Гроздомелачки

Гроздомелачки | Мелачки за грозде | Ниски цени — Коледжиков

Какво е гроздомелачка?

Гроздомелачката е машина за мелене на грозде. С нея може да осъществите първата стъпка от производството на вино - извличането на гроздовия сок. 

Как работи гроздомелачката?

След като гроздето е прибрано и сортирано, идва ред за меленето му. За да постигнете най-добри резултати, е необходимо да използвате висококачествена гроздомелачка. Може да изберете дали тя да бъде ръчна, или електрическа гроздомелачка. С помощта на машината ще отделите чепките от гроздето и ципата от пулпата, за да превърнете плода в подходяща течност за ферментация.

Щом гроздомелачката или ронкачката спука ципата на гроздовите зърна, идва ред на следващия етап от производството на вино - ферментация на вътрешността им. От гроздето се отделя достатъчно сок, за да се превърне в течна смес, която наричаме винена мъст. Това е ключова част от процеса на производство на вино. След преминаване през мелачката, мъстта се премества в специални съдове за ферментация, където гроздовият сок е на път да се превърне във вино.

Предимства на гроздомелачките

Ръчните и електрическите гроздомелачки имат много предимства пред традиционния метод за мачкане на грозде с боси крака. Те са:

  • по-бързи
  • с висока производителност
  • лесни за употреба
  • при процеса на работа отделят чепките от гроздето и не нарушават целостта на семката на плода 

Забележка: Стеблата и семената на гроздето съдържат висока концентрация на танини, които могат да направят вкуса на виното горчив в процеса на ферментиране

Конструкция на машините за мелене на грозде 

Съвременните машини за мелене на грозде се състоят от бункер, ролки и червячен вал на дъното. Бункерът е изработен от неръждаема стомана или алуминий, където се  изсипват обраните чепки. Ролките могат да бъдат произведени от различни материали, но най-често се използват полиамид или алуминий. В зависимост от модела машината може да разполага и с функция ронканев този случай тя представлява и уред за отделяне на чепките на гроздето. Устройството на гроздомелачката с отделяне на чепките позволява те се отвеждат в перфориран барабан, в средата на който има червячен вал или вал с лопатки. Когато валът се върти, кара чепките да се притискат в стените на барабана. Под въздействието на движението и натиска, зърната преминават през отворите, а стъблата се изхвърлят встрани.

Видове гроздомелачки

В магазин Коледжиков предлагаме няколко вида машини за мелене на грозде и ронкане. Някои от тях са без ролки, а при други отсъства отделянето на чепките. Има гроздомелачки, които първо извършват смилане на гроздовите зърна и после ронкане, докато при други процесите са в обратен ред. Каква е конфигурацията на работа при различните видове си личи по тяхното наименование.

  • Гроздомелачките, които първо смачкват и едва след това отделят стъблата от плода, са подходящи предимно за целите на домашното винопроизводство. Цената на тези устройства не е висока. Могат да бъдат закупени във вариант с ръчно задвижване или в комплект с електрически двигател за по-бърза работа.
  • Гроздомелачките без ролки са по-скъпи, но по-ефективни. При тях спукването на ципата и отделянето на чепките се извършва в един процес. Поради това дестемирането е по-ефективно и позволява по-високо качество на мъстта. Това е отлична алтернатива за малка винарска изба. Освен това трябва да знаете, че тези машини имат интегрирани помпи за мъст.

Каква гроздомелачка да изберете? 

При покупката на гроздомелачка трябва да сте наясно с количеството плод, което ще обработвате, и времето, с което разполагате за това. Ние сме класифицирали машините за мелене на грозде според техните възможности по следния начин:

Ръчна гроздомелачка

Ръчните модели са с производителност от 500 до 1 000 килограма на час. Това е най-евтиният вид гроздомелачки, който може да закупите. Най-обикновените модели разполагат единствено с полимерни или метални ролки за пукане на зърната. Задвижват се от работно колело, което се върти ръчно от оператора. Имат стойка за поставяне върху корито или съд за събиране на гроздовата каша. 

За да се ориентирате в характеристиките на ръчните гроздомелачки, разгледайте модели като GRIFO DMA 18 (с отделяне на чепките), ENOITALIA ENO 3 и GRIFO PMN 18. 

Електрическа гроздомелачка с отделяне на чепките

Електрическите гроздомелачки се различават от ръчните най-вече по наличието на мотор за задвижване. Техният бункер за изсипване на материал е с по-голям обем. Ако купите електрическа гроздомелачка с отделяне на чепките, ще можете сами да смилате от 1 500 до 2 000 килограма грозде за един час. Разбира се, за да постигнете такава производителност, трябва бързо да зареждате машината, защото смилането става за секунди.

Уредите за отделяне на чепките от гроздето са най-търсени. Те премахват стъблата от мъстта, за да няма нежелано овкусяване на виното. Дестемирането на гроздето се извършва чрез вал и барабан с множество дупки по него. Подобно на сито, зърната преминават през отворите, докато чепките се отделят и отвеждат встрани от машината.

Утвърдени с качеството си примерни гроздомелачки са GRIFO DMS 18, GRIFO DMC (тип ронкачка с шнек) и ENOITALIA ARNO 15. Сред тях ще намерите отлична машина за мелене на грозде с отделяте на чепките на достъпна цена. 

Гроздомелачка с помпа

Незаменимо оборудване за по-големи винарски изби са машините за мелене на грозде с помпа. След смилане и дестемиране помпата придвижва материала до съд за ферментация, което ускорява и улеснява работния процес. Вместо да извършвате преливане на мъстта от един съд в друг, тя директно може да бъде изпомпана до мястото на съхранение без загуба и на една капка сок.

Добри гроздомелачки с помпа са GRIFO DVEP 20.18, GRIFO DVEP30 и ENOITALIA ENO 20.

Как да изберете качествена гроздомелачка?

След като вече познавате характеристиките и особеностите на всички модели, лесно може да направите вашия избор на гроздомелачка. Сред основните фактори, които трябва да имате предвид, са:

  • Прогнозното количество плод, което ще мелите.
  • Бързината на работа. 

При електрическите машини за мелене на грозде ще може да приключите работа в рамките на няколко часа и без много усилия от ваша страна. При ръчните модели гроздомелачки може да се работи през прекъсване около един час. Обърнете внимание на материала, от който е изработена гроздомелачката. С течение на времето киселинността от гроздовия сок причинява ръжда. Важно е да закупите модел, изработен от неръждаема стомана, която е устойчива на киселите агенти, или е прахово боядисан. 

Всички компоненти, които влизат в контакт с гроздовия сок, трябва да са от неръждавейка. Освен това е важно да почиствате и измивате винарското оборудване след приключване на работа, ако искате да удължите неговия експлоатационен живот. Друго, което е хубаво да имате предвид, са съществените разлики във валяците на различните гроздомелачки. Именно те извършват същинското смилане. Валяците могат да бъдат от полиамид или да имат гумено покритите. Полиамидните валяци са по-нежни и извличат по-малко танини, защото предотвратяват спукването на семката. Освен в материала, има и разлика в тяхната форма.

Защо да купим гроздомелачка от Коледжиков?

Ние сме официален вносител на винарско оборудване GRIFO и ENOITALIA. Италианските марки произвеждат гроздомелачки с високо качество, издръжливост и разумна цена. Те са подходящи за ползване в домашната изба или за употреба в малка винарна. 

В наше лице ще откриете практични съвети и асистенция при избора на машина за мелене на грозде. В допълнение към нея можем да ви предложим качествени съдове за вино, шихтови филтри, преси за грозде, помпи за вино и много други. 

Независимо колко вино възнамерявате да произвеждате, нашият съвет е да заложите на качествено оборудване. С нашите гроздомелачки може да сте уверени, че разполагате с такова. 

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Да, може да използвате своята регистрация във Facebook или Gmail, да пазарувате като гост или чрез опцията “Бърза поръчка”. Няма нужда от регистрация и при заявки по имейл. 

Какви са начините за доставка?

Може да получите своята поръчка в наш магазин или по куриер. 

Каква е цената за доставка?

Цената на доставката се определя от тарифите на избраната от вас куриерска фирма.

В какъв период ще получим поръчката си?

Стандартният срок за доставка е от 1 до 3 работни дни, като изключение правят продуктите, за които е необходимо производствено време. Тогава може да очаквате поръчката си до 30 работни дни.

Категории

Свързани статии


Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички