Видове мотофрези

Публикувано: 2021-06-28 09:41:06
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Мотофрезата е почвообработваща машина за градинари и земеделци. С нея може да се фрезова и разрохква горния слой на почвата, да се отварят бразди за засаждане на различни култури и да се бранува. Тя се използва широко у нас и е лесна за използване. Определящи при избор на мотофреза са характеристиките й. 

В следващите редове ще ви разкажем как да се ориентирате сред различните модели, за да откриете онзи, който ще ви свърши най-добра работа. Това означава, че трябва да знаете кой вид мотофреза да купите, какви да бъдат мощността и двигателят й, както и каква производителност може да очаквате от нея. 

Какви видовете мотофрези се предлагат на пазара? 

На съвременния пазар ще откриете няколко вида мотофрези:

  • бензинови
  • дизелови
  • електрически 

Бензиновите мотофрези са предпочитани, когато има за отмятане сериозен обем работа. При тях може да се срещнат бюджетен клас модели, но най-често такива са електрическите фрези. Те са по-лесни за обслужване и се захранват от ел. мрежа или от вграден акумулатор. Ако търсите малка фреза за градината, сред тях ще намерите подходящ модел. 

За ежедневна употреба и по-сериозно натоварване за предпочитане са мотофрезите с четиритактови двигатели и на дизел. В случай че имате нужда от разрохкване на почвата в голяма по размер градина, може да се спрете на електрическа фреза. 

Тя не се характеризира с голяма мощност, но за задачите, които й поставяте, ще отговори напълно на очакванията ви като производителност и цена. 

Мотофрезите най-често са с четиритактов бензинов двигател и за да могат да работят по терени с различен наклон, са снабдени с маслена помпа. Разположението на коляновия им вал може да бъде вертикално или хоризонтално. При първия случай смазващият механизъм е по-сложен и оттук цената на тези модели е по-висока. 

Най-добрата мотофреза се разпознава по това, че е снабдена с регулируема ръкохватка, което позволява да се работи по-бързо с машината. Освен това тя има качествени и добре заострени фрези (мотички). Те може да бъдат разположени в две, четири или шест секции

Колкото повече секции има, толкова по-широка е обработваемата площ. Колкото по-голям е диаметърът на мотичките, толкова по-надълбоко се извършва обработката на почвата. От съществено значение е качествения и издръжлив двигател монтиран на мотофрезата, който след това да има освен гаранционно така и извънгаранционно обслужване. 

мотофреза щил

Бензинова, електрическа или акумулаторна мотофреза? 

Когато се стигне до избор на мотофреза, определящ за пресяването на различните модели е видът й. Някои потребители отдават предпочитание на електрическите двигатели

Те са: 

  • по-евтини
  • по-лесни за използване
  • не генерират вредни емисии
  • по-тихи са 
  • не изискват доливане на гориво

Същевременно недостатък при тях е по-ниската мощност. Ограничени сте и от дължината на захранващия кабел, за който трябва да внимавате да не се заплете някъде. При работа с електрическа фреза е строго забранено да се използва в дъждовно време и при висока влажност в околната среда. 

Трябва да следите редовно състоянието на захранващия кабел. Той трябва да бъде невредим. Електрическата фреза е оптимален избор за собственици на неголеми градини. 

Ако планирате да фрезовате и разрохквате по-големи площи, препоръчваме ви мотофреза с бензинов двигател. 

Нейните преимущества се изразяват в:

  • по-висока мощност
  • функция реверс

Към недостатъците може да причислим генерирането на вредни емисии, по-високото ниво на шум и разходите за експлоатация. За да работите с мотофреза с бензинов двигател, се изисква повече опит с почвообработващи машини

На пазара ще срещнете и акумулаторни фрези. Те са търсени от градинарите, които имат неголеми обработваеми площи и търсят машина с неголяма мощност. Акумулаторните модели привличат потребителите поради възможността да се използват на места, където кабелните фрези не достигат

Освен това при тях отпада ангажиментът за подготовка на гориво. Акумулаторните фрези най-често са с неголяма работна ширина и височина. Те обаче са по-екологични

Каква мотофреза да купя? 

Главната задача на мотофрезите е да се фрезова почвата. За да ви ориентираме по-лесно относно възможностите на предлаганите в магазина модели, решихме да ви дадем приблизителни показатели на ключови характеристики. Условно мотофрезите се делят на леки, средни и тежки

ТеглоМощност Дълбочина на обработкаРаботна ширина
Лекиот 9 до 30 кг1-3,5 к.с.до около 500 кв.мот 20 до 35 см
Среднидо 65 кгдо 7,0 к.с.над 500 кв.мот 30 до 85 см
Тежкинад 70 кгнад 5,5 к.с.над 1000 кв.мот 35 до 110 см


Леките мотофрези са по-мобилни и са подходящи за работа в тесни междуредия. Предпочитани са при обработки в оранжерии, градински центрове и др. Те обаче “подскачат”, когато мотичките попаднат на по-твърда земя или коренище. Моделите с четиритактов двигател са по-тежки, нивото на вибрации е по-ниско и е по-нисък разходът на гориво. 

Средните мотофрези са по-устойчиви, с тях се работи по-удобно и от оператора се изискват по-малко физически усилия. Към това трябва да добавим по-голяма работна ширина. Самите работни органи също са по-големи. Дълбочината на обработката може да достигне до 30 см. Към този тип мотофрези може да се прикачат плуг и тежести

В тежката категория влизат модели с тегло над 70 кг. Тук ще откриете най-мощните мотофрези на пазара. Те имат няколко скорости напред и назад. Способни са да работят с по-голям набор от прикачен инвентар - браздир, комплект за оране, двоен плуг и др. 

Как да купим евтина мотофреза, но достатъчно качествена? 

Един от начините да купите евтина мотофреза, която обаче е достатъчно надеждна и производителна, е като определите своевременно задачите, които искате да извършвате с нея. За целта трябва да вземете предвид площта, която ще обработвате. От нея зависи каква трябва да бъде производителността на машината. 

мотофреза хонда

Производителността се изразява в площта, която мотофрезата обработва за определено време. Този показател се определя от две ключови характеристики - мощност на двигателя и работна ширина. Колкото по-големи са тези показатели, толкова по-висока е производителността. 

Колко важни са конските сили? 

В характеристиките на всяка мотофреза е отразена мощността на двигателя в конски сили (к.с.). До колко определящ за възможностите на машината е този показател? Донякъде! 

Когато градинарите разполагат със слаба мотофреза, на тях им се налага да работят на ръба на възможностите й. Това води до бързо износване на машината и работните й елементи. 

Рискът да има нужда от чест ремонт е голям. При по-мощните мотофрези съществува същият проблем, но в по-малка степен. При тях рядко се налага да бъдат използвани максималните им възможности. Така те работят преимуществено в препоръчителните условия за натоварване. Наедно с това и крайният резултат е по-добър. 



Полезно четиво:

От Болгар, Тракия и Иван Андонов до мотофрезите сега

Мотофреза или мотоблок - съвети, мнения и препоръки

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание