Филтрирай
Цена
0лв.9320лв.
Производители
Покажи ПовечеПокажи По-малко

Открийте ни в YouTube

Бензинови косачки за трева

Бензинови косачки за трева ⋆ Моторни самоходни ⋆ Коледжиков

Какво е бензинова косачка за трева?

Ръчните бензинови косачки за трева имат двигател с вътрешно горене. Може да бъдат четиритактови или двутактови. Благодарение на мощността и размера си, те са подходящи за косене на средни и големи по размер терени. Често са снабдени с функция мулчиране. С тях може да косите продължително време. 

Устройството на бензиновата машина за косене е просто. Състои се от шаси с 4 колела, между които е монтиран косилен апарат с един хоризонтално разположен  нож. Ножът е свързан с вертикален вал към двигател, който осигурява необходимата мощност за бързо въртене. 

Когато острието е в движение, докосва и отсича горните крайчета на тревните стръкове. Височината на откос се определя чрез промяна на положението на колелата, като по този начин се повдига или спуска цялата машина. 

Апаратът за косене е изработен от стомана или друг здрав материал, за да издържа на удари от хвърчащи камъни и боклуци. Той също така предпазва оператора и околните от нараняване и предизвикване на щети. 

Отрязаната трева се завихря и отвежда най-често към задния край, в кош за събиране на изрезките. С помощта на допълнителни приставки тревата може да бъде мулчирана или да се отделя странично. За първото са необходими специални ножове. За второто се използва дефлектор. 

Характеристики 

Съществуват ред обективни причини, поради които този вид косящи машини са се наложили и са най-широко разпространени в домакинствата по целия свят:

 • Мощност

Бензиновите косачки за трева най-често са по-мощни от електрическите им алтернативи. Това е огромно предимство, когато косите висока и гъста трева.

 • Време на работа

Бензиновите косачки работят дълго, преди да е необходимо презареждане с гориво. Ако имате голям имот и не искате да спирате излишно, за да презареждате батерии, те са добро решение. 

 • Височина на косене

На пазара ще откриете разнообразие от моторни косачки с различна височина на косене. Съобразете се със спецификите на терена, за да изберете модел точно според вашите нужди

 • Широчина на косене

Този параметър е важен от гледна точка на големината на затревената площ и времето, което ще отделите за косене. Наличието на тесни участъци може да затрудни поддържането на тревата с моторна косачка с голяма широчина на косене. В такива случаи препоръчваме на нашите клиенти да имат на разположение тример или моторна коса. 

Други важни характеристики при покупка на моторна косачка са възможност за регулиране на височината, скорост, самоход, функция мулчиране, ниво на шума и т.н.

Видове бензинови косачки

Бензиновите косачки може да бъдат с ръчно задвижване на колелата или самоход

Тъй като бензиновите косящи машини са тежки поради големите мощни двигатели, струва си да закупите модел със самостоятелно задвижване на колелата. Особено ако планирате косене на неравни, наклонени или обширни тревни площи. Самоходните бензинови косачки също така постигат добри резултати при работа с висока трева. 

Бутането и тегленето на машината може да е много уморително и изтощително след известно време. Именно тук самоходът ви помага. Задвижването на колелата може лесно да се включва и изключва по всяко време от дръжка на кормилото, така че помощта да се предоставя, само когато наистина ви е необходима.

Самоходът е функция, която оскъпява крайната цена на косящата машина. Ако сте готови да платите за това удобство, трябва направите и втори избор. Обикновено на пазара се предлагат модели само с една скорост, която е около 2.5 до 5 км/ч. Някои професионални модели обаче имат трансмисия с няколко предавки и ви позволяват да променяте скоростта в диапазон до 8 км/ч. Това може да става на степени или безстепенно, чрез хидростатична скоростна кутия.

На пазара се предлагат модели с двутактов или четиритактов двигател

От съществено значение е да се знаят основните разлики между двата типа двигател, тъй като всеки един от тях изисква различна смес от гориво и масло:

 • Двутактов двигател - използва смес от бензин и масло, която напълно изгаря в горивната камера. В зависимост от модела можете директно да добавите маслото в резервоара или да го налеете в отделен резервоар, където той автоматично се инжектира и смесва.
 • Четиритактов двигател - разликата с предходния е, че не изгаря масло. Вместо това го използва да смазва и охлажда подвижните си части по време на горенето. Внимание: Не наливайте горивна смес от масло и бензин в резервоара, защото това ще доведе до повреда и анулиране на гаранцията!

Бензиновата косачка за трева може да бъде и мулчираща. Тя работи като обикновената, но с една основна разлика - има специални остриета, които отрязват тревата. Отсечените стръкове се режат отново и отново, докато не станат много малки. След това фините парчета се разпръскват на моравата. Това е най-ефективният начин за естествено наторяване на тревата

Защо да ги купим ръчна бензинова косачка от Коледжиков?

В магазини Коледжиков в София и Варна ще откриете богат асортимент от бензинови косачки за трева. Може да избирате сред модели от световно известни марки: 

 • AL-KO
 • STIHL
 • BLUE BIRD
 • CUB CADET
 • ETESIA
 • GREEN GARDEN
 • HITACHI
 • HONDA
 • HUSQVARNA
 • MAKITA
 • MCCULLOCH
 • MTD
 • OLEO MAC
 • RAIDER
 • SOLO BY AL-KO
 • STIGA
 • TORO
 • WOLF GARTEN.

При нас ще получите професионално обслужване, компетентна консултация и инструктаж за работа. Поддържаме сервиз на някои марки бензинови косачки и широка гама от резервни части. Вижте още:

Моторна коса

Свързани статии


Често задавани въпроси за бензинови косачки за трева

Как се стартира бензинова косачка?

За да стартирате бензиновата косачка, поставете я в напълно хоризонтално положение. Налейте четиритактово масло в картера на двигателя до обозначеното ниво. След това налейте бензин. Проверете свещта дали е завита, а лулата й - свързана към нея. Натиснете лоста за спирачката. Хванете стартерното въже, оберете свободния луфт на стартерното въже и след това го дръпнете рязко няколко пъти. Дърпането трябва да е “камшично”. Дърпате и връщате, докато моторната косачка не стартира. 

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички