Филтрирай
Цена
1284лв.17050лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Палцови косачки

Палцови косачки за висока трева → Промо цени | Коледжиков

Какво е палцова косачка и как работи?

Палцовата косачка се използва традиционно от земеделските производители за косене на гъста и висока трева и бурени. Съвременните й варианти се предлагат като прикачни устройства за трактори и мотоблокове или самостоятелни самоходни машини с бензинов двигател и колела.

Устройството на косилния апарат наподобява това на машинка за подстригване. Състои се от две греди и остриета (палци). Едната греда остава неподвижна, докато другата извършва непрекъснато хоризонтално движение вляво и вдясно. Остриетата на двете греди се разминават и при всеки ход попадналата между тях трева се отсича. 

Характеристики

Палцовите косачки са оборудвани с големи колела с пневматични гуми с дълбоки грайфери и ширина, които позволяват на машината да се придвижва лесно през буйна растителност. В сравнение с другите косачки за трева тази прави по-чисти разрези. 

Не изисква голяма мощност, което я прави полезна дори, ако е с малък двигател. Прикачните варианти се задвижват например от трактор с 15 к.с. и по-малко. Освен това палцовата косачка не изразходва много гориво. 

Определящата характеристика е косящата греда, която е по-широка от колесната база. На пазара ще намерите модели с ширина на откоса от 60 до 180 сантиметра. С тях косенето на големи терени е изключително бързо. 

Косящата греда се захваща към клатещ механизъм, който е отговорен за задвижването на ножовете. Може да използвате греди с различна ширина, благодарение на система за бърз монтаж и демонтаж.

Палцовите косачки се управляват посредством кормилна уредба с две отделни ръкохватки - подобно на велосипед. На дръжките са разположени лостовете за зацепване на ножа, привеждане на машината в ход и смяна на скоростите. Косенето и задвижването спират, ако лостовете бъдат отпуснати. 

Всяка палцова косачка има трансмисия с маслена баня, която осигурява по-плавна работа, по-дълъг живот и способност за изкачване на стръмни склонове. Броят на предавките за преден и заден ход на скоростната кутия варират според модела на машината и мощността на двигателя. Самоходът е функция, която ще оцените високо, тъй като палците косачки са тежки и ръчно задвижване е немислимо.

Ножовете могат да прерязват фиданки и други растения с дебелина на стеблото до 5 сантиметра. Когато някое от отделните остриета се повреди поради удар в твърд предмет, то може да бъде заменено или заточено наново. Така пестите разходи и време за подмяна на целия косящ механизъм. Чрез наличните регулируеми плъзгачи се определя височината на косене.

Видове

Палцовите косачки биват бензинови и дизелови. Има модели, които може да се използват за прикачване към трактор

За какво са предназначени?

Палцовите косачки са отличен избор, когато имате нужда от лек прикачен инвентар за вашия трактор, с който да косите, или пък от самостоятелна самоходна машина. Може да се използват и за събиране на фураж, най-вече за сено. Нямат скоростта на дисковите или барабанните модели, но за сметка на това се справят отлично в следните ситуации.

 • Окосяване на буренясали райони

Палцовите машини за косене постигат много по-нисък разход на гориво при поддръжка на огромни територии. Те не са подходящи за поддържане на тревна площ с райграс, но са пригодени за грубата растителност в диви райони и полета.

 • Косене на стръмни терени

Те могат да косят участъци с голяма денивелация. Прикачните модели могат да се накланят докато трактора се движи по равен терен, а самоходните варианти са оборудвани с широки гуми и нисък център на тежестта, за да не се преобръщат.

 • Заграждения и канавки

Ножовете на палцовата косачка достигат до места, които типичните машини за косене не могат, защото са създадени така, че да се простират далеч над ширината на машината. Например краищата на канавки, водоеми и потоци са трудни за косене, тъй като колелата на обикновените модели излизат от ръба, преди острието да достигне цялата растителност.

Защо да ги закупим от Коледжиков?

В магазини Коледжиков ще откриете качествени палцови косачки на:

 • GRILLO
 • ETESIA
 • AL-KO
 • BCS
 • EUROSYSTEMS
 • MTD
 • SOLO BY AL-KO
 • STIGA
 • TEXAS на достъпни цени. 

Предлагаме професионално обслужване, безплатна доставка и гаранционен и извънгаранционен сервиз. Всеки наш клиент получава първоначален инструктаж как да използва машините.

Можем ли да направим поръчка без регистрация?

Да, може да пазарувате като гост. Регистрация не е необходима още, когато използвате опцията "Бърза поръчка", изпращате заявка по имейл или чрез съобщение във Facebook-страницата ни

Какви са начините за доставка?

Ще получите своята поръчка по куриер. Работим с всички куриерски фирми, обслужващи територията на страната. 

Каква е цената за доставка?

Получавате безплатна доставка при поръчка над 250 лв. до посочен от Вас адрес, независимо от населеното място на територията на България. Изключение правят артикулите от раздел "Винарско оборудване" и тези в промоция. Конкретна информация за Вашата поръчка може да получите от нашите търговски консултанти. 

В какъв период ще получим продуктите?

Стандартният срок за получаване на потвърдена поръчка е от 1 до 3 работни дни. Той не важи само за продуктите, за които е необходимо производствено време. Тогава срокът се удължава до 30 работни дни

В какъв ценови диапазон са продуктите в категорията "Палцови косачки"?

В магазините ни ще откриете палцови косачки на цени от 1300 до 18 000 лева

Как и кога можем да се свържем с вас?

Може да се свържете с нас по телефон, имейл или в профила ни във Facebook всеки ден от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 часа и в събота от 9:00 до 14:00 часа. 

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички