Моторна косачка за трева - защо професионалистите я предпочитат

Публикувано: 2023-02-20 06:39:05
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Наближаването на лятото поставя на дневен ред няколко ключови задачи за хората с къщи на село и вили. За да се наслаждават на прекрасна зелена поляна, те имат нужда не само от правилно планиране на ландшафтния дизайн, но и на качествено оборудване за поддръжка на тревата. Ако имате щастието да разполагате с голям двор, задължителен елемент от него е моторната косачка за трева. Нейните мощност и производителност са красноречиви - неслучайно тя е предпочитан избор от професионалистите. 

В днешния ни материал ще обърнем внимание на актуалните за сезон 2023 моторни косачки. Ще поговорим за техните предимства и кои модели може да ви служат като пример при бъдеща покупка. 

Как да изберем моторна косачка за трева 

Когато разглеждате асортимента от моторни косачки на пазара, съобразете се на първо място с вашите индивидуални потребности. Те са немаловажна част от критериите за избор. Колкото и мнения да съберете по темата, ако косачката не отговаря на вашите собствени изисквания, тя няма да бъде сполучлива покупка. 

Следващата стъпка е да разучите функционалните разлики между различните косящи машини. Някои от тях са със самоход, други са подходящи за равни или неравни терени. Трети могат да косят безпроблемно по стръмни склонове. Четвърти са незаменими в справянето с обрасли местности

Ключови характеристики на бензиновите косачки

Моторните косачки имат няколко безспорни предимства. Сред тях са висока производителност, маневреност, надеждност и издръжливост на интензивна употреба. Те се отличават с голямо тегло и обикновено са доста шумни. Нивото на шума, което генерират по време на работа, може да надвиши 90 децибела. Освен това изискват редовно техническо обслужване и покупка на горива и смазочни материали. 

моторни косачки хускварна коледжиковАко ви предстои да купите моторна косачка за трева, обърнете внимание на няколко характеристики. Една от тях е мощността.

Мощността на косачката влияе пряко на производителността. Т.е. колкото по-мощен е двигателят на косачката, толкова повече той ще поддържа оборотите при покачващо се натоварване. 

Друга традиционна характеристика, по която някои наши клиенти се ориентират, е работната ширина.

Колкото по-голям е този параметър, толкова по-малко заходи с машината ще правите. Така, ако имате за косене площ около 500 кв. метра, може да разгледате моторните косачки с работна ширина от 30 до 40 см. Тревни терени с размери до 1000 кв. метра, е препоръчително да косите с машина, която е с по-голяма работна ширина - например около 45 см. В магазини Коледжиков ще откриете и моторни косачки за трева с работна ширина поне 50 см - те са подходящи за косене на огромни площи. 

Следващият технически параметър, който следва да имате предвид, са оборотите на двигателя. Те определят скоростта на движение на ножа на косачката. Колкото по-висока е скоростта на въртене на ножа, толкова по-чисти ще бъдат срезовете и е по-малка вероятността да повредите тревната настилка. 

Една качествена моторна косачка е препоръчително да бъде с поне 2000 оборота в минута. За оптимални резултати може да изберете модел със запас. В този случай търсете показател около 2500-3000 оборота в минута

Съвет: Ако ви предстои да косите млада трева, направете го на висока скорост. Тъй като кореновата система е още слаба, по-бавното косене може да доведе до образуване на голи петна по моравата. 

Основна причина, поради която професионалистите отдават предпочитание на моторните косачки, е фактът, че някои от тях предлагат функция мулчиране. Други са снабдени с кош за окосената трева или изхвърлят окосеното странично или назад. Имайте предвид това, докато сравнявате различните машини. Преценете кое ще ви е по-удобно. Моторните косачки с функция мулчиране надробяват окосената трева и я връщат обратно на земята. По този начин полученият мулч предпазва почвата от изсъхване и служи като естествен тор. 

Съвет: Не е желателно да използвате функцията мулчиране, ако тревата е мокра (заради дъжд или роса) или е твърде висока. За да постигнете оптимален резултат, косете, когато редовно и когато тревата е суха. 

Ключова характеристика при покупката на моторна косачка е и възможността за регулиране на височината на косене. Този показател е строго индивидуален според терена. Зависи за какво го използвате, какъв вид е тревата и т.н. Тъй като универсална височина на косене не съществува, препоръчваме да купите бензинова косачка с функция регулиране на работната височина. В обичайния случай ще разполагате с няколко степени - между 3 и 5

Друг мотивиращ фактор за професионалистите е наличието на самоход. Самоходните моторни косачки може да бъдат със задвижване на предните колела или на задните. Те са незаменими при косене на склон или по сложен терен. Тъй като задвижването на колелата отнема част от мощността на машината, експерти съветват да купите модел със запас на мощност. 

Характерно за косачките с предно задвижване е, че са лесни за управление. С тях обаче може да доловите буксуване, особено ако кошът за трева е препълнен. Същевременно предимство на косачките със задно задвижване е, че са по-проходими. Като минус може да се отбележи, че с тях завоите са по-сложни. 

След като разгледахме като фактори при покупка на моторна косачка мощността, работните ширина и височина, оборотите, функцията мулчиране и самохода, време е да обърнем внимание на обема на коша за трева. Какъв да бъде той? 

За неголеми затревени площи - с размери около 500 кв. метра, потърсете машина с кош с обем до 30 литра. За дворове до 1000 кв. метра ще имате нужда от 40-50 литра обем. В онлайн магазин Коледжиков ще откриете и косачки с кош за трева с обем над 50 литра. Те са подходящи за терени с площ около 1500 кв. метра

Друг въпрос, който си задават нашите клиенти, е какъв да бъде кошът - платнен или пластмасов? Платнените кошове за трева са по-удобни за изпразване, но те пропускат дребните боклуци и семената на плевелите. Кошовете с пластмасов корпус осигуряват по-високо ниво на чистота на моравата. Тъй като по тях с времето полепва мръсотия, препоръчително е да ги почиствате.

Примерни моторни косачки за сезон 2023 

За да добиете представа за характеристиките на съвременните моторни косачки, ще ви дадем няколко примера с актуални за сезон 2023 модела. Те са представители на различни ценови класове и категории косящи машини

Моторна самоходна косачка Хонда HRG466C1 SKEP

HONDA HRG466C1 SKEP е моторна косачка на цена около 1000 лв. Оборудвана е с четиритактов двигател HONDA GCVx 145 с мощност 4.2 к.с. и обем 145 куб.см. Оборотите й са 2800 в минута

Работната ширина е 46 см, а височината може да бъде регулирана в диапазона - от 20 до 74 мм. Потребителят разполага с 6 евтина моторна косачка райдерстепени на регулиране. 

  • Платнен кош за събиране на тревата с обем 55 литра
  • Самоход
  • Мулчиране

Моторна косачка Райдер RD-GLM08

Косачката RAIDER RD-GLM08 се предлага на по-ниска цена от HONDA HRG466C1 SKEP и се отличава с по-голям обем на коша за трева и двигател с по-малка мощност. Снабдена е с четиритактов двигател с мощност 3.35 к.с. и обем 144 куб.см. И при нея оборотите са 2800 на минута. Широчината на косене е идентична, като степените на регулиране на височината са осем. Може да изберете височина в диапазона между 30 и 80 мм. В отличие от моторната косачка Хонда, тази е с корпус от полимер, а не от стомана. 

  • Платнен кош за събиране на тревата с обем 65 литра
  • Самоход

Моторна косачка Хускварна LC 140SP 

Тази самоходна бензинова косачка Хускварна за цената си предлага четиритактов двигател LONCIN HS 123A с мощност 2.65 к.с. и обем 123 куб.см. Широчината й на косене е 40 см. Има 10 степени на регулиране на работната ширина от 25 до 75 мм. Отличава се с по-леко тегло - едва 27 кг, и корпус от стомана. 

  • Платнен кош за събиране на тревата с обем 50 литра
  • Самоход

Моторна косачка Щил RM 248.2 T

Горе-долу на същата цена като тази на HUSQVARNA LC 140SP може да купите самоходната косачка STIHL RM 248.2 T. Този модел се отличава с четиритактов двигател EVC 200,2 с мощност 2.8 к.с. и обем 139 куб.см. Производителят е осигурил 7 степени за регулиране на работната височина - от 25 до 75 мм. Широчината на косене е 46 см. В сравнение с косачката на Хускварна, тази се движи по-бавно. Скоростта й е 3,7 км/ч. Разполага с корпус от стомана и датчик за нивото на запълване на коша. 

  • Платнен кош за събиране на тревата с обем 55 литра
  • Самоход

моторна косачка грило за неравни терени и висока треваМоторни косачки за неравни терени GRILLO HWT 700 Supertrac

За неравни терени и косене на висока трева предпочитан избор от професионалистите са моторните косачки GRILLO. Този клас машини се отличава с топ качество, висока производителност и издръжливост на натоварване. Освен това производителят гарантира достъп до резервни части и сервизно обслужване. Налични за покупка са и различни приставки. 

GRILLO HWT 700 Supertrac е моторна косачка за неравни терени с мощен четиритактов двигател KAWASAKI FJ180V (4,5 к.с.). Тя коси с кордова глава и позволява височината да бъде регулирана от 1,5 до 6 см. Диаметърът на косене е 60 см. С GRILLO HWT 700 Supertrac безпроблемно се поддържат различни сложни терени - паркове и градини с препятствия и камъни. Моторната косачка е оборудвана с големи надуваеми гуми с висок тракторен грайфер. Монтираният в предната част предпазител гарантира високо ниво на безопасност за човека, който я управлява. Гумите са снабдени със спирачки - за максимален контрол по време на косене на стръмен терен. 

  • Самоход

Заключителни думи 

Ако искате да купите моторна косачка, определящи за избора ви невинаги са мощността и производителността. Тези фактори са ключови за поддръжката на големи и сложни като релеф терени. Вместо това обърнете внимание на характеристики като диаметър на колелата, начин на управление, функции самоход и мулчиране, начин на изхвърляне на тревата и т.н. Идеалната за вас моторна косачка за трева е тази, която отговаря на спецификите на вашия двор и която може да си позволите като цена. В магазини Коледжиков ще откриете достатъчно голям избор на професионални и евтини моторни косачки. Не се колебайте да се допитате до нашите търговски консултанти. Те ще ви помогнат да се ориентирате по-бързо и да прецените сами коя машина е вашата. 




Може би се интересувате още и от: 

Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

Косачка робот - как да я изберем, за да имаме перфектна поляна

Тайната на красивата градина е използването на тракторна косачка

Предимства на самоходната косачка за трева

Моторна коса - стартиране, съвети за работа и техническо обслужване

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание