Категории
Филтрирай
Цена
492 лв. 2148 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Съдове за съхранение на вино

Съдове за вино и ракия на Топ Цени | Иноксови | Неръждаеми

Какво е съд за съхранение на вино?

Съдовете за вино от неръждаема стомана (с плаващ капак или без) се използват широко в производството на вино в домашни условия и винарните. Те са подходящи за ферментация и съхранение на вино

Ключов момент от производството е контролирането на процеса. Червените вина обикновено се приготвят в големи съдове от неръждаема стомана с отворен капак, които не придават специфичен аромат на напитката. За белите вина двата най-често срещани избора са контейнери от неръждаема стомана и дъбови бъчви. Днес почти всяка винарна използва неръждаеми съдове за вино като съществуват два основни вида.

Видове иноксови съдове за вино

Съдове за вино с променлив обем

Наричат се така, защото имат плаващ капак, който може да бъде поставен на всякаква височина вътре в контейнера. За целта се използва надуваем балон, около ръба на капака. Това означава, че винопроизводителят може да съхранява по-малко обем течност от максималния капацитет и въпреки това тя няма да бъде в контакт с въздуха. Тъй като предотвратяването на контакт с кислород е важно, при ферментацията на вино, това е огромно предимство за домашните винопроизводители, чийто обем на партидите може да варира от година на година. 

Съдове за вино с фиксиран обем

Така се наричат моделите съдове за съхранение на вино, които не предлагат плаващ капак. Тъй като максималният обем не може да се регулира, те трябва да бъдат запълнени напълно или допълнени с инертен газ преди да се запечатат. Разбира се, основният им недостатък е, че трябва да имате достатъчно количество вино, за да го напълните, или инертна газова система, която да използвате.

Съдовете за вино се различават и по своето дъно. Тогава те биват: 

 • С плоско дъно
 • С конично дъно

Моделите с плоско дъно са по-евтини, но при тях не може да изсипете цялата съдържаща се течност през крана. При моделите с конично дъно има два крана в основата, един за изтичане и един за пълно оттичане. 

Независимо дали изберете неръждаем съд за вино с плаващ капак или без такъв, и двата се предлагат в конфигурация с плоско или с конусно дъно. Тези с равно дъно са с максимален обем 1 600 литра, докато другите се предлагат и с по-голяма вместимост. 

Окомплектовка за съдове за съхранение на вино 

Клапан за вземане на проби

Представлява малък клапан, инсталиран отстрани на резервоара, който позволява изтегляне на материал за дегустация или лабораторни проби. По-ефективно и по-чисто решение, отколкото да се опитвате да направите това с обикновения кран.

 • Аксиален термометър

Помага ви да следите температурата на мъстта.

 • Топлообменен панел

Поставя се вътре в резервоара и се използва за контролиране на температурата. Той е кух и през него преминава вода, за да се промени температурата на мъстта. Служи за охлаждането й, за да не се вкисне при ферментация.

 • Поставка

Тя е с три или четири крака и служи за стабилизиране на съда и да се поддържа перфектно изправен върху равна основа.

 • Нивомер

Това е тясна, прозрачна тръба, монтирана вертикално на резервоар, която служи за индексиране на количество течност. Нивомерът е сравнително евтина добавка, която препоръчваме да имате.

 • Перфориран плаващ капак

Перфорираният плаващ капак позволява да протече ферментация с потопена шапка.

 • Отцеждащ цилиндър

Използва се при претакане. Отцеждащият цилиндър се монтира преди крана, за да задържа едрите частици и да пропуска само течността.

 • Отдушник

Неговото предназначение е да отвежда навън образувалите се газове при ферментация.

Колко голям съд за вино инокс да купя?

Когато става въпрос за размера на съда, който да купите, е необходимо да си зададете следния въпрос - Дали ще го използвам за ферментация, съхранение или и за двете? 

Ако употребата му ще е свързана само със съхранение, тогава подходящият размер трябва да отговаря на количеството, което искате да побира.

Ако ще се използва за ферментация, трябва да имате предвид две неща. Ще ви е необходимо около 25% свободно пространство за разпенване на бялото вино или образуването на шапка по време на ферментация при червеното.

Мъстта на червеното представлява 30%-35 % твърди частици. Така че, за да добиете 200 литра вино, ще имате 270 литра мъст. Следователно се нуждаете от резервоар с капацитет около 380 литра, за да останат онези 25% свободното място за образуване на шапка при ферментацията.

С оглед казано, ако имате нужда от иноксов съд за вино 150 литра, може да разгледате модела TM INOX MC 175. Сред най-търсените съдове на пазара са още TM INOX MC 235, компактния TM INOX MC 90 и TM INOX MC 315.

Ако имате нужда от иноксов съд за ферментация на вино с обем 100 литра, предлагаме  TM INOX MC 130. 

Предимства за съдовете за вино от инокс

Съдовете за вино от инокс могат да поддържат температурата и влажността в граници. Те имат няколко предимства пред другите решения за съхранение.

 • Неръждавейката е траен материал, който издържа на сурови условия като влага, топлина и студ. 
 • Резервоарите от инокс имат топлопроводимо покритие, което осигурява ефективна температурна модулация.
 • Гладката повърхност е лесна за поддръжка.
 • Съдовете  за вино от инокс могат да се използват както при процеса на ферментация, така и за съхраняване. Следователно няма нужда да инвестирате в отделно винарско оборудване за всяка дейност.

Защо да купим иноксов съд за вино неръждавейка от магазин Коледжиков?

Фирма Коледжиков има дългогодишен опит в търговията с винарско оборудване. При нас ще откриете неръждаеми съдове за съхранение на вино с различни обеми на изгодна цена. Нашите консултанти ще ви дадат ценни съвети и ще ви насочат към избора на подходящ за вас продукт според спецификите на вашите потребности. 

Към цената на всеки един съд за вино от инокс е включена богата стандартна окомплектовка. Предлагаме също така и широка гама допълнителни винарски принадлежности на българската марка TM INOX.
Вижте още:

Кошова преса

Филтър за вино

Гроздомелачка с помпа

Свързани статии


Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички