Категории
Филтрирай
Цена
36 лв. 1250 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Шихтови филтри

Шихтови филтри за вино на Хит Цени — Коледжиков

Шихтов филтър за пречистване на вино

Шихтов филтър е вид винарско оборудване, което се използва за пречистване и избистряне на виното. Това се постига чрез отстраняване на суспендираните в него частици. Състои се от корпус, електрическа помпа и няколко на брой полимерни прегради, в които се поставят филтърни подложки.

Електрическата помпа нагнетява виното. То преминава под високо налягане през квадратните филтърни прегради, които да изработени от целулозни влакна. В резултат на това, изходящата течност е пречистена и бистра. В нея няма съдържание на дребни частици или бактерии, които да развалят ферментацията.

Почти всички винарни използват шихтов филтър, защото той е в състояние да извършва много фина филтрации, ако е необходимо, и прави това с изключителна скорост и голям дебит. Дори най-фината степен на филтрация не е проблем за тях. Те постигат по-добър резултат в сравнение с традиционните и бавни методи.

Защо се използва филтър за вино

Има много предимства, който предлага този вид винарско оборудване. С употребата на шихтов филтър може да бъде постигнат, по-добър външен вид, да се съкрати времето за стареене, да се олекоти цвета, или да се направи виното по-стабилно. Последното намалява шанса за повторна ферментация, след бутилиране.

  • Подобряването на външния вид е сред номер едно причините, поради които домашните винопроизводители ги предпочитат. Всяко вино може да има подобрен външен вид дори с най-грубото ниво на филтрация.
  • Пречистването може да направи течността, която изглежда чиста, да стане още по-бистра, отколкото подозирате. Шихтите правят виното кристално, за да изглежда привлекателно.
  • Извършването на филтрация с по-фини прегради от целулоза, може да съкрати времето, необходимо за пълно узряване на напитката. Това става, като се намаляват излишните нива на танинова киселина и други протеини. 
  • Тази по-фина филтрация също може леко да изсветли цвета и оттенъка. Процедурата е изключително подходяща за всички бели вина и розе. 
  • Може да се постигне такава степен на филтриране, че напитката да стане почти стерилна. Остатъчната мая се извежда от напитката, което предотвратява случайната повторна ферментация след бутилиране.

Филтриране на вино за отличен цвят и вкус

Има две причини за филтриране на гроздовата алкохолна напита: естетика и вкусови качества. От естетическа страна, ще придобие по привлекателен цвят както в бутилката, така и в чашата. Вкусът ще е мек, а ароматът превъзходен. Ако съществуват недостатъци, като остатъчна захар или ябълчна киселина, с използването на шихтов филтър те ще бъдат отстранени. Филтрацията е единственият начин да се гарантира микробна стабилност. Остатъчните бактерии, често са причина, която води до влошаване на цвета и вкуса. В крайна сметка филтрацията е много ефективна в процеса на винопроизводство.

В случай на остатъчен биологичен организъм, като ацетобактер, виното ще продължи да се влошава по качество, тъй като бактериите ще произвеждат някаква летлива киселинност. Бутилирането, добавянето на сулфит и съхраняването на хладно ще забави или спре повишаването на летливата киселинност, но винаги ще има недостатък във вкуса и аромата. В случая с мая, всяка остатъчна захар може да предизвика повторна ферментация в бутилката. Най-добрата застраховка срещу тези две причини за влошаване на вкусовите качества е употребата на шихтов филтър.

Видове филтърни подложки

Има три различни вида шихти, които са достъпни за домашния винопроизводител: едри; средни и фини. Размерът им се определя в микрони, много фина единица за измерване, базирана на метричната система. Всеки има различно предназначение, както и подходящо време, в което трябва да се използва.

  • Едри шихти

Тяхната пропускливост се оценява на 6 микрона. Това означава, че за да може частицата да премине, тя трябва да бъде с размер 6 микрона или по-малко. Тази подложка се използва за пречистване, без загуба на цвят

  • Средни шихти

Обикновено се оценява на 1 микрон. Това е степента, която повечето винопроизводители използват. Тези подложки за пречистване, са най-добрата възможност за избистряне, с незначителна загуба на цвят.

  • Фини шихти

Пропускливостта им е 0.5 микрона. Те премахват 80% от остатъчната мая, която причинява по нататъшно окисляване.

Какъв шихтов филтър да изберем

По принцип те се състоят от пластмасови плочи, които се подреждат в стоманена рамка. Филтриращата среда са квадратни подложки (наричани още шихти) от целулозни влакна, които се поставят между плочите.

Броят на плочите и шихтите са определящи за това, какво количество можете да филтрирате, без да се налага спиране и смяна на подложките. Честата смяна обикновено води до загуба на течност.

Една подложка с размер 20 x 20 сантиметра е в състояние да изчисти 50 - 60 литра течност преди да се запуши. Предлагат се шихтови филтри, които имат от 6 до 18 плочи, което означава, че с едно зареждане ще преработят от 300 до 1 000 литра.

Купете система за филтриране, която се предлага с инсталирана помпа. Добре е да предпочетете модел с центробежна помпа от неръждаема стомана, с бронзова глава. Те са с чудесна издръжливост на корозия и с високо качество.

Скоростта на пречистване зависи от дебита (количество течност за единица време) на помпата. Дебитът се измерва в литри за минута и са налични варианти от 30 до 45 л/мин. Купете модел, който има необходимата производителност, за да се справи с Вашите очаквания и изисквания.

Шихтов филтър за вино и ракия от koledzhikov.bg

Пречистването и избистрянето на алкохолни напитки може да се извърши с шихтов филтър. Ракията, която е прецедена през целулозните нишки има по мек и благ вкус. Виното, което е преминало през филтрация ще има изтънчен вкус. И двете алкохолни напитки ще са кристално ясно, без утайка в тях.

Купете шихтов филтър за ракия от koledzhikov.bg на изгодна цена. Произвеждайте домашен алкохол с отлично качество, с помощта на нашето винарско оборудване. Доверете се нас, защото ние предлагаме само най-добрите принадлежности за домашни и професионални винопроизводители. Имаме оборудване за винарна изба с марка GRIFO и ROVER POMPE.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички