Категории
Филтрирай
Цена
1284 лв. 17050 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Палцови косачки

Палцови косачки за висока трева →  Промо цени | Коледжиков

Какво представлява палцова косачка

Палцовите косачки съществуват и са добре познати от много време насам. Те не могат да бъдат сравнени с никой друг вид. Използват се от земеделските производители за поддържане на полета от времето на конния плуг. Съвременните варианти се предлагат, като прикачени устройства за трактори и мотоблоци или самостоятелни, самоходни машини с бензинов двигател и колела.

Устройството на косилния апарат наподобява това, на машинка за подстригване. Състои се от две греди и остриета (палци). Едната греда остава неподвижна докато другата извършва непрекъснато хоризонтално движение в ляво/дясно. Остриетата на двете греди се разминават и при всеки ход, попадналата между тях трева се отсича. 

Най-добрите модели са тези с двойно действие. Това удвоява ефективната скорост на острието, а също така значително намалява вибрациите на машината, което я прави по-тиха, по-удобна за използване и по-дълготрайна.

Този вид косачка може да се използва за рязане на сено, както и за окосяване на всякакъв вид тревна растителност. Изключително удачни са за използване от екипите по поддръжка на общински имоти и магистрали. Тя също е чудесна за собствениците на имоти, които трябва да се справят с високо пораснала трева.

Какви са преимуществата на палцова косачка

Има някои присъщи функции, които я правят чудесна за използване в редица ситуации.

  • Оборудвана е с големи колела, с пневматични гуми. Дълбоките грайфери на гумите и тяхната ширина позволяват лесно придвижване през буйната растителност;
  • При косене произвежда много по-малко летящи отломки. Отрязаните стръкове падат плътно зад машината, което свежда до минимум вероятността летящи отломки да ударят потребителя или страничен човек;
  • Благодарение на липсата на косилен апарат, може да реже изключително висока тревиста растителност;
  • Може да коси под наклон, което ѝ позволява лесно да се справя с хълмист терен;
  • Произвежда по-чист разрез спрямо много други видове;
  • Не изискват голямо количество мощност, което я прави полезна дори дори при употреба с малки двигатели. Прикачните варианти се задвижват от трактор с 15 конски сили или по-малко;
  • Тя е най-добрият вариант, ако Вашият трактор е много лек или има много ниско предно тегло;
  • По-малко движение = по-малко прах. Докато дисковите и барабанните модели създават вихър от движещ се въздух, палцовите имат сравнително малко движение. В резултат на това се постига по-малко запрашаване;
  • При задвижването им се консумира много малко количество гориво.

Какво трябва да знаете за косачки за висока трева

Определящата характеристика на палцовата косачка е нейната косяща греда, която е по-широка от колесната база. Съществуват модели с ширина на откоса от 60 до 180 сантиметра. С тях косенето на големи терени е изключително бързо. Косящата греда се захваща към клатещ механизъм, който е отговорен за задвижване на ножовете. Бихте могли да използвате греди с различна ширина, благодарение на система за бърз монтаж и демонтаж.

Палцовите косачки се управляват посредством кормилна уредба с две отделни ръкохватки - подобно на велосипед. На дръжките са разположени лостовете за зацепване на ножа, привеждане на машината в ход и смяна на скоростите. Косенето и задвижването спират, ако лостовете бъдат отпуснати. Благодарение на това действие, се постига повишена безопасност и се предотвратяват инциденти.

Всяка палцова косачка има трансмисия с маслена баня, която предлага по-плавна работа, по-дълъг живот и способност за изкачване на стръмни склонове. Броят на предавките за преден и заден ход на скоростната кутия варират според модела на машината и мощността на двигателя. Самоходът е функция, която ще оцените, защото машините са тежки и ръчното задвижване е немислимо.

Ножовете могат да прерязват фиданки и други растения с дебелина на стеблото до 5 сантиметра. Когато някое от отделните остриета се повреди поради удар в твърд предмет, то може да бъде заменено или заточено наново. Това спестява разходите и времето за подмяна на целия косящ механизъм. Чрез наличните регулируеми плъзгачи се определя височината на косене.

Палцови косачки с двойно действие

Този уникален механизъм коси, използвайки две подвижни остриета, които се движат в противоположни посоки. Двойното действие намалява вибрациите за оператора и увеличава ефективността в приложенията за окосяване. Разполагат с нитове за защита на долните зъби, за да не се задръстват с окосения материали, и имат пружинни обтегачи на ножове за намаляване на колебанията. Самонастройващите се обтегачи са основна характеристика на всички палцови косачки с двойно действие. Вместо статични скоби, подвижните рамена с  пружина поддържат оптимален контакт между ножовете. Това намалява необходимата поддръжка, тъй като собственикът няма да трябва ръчно да регулира скобите.

Приложение на палцови косачки предлагани от Коледжиков

Те са правилния избор, когато имате нужда от лек прикачен инвентар за Вашия трактор, с който да косите, или пък самостоятелна самоходна машина. Може да се използват и за събиране на фураж, най-вече за сено. Нямат скоростта на дисковите или барабанните модели, но за сметка на това се справят отлично в следните ситуации.

Окосяване на буренясали райони

Палцовите машини за косене постигат много по-нисък разход на гориво при поддръжка на огромни територии. Те не са подходящи за поддържане на тревна площ с райграс, но са пригодени за грубата растителност в диви райони и полета.

Косене на стръмни терени

Те могат да косят участъци с голяма денивелация. Прикачните модели могат да се накланят докато трактора се движи по равен терен, а самоходните варианти са оборудвани с широки гуми и нисък център на тежестта, за да не се преобръщат.

Заграждения и канавки

Ножовете на палцовата косачка достигат до места, които типичните машини за косене не могат, защото са създадени така, че да се простират далеч над ширината на машината. Например, краищата на канавки, водоеми и потоци са трудни за косене, тъй като колелата на обикновените модели излизат от ръба, преди острието да достигне цялата растителност.

От къде да купя палцова косачка

Купете продукт с марка GRILLO, ETESIA, AL-KO, BCS, EUROSYSTEMS, MTD, SOLO BY AL-KO, STIGA, TEXAS и ще получите безплатна доставка от koledzhikov.bg.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички