Филтрирай
Цена
516лв.2082лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Съдове за съхранение на вино

Съдове за вино на Топ Цени — Коледжиков

Какво е съд за съхранение на вино?

Съдовете за съхранение на вино от неръждаема стомана се използват широко в домашното винопроизводство и винарните. Те са подходящи както за ферментация, така и за съхраняване на виното

Ключов момент от производството е контролирането на процеса. Червените вина обикновено се приготвят в големи съдове от неръждаема стомана с отворен капак, които не придават специфичен аромат на напитката. За белите, двата най-често срещани избора, са контейнери от неръждаема стомана и дъбови бъчви. Днес почти всяка винарна използва резервоари от неръждаема стомана, като съществуват два основни вида.

Видове

Съдове с променлив обем

Наричат се така, защото имат плаващ капак, който може да бъде поставен на всякаква височина вътре в контейнера. За целта се използва надуваем балон, около ръба на капака. Това означава, че винопроизводителят може да съхранява по-малко обем течност от максималния капацитет и въпреки това тя няма да бъде в контакт с въздуха. Тъй като предотвратяването на контакт с кислород е важно, при ферментацията на вино, това е огромно предимство за домашните винопроизводители, чийто обем на партидите може да варира от година на година. 

Съдове с фиксиран обем

Така се наричат моделите съдове за съхранение на вино, които не предлагат плаващ капак. Тъй като максималният обем не може да се регулира, те трябва да бъдат запълнени напълно или допълнени с инертен газ преди да се запечатат. Разбира се, основният им недостатък е, че трябва да имате достатъчно количество вино, за да го напълните, или инертна газова система, която да използвате.

Съдовете за съхранение на вино се различават и по своето дъно. Тогава те биват: 

 • С плоско дъно
 • С конично дъно

Резервоарите с плоско дъно са по-евтини, но при тях не може да изсипете цялата съдържаща се течност през крана. При моделите с конично дъно има два крана в основата, един за изтичане и един за пълно оттичане. 

Независимо дали изберете съд за съхранение на вино с плаващ капак или без такъв, и двата се предлагат в конфигурация с плоско или с конусно дъно. Резервоарите с равно дъно са с максимален обем 1 600 литра, докато другите се предлагат и с по-голяма вместимост. 

Окомплектовка за съдове за съхранение на вино 

Клапан за вземане на проби

Представлява малък клапан, инсталиран отстрани на резервоара, който позволява изтегляне на материал за дегустация или лабораторни проби. По-ефективно и по-чисто решение, отколкото да се опитвате да направите това с обикновения кран.

 • Аксиален термометър

Помага ви да следите температурата на мъстта.

 • Топлообменен панел

Поставя се вътре в резервоара и се използва за контролиране на температурата. Той е кух и през него преминава вода, за да се промени температурата на мъстта. Служи за охлаждането й, за да не се вкисне при ферментация.

 • Поставка

Тя е с три или четири крака и служи за стабилизиране на съда и да се поддържа перфектно изправен върху равна основа.

 • Нивомер

Това е тясна, прозрачна тръба, монтирана вертикално на резервоар, която служи за индексиране на количество течност. Нивомерът е сравнително евтина добавка, която препоръчваме да имате.

 • Перфориран плаващ капак

Перфорираният плаващ капак позволява да протече ферментация с потопена шапка.

 • Отцеждащ цилиндър

Използва се при претакане. Отцеждащият цилиндър се монтира преди крана, за да задържа едрите частици и да пропуска само течността.

 • Отдушник

Неговото предназначение е да отвежда навън образувалите се газове при ферментация

Колко голям съд за вино да купя?

Когато става въпрос за размера на съда, който да купите, е необходимо да си зададете следния въпрос - Дали ще го използвам за ферментация, съхранение или и за двете? 

Ако употребата му ще е свързана само със съхранение, тогава подходящият размер трябва да отговаря на количеството, което искате да побира.

Ако ще се използва за ферментация, трябва да имате предвид две неща. Ще ви е необходимо около 25% свободно пространство за разпенване на бялото вино или образуването на шапка по време на ферментация при червеното.

Мъстта на червеното представлява 30%-35 % твърди частици. Така че, за да добиете 200 литра вино, ще имате 270 литра мъст. Следователно се нуждаете от резервоар с капацитет около 380 литра, за да останат онези 25% свободното място за образуване на шапка при ферментацията.

Предимства за съдовете за вино от инокс

Съдовете за вино от инокс могат да поддържат температурата и влажността в граници. Те имат няколко предимства пред другите решения за съхранение.

 • Неръждавейката е траен материал, който издържа на сурови условия като влага, топлина и студ. 
 • Резервоарите от инокс имат топлопроводимо покритие, което осигурява ефективна температурна модулация.
 • Гладката повърхност е лесна за поддръжка.
 • Съдовете  за вино от инокс могат да се използват както при процеса на ферментация, така и за съхраняване. Следователно няма нужда да инвестирате в отделно винарско оборудване за всяка дейност.

Защо да ги закупим от Коледжиков?

Фирма Коледжиков има дългогодишен опит в търговията с винарско оборудване. При нас ще откриете съдове за съхранение на вино с различни обеми на изгодна цена. Нашите консултанти ще ви дадат ценни съвети и ще ви насочат към избора на подходящ за вас продукт според спецификите на вашите потребности. 

Към цената на всеки един съд от инокс е включена богата стандартна окомплектовка. Предлагаме също така и богат избор от допълнителни винарски принадлежности с марка TM INOX.

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Да, може да използвате вече направена регистрация във Facebook и Gmail, да пазарувате като гост или да изберете опцията “Бърза поръчка”

Какви са начините за доставка?

Предлагаме доставка с куриер по ваш избор

Каква е цената за доставка?

Цената на доставката се определя от тарифния план на избраната от вас куриерска фирма.

В какъв период ще получим продуктите?

Стараем се възможно най-бързо да обработваме направените поръчки. Очаквайте доставка до 3 работни дни след потвърждението на вашата. 

В какъв ценови диапазон са продуктите в категорията "Съдове за съхранение на вино"?

Предлагаме съдове за вино от инокс на цени от 396 лв. до 1542 лв.

Как и кога можем да се свържем с вас?

Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси на място в магазините ни в София и Варна или на следните контакти за връзка

За магазина ни в град София:

     ○ тел. 0887 201 700, 0879 027 917, 0879 027 918, 0885 479 918, 0889 722 581

     ○ Е-mail: sofia@kol-bg.com

     ○ Работно време: от Понеделник до Петък: 9.00 - 18.00 ч., Събота: 9.00 - 14.00 ч., Неделя: почивен ден

За магазина ни в град Варна:

     ○ тел. 0877 880 840, 0888 526 133, 052 30 35 90, 052 30 36 90

     ○ Е-mail: varna@kol-bg.com

     ○ Работно време: от Понеделник до Петък: 8.30 - 18.00 ч., Събота: 8.30 - 14.00 ч., Неделя: почивен ден

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички