Гроздомелачки

Гроздомелачки | Мелачки за грозде | Ниски цени — Коледжиков

Какво е гроздомелачка?

С гроздомелачка с отделяне на чепките може да осъществите първата стъпка от производството на вино - извличането на гроздовия сок. След като плодът е обран и сортиран, идва ред за меленето му. За да постигнете най-добри резултати, е необходимо да използвате висококачествена гроздомелачка. С помощта на ръчна или електрическа гроздомелачка може лесно да отделите чепките от гроздето и ципата от пулпата, за да превърнете плода в подходяща течност за ферментация.

Как работи гроздомелачката?

Гроздомелачката или ронкачката спуква ципата на гроздовите зърна, след което е време за ферментация на вътрешността на плода. От гроздето се отделя достатъчно сок, за да се превърне в течна смес, която наричаме винена мъст.  Това е ключова част от процеса на производство на вино. След преминаване през мелачката, мъстта се премества в съдове за ферментация, където гроздовият сок е на път да се превърне във вино.

Предимства

Ръчните и електрическите гроздомелачки имат много предимства пред традиционния метод за мачкане на грозде с боси крака:

  • роначките са по-бързи.
  • с висока производителност.
  • лесни за употреба.
  • при процеса на работа отделят чепките от гроздето и не нарушават целостта на семката на плода. 

Добре е да знаете, че стъблата и семената съдържат висока концентрация на танини, които могат да вгорчат вкуса на виното при ферментация

Характеристики 

Съвременните машини за мелене на грозде се състоят от бункер, ролки и червячен вал на дъното. Бункерът е изработен от неръждаема стомана или алуминий, където се  изсипват обраните чепки. Ролките могат да бъдат изработени от различни материали, но най-често се използва полиамид или алуминий. В зависимост от модела гроздомелачка има функция ронкане. Гроздовите чепки се отвеждат в перфориран барабан, в средата на който има червячен вал или вал с лопатки. Когато валът се върти, кара чепките да се притискат в стените на барабана. Под въздействието на движението и натиска, зърната преминават през отворите, а стъблата се изхвърлят встрани.

Видове

Има няколко вида машини за мелене на грозде и ронкане. Някои нямат ролки, а при други отсъства отделянето на чепките. Някои модели първо извършват смилане на гроздовите зърна и после ронкане, докато при други процесите са разменени. Каква е конфигурацията на работа при различните видове си личи по тяхното наименование.

  • Гроздомелачките, които първо смачкват и едва след това отделят стъблата от плода, са подходящи предимно за целите на домашното винопроизводство. Цената на тези устройства не е висока. Могат да бъдат закупени във вариант с ръчно задвижване или в комплект с електрически двигател за по-бърза работа.
  • Гроздомелачките без ролки са по-скъпи, но по-ефективни. При тях спукването на ципата и отделянето на чепките се извършва в един процес. Поради това дестемирането е по-ефективно и позволява по-високо качество на мъстта.

Това е отлична алтернатива за малка винарска изба. Освен това трябва да знаете, че тези машини имат интегрирани помпи за мъст.

Каква гроздомелачка да изберете? 

При покупката на гроздомелачка трябва да сте наясно с количеството плод, което ще обработвате и времето, с което разполагате за това. Ние сме класифицирали машините за мелене на грозде според техните възможности по следния начин:

Ръчна гроздомелачка

Ръчните модели са с производителност от 500 до 1 000 килограма на час. Това е най-евтиният вид гроздомелачки, който може да закупите. Най-обикновените модели разполагат единствено с полимерни или метални ролки за пукане на зърната.  Задвижват се от работно колело, което се върти ръчно от оператора. Имат стойка за поставяне върху корито или съд за събиране на гроздовата каша.

Електрическа гроздомелачка с отделяне на чепките

Електрическите варианти се различават от ръчните най-вече по наличието на мотор за задвижване. Техният бункер за изсипване на материал е с по-голям обем. Ако купите електрическа гроздомелачка с отделяне на чепките, ще можете сами да смилате от 1 500 до 2 000 килограма грозде за един час. Разбира се, за да постигнете такава производителност, трябва бързо да зареждате машината, защото смилането става за секунди.

Уредите за отделяне на чепките от гроздето са най-търсени. Те премахват стъблата от мъстта, за да няма нежелано овкусяване на виното. Дестемирането на гроздето се извършва чрез вал и барабан с множество дупки по него. Подобно на сито, зърната преминават през отворите, докато чепките се отделят и отвеждат встрани от машината.

Гроздомелачка с помпа

Незаменимо оборудване за по-големи винарски изби са машините за мелене на грозде с помпа. След смилане и дестемиране помпата придвижва материала до съд за ферментация, което ускорява и улеснява работния процес. Вместо да извършвате преливане на мъстта от един съд в друг, тя директно може да бъде изпомпана до мястото на съхранение без загуба и на една капка сок.

Как да изберете качествена гроздомелачка?

След като вече познавате характеристиките и особеностите на всички модели, лесно може да направите вашия избор на гроздомелачка. Сред основните фактори, които трябва да имате предвид, са:

  • Прогнозното количество плод, което ще мелите.
  • Бързината на работа. 

При електрическите машини за мелене на грозде ще може да приключите работа в рамките на няколко часа и без много усилия от ваша страна. При ръчните модели гроздомелачки може да се работи през прекъсване около един час. Обърнете внимание на материала, от който е изработена гроздомелачката. С течение на времето киселинността от гроздовия сок причинява ръжда. Важно е да закупите модел, изработен от неръждаема стомана, която е устойчива на киселите агенти, или е прахово боядисан. 

Всички компоненти, които влизат в контакт с гроздовия сок, трябва да са от неръждавейка. Освен това е важно да почиствате и измивате винарското оборудване след приключване на работа, ако искате да удължите неговия експлоатационен живот. Друго, което е хубаво да имате предвид, са съществените разлики във валяците на различните гроздомелачки. Именно те извършват същинското смилане. Валяците могат да бъдат от полиамид или да имат гумено покритите. Полиамидните валяци са по-нежни и извличат по-малко танини, защото предотвратяват спукването на семката. Освен в материала, има и разлика в тяхната форма.

Защо да ги закупим от Коледжиков?

Ние сме официален вносител на винарско оборудване GRIFO. Марката произвежда гроздомелачки с високо качество, издръжливост и разумна цена. Подходящи са за ползване в домашната изба или за употреба в малка винарна. Независимо колко вино произвеждате, препоръчваме ви да заложите на качествено оборудване. Разполагаме с богат асортимент от машини за мелене на грозде и отделяне на чепките и препоръчваме продуктите на ENOITALIA и GRIFO.

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Да, може да използвате своята регистрация във Facebook или Gmail, да пазарувате като гост или чрез опцията “Бърза поръчка”. Няма нужда от регистрация и при заявки по имейл. 

Какви са начините за доставка?

Може да получите своята поръчка в наш магазин или по куриер. 

Каква е цената за доставка?

Цената на доставката се определя от тарифите на избраната от вас куриерска фирма.

В какъв период ще получим продуктите?

Стандартният срок за доставка е от 1 до 3 работни дни, като изключение правят продуктите, за които е необходимо производствено време. Тогава може да очаквате поръчката си до 30 работни дни.

В какъв ценови диапазон са продуктите в категорията "Гроздомелачки"?

Предлагаме гроздомелачки на цени от 160 лв. до 3540 лв. 

Как и кога можем да се свържем с вас?

Може да се свържете с нас на посочените на сайта контакти. Стремим се да отговаряме възможно най-бързо на изпратени запитвания по имейл или в страницата ни във Facebook

Магазин София

от Понеделник до Петък: 9.00 - 18.00 ч.

Събота: 9.00 - 14.00 ч.

Неделя: почивен ден 

Магазин Варна 

от Понеделник до Петък: 8.30 - 18.00 ч.

Събота: 8.30 - 14.00 ч.

Неделя: почивен ден 

Категории

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички