Мотокултиватори - същност и предназначение

Публикувано: 2021-07-19 09:06:12
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Същност 

Мотокултиваторът е универсален градински инструмент, който се използва с различен прикачен инвентар. Той е ценен от любителите градинари и озеленителите заради възможността с една машина да се извършват широк спектър от дейности. Наричан още мотоблок, конструктивно тази машина наподобява мини трактор. 

С нея можете самостоятелно да се придвижвате напред и назад, а наличието на блокировка на колелата позволява да спирате на място за кратко и да променяте посоката на движение.

Съвременният пазар предлага мотокултиватори с мощност от 7 до 14 к.с., като по изключение се срещат и по-малко мощни модели, например SOLO by AL-KO BF 5002-R. По-леките почвообработващи машини са с мощност до 7 к.с. Средният клас е с мощност от 7 до 9 к.с., а тежкият клас - до 17 к.с. 

Този тип градинска техника се състои най-общо казано от бензинов или дизелов двигател, ходова част, трансмисия, система за управление и елемент за добавяне на допълнително прикачно оборудване. Принципът му на работа е на базата на едноосово шаси. Задвижването на мотокултиваторите е за сметка на тягата, която се създава от колесната ходова част. 

мотоблок ал-коМотофреза или мотокултиватор? 

В магазини Коледжиков предлагаме мотокултиватори (мотоблокове) и мотофрези. Много начинаещи градинари не правят разлика между тях, тъй като визуално те изглеждат сходно. Мотофрезата се задвижва посредством въртенето на фрезите. Тя се използва за разрохкване на горния слой на почвата. 

Към нея може да се прикачи инвентар за плевене, вадене на картофи и други кореноплодни. При мотокултиватора има самоходна функция. Той има много по-широко приложение, за което ще стане дума след малко. Мотофрезите са подходящи за обработка на по-малки по големина площи - около хектар

Основни характеристики 

При избора на мотокултиватор се гледат няколко характеристики: двигател, мощност, скорости, въздушен филтър, тип съединител, стартиране, трансмисия, колела, гуми, тегло и др. Важно е да определите и от каква машина имате нужда - дизелова или бензинова

Дизеловите мотоблокове са по-производителни и при това по-икономични. При тях няма риск от прегряване на двигателя дори при продължителна работа, тъй като е предвидено и въздушно или водно охлаждане. Същевременно и бензиновите мотоблокове имат своите преимущества. 

Сред тях са:

  • По-ниска цена
  • Не се боят от ниски температури
  • Може да ги обслужвате сами
  • По-тихи са и генерират по-малко вредни емисии

Те могат да бъдат освен това двутактови или четиритактови. Първите имат нужда от смес от масло и бензин, докато при вторите за двете течности са предвидени отделения. С двутактови двигатели са снабдени по-леките мотокултиватори

Те са по-евтини, но достатъчно мощни, за да изпълняват пълноценно работата си. Техен недостатък е нивото на шум, което генерират. По-скъпите мотоблокове са с четиритактов двигател. Те разходват по-икономично и са по-малко шумни. 

Както вече споменахме, мотокултиваторите са 3 типа според своето тегло - леки, средни и тежки. Към първите спадат машините до 80 кг. Те са оборудвани с бензинов двигател и често фрезите работят вместо колелата. Необходимо е да правите почивки, когато работите с тях. Използваното прикачно оборудване не е толкова производително, колкото при следващите два типа почвообработващи машини. 

Към средния клас мотоблокове спадат моделите с тегло от 80 до 120 кг. С тях може да обработвате по-големи площи. Може да са с бензинов или дизелов двигател и са пригодени за работа както от прекопаване на земята до ринене на сняг

Теглото на тежките мотокултиватори достига до 350 кг. Най-често се задвижват от дизелов двигател и с тях може да работите непрекъснато. Затова са предпочитани от работещите в селското стопанство. Този клас машини работи с широк спектър от прикачно оборудване и с нея се постигат отлични резултати

За хора, които имат къща на село с голямо дворно пространство, са подходящи моделите от средния клас. Те са с мощност 6-7 к.с. и с тях без проблем ще обработвате площ с  размери до 1500 кв. метра

Има още няколко важни критерия, които е добре да имате предвид, докато разглеждате да купите мотокултиватор. Електростартерът е един от тях. Традиционно машините се предлагат с ръчен стартер, но електростартерът предлага удобство и намалява съпротивлението

Блокировката на диференциала е плюс. Тя представлява система, която блокира едното колело. То спира, а другото продължава да се върти. Позволява ви да направите кръг, бидейки на едно място. Тази функция е препоръчителна за мотоблокове с тегло над 90 кг

Друга ключова характеристика е регулировката на кормилото. От него зависи колко удобно ще ви бъде да направлявате работния процес. Някои модели разполагат с дръжки, които се настройват като височина и дори леко се движат настрани. 

мотоблок грило

Повечето съвременни мотоблокове са снабдени с механична скоростна кутия с една задна скорост и две предни. Трябва да знаете, че колкото повече са скоростите, толкова по-удобно ще управлявате машината. 

Задната скорост е ценна, когато работите на тесен участък и не може да направите завой. Изборът на мотокултиватор с няколко скорости ще ви е от полза, ако планирате да го използвате за различни приложения - чистене на сняг, превозване на товари и др. 

Обърнете внимание и на гумите. Ако са пневматични, това ще ви е от полза, когато ви се налага да превозвате товари. С големи гуми с протектори няма да затъвате в мека почва и ще ви е по-удобно да управлявате мотокултиватора

Предназначение

Ако планирате да купите почвообработваща машина, задължително се поинтересувайте с какво допълнително оборудване може да я използвате. По този начин ще разполагате с мотокултиватор, с който ще може да извършвате широк спектър от задачи. 

Сред допълнителното оборудване ще откриете: 

  • браздири 
  • картофовадачи 
  • плугове (единични, двойни, ротационни, роторни и др.) 
  • вериги за сняг 
  • снегорини 
  • гребла 
  • навесни фрези 
  • палцови косачки 
  • тревни мулчери 
  • ротационни четки 
  • брани 
  • косачки за висока трева 
  • ремаркета 
  • култиватори 
  • лястовици 
  • обратни фрези и др. 

Мотоблоковете на GRILLO са отличен пример за почвообработващи машини, към които може да закупите разнообразни приставки - дистанционери, тегличи, уширители, муфи за предно и задно свързване, гумени ленти за гребла, пневматични колела, транспортни седалки и др. 

Именно това разнообразие от допълнително оборудване е превърнало мотокултиватора в неизменен помощник на градинаря и земеделеца. С него можете да извършвате както плитка обработка на почвата - култивиране, дисковане, брануване, фрезоване и др., така и дълбока - оран, дълбоко разрохкване и др. 

С подходящата приставка без проблем ще се справяте с почистването на сняг, поддръжката на тревната настилка (аериране, косене и др.), плевенето, сеенето и прибирането на готовата реколта от картофи и други кореноплодни. Мощните мотокултиватори са незаменими в пренасянето на товари. Те могат да се справят с тегло два пъти над тяхното собствено. мотоблок райдер

Ако разглеждате мотокултиваторите на пазара и имате колебания на кой модел да се спрете, не се колебайте да се свържете с наш търговец. Имаме магазини в София и Варна и сме готови да ви дадем подробна информация за характеристиките на всяка една машина. Може да ви дадем ценни съвети как да работите с мотоблок.

Предлагаме богат асортимент от модели на доказани производители в бранша: 

  • GRILLO 
  • PROGARDEN 
  • BCS 
  • EUROSYSTEMS 
  • GARDENIA 
  • HUSQVARNA 
  • KOPPL 
  • MCCULLOCH 
  • PETROV 
  • PUBERT 
  • RAIDER 
  • SOLO BY AL-KO 
  • TEXAS и НЕВА 




Полезно четиво: 

Мотофреза или мотоблок - съвети, мнения и препоръки

Градинска техника втора употреба - за и против

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание