Основни параметри при избора на моторна коса

Публикувано:
Категории: ВОДЕЩИ НОВИНИ И РЕВЮТА​

 

 

За да определите, коя за Вас е правилната моторна коса, трябва да сте запознат с основните характеристики за този вид градинска техника и тяхното значение. Някой от тях са четиритактови, а други с двутактови двигатели. Захранват се с бензин или смес от гориво и масло, без батерии или кабели. С тази статия ще Ви запознаем какво е от съществена важност при избора на моторна коса.

 


Диаметър на косене

Част от стандартната окомплектовка на всяка моторна коса е режещия атрибут. При така наречените тримери това представлява полимерна корда, навита на кордова глава. При друг модели рязането на трева се извършва от двулъчев, трилъчев нож или диск. Независимо от атрибута за рязане, измерете разстоянието от мястото на залавяне до периферията му, след което резултата умножете по две и ще получите диаметъра на косене.

 


Тип на вала

Валът на една моторна коса може да бъде съставен от една или две части. Поддържането на един компонент елиминира риска от износване или повреда на свързващите елементи, придавайки допълнителна здравина. Всички професионални моторни коси са с единичен вал, докато този на любителските машини по-често е съставен от две части. Предимство на двукомпонентният вал е взъможността за употреба на допълнителни аксесоари, които да се задвижват от захранващата глава.


 

 

Автоматичен дросел (Auto Choke)

Наличието на автоматичен дросел ще Ви помогне да задействате машината на високи обороти, без предприемане на излишни стъпки. Той помага за бързо „загряване“ на моторната коса, особено когато е студено. 

 


Обслужване

Устройствата за косене включват ли възможност за обслужване на уреда? При редовна употреба главата и вала на Вашата моторна коса ще имат необходимост от смазване. При някой модели е необходимо разглобяване, докато други разполагат със система за омасляване, без нужда от премахване на компонните.

 


Време на работа

Времето на работа е по-важно от разхода на гориво при избора на моторна коса. От значение е колко пъти ще трябва да преустановите косенето, за да презареждате. Всяка пауза отнема време, а при професионални ангажименти то е от значителна важност. Запознайте се каква е продължителността на косене с едно зареждане на резервоара на предпочитаната от Вас моторна коса.

 


Тегло

Теглото на моторната коса е важно, защото Вие я държите през цялото време докато косите. Колкото повече тежи и по-дълго работите, толкова по-уморен ще сте в края на работния ден. Наличието на презраменен самар ще Ви облекчи, защото теглото на машината ще се поема от раменете и гърба, а ръцете остават свободни да насочват.

 

 

Ниво на шум

Ако косите в продължение на 10 - 15 минути слухът Ви няма да пострада, но не е така при дълги работни интервали. Всички производители на моторни коси означават силата на звука, усещана от оператора. По-ниските стойности са по-благоприятни. Наш съвет е, колкото и да е тиха Вашата моторна коса използвайте защитни средства за слуха. Доверете ни се. 

 


Производителност

Важно е да знаете колко гъста и висока  трева може да пререже Вашата моторна коса. Ножа се справя с по-груба растителност, докато кордата позволява прецизно оформяне. Скоростта на косене е фактор, определящ времето необходимо Ви за приключване на ангажимента. 

Споделете това съдържание

Добави коментар

Трябва да се регистрирате
Щракнете тук, за да се регистрирате

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички