Категории
Филтрирай
Цена
0лв.2599лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Моторни коси

Моторни коси | Професионални | Бензинови | Топ цени | Коледжиков

Какво е моторна коса? 

Ръчната моторна коса е подходяща за обработка на голяма площ, покрита с райграс, диворастяща трева, плевели, бурени, храсти. Тя може да бъде двутактова или четиритактова. С нея може да изпълнявате множество задачи в дворове и градини. 

Здрав нож, монтиран в единия край, служи за прерязване на жилава растителност. Острието се върти по посока на часовниковата стрелка, което означава, че трябва да движите косата в посока от дясно на ляво за ефективно рязане на трева и плевели. 

Моторната коса е подобна на тримера за трева, но може да се използва и за рязане на ниски храсти вместо храсторез. Двутактов или четиритактов бензинов двигател служи за нейното задвижване. Благодарение на това, е подходяща за работа на места без достъп до електричество

Косенето на площи с неправилна форма и множество препятствия с моторна коса се постига по-лесно, отколкото с косачка за трева. С нея може да извършвате оформяне на тревна и храстова растителност на места, които традиционните косачки не достигат. Много модели са проектирани да работят с допълнителни приспособления.

Характеристики

Компонентите на машината са сходни с тези на тримерите за трева

Двигател - както обяснихме по-рано, той е бензинов. Това ще бъде най-тежката част от инструмента, така че се уверете, че той не е твърде тежък за Вас. 

Бензиновите двигатели обикновено са между 25 куб. см - 60 куб. см. и са двутактови, което означава, че се захранват с безоловен бензин, смесен с 2-тактово масло. Това помага на двигателя да работи, без да се изключва, когато се накланя почти под всеки ъгъл.

Стартер и резервоар за гориво - стартирането се извършва ръчно с издърпване на стартерно въже. То е оборудвано с дросел, който обогатява горивната смес за стартиране, когато е студено. 

Нормално е да направите няколко дърпания, за да стартирате двигателя. Резервоарът за гориво не трябва да се оставя пълен, когато уредът не се използва за дълги периоди.

Старт, Стоп и други контроли - всяка моторна коса разполага с превключвател. Повечето модели са оборудвани с дросел, който контролира скоростта на мотора и следователно скоростта на ножовата глава. Това Ви позволява да увеличавате скоростта при рязане и да я намалявате при свободен ход

Зацепването на ножа се извършва с натискане и задържане на лост. Ако този лост бъде отпуснат по време на косене, ножът спира да се върти.

Дръжка - има различни видове дръжки, проектирани за различни цели, в зависимост от вида на моторната коса. Върху ръкохватките се намират контролите, поставени в ергономично положение за лесен достъп и управление. Дръжката намалява вибрациите като по този начин да можете лесно да работите с инструмента.

Вал - това е “прът”, който свързва мотора в в единия край с ножа в другия. Обикновено е прав и може да бъде разделен на две за лесно съхранение.

Ножова глава - върху нея се монтира острието за косене. При повечето модели може да бъде заменена с кордова глава за рязане с корда.

Предпазител - той е предназначен за защита на потребителя от летящи отломки.

Нож - моторната коса използва най-често трилъчев нож за рязане на трева и храсти. Той е изработен от здрава, закалена стомана и е заточен.

Презраменен самар - това са вид презрамки, на които моторната коса се поставя. Те разпределят тежестта на машината върху гърба. Сбруята е напълно регулируема, за да пасва към височината на оператора.

За какво е предназначена?

С моторна коса може да извършвате различни операции в градината и на двора. 

  • Косене или кантиране - Използвайте косата, за да постигнете красив завършек на моравата. Дръжте ножа успореден на земята при косене. Ще е нужна практика да свикнете, преди да постигнете равномерна височина на косене. Най-добре да започнете с по-голяма височина и след като сте уверени да преминете към по-малка.
  • Подстригване на райграс - Тази техника позволява да окосите райграса около предмети, така че той да не се отличава от останалия. Този път ножът трябва да се държи под ъгъл около 30 °. 
  • Плевене - Използвайте кордовата глава, за да отрежете бързо плевелите и тревите, растящи между плочки и павета. Тази техника изисква лек контакт на кордата с настилката, но не толкова, че да се износва бързо и къса.
  • Окосяване - Тази техника е идеална за премахване на висока растителност - осигурете опора на косата и я движете с потапящо движение от ляво на дясно. Ако тревата и растителността са много дълги и гъсти, тогава може да косите на два пъти. Първият път - за да намалите височината, а втория - за да постигнете необходимата.

Как да изберете моторна коса?

Докато разглеждате налични модели, съобразете се с три фактора: 

  • Бюджет - Обикновено моторните коси са по-скъпи от тримерите. Затова е важно да решите дали имате нужда от толкова мощна машина. Възможно е да постигнете желания резултата и с тример за трева.
  • Какво режете? - Ако имате много гъсти, високи или дебели плевели, млади фиданки или храсти, тогава със сигурност Ви е нужна бензинова коса.
  • Малка или голяма площ - Размерът на поляната е от изключително значение. Трябва да подберете модел, който ще може да се справи с поставената му работа. 

Защо да купим моторна коса от Коледжиков?

Качествена моторна коса ще ви бъде от полза, ако имате гъста, обрасла с трева градинска или селскостопанска площ. Тъй като е с бензинов двигател, безпроблемно се справя с косенето на райграс, бурени, храстови клонки. На практика може да замени редица градински инструменти като ножиците за жив плет и дори колесните косачки. 

Моторната коса за трева може да се използва за професионална употреба от градинари, озеленители и фирми по поддръжка. При нас ще откриете машини на утвърдени марки като AL-KO, BLUE BIRD, HITACHI, HONDA, HUSQVARNA, IKRA, MAKITA, MCCULLOCH, MTD, OLEO MAC, RAIDER, RTR, SOLO BY AL-KO, STIHL и TEXAS. За да Ви бъдем максимално полезни, на Ваше разположение са сервизите ни в София и Варна. 
Вижте още:

Верижни триони

Лозарски ножици

Пръскачки

Моторна коса MTD MT 52 SET
Моторна коса MTD MT 52 се използва за косене на трева и поддръжка на различни по големина градини. Отличава се със стабилна и лека конструкция,...
MTD
Редовна цена 295.00 лв. Цена 286.15 лв.
  • -3%
Моторна коса HUSQVARNA 553RS
Моторна коса HUSQVARNA 553RS развива до 9500 оборота в минута. Подходяща е за професионални и хоби цели при косене на бурени и жилава трева....
HUSQVARNA / ХУСКВАРНА
Редовна цена 1 248.00 лв. Цена 999.99 лв.
  • -248.01 лв.
Моторна коса STIHL FS 89
Моторна коса STIHL FS 89 ще ви помогне в пълното преобразяване на вашата градина, за да можете да постигнете перфектно окосена трева. Задвижва се...
STIHL / ЩИЛ
Цена 899.00 лв.

Свързани статии


Често задавани въпроси за моторни коси

Защо моторната коса дими?

Обърнете внимание на цвета на дима. Бял или сив говори за претоварване на двигателя и малко масло. Син - прекалено много масло. Черен - ниско качество на горивото. 

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички