Тримери за трева

Тримери за трева и райграс ⋆ Цени ⋆ Коледжиков

Какво е тример за трева?

Съвременните тримери за трева позволяват на градинарите да извършват бързо и лесно оформянето на райграса в зоните, където ножът на косачките не достига. Те са леки и работят с корда или нож, които се въртят с много висока скорост. Ако кордата се скъса по време на косене, с едно потупване в земята за по-практично и безопасност автоматичният механизъм подава ново парче със същата дължина. 

Конструкцията на тримера за трева може да варира в зависимост от модела и производителя, но обикновено включва няколко основни компонента. В най-общи линии конструкцията на типичен тример за трева е съставена от ергономична дръжка, мотор или двигател, контролен панел, ножова или кордова глава, предпазител, заключващ бутон и т.н.

Предназначение на тримерите

Градинските тримери са предназначени за косене на леко обрасла трева. С тяхна помощ можете да извършвате довършителни работи след като сте използвали косачка. Подходящи са за обработване на тесни пространства, до които една по-голяма косяща машина не може да стигне. Добра алтернатива са на добре познатата моторна коса с нож. 

Видове тримери за трева

На пазара се предлагат три вида тримери за косене на трева според източника на захранване:

 • Електрически
 • Бензинови
 • Акумулаторни

Макар всички те да се справят добре с косенето, има няколко разлики помежду им, като мощност, шум и маневреност. Ако не знаете от колко мощен тример за трева се нуждаете, нашите търговски консултанти ще ви разяснят основните характеристики на този тип градинска машина. Те ще ви насочат към тример, който е подходящ за вашите потребности. Може да се свържете с нас на посочените на сайта данни за контакт. 

Бензинов тример за трева

Бензиновите (моторни) тримери за трева обикновено са по-мощни от вариантите с електрическо захранване. Поради това те се използва от собственици на големи дворове, както и от професионални градинари. Подходящи са за ежедневно и продължително натоварване. Двигателите им може да са двутактови (имат нужда от горивна смес от масло с бензин) и четиритактови (работят малко по-плавно и позволяват по-лесно стартиране). 

Бензиновите тримери имат по-дълги работни интервали в сравнение с акумулаторните. Те могат да работят без прекъсване, докато имат гориво, и не изискват зареждане на батерията. Това ги нарежда сред едни от най-предпочитаните от професионалистите. 

Бензинов тример RYOBI RBC254SESO например коси с нож или с корда, подобно на моторна коса. Има двутактов двигател с обем 25.4 куб. см, въздушно охлаждане и електрически и ръчен стартер. Ширината на косене варира от 26 см, когато коси с нож, до 46 см, когато е оборудван с кордова глава. Може да се запознаете с възможностите на съвременните бензинови тримери и като разгледате модела HYUNDAI HYWT5080. Този тример не е често срещан като вид. Той е оборудван с количка, има големи колела и е по-маневрен и балансиран. При работа с този бензинов тример се коси лесно жилава трева и плевели. 

Електрически тример за трева

На практика електрическият тример за трева не изисква почти никакви усилия за поддръжка и е много по-тих в сравнение с бензинов модел. Не отделя вредни газове, което го прави здравословна алтернатива както за вас, така и за околната среда. Освен това лекото тегло на повечето електрически тримери осигурява лесно управление на уреда. За да започнете работа, е необходимо само да натиснете един бутон. За тример от типа на RAIDER RD-GT11, RYOBI RLT3525 и Gardena SmallCut 300/23 ключова е ниската цена. Те не са подходящи за професионална употреба. Осигуряват ширина на косене между 23 см и 25 см. 

Ако се спрете на електрически тример от този ценови клас, трябва да обърнете внимание на диаметъра на необходимата корда за косене. Не бива да се използва която и да е. За работа с тример Gardena SmallCut 300/23 имате нужда от корда за косене с диаметър 1.5 мм, а за електрически тример RAIDER RD-GT11 - 1.2 мм. Безспорно предимство на електрическите пред акумулаторните и бензиновите тримери е възможността да се коси неограничено време с тях. С тях е по-ниско нивото на шумно. За да ги стартирате, трябва само да ги включите към ел. захранване. 

Акумулаторен тример с корда

Безкабелните тримери с корда, каквито са акумулаторните модели, се захранват от литиево-йонна батерия. Стартирането им е лесно и те са също толкова тихи, колкото и съвременните електрически тримери. Предимство тук е липсата на кабел, който често води до ограничаване на обхвата на работаАкумулаторните тримери за трева са удобни за използване на места без източник на електрическо захранване. Животът на батерията обикновено е достатъчно голям за работа в продължение на 40 минути. 

Основни характеристики на тримерите

Ако търсите тример за рязане на трева и храсти, трябва да се научите как да разчитате основните характеристики, които определят неговото приложение. Това са:

 • двигател 
 • мощност
 • капацитет на батерията (за акумулаторни тримери)
 • тип режещ елемент - нож или корда
 • диаметър на рязане с корда и диаметър на кордата
 • диаметър на рязане с нож за трева
 • регулиране на скоростта на косене
 • наличие на допълнителна ръкохватка
 • ниво на шум
 • обща дължина
 • тегло

Как да се грижим за тример за трева?

Тримерите за трева са лесни за поддръжка. Ще споменем няколко основни правила, които можете да следвате, за да ви служат най-дълго. 

 • след всяка работа с акумулаторен, електрически или бензинов тример (или моторна коса) трябва да следва почистване на полепналата мръсотия. Най-лесно е да използвате четка. Не е добра идея да посягате с ръка. Грижата за всеки тример трябва да бъде съобразена с неговия вид и с материала, от който е изработен;
 • при проверка на здравината на остриетата, уверете се, че са все още заточени. Ножът е определящи за производителността, прецизността на рязане и здравето на тревата. По същия начин за един тример с корда е ключово редовно да се подменя периодично според обема на работа;
 • един от начините да удължите живота на уреда, когато става дума за акумулаторни тримери, е да се спазват инструкциите на производителя относно правилното зареждане и съхранение на батерията;
 • преди всяка работа с тример преглеждайте винтовете и болтовете. Те трябва да са затегнати;
 • при всички бензинови тримери препоръчваме да използвате смазка, както и защитен спрей, с които да защитите металните части срещу корозия и ръжда. Следете за повреди и износване. При най-малко съмнение за проблем може да се консултирате с техник. Част от поддръжката на бензинов тример е и грижата за двигателя - като смяна на масло и филтри. Спазвайте указанията на производителя до най-малката подробност. 

Защо да купим тример за храсти и трева от Коледжиков?

Като клиенти на Коледжиков може да разчитате на обективна оценка на предлаганите тримери за трева, консултация, инструктаж от компетентни търговци и сервизно обслужване. Ние ще ви разясним какви са разликите между моделите и защо едни се предлагат на ниска цена, а други на по-висока. 

Постарали сме се да предложим богат избор на качествени тримери за трева - немски, американски, японски, шведски и други. Сред тях ще откриете модели, които са подходящи за използване в домашната градина, и такива с мощност за професионални цели. 

Съвременните професионални тримери за трева са изключително мощни, устойчиви на натоварване и снабдени с технологии, които щадят оператора и околната среда. Това ги прави незаменими за озеленителите и за всички фирми, които се занимават с поддръжка на големи тревни площи. 

Над 30-годишният ни опит в сферата на търговията с градинска техника ни е убедил в качествата на тримерите за трева на GreenWorks, AL-KO, HUSQVARNA, STIHL, GARDENA, RAIDER, EGO, MAKITA и други. Осигуряваме гаранционен и извънгаранционен сервиз. В онлайн магазина ни може да поръчате необходимия ви нож за тример, корда с нужната здравина и с дебелина според модела и т.н. 

Не е необходимо да ни посетите на място, за да получите отговор на въпрос за тример. Може да ни пишете по всяко време. Ние ще се постараем да ви отговорим. Можете и да ни позвъните, ако така ви е по-удобно. Ще се радваме да получите изчерпателна информация за тример, който откривате на сайта ни или който търсите. 

Може ли да се направи поръчка без регистрация?

Да, в онлайн магазин Коледжиков можете да купите електрически, акумулаторни или моторни тримери за трева без регистрация. За целта използвайте опцията за поръчка като гост или "Бърза поръчка без регистрация". 

Какви са начините за доставка?

Работим с всички куриерски фирми на територията на страната. 

Какви са условията за безплатна доставка?

Получавате безплатна доставка при поръчка над 250 лв. до посочен от Вас адрес, независимо от населеното място на територията на България. Изключение правят артикулите от раздел "Винарско оборудване" и тези в промоция. Конкретна информация за цената за доставка на Вашата поръчка може да получите от нашите търговски консултанти. 

В какъв период ще получим продуктите?

Направените поръчки се стремим да доставим в рамките на един до три работни дни след потвърждението им. Изключение правят онези продукти, при които има необходимост от производствено време. Тогава стандартният срок за доставка е до 30 работни дни. 

В какъв ценови диапазон са продуктите в категорията "Тримери за трева"?

Предлагаме тримери за трева на цени от 30 лв. до 4 000 лв. В продуктовия ни асортимент има голямо разнообразие от акумулаторни, електрически и бензинови тримери за трева с различна мощност, производителност, дизайн и по-малко или повече функционалности. Вижте още:

Въздуходувка

Косачка

Резачка за клони

Категории

Често задавани въпроси за тримери за трева

Тример за трева с каква мощност да изберем?

Мощността на тримерите за трева варира от 300 W до 2,5 kW. Колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма площ ще обработвате за единица време. Обичайно градинските тримери са с по-ниска мощност - до 1,8 kW. За малка площ може да потърсите инструмент с мощност до 0,7 kW.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички