Филтрирай
Цена
0 лв. 7040 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Бензинови косачки за трева

Бензинови косачки за трева ⋆ Моторни самоходни ⋆ Коледжиков

Бензинови косачки за трева

Защо се наричат така? Заради това, че имат двигател с вътрешно горене, който обикновено се захранва с бензин. Благодарение на характеристиките си, тази косачка ви освобождават от всякакви притеснения, свързани със захранващ кабел. Дали е достатъчно дълъг? Дали няма да го прережете? Тя няма кабел. Разполагате с максимална свобода и гъвкавост при косене.

Съвременните бензинови косачки са масово използвани по цял свят, особено когато става въпрос за косене на райграс. Почти всеки е използвал или виждал някой да работи с подобна машина за косене на трева. Те са бързи и ефективни. Задвижват се с 4-тактов двигател, който изисква редовна поддръжка. Благодарение на силата и размера си са подходящи за средни и големи терени. Тези бензинови машини са с висока мощност и могат да се справят с  косене на гъста трева. Предлагат се във вариант с ръчно задвижване на колелата или самоход. Благодарение на способността си да работят с часове, се превръщат в най-подходящият избор за косене на големи морави и неравни терени.

Как работи една бензинова косачка?

Устройството на машината за косене е просто. Състои се от шаси с 4 колела, между които е монтиран косилен апарат с един хоризонтално разположен  нож. Ножът е свързан с вертикален вал към двигател, който осигурява необходимата мощност за бързо въртене. Когато острието е в движение, се удря и отсича горните крайчета на тревните стръкове. Височината на откос се определя, чрез промяна в положението на колелата, като по този начин се повдига или спуска цялата машина. Апаратът за косене е изработен от стомана или друг здрав материал, за да издържа на удари от хвърчащи камъни и боклуци. Той също така предпазва оператора и околните от нараняване и предизвикване на щети. Отрязаната трева се завихря и отвежда, най-често към задния край, в кош за събиран на изрезките. Освен тази стандартна функция, с помощта на допълнителни приставки тревата може да бъде мулчирана или да се отделя странично. За първото са необходими специални ножове. За второто се използва специален дефлектор. Придвижването на косачката напред може да бъде ръчно или самостоятелно - със самоход.

В сърцето на бензиновата косачка е нейният двигател, който върши цялата работа и без него тя не представлява нищо. Въпреки, че по-голяма част от новите модели са снабдени с четиритактов двигател, на пазара все още се срещат продукти с двутактов. От съществено значение е да се знаят основните разлики между двата типа, тъй като всеки изисква различна смес от гориво и масло:

  • Двутактов двигател - използва смес от бензин и масло, която напълно изгаря в горивната камера. В зависимост от модела, можете директно да добавите маслото в резервоара или да го налеете в отделен резервоар, където той автоматично се инжектира и смесва.
  • Четиритактов двигател - разликата с предходния е, че не изгаря масло. Вместо това, го използва да смазва и охлажда подвижните си части по време на горенето. Също както автомобилният. НЕ НАЛИВАЙТЕ горивна смес от масло и бензин в резервоара, защото това ще доведе до повреда и анулиране на гаранцията!!!

Самоходна косачка

Тъй като бензиновите косящи машини са тежки поради големите мощни двигатели, струва си да закупите модел със самостоятелно задвижване на колелата. Особено ако планирате косене на неравни, наклонени или обширни тревни площи. Самоходните бензинови косачки също предлагат по-добри показатели при работа с висока трева. Бутането и тегленето на машината може да е много уморително и изтощително след известно време. Именно тук самоходът ви помага. Задвижването на колелата може лесно да се включва и изключва по всяко време от дръжка на кормилото, така че помощта да се предоставя само когато наистина ви е необходима.

Разбира се, това е функция, която оскъпява крайната цена. Ако сте готови да платите за това удобство, трябва направите и втори избор. Обикновено се предлагат само с една скорост, която е около 2.5 до 5.0 км/ч. Някои професионални модели обаче имат трансмисия с няколко предавки и ви позволяват да промените скоростта в диапазон до 8 км/ч. Това може да е на степени или безстепенно, чрез хидростатична скоростна кутия.

Мулчираща бензинова косачка

Работи като обикновената, но с една основна разлика. Има специални остриета, които отрязват тревата. Отсечените стръкове се режат отново и отново, докато не станат много малки. След това фините парчета се разпръскват на моравата. Това е най-ефективният начин за естествено наторяване на тревата. По този начин хранителните вещества се връщат в почвата. Мулчирането се извършва по специфична система. Райграсът никога не трябва да израства с повече от 1/3 от желаната дължина.

Предимства на бензиновите косачки

Предлагат няколко предимства пред моделите за каране:

  • Повишена гъвкавост за преместване на препятствия по време на косене без слизане и качване от машината;
  • Възможност за работа в оскъдни пространства;
  • Лесни са за управление от всекиго;
  • Придвижват се по стръмни и неравни терени с лекота;
  • Добро сцепление, добра стабилност и повишена производителност;
  • Ергономично разположение на контролните лостове. Това от своя страна означава по-добър комфорт за крайния потребител.

Какво е водещо при избора на бензинова косачка?

Съществуват ред обективни причини, поради които този вид машини са се наложили и са най-широко разпространени в домакинствата по целия свят:

Мощност

Винаги ще се считат за по-мощни от електрическите си колеги. Това ще бъде огромно предимство, особено ако косите висока и гъста трева.

Време на работа

Бензиновите косачки работят дълго, преди да е необходимо презареждане с гориво. Ако имате голям имот и не искате да спирате в средата, за да презареждате батерии, а изключително дългите кабели са не само скъпи, но и предизвикват проблеми.

Ниска цена

Налични са множество достъпни и евтини модели. Ако имате ограничен бюджет, ще можете лесно да намерите бензинова косачка във Вашия ценови диапазон.

Лесни за обслужване

Могат да бъдат ремонтирани във всеки един момент, тъй като всяко населено място има работилница или сервиз.

Коледжиков Ви предлага богат асортимент от бензинови косачки

Може да избирате сред модели от световно известни и доказали се във времето марки AL-KO, STIHL, BLUE BIRD, CUB CADET, ETESIA, GREEN GARDEN, HITACHI, HONDA, HUSQVARNA, MAKITA, MCCULLOCH, MTD, OLEO MAC, RAIDER, SOLO BY AL-KO, STIGA, TORO и WOLF GARTEN.

Бензинова самоходна косачка AL-KO HIGHLINE 527 VS

Бензинова косачка AL-KO HIGHLINE 527 VS има режеща система AL-KO MaxAirflow и ще ви впечатли с ергономичната си ръкохватка. Широчина на косене - 51 см. Без проблем се справя с трева, висока 8 см. 

AL-KO
Цена 1 390.00 лв.
Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички