Мотофреза или мотоблок – съвети, мнения и препоръки

Публикувано: 2021-01-15 15:48:30
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Мотофрезите и мотоблоковете са конструирани така, че да облекчават ежегодната обработка на почвата. На пазара ще откриете разнообразие от модели, които се отличават по качество, цена, производител и възможности. 

Тази градинска техника е ценен актив за всеки, който обработва земя. Тя намира приложение няколко пъти годишно и позволява да се поддържа почвата плодородна, добре аерирана и подходяща за отглежданите култури или тревна растителност.

Как да определите кое е по-добре да купите – мотофреза или мотоблок?

Когато искате да обработите площ с размер до 1000 кв. метра, може да се спрете на мотофреза. С нея успешно ще осъществявате различен тип обработка – оран, култивиране, прекопаване, вадене на картофи и др. 

Мотоблокът е отличен избор, ако имате по-големи площи и искате да използвате широк набор от прикачен инвентар. С тази машина можете не само да обработвате земята, но и да подготвяте сено, да превозвате товари, да чистите сняг, боклуци и т.н.

мотофреза за градината

Важни характеристики при избор на мотофреза и мотоблок

Мощност на двигателя

При избор на мотофреза и мотоблок обърнете внимание на модела на двигателя им и конструктивните им особености - като предавки, редуктор, сцепление и др. На пазара с предлагат машини с бензинов или дизелов двигател. Преимущество на машините, снабдени с бензинов двигател, е цената им. 

Те са малко по-евтини и освен това обслужването им е по-просто. Дизеловият двигател има свои плюсове - например нисък разход на гориво. Всички бензинови двигатели имат въздушно охлаждане, докато дизеловите може да са с въздушно или водно. 

Модели с двигател 3,5 к.с. – 5 к.с.

Мотофреза с такава мощност на двигателя е перфектна за оранжерии, зеленчукови полета и домашни градини с площ до 1000 кв. метра. Ако почвата е мека и не предвиждате огромен обем от работа, може да се спрете на модел мотофреза с мощност 3,5 к.с. (от нашите мотофрези Райдер отличен пример е RAIDER RD-T09). 

При сериозно натоварване и по-трудна за обработка почва препоръчваме моделите с мощност 5 к.с. В магазин Коледжиков ще намерите широка гама бензинови и дизелови мотофрези и мотоблокове в този клас. 

Модели с двигател 5 к.с. - 6 к.с.

С такава машина ще се справяте с по-трудни задачи на полето, дори ако почвата е глинеста. Типичен представител на този клас е мотофреза Пуберт COMPACT. 

Модели с двигател 5,5 к.с. - 7,5 к.с.

Тези модели са още по-мощни и ще изпълнят всяка една задача, с която ги натоварите. За ориентир използвайте модела LONCIN MASTER LC 850, който е универсален и може да се използва за браздене, оран, картофовадене и др. На пазара се радват на популярност моделите мотофрези с чугунен редуктор (ITALIAN POWER RG3). 

Модели с двигател 8 к.с. - 10 к.с.

Следват още по-мощни машини за фрезоване на почва (НЕВА МБ23Б), с които може да извършвате по-интензивна работа. За по-висока производителност те може да бъдат снабдени дори с 8 фрези

Модели с двигател 10 к.с. - 12 к.с.

Стигахме до най-мощната категория. Тези машини са тежки и високопроизводителни, предназначени са за професионално използване във ферми и комунални стопанства. Един от емблематичните модели е НЕВА МБ23 с двигател YAMAHA, който е достатъчно мощен, за да го използвате за необработвани площи и плътни и тежки почви.

Тези от вас, които искат максимално да облекчат работата си и се налага да обработват площи с размери от 2 ха нагоре, може да обмислят закупуването на минитрактор. Управлението на мотоблок и мотофреза изисква физическа сила и издръжливост. Когато обемът на работата е по-голям, минитракторите са оптимално решение

Тази машина представлява малогабаритен трактор с мощност до 40 к.с. В типичния случай не е снабдена с кабина и може да се използва за транспортиране на товари до 1000-1200 кг. С минитрактор може да извършвате широк спектър от базови операции, характерни за селското стопанство. 

мотоблок

Вижте още: Кога и как се използва мотофреза?

Широчина и дълбочина на обработка на почвата

С мотофреза ще може да обработвате земя с широчина максимум до 100 см и дълбочина – между 16 и 30 см според модела -  (тук пак може да добавим модели и да посочим дълбочината на обработка). Трябва да знаете, че колкото по-голяма е широчината на оране с мотофреза, толкова по-висока е производителността, а това е приоритет за хората с големи площи.

Тегло

Това е важен критерий, по който се избира модел, тъй като е от значение кой ще работи с него (мъж или жена) и на каква възраст е. Най-леките машини са мотофрезите. Тяхното тегло започва от 50 кг. По-лесни са за натоварване в колата или пък за вдигане по стълбище. 

По-леките модели са маневрени, удобни за използване в тесни пространства. Препоръчителни са за оранжерии. В онлайн магазина ще откриете евтини мотофрези, като цената им се покачва с увеличаване на функционалността и производителността им.

Мотоблоковете, на свой ред, са тежки - теглото им може да достигне 100 кг. Те са по-трудни за преместване, по-малко маневрени са, но същевременно по-голямото им тегло е от значение за по-доброто сцепление със земята

Затова са предпочитани за:

  • обработка на тежка почва 
  • превозване на товари 
  • чистене на сняг 
  • събиране на сено и други дейности на полето

Наличие на задна скорост

Тази функцията е важна, тъй като помага да извадите по-лесно машината, ако затъне в пръстта. Освен това е по-удобно да се маневрира.

Вижте още: Как да изберем мотокултиватор?

Прикачен инвентар

Мотоблоковете са предпочитани, когато искате да разполагате с възможност за използване на по-богато разнообразие от прикачен инвентар – косачка, ремарке, снегорин, гребло за почистване на сняг, плуг, браздир, картофовадач, брана и др. Това прави тази техника използваема целогодишно, а не сезонно.

мотоблок със снегорин

Комплектация

Съвременните мотофрези са комплектовани с фрези за обработка на почва, а мотоблоковете имат не само фрези, но и транспортни колела. Ако не можете самостоятелно да вземете решение коя машина да изберете, позвънете ни и ще отговорим на вашите въпроси.

7 причини да предпочетете Коледжиков:

  • Опитен екип от консултанти
  • Осъществяване гаранционен и извънгаранционен ремонт на мотофрези
  • Предлагаме нови и утвърдили се през годините модели
  • Гарантирано ниска цена
  • Възможност за бърза поръчка
  • Може да купите мотоблок и мотофреза на изплащане
  • Купувате директно от вносител

Закупуването на мотофреза, мотоблок или минитрактор от официален дилър има преимущества, които е важно да отчетете. Може да разчитате на безплатен ремонт по време на гаранционния срок, професионално сервизно обслужване, достъп до резервни части и максимално достъпни цени. 



Полезно четиво: 

Мотофрези GRILLO. Защо да им се доверим?

От Болгар, Тракия и Иван Андонов до мотофрезите сега

Електрическите фрези - с какво са по-добри от останалите

Видове мотофрези

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание