така агрегатът започва работа самостоятелно. 

Те са удобни за използване като резервно захранване в предприятия, жилищни домове, строителни обекти и др. Цената им е по-висока. Генераторите с мощност 15-35 kW например спадат към моделите в средноценовия клас.

Преимущества на дизеловите и бензиновите генератори 

Има два вида основно гориво, което се използва за зареждане на генератор - дизел и бензин. Дизеловото гориво е по-евтино, но първоначалната инвестиция в агрегат е малко по-голяма. За сметка на това този модел генератор за ток е по-мощен. Ако често имате нужда от аварийно захранване, закупуването на дизелов вариант си заслужава. 

Бензиновият модел е подходящ за рядка употреба и може да задоволи нуждите ви при авария, стига да подберете достатъчно мощен вариант. В зависимост от това колко често и интензивно ще се използва, трябва да вземете предвид обема на резервоара и разхода на гориво

Характерно за дизеловите генератори 5000W е, че демонстрират по-висока продуктивност, сравнено с бензиновите устройства със същата мощност. 

В магазин koledzhikov.bg ще откриете широка гама бензинови и дизелови генератори за ток директен внос и на достъпна цена. 

Трифазен или монофазен генератор?

Монофазните генератори са предназначени за битови нужди, а трифазните - за професионална и промишлена употреба. Обикновено електроуредите, които използваме в дома си, работят на една фаза. Поради това закупуването на трифазен агрегат е нецелесъобразно.

Към монофазен генератор (220V) може да свързвате само монофазни устройства - хладилник, телевизор, осветителни тела. Важно е добре да изчислите нужната мощност. Препоръчваме да купите трифазен генератор (380V), когато имате нужда от резервен електрически ток за трифазни консуматори.  

Защо да изберем магазин Коледжиков?

За да сте сигурни, че избраният от вас генератор ще свърши работа, препоръчваме ви да се доверите на експерти с опит във вноса и търговията с електрогенератори. Фирма Коледжиков осигурява и сервизно обслужване. При нас ще откриете генератори за ток за къща, за индустрията и за селското стопанство.

Предлагаме електрогенератори:

 • AGT
 • AL-KO
 • ANTOR
 • BRIGGS & STRATTON
 • CHAMPION
 • CIMEX
 • CROSS PLUS
 • DeWALT
 • ELEKTRO MASCHINEN
 • HONDA, HYUNDAI
 • IMER
 • ITC
 • POWER
 • MAKITA
 • PETROV
 • POWERMATE by PRAMAC
 • PRAMAC
 • PROENERG
 • RAIDER
 • STANLEY
 • SUBARU
 • SUZUKA 

В магазина продаваме различни видове генератори. Можете да получите информация за характеристики като ниво на шум, наличие на системи за шумоизолация, обем на резервоара за гориво, номинална мощност, максимална мощност, регулиране на напрежението, тип стартиране, честота (50 Hz, 60 Hz и т.н.) и др. Един безшумен агрегат за ток е безценен, когато търсите алтернативно захранване за къща на село или в покрайнините на града.

Нашите търговски консултанти са добре обучени и ще отговорят на всички ваши въпроси. 

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Поръчването на избрания от вас артикул е по-лесно от всякога! Вече не е необходимо да преминавате през процеса на регистрация, за да направите вашата поръчка. Достатъчно е да попълните няколко реда с информация за вас, за да завършите покупката си. Ако желаете може да заявите избора си по телефон или през Facebook.

Какви са начините за доставка? 

Изборът на начин на доставка е изцяло ваш. Имате възможност за лично получаване в магазините ни в София или Варна. Може да предпочетете получаване на стоката у дома или на работното място, както и да вземете поръчката си в офиса на обслужващия ви куриер.

Каква е цената за доставка?

Получавате безплатна доставка при поръчка над 250 лв. до посочен от Вас адрес, независимо от населеното място на територията на България. Изключение правят артикулите от раздел "Винарско оборудване" и тези в промоция. Конкретна информация за Вашата поръчка може да получите от нашите търговски консултанти. 

В какъв период ще получим продуктите? 

За да останат максимално доволни нашите клиенти се стараем да ги обслужим максимално бързо. Доставянето на покупките става обикновено в рамките на 3 работни дни. В случаите на по-дълго изчакване уведомяваме предварително за това, като максималното време за доставка е 30 работни дни.

В какъв ценови диапазон са продуктите? 

Предлагат се домашни, професионални и индустриални генератори за ток, като първите започват от около 400 и надвишават 1000 лв. При професионалните агрегати цените достигат до 200 000 лв., а мощността им достига до 634 kW.

Как и кога можем да се свържем с вас?

Работното ни време е стандартно, а за максимално удобство предлагаме няколко варианта за контакти с нас:

 • Обаждане по телефон
 • Контакт чрез социални мрежи
 • E-mail адреси за кореспонденция: sofia@kol-bg.com; varna@kol-bg.com

За град Варна:  

 • Телефони: 0888 526 133, 052 30 35 90, 052 30 36 90
 • Работно време: от Понеделник до Петък: 8.30 - 18.00 ч. / Събота: 8.30 - 14.00 ч. / Неделя: почивен ден 

За град София:

 • Телефони: 0887 201 700, 0879 027 917, 0879 027 918, 0885 479 918, 0889 722 581 
 • Работно време: от Понеделник до Петък: 9.00 - 18.00 ч. / Събота: 9.00 - 14.00 ч. / Неделя: почивен ден


ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Категории

Свързани статии


Често задавани въпроси за генератори за ток

Защо да предпочетем инверторен генератор?

Инверторните генератори често се използват в качеството им на мобилен или авариен източник на електрозахранване. Осигуряват достатъчно ток и може да се използват без стабилизатор.  Предпочитани са при походи, пътешествия, за зареждане на акумулаторни батерии, автомобилни компресори, мобилни радиостанции и други. 

Ръчен, електрически стартер или пък автоматично стартиране?

За вилата може да изберете евтин генератор с шнур, който само трябва изтеглите, за да стартирате агрегата. Ако имате нужда от модел, който ще осигури автономно електроснабдяване, препоръчваме автоматичното стартиране.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички