Гроздомелачки

Гроздомелачки на Хит Цени и различни Видове — Коледжиков

Гроздомелачки и ронкачки за производство на вино

Извличането на гроздов сок е първата стъпка в производството на вино. След като плодът е обран и сортиран идва ред за мелене на гроздето, а за да получите най-добри резултати, е необходимо да използвате висококачествена гроздомелачка.

С помощта на ръчна или електрическа гроздомелачка може лесно да отделите чепките от гроздето и ципата от пулпата, за да превърнете плода в подходяща течност за ферментация.

Как работи гроздомелачката?

Гроздомелачката или ронкачката спуква ципата на гроздовите зърна, след което е време за ферментация вътрешността на плода. От гроздето се отделя достатъчно сок, за да се превърне в течна смес, която наричаме винена мъст. Това е ключова част от процеса на производство на вино.

Ръчните и електрически гроздомелачки имат много предимства пред традиционния метод за мачкане на вино с боси крака.  Роначките са  по-бързи, с висока производителност и лесни за употреба. Освен това при процеса на работа отделят чепките от гроздето и не нарушават целостта на семката на плода. Добре е да знаете, че стъблата и семената съдържат висока концентрация на танини, които могат да вгорчат вкуса на виното при ферментация. 

След преминаване през мелачката, мъстта се премества в съдове за ферментация, където  гроздовият сок е на път да се превърне във вино.

Съвременните гроздомелачки и роначки се състоят от голямо стоманено или алуминиево корито, ролки и червячен вал на дъното. Чепките се изсипват в бункера, след което преминава през ролките, спукващи ципата. Смлените плодове се смачкват от въртящият се червячен вал, който отделя зърната от чепките. Ненужното се отделя от мъстта и се изхвърля в страни.

Характеристики на машините за мелене на грозде

Машините за мелене и ронкане на грозде се състоят от няколко основни компонента. Първият от тях е бункер, изработен от неръждаема стомана или алуминий, където се  изсипват обраните чепки. Обработката започва с преминаване на плода през ролки, които изпълняват функцията за смилане на гроздето. Ролките могат да бъдат изработени от различни материали, но най често се използва полиамид или алуминий.

В зависимост от модела гроздомелачка, има трети  компонент - ронкането. При тази функция, гроздовите чепки се отвеждат в перфориран барабан, в средата на който има червячен вал или вал с лопатки. Когато валът се върти кара чепките да се притискат в стените на барабана. Под въздействието на движението и натиска, зърната преминават през отворите, а стъблата се изхвърлят в страни.

Според вида на машините за мелене и ронкане, някои нямат ролки, а при други отсъства отделянето на чепките. Някой видове машини първо извършват смилане на гроздовите зърна и после ронкане, докато при други процесите са разменени на обратно. Каква е конфигурацията на работа при различните видове, си личи по тяхното наименование.

Гроздомелачките, които първо смачкват и едва след това отделят стъблата от плода, са подходящи предимно за целите на домашното винопроизводство. Цената на тези устройства не е висока. Могат да бъдат закупени във вариант с ръчно задвижване или в комплект с електрически двигател за по-бърза работа.

Гроздомелачките без ролки са по-скъпи, но по-ефективни. При тях спукването на ципата и отделянето на чепките се извършва в един процес. Поради това дестемирането е по-ефективно и позволява по-високо качество на мъстта.Това е отлична алтернатива за малка винарска изба. Освен това трябва да знаете, че тези машини имат интегрирани помпи за мъст.

Ръчни, електрически и гроздомелачки с отделяне на чепките

Ръчни и електрически гроздомелачки с отделяне на чепките

При покупката на гроздомелачка трябва да сте наясно с количеството плод, което ще обработвате и времето, с което разполагате за това. Ние сме класифицирали машините за мелене на грозде според техните възможности по следния начин: 

Ръчните модели са с производителност от 500 до 1 000 килограма на час. Това е най-евтиният вид гроздомелачки, които може да закупите. Най-обикновените модели разполагат единствено с полимерни или метални ролки за пукане на зърната. Задвижват се от работно колело, което се върти ръчно от оператора. Имат стойка за поставяне върху корито или съд за събиране на гроздовата каша.

Електрическите варианти се различават от ръчните, най-вече с наличието на мотор за задвижване. Техния бункер за изсипване на материал е с по-голям обем. Ако купите електрическа гроздомелачка, ще можете сами да смилате от 1 500 до 2 000 килограма гроздов плод за един час. Разбира се, за да постигнете такава производителност, трябва бързо да зареждате машината, защото смилането става за секунди.

Уреди за отделяне на чепките от гроздето са най-много търсени. Те премахват стъблата от мъстта, за да няма нежелано овкусяване на виното. Дестемирането на гроздето се извършва чрез вал и барабан с множество дупки по него. Подобно на сито, зърната преминават през отворите, докато чепките се отделят и отвеждат встрани от машината.

Незаменимо оборудване за по-големи винарски изби са машините за мелене на грозде с помпа. След смилане и дестемиране, помпата придвижва материала до съд за ферментация, което ускорява и улеснява работния процес. Вместо да извършвате преливане на мъстта от един съд в друг, тя директно може да бъде изпомпана до мястото на съхранение без загуба и на една капка сок.

Как да изберем правилната гроздомелачка?

След като вече познавате характеристиките и особеностите на всички модели, лесно може да направите вашия избор на гроздомелачка. Основните фактори, които трябва да имате предвид са  прогнозното количество плод, което ще мелите и бързината на работа. При електрическите машини за мелене на грозде ще може да приключите работа в рамките на няколко часа и без много усилия от ваша страна. При ръчните модели гроздомелачки обикновено може да се работи през прекъсване около един час

С течение на времето киселинността от гроздовия сок причинява ръжда. Важно е да закупите модел, изработен от неръждаема стомана, която е устойчива на киселите агенти или прахово боядисана машина. Всички компоненти, които влизат в контакт с гроздовия сок трябва да са от неръждавейка. Освен това е важно да почиствате и измивате винарското оборудване след приключване на работа, ако искате да удължите неговия експлоатационен живот.

Друго, което е хубаво да имате предвид са съществените разлики във валяците на различните гроздомелачки. Именно те  извършват същинското смилане и  са важен елемент от процеса, който да вземете под внимание при покупка. Валяците могат да бъдат от полиамид или да имат гумено покритите. Полиамидните валяци са по-нежни и извличат по-малко танини, защото предотвратяват спукването на семката. Освен в материала, има и разлика в тяхната форма.

Гроздомелачка от koledzhikov.bg за професионални резултати

Ние сме официален вносител на винарско оборудване GRIFO. Марката произвежда гроздомелачки с високо качество и издръжливост. Подходящи са за ползване в домашната изба или за употреба в малка винарна. Независимо дали произвеждате вино в домашни условия или имате малка винарска изба, може да разчитате на нас. Купете от нашите ронкачки тази, която най-добре подхожда на вашата работа. Разполагаме с богат асортимент от машини за мелене на грозде и отделяне на чепките. Доверете се на качеството, избирайки продукти с марка ENOITALIA и GRIFO.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички