Как да оформяме градината с бензинова коса?

Публикувано: 2023-01-30 06:02:18
Категории: Моторни коси Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Идеално окосената трева е мечта за много хора. Едно от предизвикателствата пред нея е контролът върху плевелите. Може да се справите с тях с помощта на прост градински уред като бензиновата коса. С нея бързо и без кой знае колко усилия се дооформят краищата на моравата, тесни участъци и зони в близост до храсти, дървета и стени. 

Преди да ви запознаем с основните правила за работа с бензинова коса, нека се спрем накратко на няколко критерия при избора на машина. Тъй като пазарът предлага разнообразие от модели, разпознаването на удачните сред тях е стъпка №1

Критерии при покупка на бензинова коса

Преди да купите бензинова коса, проучете няколко производителя от различен ценови клас. Важни параметри са мощността и типът двигател, режещата система и площта, която може да се обработва. 

Бензиновите коси са по-шумни от електрическите. Затова е препоръчително да бъдат използвани в удачно време и далеч от гъстонаселени места. Акумулаторните варианти са добра алтернатива, ако търсите по-тиха машина. Ако ви предстои да отстранявате груба трева, разгледайте градинските машини, които работят с корда и ножова глава

моторна коса щилПодгответе терена за работа 

Преди да стартирате бензиновата коса, уверете се, че теренът е готов за обработка. Отстранете опадали клони, растителни остатъци и камъни. По време на работа е препоръчително да спазвате основните правила за безопасност

  • Бензиновата коса трябва да е с предпазител
  • Носете защитни очила
  • Дръжте инструмента за ръкохватката или вала по време на почивките 

Подготовка на бензиновата коса за работа

Няколко действия трябва да извършите, преди да започнете да оформяте градината с бензинова коса. Преди да включите двигателя, подгответе горивна смес. Двукатковите бензинови коси имат нуждаят от конкретно масло и бензин. Те се смесват в определена пропорция, която може да научите от инструкциите на производителя.

Като търговец с дългогодишен опит може да ви посъветваме да не приготвяте горивна смес занапред. Смесете такова количество, което ще ви стигне за едно косене. Може за целта да използвате пластмасов, метален или стъклен контейнер.

Често производителите на градинска техника посочват различни пропорции - например 1:25 или 1:50. Това може да създаде известна несигурност у собствениците на бензинови коси. Според експерти, ако в инструкцията на модела пише пропорция 1:25 или 1:30, производителят не е сигурен какво точно масло ще използвате. Твърде много масло може да навреди на инструмента, тъй като няма да изгори напълно, а останалото количество може да затормози детайлите на двигателя. За всеки случай може да потърсите съвет от търговеца, от който купувате бензиновата коса. Опитът му ще ви бъде от полза. 

Първо стартиране на бензинова коса

За да стартирате бензиновата коса, поставете я в напълно хоризонтално положение. Налейте предварително направената двутактова смес (бензин + двутактово масло), така както е описал производителят.

Проверете свещта дали е завита, а лулата й - свързана към нея. 

Хванете стартерното въже, оберете свободния луфт на стартерното въже и след това го дръпнете рязко няколко пъти. Дърпането трябва да е “камшично”. Дърпате и връщате, докато моторната коса не стартира. 

Как правилно да косим с бензинова коса? 

Да се работи с бензинова коса е лесно. За рязане на висока трева и плевели със здраво стебло, използвайте двойно движение. Първо срежете горната част на стеблата, движейки градинския инструмент отдясно наляво. След това окосете останалото с обратно движение. Ако трябва да обработите по-голяма площ, разделете я на няколко зони. Започнете от външната страна и постепенно се движете към центъра. 

моторна коса райдер

Когато косите по склонове, започнете отдолу. Косете тревата, рисувайки паралелни линии, постепенно движейки се нагоре. Ако косите около препятствия, маневрирайте внимателно с инструмента. 

Как се коси с корда? 

Косенето с корда е по-безопасно от това с ножова глава. Ефективността обаче по-ниска. Затова препоръчваме да използвате и двата варианта според сложността на задачите. Може и да ги комбинирате. 

При работа с бензинова коса, която е оборудвана с корда, спазвайте няколко важни препоръки. Желателно е да косите на височина около 10 см над земята. На първо минаване махнете връхчетата на тревата, а след това срежете стеблата в основата. Добре е да се коси с върха на кордата - по този начин намалявате натоварването върху двигателя. Не забравяйте, че на всеки 15 минути работа трябва да изключвате бензиновата коса за почивка. 

бензинова коса хускварна

Как се коси с ножова глава? 

Когато ви предстои да отстраните твърда трева, млади дръвчета или храстовидна растителност, оборудвайте моторната коса с ножова глава. В този случай препоръките са няколко. Колкото по-сложна е задачата ви, толкова по-голям трябва да е диаметърът на диска с ножове. Следвайте стриктно препоръките на производителя и не подценявайте сложността на заточването. 

Заключителни думи 

Използването на бензинова коса е лесно, когато спазвате правилата за безопасност и поддръжка. Запознайте се с тях, за да постигате оптимални резултати. Извън сезона съхранявайте машината на сухо и проветриво място. 





Полезно четиво: 

Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

Храсторези или кастрачки за клони - какво да изберем?

9 причини да изберете професионална моторна коса HUSQVARNA 545RX

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание