Филтрирай по:
Цена
396 лв. 1542 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Съдове за съхранение на вино

Филтри

Продукти на страница:

20 40 60
Показани са 1-13 от общо 13 артикул(а)
Съдове за вино на Топ Цени — Коледжиков

Съд за съхранение на вино за хоби и професионални винопроизводители

Използването на резервоари от неръждаема стомана в домашното винопроизводство е доста често. Съдовете от неръждавейка са подходящи както за ферментация, така и за съхраняване на виното. Универсален фактор за производството на качествена алкохолна напитка е времето и контрола на всяка стъпка. Резервоарите от неръждаема стомана са един от инструментите, които винопроизводството използва, за да има повече контрол. Червените вина обикновено се приготвят в големи съдове от неръждаема стомана с отворен капак, които не придават специфичен аромат на напитката. За белите, двата най-често срещани са контейнери от неръждаема стомана и дъбови бъчви. Днес почти всяка винарна използва резервоари от неръждаема стомана, като съществуват два основни вида.

Съдове с променлив обем

Наричат се така, защото имат плаващ капак, който може да бъде поставен на всякаква височина вътре в контейнера. За целта се използва надуваем балон, около ръба на капака. Това означава, че винопроизводителят може да съхранява по-малко обем течност от максималния капацитет, и въпреки това тя да не е в контакт с въздуха. Тъй като предотвратяването на контакт с кислород е важно при ферментацията на вино, това е огромно предимство за домашните винопроизводители, чиито обем на партидите могат да варират от година на година. Те са по-добрият вариант.

Съдове с фиксиран обем

Така се наричат моделите, които не предлагат плаващ капак. Тъй като максималният обем не може да се регулира, те трябва да бъдат запълнени напълно или допълнени с инертен газ преди да се запечатат. Разбира се, основният им недостатък е, че трябва да имате достатъчно количество вино, за да го напълните, или инертна газова система, която да използвате. Някои винопроизводители ще изберат да работят с тези резервоари, защото или не са чували или не са опитвали да боравят с плаващ капак.

Каква е разликата между плоско и конично дъно

Съществуват две основни конфигурации на винарското оборудване за съхранение и ферментация. Контейнерите с плоско дъно са точно това, което си представяте. Те са по-евтини, но не можете да изсипете цялата съдържаща се течност през крана.

Контейнерите с конично дъно имат два крана в основата, един за изтичане и един за пълно оттичане. И тези с плаващ капак, и тези с фиксиран обем се предлагат в конфигурации с плоско дъно или с конусно дъно. Резервоарите с равно дъно са с максимален обем 1 600 литра, докато другите позволяват по-голяма вместимост.

Окомплектовка за съдове за вино и защо ни е необходима

  • Клапан за вземане на проби

Малък клапан, инсталиран отстрани на резервоара, който позволява изтегляне на материал за дегустация или лабораторни проби. По-ефективно и по-чисто, отколкото да се опитвате да направите това с обикновения кран.

  • Аксиален термометър

Помага Ви да следите температурата на мъстта.

  • Топлообменен панел

Поставя се вътре в резервоара и се използва за контролиране на температурата. Той е кух и през него преминава вода, за да се промени температурата на мъстта. Служи за охлаждане на мъстта, за да не се вкисне при ферментация.

  • Поставка

Тя е с три или четири крака и служи за стабилизиране на съда и да се поддържа перфектно изправен върху равна основа.

  • Нивомер

Това е тясна, прозрачна тръба, монтирана вертикално на резервоар, която служи за индексиране на количество течност. Нивомерът е сравнително евтина добавка, която препоръчваме да имате.

  • Перфориран плаващ капак

Перфорираният плаващ капак позволява да се проведе ферментация с потопена шапка.

  • Отцеждащ цилиндър

Използва се при претакане. Отцеждащият цилиндър се монтира преди крана, за да задържа едрите частици и да пропуска само течността.

  • Отдушник

Неговото предназначение е да отвежда навън образувалите се газове при ферментация

Колко голям съд за вино да купя

Когато става въпрос за размера на съда, който да купите, е необходимо да си зададете следния въпрос. Дали ще го използвам за ферментация, съхранение или и двете? Ако употребата му ще е свързана само със съхранение, тогава подходящият размер трябва да отговаря на това, какво количество искате да побира.

Ако ще се използва за ферментация, трябва да имате предвид две неща. Ще Ви е необходимо около 25% свободно пространство за разпенване на бялото вино или образуването на шапка по време на ферментация при червеното.

Мъстта на червеното представлява 30% - 35 % твърди частици. Така че, за да добиете 200 литра вино, ще имате 270 литра мъст. Следователно се нуждаете от резервоар с капацитет около 380 литра, за да останат онези 25% свободното място за образуване на шапка при ферментацията.

koledzhikov.bg Ви предлага съдове за вино от инокс

Съхраняването на мъстта може да бъде деликатна операция. Идеалният температурен диапазон е от 7 °C до 18 °C. По-високи стойности могат да предизвикат преждевременно ферментиране, което води до нежелана загуба както на вкуса, така и на аромат.

Ако влажността не се поддържа под строг контрол, мухълът започва да се образува и разрушава цялата партида. За щастие на винопроизводители, има възможност да се смекчат тези проблеми с развалянето.

Съдовете за вино от неръждаема стомана могат да поддържат температурата и влажността в граници. Има много предимства от използването на резервоари от инокс пред други възможности за съхранение.

Неръждавейката е траен материал, който издържа на сурови условия като влага, топлина и студ, без да се повреди. Контейнерите от инокс имат топлопроводимо покритие, което осигурява ефективна температурна модулация.

Гладката повърхност на контейнерите от неръждаема стомана е лесна за поддръжка, и предлага превъзходна способност за почистване. В резултат на това поддържат блестящия си вид години наред.

Съдовете от инокс могат да се използват както при процеса на ферментация, така и за съхраняване. Следователно няма нужда да инвестирате в отделно винарско оборудване за всяка дейност.

Купете резервоар за съхранение на вино от koledzhikov.bg. При нас ще намерите варианти със всякакъв обем на изгодна цена. Имаме модели както с плаващ капак, така и с фиксиран обем.

Към цената е включена богата стандартна окомплектовка. Предлагаме също така и богат избор от допълнителни винарски принадлежности с марка TM INOX.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички