Мотофреза или мотоблок – съвети, мнения и препоръки

Публикувано: 2020-11-10 14:33:25
Категории: Полезни съвети

Мотофрезите и мотоблоковете са конструирани така, че да облекчават ежегодната обработка на почвата. На пазара ще откриете разнообразие от модели, които се отличават по качество, цена, производител и възможности. Тази градинска техника е ценен актив за всеки, който обработва земя. Тя намира приложение няколко пъти годишно и позволява да се поддържа почвата плодородна, добре аерирана и подходяща за отглежданите култури или тревна растителност.

Как да определите кое е по-добре да купите – мотофреза или мотоблок?

Когато искате да обработите площ с размер до 1000 кв. метра, може да се спрете на мотофреза. С нея успешно ще осъществявате различна обработка – оран, култивиране, прекопаване, вадене на картофи и др. Мотоблокът е отличен избор, ако имате по-големи площи и искате да използвате различен прикачен инвентар. С тази машина можете не само да обработвате земята, но и да подготвяте сено, да превозвате товари, да чистите сняг, боклуци и т.н.

мотофреза

Важни характеристики при избор на мотофреза и мотоблок


1. Мощност на двигателя

 • Модели с двигател 3,5 к.с. – 5 к.с.

Мотофреза с такава мощност на двигателя е перфектна за оранжерии, зеленчукови полета и домашни градини с площ до 1000 кв. метра. Ако почвата е мека и не предвиждате огромен обем от работа, може да се спрете на модел мотофреза с мощност 3,5 к.с. (от нашите мотофрези Райдер отличен пример е RAIDER RD-T09). 

При сериозно натоварване и по-трудна за обработка почва препоръчваме моделите с мощност 5 к.с. В магазин Коледжиков ще намерите широка гама бензинови и дизелови мотофрези и мотоблокове в този клас. 

 • Модели с двигател 5 к.с. - 6 к.с.

С такава машина ще се справяте с по-трудни задачи на полето, дори ако почвата е глинеста. Типичен представител на този клас е мотофреза Пуберт COMPACT

 • Модели с двигател 5,5 к.с. - 7,5 к.с.

Тези модели са още по-мощни и ще изпълнят всяка една задача, с която ги натоварите. За ориентир използвайте модела LONCIN MASTER LC 850, който е универсален и може да се използва за браздене, оран, картофовадене и др. На пазара се радват на популярност моделите мотофрези с чугунен редуктор (ITALIAN POWER RG3). 

 • Модели с двигател 8 к.с. - 10 к.с.

Следват още по-мощни машини за фрезоване на почва (НЕВА МБ23Б), с които може да извършвате по-интензивна работа. За по-висока производителност те може да бъдат снабдени дори с 8 фрези. 

 • Модели с двигател 10 к.с. - 12 к.с.

Стигахме до най-мощната категория. Тези машини са тежки и високопроизводителни, предназначени са за професионалнмотоблоко използване във ферми и комунални стопанства. Един от емблематичните модели е НЕВА МБ23 с двигател YAMAHA, който е достатъчно мощен, за да го използвате за необработвани площи и плътни и тежки почви.

Вижте още: Кога и как се използва мотофреза?

2. Широчина и дълбочина на обработка на почвата

При работа с мотофреза, ще може да обработвате земя с широчина максимум до 100 см и дълбочина – между 16 и 30 см според модела -  (тук пак може да добавим модели и да посочим дълбочината на обработка). Трябва да знаете, че колкото по-голяма е широчината на обработката, толкова по-висока е производителността, а това е приоритет за хората с големи площи.

3. Тегло

Това е важен критерий, по който се избира модел, тъй като е от значение кой ще работи с него (мъж или жена) и на каква възраст е. Най-леките машини са мотофрезите. Тяхното тегло започва от 50 кг. По-лесни са за натоварване в колата или пък да вдигане по стълбище. По-леките модели са маневрени, удобни за използване в тесни пространства. Препоръчителни са за оранжерии. В онлайн магазина ще откриете евтини мотофрези, като цената им се покачва с увеличаване на функционалността и производителността им.

Мотоблоковете на свой ред са тежки. Теглото им може да достигне 100 кг. Те са по-трудни за преместване, по-малко маневрени са, но същевременно по-голямото им тегло е от значение за по-доброто сцепление със земята. Затова са предпочитани за обработка на тежка почва, превозване на товари, чистене на сняг, събиране на сено и други дейности на полето.

4. Наличие на задна скорост

Тази функцията е важна, тъй като помага да извадите по-лесно машината, ако затъне в пръстта. Освен това е по-удобно да се маневрира.

Вижте още: Как да изберем дробилка за клони

5. Прикачен инвентар

Мотоблоковете са предпочитани, когато искате да разполагате с възможност за използване на по-богато разнообразие от прикачен инвентар – косачка, ремарке, снегорин, гребло за почистване на сняг, плуг, браздир, картофовадач, брана и др. Това прави тази техника използваема целогодишно, а не сезонно.

6. Комплектация

Съвременните мотофрези са комплектовани с фрези за обработка на почва, а мотоблоковете имат не само фрези, но и транспортни колела. 

 

Ако не можете самостоятелно да вземете решение коя машина да изберете, позвънете ни и ще отговорим на вашите въпроси.

мотоблок със снегорин

7 причини да предпочетете Коледжиков:

 • Опитен екип от консултанти;
 • Осъществяване гаранционен и извънгаранционен ремонт на мотофрези;
 • Предлагаме нови и утвърдили се през годините модели;
 • Гарантирано ниска цена;
 • Възможност за бърза поръчка;
 • Може да купите мотоблок и мотофреза на изплащане;
 • Купувате директно от вносител. 

Полезно четиво: 

Моторни пръскачки за лозе, овошки и култури

Да разчистим падналите клони с моторна дробилка

Мотофрези GRILLO. Защо да им се доверим?

Споделете това съдържание

Добави коментар

Трябва да се регистрирате
Щракнете тук, за да се регистрирате

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички