Категории
Филтрирай
Цена
24лв.1899лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Шихтови филтри

Шихтови филтри за вино на Хит Цени — Коледжиков

Какво е шихтов филтър?

Шихтовият филтър е вид винарско оборудване, което се използва за пречистване и избистряне на виното. Това се постига чрез отстраняване на суспендираните в него частици. Състои се от корпус, електрическа помпа и няколко на брой полимерни прегради, в които се поставят филтърни подложки. 

Принципът на работа е прост. Електрическата помпа нагнетява виното. То преминава под високо налягане през квадратните филтърни прегради, които са изработени от целулозни влакна. В резултат на това изходящата течност е пречистена и бистра. В нея няма съдържание на дребни частици или бактерии, които да развалят ферментацията.

Почти всички винарни използват шихтов филтър, защото той е в състояние да извършва много фина филтрация, ако е необходимо, и прави това с изключителна скорост и голям дебит. Дори най-фината степен на филтрация не е проблем за тях. 

Предимства

Този вид винарско оборудване предлага редица плюсове. 

С употребата на шихтов филтър може да бъде постигнат: 

 • по-добър външен вид
 • да се съкрати времето за стареене
 • да се олекоти цвета
 • да се направи виното по-стабилно

Последното намалява шанса за повторна ферментация след бутилиране.

 • Подобряването на външния вид е сред номер едно причините, поради които домашните винопроизводители ги предпочитат. Всяко вино може да има подобрен външен вид дори с най-грубото ниво на филтрация.
 • Пречистването може да направи течността, която изглежда чиста, да стане още по-бистра
 • Шихтите правят виното кристално, за да изглежда още по-апетитно.
 • Извършването на филтрация с по-фини прегради от целулоза може да съкрати времето, необходимо за пълно узряване на напитката. Това става като се намаляват излишните нива на танинова киселина и други протеини. 
 • Тази по-фина филтрация също може леко да изсветли цвета и оттенъка
 • Шихтовият филтър е подходящ за всички бели вина, розета и ракии. 
 • С него може да се постигне такава степен на филтриране, че напитката да стане почти стерилна. Остатъчната мая се извежда от напитката, което предотвратява случайната повторна ферментация след бутилиране.

Филтриране на вино за отличен цвят и вкус

Има две причини да филтрирате гроздовата алкохолна напитка: естетика и вкусови качества. Виното ще придобие привлекателен цвят както в бутилката, така и в чашата. Вкусът ще е мек, а ароматът - превъзходен. 

Ако съществуват недостатъци, като остатъчна захар или ябълчна киселина, с използването на шихтов филтър те ще бъдат отстранени. 

Филтрацията е единственият начин да се гарантира микробна стабилност. Остатъчните бактерии често са причината, която води до влошаване на цвета и вкуса. 

В случай на остатъчен биологичен организъм като ацетобактер виното ще продължи да се влошава като качество, тъй като бактериите ще произвеждат летлива киселинност. Бутилирането, добавянето на сулфит и съхраняването на хладно могат да забавят или спрат напълно повишаването на летливата киселинност, но ще се долавя недостатък във вкуса и аромата. 

В случая с маята всяка остатъчна захар може да предизвика повторна ферментация в бутилката. Най-добрата застраховка срещу тези две причини за влошаване на вкусовите качества е употребата на шихтов филтър.

Видове шихти

Шихтовите филтри работят с шихти. Те са три вида и са достъпни за домашния винопроизводител: едри; средни и фини. Размерът им се определя в микрони. Всяка шихта има различно предназначение, както и подходящо време, в което трябва да се използва.

Едри шихти

Тяхната пропускливост се оценява на 6 микрона. Това означава, че за да може частицата да премине, тя трябва да бъде с размер 6 микрона или по-малко. Тази подложка се използва за пречистване, без загуба на цвят

Средни шихти

Обикновено се оценява на 1 микрон. Това е степента, която повечето винопроизводители използват. Тези подложки за пречистване, са най-добрата възможност за избистряне, с незначителна загуба на цвят.

Фини шихти

Пропускливостта им е 0.5 микрона. Те премахват 80% от остатъчната мая, която причинява по нататъшно окисляване.

Какъв шихтов филтър да изберем?

По принцип шихтовите филтри се състоят от пластмасови плочи, които се подреждат в стоманена рамка. Филтриращата среда са квадратни подложки (наричани още шихти) от целулозни влакна, които се поставят между плочите.

Броят на плочите и шихтите са определящи за това, какво количество можете да филтрирате, без да се налага спиране и смяна на подложките. Честата смяна обикновено води до загуба на течност.

Една подложка с размер 20 x 20 сантиметра е в състояние да изчисти 50 - 60 литра течност преди да се запуши. Предлагат се шихтови филтри с от 6 до 18 плочи, което означава, че с едно зареждане те ще преработят от 300 до 1 000 литра.

Добре е системата за филтриране да е с инсталирана помпа. Затова препоръчваме модели с центробежна помпа от неръждаема стомана с бронзова глава. Тя е издръжлива на корозия. 

Скоростта на пречистване зависи от дебита (количество течност за единица време) на помпата. Той се измерва в литри за минута. На пазара се предлагат помпи с дебит от 30 до 45 л/мин. Препоръчваме да изберете модел, който има необходимата производителност, за да се справи с вашите очаквания и изисквания.

Шихтов филтър за ракия 

Ракията, която е прецедена през целулозните нишки, има по-мек и благ вкус. Тя ще има кристален цвят, без утайка. 

Защо да купим шихтов филтър от Коледжиков?

В категория “Оборудване за винарски изби” ще откриете всичко необходимо за производството на вино - шихтови филтри, гроздомелачки, съдове за вино, преси за грозде и много други. Предлагаме качествени шихтови филтри на марките GRIFO и ROVER POMPE, за които в подробности може да ви разкажат нашите търговски консултанти. 

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Да, в онлайн магазина може да пазарувате като гост или чрез съществуваща регистрация в Gmail и Facebook. За удобство сме предвидили и опцията “Бърза поръчка”.

Какви са начините за доставка?

Вашата поръчка ще бъде доставена от куриер. 

Каква е цената за доставка?

Цената за доставка зависи от избраната от вас куриерска фирма

В какъв период ще получим продуктите?

Стандартният срок за доставка е от 1 до 3 работни дни след потвърждаване на поръчката. За продукти, които изискват производствено време, са необходими до 30 работни дни

В какъв ценови диапазон са продуктите в категорията "Шихтови филтри"?

Предлагаме шихти и шихтови филтри на цени от 36 лв. до 1250 лв.
Вижте още:

Хидропреса

Помпа за вино

Мелачки за ябълки

Свързани статии


Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички