Моторна коса - стартиране, съвети за работа и техническо обслужване

Публикувано: 2024-03-25 06:36:21
Категории: Градинска техника Rss feed , Моторни коси Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

моторна коса техническа поддръжка

Работата с моторна коса ще върви леко, когато познавате основните правила за употреба. Имайки това предвид, решихме да обърнем специално внимание на някои от най-често задаваните въпроси, когато става дума за този тип градинска техника. В следващите редове ще поговорим за горивната смес, техническата поддръжка, приключването на работата с моторната коса и препоръките по съхранението ѝ. 

Как да приготвяме правилно горивна смес? 

Една от основните препоръки е винаги да използвате качествено двутактово масло. В никакъв случай за мотори или пък за водна техника. Затова препоръчваме да използвате масло на утвърдена марка - Husqvarna, Stihl или друго. Бензинът трябва да бъде с октаново число 90 или по-високо, с плътност в пределите на 750-770 кг/м3. Неговата чистота може да бъде механична или химична. В първия случай не бива да съхранявате бензина в метален съд и не по-дълго от месец. Той се окислява и губи експлоатационните си свойства. Във втория - не са препоръчителни примеси и добавки. Ще познаете стария бензин по това, че жълтее, а дори понякога има цвят на ръжда. Примесите се разпознават по рязката миризма - ту горчива, ту кисела. 

Пропорции масло/ гориво в горивната смес 

1:50. На всеки 20 мл масло слагате 1 литър бензин. Ако имате съмнения към качеството на бензина, може да увеличите количеството на маслото до максимум 25 мл. При всяко пълнене сместа задължително се разклаща добре. Горивната смес може да се съхранява не повече от две седмици. Ако цветът ѝ се е променил, препоръчваме да не го използвате. 

Важно: Неподходящи работни субстанции или различно от предписаното съотношение на смесване могат да доведат до сериозни моторна коса щилповреди на задвижващия механизъм. Използването на бензин или масло с качество под необходимото може да доведе до повреда на двигателя, уплътнителните пръстени, проводниците и резервоара за гориво.

Условия за съхранение на горивото

Препоръчително е да съхранявате горивната смес в туби за гориво на хладно, сухо и безопасно място. Далеч от слънце и светлина, както и от източници на огън. Ниските/високите температури, както и светлината развалят по-бързо горивото. Важно е от време на време да почиствате резервоара за гориво. 

Стартиране и приключване на работата с бензиновата коса

Има няколко основни неща, които е важно да знаете, когато започвате работа с моторната коса и в края на работния процес. 

Първо стартиране на бензинова коса

Една от препоръките на Щил например е до третото зареждане на резервоара новата моторна коса да не работи ненатоварена на високи обороти. По този начин се изключва рискът от допълнително натоварване по време на разработването. 

Разработването на моторната коса всички движещи се части на машината се наместват. Двигателят достига максимална мощност моторна бензинова коса райдермежду 5-ото и 15-ото зареждане на резервоара с горивна смес. 

При продължителна работа с максимално натоварване е препоръчително да оставите двигателя да поработи на празен ход известно време. Това ще помогне част от топлината да се отведе навън от охлаждащия въздушен поток. 

Приключване на работа с бензиновата коса

При прекъсване на работата за кратко оставете двигателя да се охлади. Между косенията съхранявате косата с празен резервоар. 

Основни стъпки в техническото обслужване на моторната коса

Няколко са основните стъпки в техническото обслужване. Една от тях е поддръжка на въздушния филтър. Той винаги трябва да е чист. Проверявайте го веднъж на седмица. Преди работа оглеждайте натегнати ли са гайките и винтовете. Ъгловият редуктор също изисква почистване - и то ежедневно. Колкото до запалната свещ, при недостатъчна мощност на двигателя, лошо стартиране или смущения при празни обороти, проверете първо нея. 

Ефективността при използването на моторна коса зависи от кордата и главата. Затова препоръката ни е да спазвате инструкциите за употреба на точна по размер корда. Косящият апарат редовно почиствайте от замърсявания, като при необходимост може и да го смажете. Наличието на деформации или износване на главата подсказва, че има риск редукторът или валът да излязат от строя. 

Колкото до режещите ножове, те трябва да са правилно и добре заточени. Двустранните редовно трябва да се обръщат, за да се износват равномерно. Затъпените ножове режат лошо и те претоварват двигателя. Може да ги заточвате при незначително захабяване с помощта на плоска пила, при силно затъпяване използвайте машина за заточване или се обърнете за помощ към сервиз. Заточването трябва да е често, като е препоръчително да отнемате по малко. За обикновено дозаточване най-често са достатъчни две-три движения на пилата. В никакъв случай не променяйте фабричния контур на основния режещ лист. 

Смяна на кордата и ножовете

Преди смяната на кордата и ножовете, проверете дали главата за косене не е износена. Ако се виждат силни следи от износване, трябва цялата комплектна глава за косене да се смени с нова.

Заключение 

В заключение ще ви напомним да прочитате внимателно инструкциите на производителя, преди да пристъпите към работа с моторна коса. Запознаването с основните препоръки ще ви даде възможност да избегнете често срещани грешки. Ако изпитвате трудности с работата с машината, не се колебайте да се свържете с нас. В магазините ще откриете и богат асортимент от аксесоари за бензинови коси, както и сервизно обслужване. 




Може би се интересувате още и от:

Моторна коса Щил или Хускварна?

Как да оформяме градината с бензинова коса?

9 причини да изберете професионална моторна коса HUSQVARNA 545RX

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание