От Болгар, Тракия и Иван Антонов до мотофрезите сега

Публикувано: 2022-09-19 06:12:50
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Това, което обединява собствениците на малки и големи площи, е, че и в двата случая търсен е максималният резултат. Те имат нужда от надеждна и качествена мотофреза. Държат на добрата реколта и високия добив. На производителността и облекчаването на работата в градината. На комфорта по време на използване, качеството на машината и достъпа до резервни части и сервизно обслужване. 

качествена мотофреза от коледжиков

През годините на българския пазар се налагат няколко производители на мотофрези. Някои от тях се превръщат в икони, други остават в историята - забравени и недостойни. 

Днес славата на култови мотофрези от миналото се носи от уста на уста. Ако поразтърсите из форумите или пък питате хората на село, ще чуете със сигурност марки като Болгар, Тракия, Иван Антонов, Фема, Беларус, ИМТ и много други. Покрай тях ще изникнат и конкретни модели, например Болгар MB-5, Болгар MB-6 и др. 

Мотофрези - между класиката и модерните технологии 

Както във всяка една друга сфера, градинската техника постоянно се развива и усъвършенства. Едновремешната технология на производство на мотофрези отдавна е изместена от по-модерна. Например определящи сега са нови стандарти на работа и суровини, търси се по-високо ниво на безопасност на потребителя, по-широка функционалност и т.н. 

За някои тази промяна е нежелана. Те искат да разполагат например с изпитаните през години български фрези. Едно време такива са произвеждани в Костенец, Русе и Карлово. И днес много наши клиенти ни питат за карловска мотофреза, търсейки най-близка алтернатива на нея. А такива, не се съмнявайте, има. Преди обаче да ви запознаем с тях, нека се върнем към нашата ретро разходка. 

мотофреза призма фортекоШироко използвани само до преди няколко години бяха и мотофрезите Фема, произвеждани в завод в Русе, както и фрезите “Иван Антонов”, “Тракия” и “Болгар”. Те имаха завидна репутация и бяха незаменими на полето. 

Сръбски мотофрези у нас също се купуваха като топъл хляб. Като пример ще дадем топ производители като ИМТ (И ЕМ ТЕ) и Беларус

Времето, конкуренцията и други фактори затвориха редица фабрики у нас, което наложи внасянето на мотофрези от различни краища на света. Работата не чака, както казва народът. Отсъствието на резервни части, на свой ред, направи доста трудно поддържането на любимите български и сръбски мотофрези и съответно много от тях излязоха от употреба.

В наши дни, ако искате да купите качествена мотофреза, нашата препоръка е да се доверите на опитен търговец. Коледжиков ЕООД се занимава с внос, продажба и сервизно обслужване на мотофрези над три десетилетия. За това време сме натрупали завиден опит и може да ви дадем ценни съвети - както за покупка на машина, така и за нейната експлоатация и поддръжка.  

За да не се изгубите сред разнообразието от машини за фрезоване на почва на пазара, ще се постараем да ви запознаем с най-добрите моделите сред тях. 

Най-добрите мотофрези за сезон 2022 

Покупката на градинска машина като мотофрезата изисква да се съобразите с обема на работа, с който възнамерявате да я натоварите. Тя е подходяща за фрезове, култивиране и обръщане на почвата, но за да бъде пълноценна, трябва да бъде избрана спрямо размера на участъка и характеристиките на почвата. Само така ще знаете каква трябва да бъде производителността на мотофрезата, мощността на двигателя й и работната й ширина

Много често клиентите ни търсят машини, които могат да работят с разнообразен прикачен инвентар - ремарке, плуг, браздир, сеялка, картофовадачка и др. Те търсят пълна гама от функционалности и това е напълно логично. Инвестирането в качествена фреза е гаранция, че парите няма да отидат на вятъра. 

В магазини Коледжиков в София и Варна поддържаме богата гама мотофрези с ремарке. Предлагаме продукти на утвърдени марки като Stihl, Нева, Green Garden, Gardenia, а също така Honda, Husqvarna, Hyundai, Italian Power, Loncin, Mega Tools и други

В една градина с ремарке за мотофреза ще облекчите значително работата си. Този прикачен инвентар влиза в употреба при транспортирането на различни товари и намалява натоварването върху физиката. Той пести и време, което е важно за повишаването на производителността. 

Говорейки за производителност, трябва да знаете, че масовият двигател на мотофреза е с мощност 7 к.с., 210 куб.см

Друг фактор при избор на градинска фреза са транспортните колела. Те са необходими при работа с плуг, браздир, картофовадач и при транспортиране. Когато купувате гуми за мотофреза, обърнете внимание на тяхното качество. В категорията “Аксесоари и консумативи за машини” ще откриете и различни модели плуг за мотофреза - той може да се сложи на всички машини, които са пригодени за работа с ремарке. 

За да сте сигурни, че дълги години ще използвате своята мотофреза, важно е да проучите търговеца, от който я купувате. Предлага ли сервизно обслужване? Има ли машината гаранция? Ще имате ли в бъдеще достъп до части за мотофреза? Бензиновите градински машини имат нужда от поддръжка и редовни прегледи. Например един карбуратор на мотофреза в един момент може да трябва да се смени или да бъде ремонтиран. Профилактично е желателно да му се прави и ултразвук. 

мотофреза щилСлед като ви запознахме с няколко основни съображения при покупката на мотофреза, нека ви представим и кои са актуалните оферти за сезон 2022

При бюджет до 1000 лв. може да имате предвид GREEN GARDEN 550, PUBERT TERRO, LONCIN MASTER LC 550, PRISMA FORTECO F90R и др. 

При бюджет до 1500 лв. препоръчваме AGRIMOTOR Rotalux 52A-B55, HUSQVARNA TF 230, HONDA FG 320 DE, PUBERT ARO, HYUNDAI HYTW 500, LONCIN MASTER LC 750, LONCIN MASTER LC 850 и др. 

Ако може да си позволите цена над 1500 лв., разгледайте мотофрезите PUBERT MAESTRO, HUSQVARNA TF 338, LONCIN MASTER LC 900, LONCIN MASTER LC 1200, STIHL MH 585.0 и др. 

В асортимента от мотофрези в магазините ни може да се ориентирате и като сортирате продуктите по цена. За целта използвайте филтъра вляво. Може да посочите желана минимална или максимална цена. В Промоции ще откриете мотофрезите с намалена цена. 

Често задавани въпроси

Има ли дизелови мотофрези? 

Мотофрезите работят с бензин. Ако търсите почвообработваща машина на дизел, разгледайте нашите мотоблокове. Препоръчваме ви марките GRILLO, Gardenia, BCS и Progarden.

Предлагате ли китайски мотофрези? 

В наши дни много производители на мотофрези са възложили изработката на част от продукцията си на фабрики в Китай. Това е световна практика и говори красноречиво за технологичното развитие на страната и стремежът й да бъде лидер в сектора. Ние можем да ви предложим китайски мотофрези Loncin

Какво производство е мотофреза Гардения?

Мотофрезите Гардения се произвеждат в Китай. 



Полезно четиво: 

Електрически фрези - с какво са по-добри от останалите?

Видове мотофрези

Мотофреза или мотоблок - съвети, мнения и препоръки

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание