Как да изберем качествена мотофреза?

Публикувано: 2021-05-31 18:10:17
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Изборът на качествена мотофреза не е задача за 5 минути. Преди окончателно да се спрете на модел, отделете време, за да проучите спецификите на тази градинска техника. Пазарът у нас предлага няколко класа почвообработващи машини на производители от Европа и Китай, като ключово място сред тях заемат мотофрезите и мотоблоковете

Те представляват достъпни като цена и удобни агрегати за обработка на почвата и са незаменим помощник на всеки градинар и земеделец. Мотофрезата облекчава процеса на култивиране на почвата. По-малко мощните модели се използват само за разрохкване на повърхностния слой, докато по-мощните с помощта на прикачен инвентар могат да изпълняват още функции. 

Мотофрезите най-често са с тегло в диапазона от 30 до 50 кг и може да се използват от хора със средна физическа подготовка. За разлика от тях мотоблокът е по-мощен и без прикачен инвентар е безполезен. С осигурен такъв той може да изпълнява разнообразие от функции

Днес обаче няма да говорим за това - на какъв тип почвообработваща машина да се спрете, а как да изберете качествена мотофреза. Това не е трудна задача, когато може да сравните различни модели и да претеглите техните плюсове и минуси. 

Скъпа или евтина? 

Мнозина смятат, че избирайки най-скъпата мотофреза, така със сигурност ще се снабдят с машина, която ще отговори на потребностите им. Този подход не е удачен и не ви го препоръчваме. Всеки модел на българския пазар се отличава с характеристиките си и е подходящ за използване при различни условия

мотофреза хускварна

За мотофрезата важни критерии при избор са ширина и дълбочина на обработката, мощност, тегло и обем на горивния резервоар. Колкото до цената й, тя се определя от качеството на вложените материали и изработката, мощността и марката на двигателя, производителя, ресурса на издръжливост и др. 

В този смисъл, когато обмисляте колко пари да заделите за закупуването на мотофреза, е добре да прецените от каква машина имате нужда предвид площта за обработване, задачите, които искате да изпълнявате с нея, и типа почва. 

След като сте определили каква трябва да бъде мощността на машината, работната й ширина и допълнителните й възможности, вече може да разглеждате моделите, които отговарят на тези характеристики. Те ще са оформили определен ценови диапазон. 

Ако изпитвате трудности във формулирането на вашите потребности и разпознаването на мотофрезите, които отговарят на изискванията ви, не се колебайте да потърсите помощ в специализиран магазин за градинска техника. Там ще отговарят на всички ваши въпроси и ще ви разяснят разликите между отделните машини. 

Може ли да се купи качествена китайска мотофреза? 

Погрешно е да се прави разделение на европейски, маркови и китайски мотофрези. Тук не може да става дума за разграничаване по качество на годни и негодни. От години е широка практика компании от цял свят да разполагат с производствени предприятия в Китай. Там стоките им се изработват по утвърдени стандарти. 

Опитът и досегът до технологичните постижения на европейските страни позволиха на китайските инженери да развият съществено своята индустрия за градинска техника и днес познаваме поне няколко китайски марки, които се радват на доверие от страна на потребителите у нас. 

Това е и една от причините, поради които на пазара има качествени мотофрези на изгодна цена. Те са способни да се справят отлично с поставените им задачи, стига да бъдат използвани по предназначение и спрямо характеристиките им. 

мотофреза

По своята изработка, издръжливост, надеждност и вложени материали те не отстъпват на редица евтини мотофрези на друга марка

Цени 

Ако трябва да се обособят няколко ценови класа мотофрези, то условно може да посочим следния диапазон:

  • евтините мотофрези се предлагат на цени от 400 до 650 лв.
  • в средния ценови клас са моделите от 650 лв. до 990 лв.
  • във високия ценови клас са всички модели над 990 лв. 

В зависимост от това какъв инвентар искате да закупите за своята почвообработваща машина, разходите ви може да се увеличат от 60 лв. до 2000 лв. Най-често за мотофрези се купуват ремаркета, помпи, гребла за сняг, снегорини, четки за почистване и др. 

Функции 

Както споменахме по-горе, мотофрезата е почвообработваща машина, която може да бъде използвана самостоятелно и с прикачен инвентар. Маломощните модели с червячен редуктор само разрохкват почвата, докато по-мощните може да имат по-широко приложение

Например може да се използват с браздир, с комплект за оране, единичен или двоен плуг, мотички и др. Ползите от обработването на земята с мотофреза са много. Тя е ключов градински инвентар през пролетта и есента, тъй като с нея можете бързо и качествено да разрохквате повърхностния слой

По този начин се подобрява аерацията и достъпът на хранителни вещества. Освен това предотвратявате растежа на плевелна растителност и стимулирате развитието на културите, които искате да отглеждате. 

Площ на обработване

мотофрези грийн гарденКачествената мотофреза е онази, която е годна да отговори на вашите очаквания. В този смисъл тя трябва да е достатъчно мощна и с нужната работна ширина, за да осигури желаната производителност. Колкото по-голяма е ширината на фрезоване, толкова по-мощен двигател е необходимо.

Нека ви дадем ориентировъчни препоръки. Ако имате градина с площ по-малко от 1,5 декара, ще ви е достатъчна мотофреза с мощност 3,5 к.с. и работна ширина 60 см. Обработваема земя с размери до 6 декара изискват повече производителност, затова ви препоръчваме моделите с мощност 4 к.с. и работна ширина 80 см

Ако разполагате с 1-2 ха градина, може да обърнете внимание на мотофрезите с мощност около 5 к.с. и 6 к.с. и по-голяма работна ширина. При над 2 ха имате нужда от мощна почвообработваща машина - поне 8-9 к.с.

Тези параметри са ориентировъчни и може да варират в зависимост от другите характеристики намотички за мотофреза мотофрезата. Например модел с по-малка работна ширина, но повече мощ се използват за обработка на по-утъпкани почви. 

От теглото на машината зависи колко често ще забуксувате в пръстта. Практиката показва, че оптималното съотношение мощност тегло е 1:10. Т.е. ако моделът, който разглеждате е с мощност 3 к.с., то той трябва да тежи към 30 кг

Вземайки предвид размерите на вашата градина, за да разчитате на висока производителност, трябва да изберете мотофреза с достатъчно голям резервоар за гориво. От вместимостта му може да се ориентирате колко време ще работите без нужда от презареждане. 

Средните по големина мотофрези не разходват много гориво и поради това резервоарът им е малък. Ако имате модел с мощност 6 к.с. и резервоар с вместимост един литър обаче, ще се наложи да презареждате на всеки 10 минути. За предпочитане е той да бъде поне 3 до 5 литра.

Накрая, след като уточнихме кои са основните критерии при избор на качествена мотофреза, нека да обърнем внимание и на някои характеристики, които не са определящи, но са допълнителен бонус.  

Такива са задната скорост, която позволява да обработвате по-трудни участъци и намалява усилията от страна на оператора, и транспортните колела, с които по-лесно ще придвижвате машината из градината. 





Полезно четиво:

Електрически фрези - с какво са по-добри от останалите?

Видове мотофрези

Мотофрези GRILLO. Защо да им се доверим?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание