Филтрирай по:
Цена
151 лв. 1777 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Моторни коси

Филтри

Продукти на страница:

20 40 60
Показани са 1-20 от общо 95 артикул(а)
Моторни коси и тримери | Градинска техника | Коледжиков

Какво представлява моторна коса

Ръчната моторна коса е подходяща за косeне на голяма площ, покрита с райграс, диворастяща трева, плевели, бурени, храсти. Тя е в състояние да изпълнява множество задачи в дворове и градини. Здрав нож е монтиран в единия край, който служи за прерязване на жилава растителност без затруднения. Острието се върти по посока на часовниковата стрелка, което означава, че трябва да движите косата в посока от дясно на ляво за ефективно рязане на трева и плевели. Много хора наричат подобен род машина храсторез. Тя е подобна на тримера за трева, но може да се използва и за рязане на храсти, както подсказва наименованието. Двутактов или четиритактов бензинов двигател служи за нейното задвижване. Благодарение на това, е подходяща за работа на места без достъп до електричество. Косенето на площи с неправилна форма и множество препятствия се постига по-лесно отколкото с косачка. Извършва оформяне на тревна и храстова растителност на места, които традиционните косачки не достигат. Много модели са проектирани да работят с допълнителни приспособления, въпреки че обикновено се използва за косене на тревата.

Какво е устройството на моторната коса

Компонентите на машината са описани по-долу. Ще забележите, че доста от тях същите, като на тримерите за трева, но с малки разлики.

 • Двигател

Както обяснихме по-рано, той е бензинов. Това ще бъде най-тежката част от инструмента, така че се уверете, че той не е твърде тежък за Вас. Бензиновите двигатели обикновено са между 25 куб. см - 60 куб. см. и са двутактови, което означава, че се захранват с безоловен бензин, смесен с 2-тактово масло. Това помага на двигателя да работи, без да се изключва, когато се накланя почти под всеки ъгъл.

 • Стартер и резервоар за гориво

Стартирането се извършва ръчно с издърпване на стартерно въже. Оборудване е с дросел, който обогатява горивната смес за стартиране, когато е студено. Нормално е да направите няколко дърпания, за да стартирате двигателя. Резервоарът за гориво не трябва да се оставя пълен, когато уреда не се използва за дълги периоди.

 • Старт, Стоп и други контроли

Всяка моторна коса разполага с превключвател, който да включите или тя никога няма да стартира. Повечето модели са оборудвани с дросел, който ще контролира скоростта на мотора и следователно скоростта на ножовата глава. Това Ви позволява да увеличите скоростта при рязане и да я намалите при свободен ход. Зацепването на ножа се извършва с натискане и задържане на лост. Ако този лост бъде отпуснат по време на косене ножът спира да се върти.

 • Дръжка

Има различни видове дръжки, проектирани за различни цели, в зависимост от вида на моторната коса. Върху ръкохватките се намират контролите, поставени в ергономично положение за лесен достъп и управление. Дръжката намалява вибрациите като по този начин да можете лесно да работите с инструмента.

 • Вал

Това е “прът” който свързва мотора в в единия край с ножа в другия. Обикновено е прав и може да бъде разделен на две за лесно съхранение.

 • Ножова глава

Върху нея се монтира острието за косене. При повечето модели може да бъде заменена с кордова глава за рязане с корда.

 • Предпазител

Той е предназначен за защита на потребителя от летящи отломки, което е неминуемо.

 • Нож

Моторната коса използва най-често трилъчев нож за рязане на трева и храсти. Той е изработен от здрава, закалена стомана и е заточен.

 • Презраменен самар

Това са вид презрамки, на който моторната коса се поставя. Те разпределят тежестта на машината върху гърба Ви. Сбруята е напълно регулируема, за да пасва към височината на оператора.

Защо трябва да притежавате моторна коса

Има много причини, поради които трябва да притежавате такава! Бензиновата коса е за онези, които имат голяма тревна площ. Тя използва дебел нож, който Ви позволява да косите райграс и да отрязвате крехки клонки с дебелина 8 сантиметра.

Плюсовете:

 • Ножовете са сменяеми и има голямо разнообразие от видове за различна цел;
 • Голяма мощност за рязане на растения с дебелина 8 сантиметра;
 • Подобно на тримера, достига до труднодостъпни места, без усилия.

Как се използват моторни коси безопасно и ефективно

Подобно на повечето машини, практиката е това, което ще Ви направи наистина добри в използването на моторна коса. Колкото повече я използвате, толкова по-уверени ще бъдете. За да работите безопасно, прочетете ръководството за производителите, което е приложено с инструмента. Няма ясно обособени правила за употреба, но може да следвате следните 4 препоръки.

Косене или кантиране

Използвайте косата, за да постигнете красив завършек на моравата. Дръжте ножа успореден на земята при косене. Ще е нужна практика да свикнете, преди да постигнете равномерна височина на косене. Най-добре да започнете с по-голяма височина и след като сте уверени да преминете към по-малка.

Подстригване на райграс

Тази техника Ви позволява да отрежете райграса около предмети, така че те да не се отличава от останалия. Този път ножът трябва да се държи под ъгъл, около 30 °, но това зависи от конкретния случай. Краят на острието трябва да сочи към обекта за правилно подстригване.

Плевене

Тук използвате кордовата глава, за да отрежете бързо плевелите и тревите, растящи между плочки и павета. Тази техника изисква лек контакт на кордата с настилката, но не толкова, че да се износва бързо и къса.

Окосяване

Тази техника е идеална за премахване на висока растителност. Осигурете сигурна опора на косата и я движете с потапящо движение от ляво на дясно. Ако тревата и растителността са много дълги и гъсти, тогава може да косите на два пъти. Първият, за да намалите височината, а втория, за да постигнете необходимата.

Каква моторна коса за тревна и храстова растителност да изберете

Преди дори да разгледате различните модели които предлагаме, има няколко аспекта, които трябва да бъдат уточнени. Това засяга Вашите финансови възможности, каква растителност косите, обема на работата и дали можете да боравите с машината.

Бюджет

Обикновено моторните коси са по-скъпи от тримерите ... всъщност доста повече. Затова е важно да решите дали работата Ви всъщност изисква това ниво на мощност. Възможно е да постигнете желания резултата и с тример за трева.

Какво режете

Ако имате много гъсти, високи или дебели плевели, млади фиданки или храсти, тогава със сигурност Ви е нужна бензинова коса.

Малка или голяма площ

Размерът на поляната е от изключително значение. Трябва да подберете модел, който ще може да се справи с поставената му работа, без да се затруднява.

Тример от koledzhikov.bg за двора, градината или полето

Възползвайте се от моторна коса ако имате гъста, обрасла с трева градинска или селскостопанска площ. Тъй като е с бензинов двигател, безпроблемно се справя с косенето на райграс, бурени, храстови клонки. На практика може да замени редица градински инструменти, като ножиците за жив плет и дори колесните косачки. Моторната коса за трева може да се използва за професионална употреба от градинари, озеленители и фирми по поддръжка.

Изберете AL-KO, BLUE BIRD, HITACHI, HONDA, HUSQVARNA, IKRA, MAKITA, MCCULLOCH, MTD, OLEO MAC, RAIDER, RTR, SOLO BY AL-KO, STIHL и TEXAS.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички