Градинска техника за домашна или професионална употреба?

Публикувано: 2021-03-02 10:37:49
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Какво трябва да знаем за градинската техника, подходяща за домашната градина?

Съвременният пазар предлага широк асортимент от градински инструменти и машини, създадени да отговорят на различните потребности и изисквания на любителите на градинарството. Това са продукти, които облекчават работата в домашната градина, пестят време и усилия. Освен това спомагат за постигането на по-добри резултати - по-красива и здрава тревна растителност, по-богато цъфнали храсти, по-добре оформен жив плет и т.н. 

Градинската техника за домашна употреба включва много машини, инструменти и помощен инвентар, които имат своето конкретно приложение в градината. Характерно за нея е, че е по-достъпна като цена. Вложените в нея материали и технологии отговарят на бюджетния й клас, но това не я прави некачествена. 

Купувайки техника за хоби градинарство, получавате продукт, който е годен за употреба, но не е предвиден за сериозни натоварвания, каквито предполага нейният професионален еквивалент. Под сериозно натоварване имаме предвид ежедневна употреба и в продължение на дълги часове. 

Инструментите за любители градинари може да бъдат:

  • Ръчни
  • Електрически
  • Моторни 
  • Акумулаторни
  • Роботизирани 

Ръчните градински инструменти се характеризират с проста конструкция и са лесни за използване. Не изискват специални познания и грижа. При тях се изисква прилагане на физическа сила. От значение е работещият да знае как да ги използва и да му бъде удобно да работи с тях.

листосъбирач за двора

При моторните, акумулаторните и електрическите градински инструменти механизмът на задвижване е друг и облекчава значително работата в градината. Например една от разликите между тях е, че първите два типа са независими от електропреносната мрежа, което ги прави по-мобилни. С тях не сте ограничени от дължината на кабела, може да обработвате по-големи площи и няма риск от заплитане или увреждане на кабела. 

Роботизираната градинска техника е ориентирана към един нов начин за отмятане на задълженията по двора. При нея усилията от страна на потребителя са сведени до минимум. Той може да седи в комфортното си кресло и да ги управлява дистанционно от смартфон или таблет. Косачките роботи са сред най-популярните решения на пазара и все повече печелят доверието на потребителите, разкривайки потенциала си автономно да се справят с леки и трудни задачи. С любопитство наблюдаваме развитието и на другите градински инструменти в това направление.  

Какво трябва да знаем за професионалната градинска техника?

Условно градинската техника се дели на бюджетен, среден и професионален клас. Ако в преобладаващата си част любителските модели принадлежат към бюджетния клас, то машините и ръчните инструментите за професионална употреба изисква инвестиране на по-сериозни средства. 

Това е така, тъй като те имат друго предназначение - намират широко приложение в: 

  • земеделието
  • ландшафтната архитектура
  • горските стопанства
  • използват се за поддръжка на градска и паркова среда и т.н. 

Професионалната градинска техника е тази, в която се влагат най-новите технологични постижения като производствен процес, екостандарти и функционалност. Качеството на вложените материали в тях е високо, тъй като този клас машини и инструменти е призван да издържа на сериозни натоварвания и да има дълъг експлоатационен живот. Ако една компания иска да покаже на какво са способни нейните инженери, то техните постижения и открития ще бъдат внедрени именно във високия клас продукти. 

Както при градинската техника за домашната градина, и тук инструментите може да бъдат ръчни, електрически, моторни, акумулаторни и роботизирани. 

Разлики и употреба

Като хоби градинари бихте предпочели градинската техника за любители, тъй като тя е:

  • Достъпна като цена
  • Облекчава работата ви в градината
  • Позволява да тествате продуктите на дадена марка и евентуално да минете на по-висок клас

Към любителската градинска техника може да прибегнат и професионалисти. Това е така, тъй като, както споменахме по-горе, тя може да не е скъпа, но това не я прави некачествена. Понякога в работата на един професионалист е необходимо да бъдат извършени задачи, които не налагат използването на висок клас машини. Тогава логично решение е закупуването на бюджетен инструмент. 

Като любители градинари или пък собственици на неголяма обработваема земя може да предпочетете професионалната градинска техника по няколко обективни причини: 

  • Инвестицията в нея се изплаща в дългосрочен план
  • Ще разполагате с висококачествен инструмент, продукт на дългогодишни разработки и тестове
  • Ще постигате много по-добри резултати и може да разчитате на по-висока производителност
  • Може да си позволите да натоварите повече машината, в случай че се наложи. Този момент при бюджетните модели го няма, тъй като рискувате да ги извадите от строя
  • За вас качеството е приоритет и по-нисък клас не е опция

Кой е най-подходящият тип за вас?

Дали имате нужда от градинска техника за домашна употреба, или професионална може да определите, когато си отговорите на въпроса: Какво искате да постигнете с нея? Оттук насетне остава само да решите каква сума може да заделите. 

Как обаче да прецените дали една машина ще отговори на вашите очаквания? Не е трудно - проучете характеристиките й. 

В магазините за градинска техника ще забележите, че има изобилие от продукти, предназначени за: 

  • земеделци
  • хора, живеещи на село
  • във вилни зони, и др.

Налага се моделите да са много, тъй като всеки един от тях има своето предназначение и целева група

Мотоблоковете и мотофрезите например са много полезни и в градината, и на нивата, и в парка. Мнозина ги бъркат, смятайки, че това са думи синоними. И двете машини служат за градинска и земеделска работа, но имат разлики. Мотофрезата се използва за обработване на почвата. Тя е снабдена с мотички, с помощта на които разрохква почвата. 

Предназначението на мотоблока на свой ред се определя от прикачното оборудване. Той може да се използва дори като роторна косачка или пък снегорин. Технически погледнато, мотоблокът е по-функционална и тежка машина, той има подсилен корпус, редуктор и ръкохватки. 

Какъв клас да бъдат мотофрезата и мотоблокът? Зависи от размера на площите, които обработвате, и дейностите, които искате да извършвате. Професионалните мотофрези например са предпочитани от озеленителите, тъй като тяхната работа изисква използването на мощни и производителите машини, годни за продължителна работа, при които компромиси в резултата са недопустими. Този клас машини са способни да отговарят на очакванията да работят всеки ден и да постигат качествени резултати. 

При избора на листосъбирач определящ е обемът на работа. На пазара се предлагат електрически, акумулаторни и бензинови модели, като последните са издръжливи на по-сериозно натоварвмотофреза ал-коане. Именно такива използват хората, работещи към службите по чистота и поддръжка на паркове и градинки. Електрическите листосъбирачи са подходящи за хора с неголеми дворни пространства, които могат да бъдат обходени, въпреки ограничението, което дължината на кабела представлява. 

Ако живеете в къща или редовно ходите на вилата, знаете какво представлява подготовката на дървата за огрев. Тази сезонна работа може да бъде отметната бързо и лесно, когато разполагате с резачка за дърва. Бензиновите резачки се смятат за професионален инструмент, с тях може да извършвате различни битови и професионални дейности, тъй като предлагат висока производителност, бързина и лекота. Освен това са преносими, т.е. може да ги използвате без затруднение на различни места. 

Електрическите модели са предпочитани за домашна употреба. Те са ограничени от достъпа до ел. мрежата и са по-малко мощни. Подходящи са за работа в закрити помещения, тъй като не отделят емисии и са по-тихи. Това ги прави предпочитани от хоби градинарите и хората, които имат домашни работилници. 

По сходен начин може да се ориентирате в категорията на най-обширната група градинска техника - косачките за трева. Това са машини, които ще използвате по-често, тъй като поддръжката на райграса изисква ежеседмично косене. Разнообразието на косачки за трева на пазара се дължи на многото процедури, които може да се извършват с тях в зависимост от сложността и големината на терена, желаните резултати и спецификата на тревата. 

За хора с малки дворни пространства са подходящи ръчните, електрическите, акумулаторните и бензиновите косачки. Във все повече градини и дворове може да видите и косачки роботи. За по-големи площи, които изискват сериозни мощности и продължителна обработка, оптимално решение може да намерите сред косачките за професионална употреба - тракторни, райдери, прикачни,  Zero Turn и др. 

Както може да се уверите, градинската техника за домашна или професионална употреба може да бъде използвана от всички. Определящи са целите, които искате да постигнете, и желанието ви да заплатите по-ниска или по-висока цена за инструментите, с които ще поддържате своята градина и двор. 

Независимо на кой производител се спрете, съветваме ви да обърнете внимание на гаранционния срок, който той предлага за своите продукти. По предоставените системи за безопасност и характеристики, осигуряващи комфорт на работа и екологичност, може да се ориентирате каква е политиката на марката и кои са нейните приоритети. 



Полезно четиво:

3-те най-добри марки за резачки за дърва в света

Най-важното, което трябва да знаете за акумулаторен тример за трева

Как да се отървем от високата трева с косачка GRILLO

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание