Категории
Филтрирай
Цена
1284лв.14490лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Палцови косачки

Палцови косачки за висока трева → Промо цени | Коледжиков

Какво е палцова косачка?

Палцовата косачка се използва традиционно от земеделските производители за косене на гъста и висока трева и бурени. Съвременните ѝ варианти се предлагат като прикачни устройства за трактори и мотоблокове или самостоятелни самоходни машини с бензинов двигател и колела.

Устройството на косилния апарат на палцовата косачка наподобява това на машинка за подстригване. Състои се от две греди и остриета (палци). Едната греда остава неподвижна, докато другата извършва непрекъснато хоризонтално движение вляво и вдясно. Остриетата на двете греди се разминават и при всеки ход попадналата между тях трева се отсича. 

Видове

Палцовите косачки биват бензинови и дизелови. Има модели, които може да се използват за прикачване към трактор. Едни от най-предпочитаните са тези със самоход.

Характеристики

Съвременните палцови косачки са оборудвани с големи колела с пневматични гуми с дълбоки грайфери и ширина, които позволяват на машината да се придвижва лесно през буйна растителност. В сравнение с другите косачки за трева тази прави по-чисти разрези. 

Не изисква голяма мощност, което я прави полезна дори, ако е с малък двигател. Прикачните варианти се задвижват например от трактор с 15 к.с. и по-малко. Освен това палцовата косачка не изразходва много гориво. 

Определящата характеристика е косящата греда, която е по-широка от колесната база. На пазара ще намерите модели с ширина на откоса от 60 до 180 сантиметра. С тях косенето на големи терени е изключително бързо. 

Косящата греда се захваща към клатещ механизъм, който е отговорен за задвижването на ножовете. Може да използвате греди с различна ширина, благодарение на система за бърз монтаж и демонтаж.

Всяка палцова косачка има трансмисия с маслена баня, която осигурява по-плавна работа, по-дълъг живот и способност за изкачване на стръмни склонове. Броят на предавките за преден и заден ход на скоростната кутия варират според модела на машината и мощността на двигателя. Самоходът е функция, която ще оцените високо, тъй като палците косачки са тежки и ръчно задвижване е немислимо.

Как се коси с палцова косачка?

Палцовите косачки се управляват посредством кормилна уредба с две отделни ръкохватки - подобно на велосипед. На дръжките са разположени лостовете за зацепване на ножа, привеждане на машината в ход и смяна на скоростите. Косенето и задвижването спират, ако лостовете бъдат отпуснати. 

Ножовете могат да прерязват фиданки и други растения с дебелина на стеблото до 5 сантиметра. Когато някое от отделните остриета се повреди поради удар в твърд предмет, то може да бъде заменено или заточено наново. Така пестите разходи и време за подмяна на целия косящ механизъм. Чрез наличните регулируеми плъзгачи се определя височината на косене.

За какво са предназначени палцовите косачки

Палцовите косачки са отличен избор, когато имате нужда от лек прикачен инвентар за вашия трактор, с който да косите, или пък от самостоятелна самоходна машина. Може да се използват и за събиране на фураж, най-вече за сено. Нямат скоростта на дисковите или барабанните модели, но за сметка на това се справят отлично в следните ситуации.

 • Окосяване на буренясали райони

Палцовите машини за косене постигат много по-нисък разход на гориво при поддръжка на огромни територии. Те не са подходящи за поддържане на тревна площ с райграс, но са пригодени за грубата растителност в диви райони и полета.

 • Косене на стръмни терени

Те могат да косят участъци с голяма денивелация. Прикачните модели могат да се накланят, докато тракторът се движи по равен терен, а самоходните палцови косачки са оборудвани с широки гуми и нисък център на тежестта, за да не се преобръщат.

 • Заграждения и канавки

Ножовете на палцовата косачка достигат до места, които типичните машини за косене не могат, защото са създадени така, че да се простират далеч над ширината на машината. Например краищата на канавки, водоеми и потоци са трудни за косене, тъй като колелата на обикновените модели излизат от ръба, преди острието да достигне цялата растителност.

Защо да купим палцова косачка от Коледжиков?

В магазини Коледжиков в София и Варна ще откриете едни от най-добрите палцови косачки на българския пазар:

 • GRILLO
 • ETESIA
 • AL-KO
 • BCS
 • EUROSYSTEMS
 • MTD
 • SOLO BY AL-KO
 • STIGA
 • TEXAS на достъпни цени. 

Предлагаме професионално обслужване, безплатна доставка и гаранционен и извънгаранционен сервиз. Всеки наш клиент получава първоначален инструктаж как да се използва палцова косачка

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще ви споделим нашия опит и ще ви дадем професионално мнение за всеки модел, който предлагаме. 
Вижте още:

Машина за аериране на трева

Пръскачка за поливане

Електрически свредел

Палцова косачка за трева EUROSYSTEMS M 90, B&S 625 Exi, 3.7 к.с.
Палцова косачка EUROSYSTEMS M 90 се справя идеално с косенето на буйна и гъста трева по наклонени и неравни терени. Стартирането ѝ е лесно и...
EUROSYSTEMS
Редовна цена 1 893.00 лв. Цена 1 699.00 лв.
 • -194.00 лв.
Палцова косачка за трева EUROSYSTEMS M 90, Loncin 123 OHV, 3 к.с., 87 см
Палцова косачка за трева EUROSYSTEMS M 90 е предназначена за косене на буйна и гъста растителност по неравни и наклонени терени. Стартира се...
EUROSYSTEMS
Редовна цена 1 514.00 лв. Цена 1 359.00 лв.
 • -155.00 лв.

Често задавани въпроси за палцови косачки

Как се коси с палцова косачка?

Палцовите косачки се управляват посредством кормилна уредба с две отделни ръкохватки - подобно на велосипед. На дръжките са разположени лостовете за зацепване на ножа, привеждане на машината в ход и смяна на скоростите. Косенето и задвижването спират, ако лостовете бъдат отпуснати. Всяка палцова косачка има трансмисия с маслена баня, която осигурява по-плавна работа, по-дълъг живот и способност за изкачване на стръмни склонове. Броят на предавките за преден и заден ход на скоростната кутия варират според модела на машината и мощността на двигателя. 

Какво е предназначението на палцовата косачка?

Палцовите косачки са предпочитани за събиране на фураж от сено, косене на буренясали райони, стръмни терени, заграждения и канавки. Те могат да косят участъци с голяма денивелация. Ножовете им достигат до места, непосилни за други машини за косене, защото са създадени така, че да се простират далеч над ширината на косачката.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички