Какво трябва да знаете при избор на генератор за ток на газ

Публикувано: 2023-05-29 06:44:38
Категории: Генератори за ток Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Генераторите за ток на газ, подобно на дизеловите и бензиновите агрегати, имат своите особености. Преди да се спрете окончателно на модел, добре е да се запознаете с тях. В момента те са предпочитани, тъй като осигуряват по-евтина електроенергия. Ако планирате да направите потреблението си по-икономично, един генератор за ток на газ може да бъде решението, от което имате нужда. 

Избор на генератор за ток на газ - критерии и съвети 

Обикновено нашите клиенти се насочват към покупката на генератор за ток на газ, когато имотът им е електроснабден, но искат да се презастраховат срещу прекъсвания на тока. В този случай изборът на модел трябва да бъде съобразен с потреблението на домакинството. Една от първите характеристики, които са от значение, е:

Мощност

Тя се обозначава в киловати. Важно е да се отбележи, че често на корпуса на генератора за ток е посочена максималната му мощност, измерена във волт-ампер. Тя е по-висока от активната мощност, измервана в киловати, на която реално трябва да разчитате. Така, ако генераторът на ток на газ е с максимална мощност 30 киловолт-ампера, той ще има активна мощност 24 киловата. Ако ви е трудно да се ориентирате в това специфично разчитане на характеристиките, не се колебайте да се консултирате с нашите търговци. Те ще ви разяснят допълнително значението на различните показатели. 

генератор за ток на газ

Мощността на газовия генератор определя неговата производителност. За къщи извън града в онлайн магазина предлагаме разнообразие от модели. Ако вашата е с обща площ до 200 куб.метра, може да разгледате генераторите от 6 до 12 кВт. За къщи над 200 куб.метра препоръчваме по-мощен агрегат - например от 20 до 40 кВт

Следващият критерий при избор на генератор за ток на газ е 

Разход на гориво

Подобно на автомобилите, разходът при генераторите на ток на газ се определя от натоварването. Колкото по-голямо е то, толкова по-голям е и разходът. Препоръчително е в нормален режим газовият агрегат да работи при 75% натоварване от номиналната мощност. Ако има превишаване на тази скорост, то нека е рядко и за кратко. В този ред на мисли, ако имате нужда от генератор за ток на газ с мощност поне 12 кВт, добавете 25% отгоре и смело изберете модел с мощност 15 кВт. По този начин ще използвате машината по оптимален начин. Работата в диапазон 75-100% натоварване повишава риска от преждевременно износване. Добавката от 25% ви гарантира аванс на мощност. 

Завършвайки темата за разхода, нека ви дадем пример с монофазния генератор за ток на газ PRAMAC GA13000. Той работи с природен газ или LPG. Ако го захранвате с природен газ, 50% натоварване разходът е 3,79 куб.м/час, а при 100% - 5,89 куб.м/час. Същевременно разходът с LPG при 50% натоварване е 5,24 куб.м/час, а при 100% - 9,03 куб.м/час. 

Друг важен критерий при избор на агрегат за ток на газ е неговата 

Възможност да работи на минусови температури

По принцип за сурови условия са подходящи генераторите за ток с течно охлаждане. За да избегнете проблем със стартирането на двигателя през студените дни от годината, препоръчваме да загреете блока от цилиндри на двигателя. Известно е, че горивото за газови генератори е устойчиво на доста ниска температура. Попадайки в цилиндъра на двигателя обаче при много ниски температури (минус 40, минус 50 градуса), газът се кондензира. В такова състояние двигателят не може да стартира. 

агрегат за ток на газ

Докато разглеждате агрегатите на ток на газ, обърнете внимание и на 

Времето на непрекъсната работа

Генераторите, които работят с газ и са с въздушно охлаждане, са по-компактни и се предлагат на по-достъпни цени от тези с течно охлаждане. Те не са препоръчителни за работа при много ниски температури. Затова често ги определят като аварийни. Пускат се за непродължително време. 

Когато избирате модел, прочетете внимателно инструкцията му. Производителят обозначава каква е максималната продължителност за непрекъсната работа. Обикновено то е не повече от 5 часа, след което генераторът трябва да бъде изключен за час. 

Други ключови характеристики на съвременните генератори за ток на газ 

Ако имате нужда от модерно устройство, на което да разчитате като алтернативен източник на захранване, не се колебайте да се свържете с нашите търговски консултанти. Те ще ви разяснят кои са най-новите функционалности на модерните генератори на ток на газ и какви са възможностите за покупка, ако вече сте определили конкретен бюджет. 

Сред другите важни характеристики при избор на агрегат са: стартер, регулатор на напрежението, максимален ток, тип мониторинг (може да бъде през мобилно приложение), автоматично табло, отложен старт, звукоизолация, индикация на работните часове на двигателя, защита срещу прегряване, график за работа (седмичен или месечен), заключване на панела, система за автоматично изключване при ниско ниво на маслото в картера и др. 

Заключителни думи

Липсата на ток по мрежата няма да бъде повече проблем, ако разполагате с качествен генератор за ток на газ. Съвременните модели са с подобрена технология на работа и предлагат функционалности, които облекчават тяхното използване. В онлайн магазин koledzhikov.bg можете детайлно да се запознаете с моделите, които предлагаме. Ако възникнат въпроси, сме на ваше разположение. Може да се свържете с нас на място или като използвате контактите за връзка. 





Може би се интересувате още и от:

Защо да изберем фирма Коледжиков?

Фирма Коледжиков - най-добрата градинска техника

Често срещани грешки в работата с генератор

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание