Как да изберем мотокултиватор?

Публикувано: 2021-08-16 09:54:38
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Мотокултиватори, мотоблокове или малки трактори - това е една и съща машина, чието предназначение е да обработва земята, да облекчава работата в градината и да ни подпомага в извършването на различни други дейности. 

Никога не е лошо да се заемете с прекопаването на градина, грабвайки лопата, но къде-къде е по-лесно и приятно да отметнете тази задача с помощта на машина. 

Какво трябва да знаем при избора на мотокултиватори?

Площ

мотоблок неваЗа да разберете какъв мотокултиватор ви трябва, необходимо е да прецените каква площ ще обработвате. Лесно може да се ориентирате за възможностите на машината по показателя производителност. Тази величина е ориентировъчна. Тя може да варира в зависимост от типа почва и операцията, която искате да извършвате - култивиране, окопаване, оране и т.н.  

Площта на участъка, който ще обработвате, може да ви бъде ориентир колко мощен мотокултиватор ви трябва. Ако разполагате с имот с размери до 1500 кв. метра, разгледайте моделите с мощност между 3 и 4 к.с

При площ над 1500 кв. метра до 3000 кв. метра препоръчваме агрегат с мощност 6-7 к.с., който е с работна ширина около 90 см. Ниви с размери до 1 ха (10 000 кв. метра) имат нужда от по-мощни мотокултиватори - 9 или 10 или 12 к.с. 

Важно: Когато избирате колко мощна да бъде вашата почвообработваща машина, помислете добре дали плановете ви няма да се развият в бъдеще. Много хора в наши дни се завръщат да живеят в селските райони или купуват селска къща с цел отдих. 

На пръв поглед малката ви градина днес може да се разрасне, което означава, че ще имате нужда от по-мощен мотоблок. По-високият клас машини има преимуществото да е пригоден за изпълнение на повече задачи

Ако решите като за начало да се спрете на малък мотокултиватор, отново ще извлечете полза. Работейки с тази машина, ще натрупате опит и нужните навици за експлоатацията й. Най-важното е инвестицията в нея да ви осигурява желания резултат.

мотокултиваторТегло 

Друг важен параметър, когато избирате мотокултиватор, е теглото му. Ако той не е достатъчно тежък, няма да има добро сцепление с почвата и ще “подскача” или буксува

Теглото на машината трябва да бъде не по-малко от 70 кг, ако ще обработвате средно твърда пръст. Ако последната е по-твърда, препоръчваме мотокултиваторът да тежи поне 95 кг

Функции

При избор на мотоблок, познат още като малък трактор, от ключово значение са функциите, които може да изпълнява

С него можете:

  • да орете градината през пролетта и есента.
  • да бранувате и разрохквате пръстта.
  • да премахвате корени и плевели.
  • да сеете и да засаждате.
  • да прибирате реколтата от кореноплодни. 
  • да косите и да поддържате тревни настилки. 
  • да подготвяте сено за домашните животни. 
  • да транспортирате различни товари.
  • да почиствате сняг през зимата.

За да разполагате с всички тези функции, на пазара е наличен набор от прикачно и навесно оборудване

Ако ще използвате мотокултиватора като средство за транспортиране, препоръчваме да закупите пневматични колела. За да изпълнява пълноценно ролята си на снегорин, трябва да бъде снабден с двигател, който издържа на работа в екстремни условия. Някои модели се предлагат с гребло за сняг. 

мотоблок грило с дизелов двигател

С мотоблок и нужното прикачно оборудване може да косите трева, да вадите картофи и т.н. 

Бюджет

Като цена съвременните мотокултиватори може условно да се поделят на бюджетни, среден клас и професионални модели. Ако търсите евтина почвообработваща машина с базови функции и добро ниво на производителност и качество на работа, разгледайте мотокултиваторите на Райдер и Гардения

Тези марки предлагат евтини машини на цени от 800 до 1200 лв., а по-скъпите модели съответно са по-функционални, по-производителни и по-издръжливи на големи натоварвания. 

На българския пазар на популярност са радват още румънските мотоблокове. С доверие се ползва марката ПРОГАРДЕН (PROGARDEN), която предлага качествени и надеждни машини на цена над 3000 лв. Модели като PROGARDEN BT330/G177 + BT-X65 и PROGARDEN BT330/G190 + BT-X65 принадлежат към професионалния клас и се предлагат в комплект с навесна фреза. 

Сред професионалните почвообработващи машини ще откриете още мотоблокове Нева и Грило (GRILLO). Руското производство има лоялни клиенти у нас. В магазин Коледжиков предлагаме няколко мотоблока Нева над 2000 лв. Към тях получавате фрези, къси и дълги полуоски и калници. 

Имат широк диапазон на приложение, тъй като може да ги използвате с различен прикачен инвентар - с приставки за снегопочистване, плугове, роторни косачки, ремаркета, браздири, картофовадачи и др. 

Италианската марка GRILLO също заслужава внимание. Мотокултиваторите на GRILLO се произвеждат изцяло в собствени фабрики в Италия. Характеризират се с високо качество на вложените материали, модерна технология на изработка, голяма издръжливост на високи натоварвания и мултифункционалност. Най-евтините модели са на цени от по около 4000 лв., а най-усъвършенстваните струват по 10 000 - 12 000 лв. 

Купуването на мотокултиватор е инвестиция, която си заслужава да направите, след като се консултирате с хора, познаващи този тип машини. Затова ви препоръчваме да не пестите въпросите си към консултантите в специализираните магазини за градинска техника

мотоблок

Потърсете мнение и съвет, разберете всичко за поддръжката на мотоблока, за какъв тип почва може да я използвате и какви са функционалните й възможности. Може да се окаже, че по-скъп модел в дългосрочна перспектива ще излезе по-изгодна покупка. 

В други случаи залитането към професионалния клас може да изглежда привлекателно, но на практика да няма къде да използвате пълния потенциал на машината

Може би се интересувате още от: 

Градинска техника за домашна и професионална употреба

Мотофреза Пуберт - опознайте различните модели, за да изберете подходящия

Как да изберем качествена мотофреза?

Акумулаторна ножица за трева - топ предложения за сезона

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание