Какво представлява мотофрезата?

Публикувано: 2021-03-15 13:36:49
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

мотофреза

Същност

Мотофрезата е селскостопанска машина, чиято основна задача е да разрохква почвата и да я подготвя за сеитбата на земеделски култури. Тя принадлежи към т.нар. "дребна градинска техника" и се използва най-активно през пролетта и есента. Основните й работни органи са режеща фреза, двигател и ръкохватки за управление

Щом включите двигателя, въртящият момент се предава на фрезите, които започват да се въртят с висока скорост. Те имат две предназначения: 

  • да обработват почвата
  • да придвижват машината напред 

С качествена мотофреза пръстта се повдига и надробява. Така култивирате почвата, а не я прекопавате. Устройството на машината включва още редуктор, трансмисия и скоростна кутия (при по-тежките модели). 

В сравнение с мотоблока, мотофрезата е изгодна машина за любители градинари и хора с къщи с голям двор. Тя е по-евтина и икономична, по-лека и по-малко мощна от мотоблока. 

С нея може лесно да маневрирате. Ключова разлика между двете земеделски машини е възможността мотоблокът да бъде използван с различно прикачно оборудване.

Според задвижването си мотофрезите биват бензинови, електрически и акумулаторни. Други параметри, по които се класифицират, са мощност и размер на обработваемата площ. 

Леките модели са снабдени с двигател с мощност от 1 до 3 к.с. Те са подходящи за малки площи с размер около половин декар. Управляват се лесно, тъй като са с ниско тегло.  

Мотофрезите с мощност на двигателя до 6.5 к.с. се отнасят към средния клас. Те са предпочитани при обработка на земя с площ от половин до 2 декара. Най-тежките мотофрези, които са и най-мощните, се използват за площи с размер до 4 декара. 

Според теглото си мотофрезите биват няколко вида. Моделите до 15 кг може да са електрически или бензинови, работната им ширина е 20-25 см, а работната дълбочина - 8-10 см. Отличен избор са за малки градини. 

Следват малко по-мощни мотофрези, чиито двигатели може да са с мощност 2,5-4,5 к.с. При тях работната ширина достига 40-50 см, а дълбочината - до 18 см. Те са подходящи за обработване на черноземни и песъчливи почви

Ако трябва да се справите с глинеста почва, препоръчваме моделите с тегло до 50 кг и с мощност на двигателя 4-6 к.с. Най-тежките мотофрези тежат по 80-90 кг. Специфичното при тях е, че са високопроизводителни и с лекота се справят с необработвани отдавна терени с площ до 1 хектар. 

мотофрези

Приложение

Опитните градинари и земеделци знаят, че два пъти годишно трябва да извадят своята мотофреза и да подготвят почвата за предстоящата сеитба и садене на нови култури на полето или декоративни растения и храсти в градината. Тази машина за обработване на земята се използва за:

Разкопаване на градината през пролетта

Повечето хора отмятат тази задача около две седмици преди да започнат да садят. Горе-долу толкова време е необходимо на почвата, за да се възстанови. Ако обработите земята по-рано, ще мине прекалено много време и така рискувате тя да се уплътни, а това означава, че ще е необходимо допълнително обработване.

Вижте още: Мотофреза или мотоблок - съвети, мнения и препоръки

Докато прекопавате градината с мотофреза, съветваме ви да добавите компост или оборски тор в земята. Така ще я снабдите с допълнителни хранителни вещества. За най-добри резултати първо обработвате земята, след което добавяте тор и минавате отново с мотофрезата. 

Есенна обработка на земята

Когато листата на дърветата и храстите започнат да падат, възползвайте се от тях, като ги превърнете в компост. Докато земята е все още топла, включете мотофрезата и смесите пръстта с листата. Уверете се, че земята не е прекалено твърда, в противен случай рискувате да повредите машината. 

Как се фрезова с мотофреза?

Ако планирате да садите цветя или зеленчуци, почвата трябва да е добре разрохкана, за да ви бъде лесно да оформяте легла за посадъчния материал. Можете да направите това по традиционния начин, познат от векове, - на ръка с някои основни инструменти. По-бързият и ефикасен начин изисква използването на качествена мотофреза.

Няколко са стъпките, които трябва да направите, за да бъдат усилията ви възнаградени:

Ако все още нямате мотофреза, време е да купите такава

На пазара се предлагат модели с различен размер и мощност. Важно е да изберете бензинова фреза, която е подходяща за спецификите на обработваемата земя и нейните размери. Може да избирате между малки мотофрези за работа в цветни лехи, парници и тесни градини и почвообработващи машини с голяма мощност и работна ширина за безпроблемно прекопаване на стотици декари площ.

Подгответе почвата

Почвата трябва да бъде леко влажна. Ако е много суха, е трудна за разкопаване, а ако е прекалено мокра, мотофрезата ще заседне в калта. За да избегнете този риск, уверете се, че нивото на влажност е оптимално.


мотофрези

Професионален съвет: Ако загребете шепа пръст и тя се слепва, това означава, че е твърде мокра.

Време е да разчистите растителните отпадъци и да премахнете плевелите. Отстранете всички камъни, клони и други твърди предмети. Колкото по-чист е теренът, толкова по-добре и по-гладко ще върви обработката ви. Ако все още нямате ясна визуална представа за това как трябва да изглеждат редовете, сега е моментът да помислите за маркирането на линиите.

Нагласете работната дълбочина

Съвременните мотофрези позволяват да обработвате почвата на различна дълбочина. За листни растения задайте дълбочина на фрезоване на почвата от 10 до 15 сантиметра. За растенията с по-дълбока коренова система - около 20 см. Не забравяйте, че колкото по-дълбоко разрохквате, толкова по-труден става процесът. 

Ако пръстта е твърде суха и сбита, препоръчително е да направете два курса. Първият трябва да е по-плитък, а вторият - по-дълбок. Тази процедура е задължителна на терени, които никога преди това не са били обработвани.

Започнете обработка на почвата

Бъдете предпазливи при работа с мотофреза. Това е мощна машина, която ще изпита вашата физическа сила и издръжливост. Помислете за работни ръкавици, които да ви помогнат да държите дръжките стабилно. Движете се бавно и внимателно, както когато косите трева. Отделете достатъчно време, за да извършите фрезоването правилно.


мотофреза

Добавете тор

Подхранването е полезно за самата почва, така и за растителните култури, които ще отглеждате. Добре е да добавите богат на хранителни вещества компост към горния почвен слой след първото прекопаване. След това направете още една обработка с мотофрезата

Садете

Ако сте направили всички описани дотук стъпки, сте осигурили перфектни условия за богата реколта. Разполагате с добре обработен и подготвен терен. 



Полезно четиво:

Мотофрези GRILLO - защо да им се доверим?

Мотофреза Пуберт - опознайте различните модели, за да изберете подходящия

От Болгар, Тракия и Иван Антонов до мотофрезите сега

Електрически фрези - с какво са по-добри от останалите?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание