Филтрирай по:
Категории
Покажи Повече Покажи По-малко
Цена
160 лв. 3540 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Гроздомелачки

Филтри

Продукти на страница:

20 40 60
Показани са 1-20 от общо 23 артикул(а)
Гроздомелачки на Хит Цени и различни Видове — Коледжиков

Гроздомелачки и роначки за производство на вино

Както добре знаете, гроздовият сок се добива от грозде. Следователно, извличането на този сок е първата стъпка в производството на вино. След като бъде обрано и се сортира най-висококачественото грозде, смачкването може официално да започне.

Но как гроздето се превръща в мъст, която да ферментира? Как се премахват стъблата от гроздовите чепки и се отделя кожата от пулпата?

Най-добре е да закупите гроздомелачка или роначка, която спуква ципата на гроздовите зърна, излагайки на ферментация вътрешността на плода. От гроздето ще се отдели достатъчно сок, за да се превърне в течна смес, която наричаме винена мъст. Това е ключова част от процеса на производство на вино.

Вместо да използвате боси крака за смачкване, по-бърз и по-разпространен начин е употребата на роначка за мелене и премахване на стъблата. След това мъстта се премества в контейнери за ферментация. Смачкването приключва и гроздовият сок е на път да се превърне във вино.

Съвременните гроздомелачки и роначки се състоят от голямо стоманено или алуминиево корито, ролки и червячен вал на дъното. Чепките се изсипват в бункера, след което преминава през ролките, спукващи ципата. Смлените плодове се поема от въртящият се червячен вал, който отделя зърната от чепките. Ненужното се отделя от мъстта и се изхвърля в страни.

Стъблата и семената съдържат високи концентрации на танини. Не трябва да ги оставяте в мъстта по време на ферментацията, защото ще доведе до толкова таниново вино, че вероятно няма да се насладите докато го пиете. Ако не желаете това, купете си роначка.

Как работят машините за мелене на грозде

Машините за мелене и ронкане на грозде се състоят от три основни компонента. Бункер от неръждаема стомана или алуминий е първият. Там се изсипват обраните чепките преди да се насочат към следващите два компонента. Обработката започва с преминаване през ролки, които изпълняват функцията за смилане на гроздето. Ролките могат да бъдат изработени от различни материали, но най често се използва полимер или стомана.

Третият етап, който може при някои модели да не присъства е ронкането. Гроздовите чепки се отвежда в перфориран барабан, в средата на който има червячен вал или вал с лопатки. Когато валът се върти, кара чепките да се притискат в стените на барабана. Под въздействието на движението и натиска, зърната преминават през отворите, а стъблата се изхвърлят в страни.

Според вида на машините за мелене и ронкане, някои нямат ролки, а при други отсъства отделянето на чепките. Някой видове машини първо извършват смилане на гроздовите зърна и после ронкане, докато при други процесите са разменени на обратно. Каква е конфигурацията на работа при различните видове, си личи по тяхното наименование.

Гроздомелачките, които първо смачкват и едва след това отделят стъблата от плода, са подходящи предимно за целите на домашното винопроизводство. Цената на тези устройства не е висока. Могат да бъдат закупени във вариант с ръчно задвижване или в комплект с електрически двигател за по-бърза работа.

Гроздомелачките без ролки са по-скъпи, но по-ефективни. При тях спукването на ципата и отделянето на чепките се извършва в един процес. Поради това дестемирането е по-ефективно и позволява по-високо качество на мъстта.Това е отлична алтернатива за малка винарска изба. Освен това трябва да знаете, че тези машини имат интегрирани помпи за мъст.

Ръчни, електрически и гроздомелачки с отделяне на чепките

Преди да закупите какъвто и да е модел, трябва да сте наясно с количеството плод и времето, с което разполагате за неговото смачкване. За да познавате добре възможностите на всеки вид машини за мелене на грозде, сме ги класифицирали по следните начини:

  • Ръчни и Електрически роначки;
  • Уреди за отделяне на чепките;
  • Гроздомелачки с помпа.

Ръчните модели са с производителност от 500 до 1 000 килограма на час. Това са най-евтиния вид гроздомелачки, които може да закупите. Най-обикновените модели разполагат единствено с полимерни или метални ролки за пукане на зърната. Задвижват се от работно колело, което се върти ръчно от оператора. Имат стойка за поставяне върху корито или съд за събиране на гроздовата каша.

Електрическите варианти се различават от ръчните, най-вече с наличието на мотор за задвижване. Техния бункер за изсипване на материал е с по-голям обем. Ако купите електрическа гроздомелачка, ще можете сами да смилате от 1 500 до 2 000 килограма гроздов плот за един час. Разбира се, за да постигнете такава производителност, трябва бързо да зареждате машината, защото смилането става за секунди.

Уреди за отделяне на чепките от гроздето са най-много търсени. Те премахват стъблата от мъстта, за да няма нежелано овкусяване на виното. Дестемиране на гроздето се извършва чрез вал и барабан с множество дупки по него. Подобно на сито, зърната преминават през отворите, докато чепките се отделят и отвеждат встрани от машината.

Необходимо оборудване за винарски изби са машините за мелене на грозде с помпа. След смилане и дестемиране, помпата придвижва материала до съд за ферментация. Купете гроздомелачка с помпа за да ускорите и улесните Вашата работа. Вместо да извършвате преливане на мъстта от един съд в друг, тя директно може да бъде изпомпена до мястото на съхранение без загуба и на една капка сок.

Как да изберем гроздомелачка и роначка

След като вече познавате характеристиките и особеностите на всички модели, изборът Ви ще бъде лесен. Решението за избор се основава основно на прогнозираното количество плод, което ще се смила. Купете машина за мелене на грозде, с която ще може да приключите работа в рамките на 4-5 часа. Тук може да изключим ръчните модели, защото не е възможно да се работи неуморно по-дълго от един час.

С течение на времето киселинността от гроздовия сок причинява ръжда. Важно е да закупите модел, изработен от неръждаема стомана, която е устойчива на киселите агенти. Всички компоненти, които влизат в контакт с гроздовия сок трябва да са от неръждавейка. Освен това е важно да почиствате и измивате винарското оборудване след приключване на работа, ако искате да удължите неговия експлоатационен живот.

Има съществена разлика в ролките на различните гроздомелачки. Тъй като те са това, което прави същинското смилане, са важен компонент, който да вземете под внимание при покупка. Ролките могат да бъдат от твърд полимер или да имат гумено покритите. Гумираните ролки са по-нежни и извличат по-малко танини. Освен в материала, ще установите и разлика в тяхната форма.

Гроздомелачка от koledzhikov.bg за професионални резултати

Ние сме официален вносител на винарско оборудване GRIFO. Марката произвежда гроздомелачки с високо качество и издръжливост. Подходящи са за ползване в домашната изба или за употреба в малка винарна. Независимо дали произвеждате вино в домашни условия или имате малка винарска изба, може да разчитате на нас. Купете от нашите роначки тази, която най-добре подхожда на Вашата работа. Разполагаме с богат асортимент от машини за мелене на грозде и отделяне на чепките. Доверете се на качеството, избирайки продукти с марка ENOITALIA и GRIFO.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички