Филтрирай по:
Цена
443 лв. 7069 лв.
Производители
Покажи Повече Покажи По-малко

Мотофрези за почва

Филтри

Продукти на страница:

20 40 60
Показани са 1-20 от общо 104 артикул(а)
Мотофрези | Градинска техника | Коледжиков

Какво е мотофреза

Може да бъде срещаната и под наименованието “мотокултиватор”. Това е моторна градинска машина за обработване на земя. Работи ефективно, защото може едновременно да прекопава и разбива твърда почва и буци пръст. За тази цел използва остриета, наречени фрези или мотички. Монтирани са на въртяща се ос, за да извършват прекопаване. Мотофрезата позволява да се използват четен брой фрези. Обикновено от 2 до 6, но могат да достигнат до 8 и повече. От техния брой зависи ширината на прекопаване. Дълбочината на обработка също може да бъде регулирана до 30 сантиметра. Тази машина за обработка на почва издържа на големи натоварвания. Поради естеството на работа и риск от непредвидени ситуации, има предпазен лост за изключване щом той бъде отпуснат. Преди и след работа, мотичките могат да се заменят от колела с гуми. По този начин лесно ще транспортирате и придвижвате вашата мотофреза. Мотокултиваторите са евтина алтернатива на компактните трактори и са удачни за всеки двор и градина. Ефективен заместител са на ръчния труд с мотика и лопата. Сам човек е в състояние да разрохква огромен парцел.

Предимства на мотофреза за обработка на почва

 • Подобрява аерирането на почвата;
 • Елиминира плевелите;
 • Поддържа нивата на почвената влага;
 • Стимулира микроорганизмите да бъдат по-активни;
 • Осигурява достъп на хранителни вещества в пръстта;
 • Замества употребата на животни и намалява необходимостта от човешки труд;
 • Поддръжката е евтина и изисква малко място за съхранение;
 • Подходяща е за всяка градина.

След събиране на предходните земеделски култури, почвената настилка се изтощава и затова е от особено значение нейното третиране преди повторното посяване на семена. Култиваторите са идеални за подготвяне на градини и нови парцели за отглеждане на култури. Могат да обработят големи площи за кратък период от време, без да е необходима лопата и часове ръчен труд. Мотичките обръщат почвата, за да изкарат на повърхността богатият на хранителни вещества слой. Също така, това спомага за аериране на земята, разбиване на големи буци и унищожаване на плевели.

Каква мотофреза да си избера

Преди години градинарите са обработвали земята с ръчно задвижвани плугове. Тези сечива са налични и до днес, но употребата им е изместена от градинската мотофреза. С нейна помощ пръстта за разрохква с голяма бързина и сравнително по-малко усилие. При нас ще намерите модели от доказани производители с 5 годишна гаранция. Преди да направите своя избор се информирайте за следното. Типът мотокултиватор, който купувате, зависи най-вече от размера на вашия двор и предназначението му. За малки градини, по-малки от 140 квадратни метра може да изберете електрическа фреза. За градина със средни размери ще имате нужда от голяма мотофреза с бензинов двигател, който да е мощен 5 конски сили. За градини, по-големи от 500 квадратни метра, изберете модел с мощност поне 6 конски сили. 

Как планирате да я използвате?

Този факт също е определящ при избора на мотофреза. Ако трябва да разбиете твърда, глинеста почва, помислете за закупуване на голяма машина. Те често се предлагат с прикачени устройства, като браздир и плуг, за да извършат няколко задачи едновременно. Идеални са за хора, които имат голям двор и много работа. Теглото на мотокултиваторът определя неговите способности и маневреност. Тежките модели са трудни за управляване, но разрохкват много сбита пръст. По леките и слаби мотофрези не могат, а само отскачат от земята.

Кога се използва мотофреза

Както вече споменахме, разрохкване на почвата се извършва дни преди посев и садене на нови култури и растения. Опитните градинари и земеделци прибягват до използване на мотофреза два пъти годишно.

Разкопаване на градината през пролетта

Повечето хора извършват тази дейност две седмици, преди да започнат засаждането. Изчакването позволява на почвата да се възстанови, но ако продължи твърде дълго, тя може да се уплътни и да изисква допълнително обработване. Добър съвет е да добавите компост или оборски тор в земята, докато работите с Вашата мотофреза, за да осигурите допълнителни хранителни вещества. За най-добри резултати, обработвате земята след което добавяте тор и преминете отново.

Есенна обработка на почвата

Когато листата започнат да падат възползвайте се от тях, като ги превърнете в компост. Докато земята е все още топла, използвайте своята мотофреза, за да смесите пръстта и листата. Уверете се, че земята не е прекалено твърда в противен случай има риска от повреда на Вашия мотокултиватор.

Как се работи с мотофреза

Ако засаждате нови цветя или зеленчуци, ще искате да разровите почвата и да създадете хубаво легло за вашите растения. Обработената земя осигурява отлични условия. Можете да направите това на ръка с някои основни инструменти, но най-бързият и ефикасен начин е като използвате мотофреза. За да бъде пълноценен процесът на обработка на почвата трябва да следвате следните стъпки:

 • Изберете подходящ мотокултиватор

На пазара се предлагат модели с различен размер и мощност. Според условията на труд и площта за обработка при нас ще намерите каквото ви трябва. Имаме както малки мотофрези за работа в цветни лехи, парници и тесни градини, така и модели с голяма мощност и работна ширина за прекопаване на стотици декари площ

 • Подгответе почвата

Най-добре е когато е леко влажна. Ако е много суха е трудна за разкопаване, но ако е прекалено мокра мотокултиваторът ще заседне в кал. Подсигурете най-доброто ниво на влажност.

Професионален съвет: Ако загребете шепа пръст и тя се слепва, това означава, че е твърде мокра.

Съща така е добре да изчистите предходните растения и плевели. Премахнете всички камъни, клони и други твърди предмети. Колкото по-чист е терена, толкова по-добре и по-гладко ще върви обработката ви. Ако все още нямате ясна визуална представа за това как трябва да изглеждат редовете, помислете за маркирането на линиите.

 • Нагласете работната дълбочина

За листни растения задайте дълбочина на фрезите от 10 до 15 сантиметра. При растенията с по-дълбока коренова система около 20 см. Не забравяйте, че колкото по-дълбоко разрохквате, толкова по-трудно става. Ако пръстта е твърде суха и сбита, направете два курса. Първият по-плитък, а втория по-дълбок. Това се отнася особено за земни терени, които никога преди това не са били обработвани.

 • Започнете обработка на почвата

Бъдете предпазливи при работа с мотофреза. Това е мощна машина, която ще изпита вашия захват и издръжливост. Помислете за ръкавици, които да ви помогнат да държите дръжките стабилно. Движете се бавно и внимателно, както когато косите трева. Отделете си време, за да го направите правилно.

 • Добавете тор

Добре е да добавите богат на хранителни вещества компост към горния почвен слой след първото прекопаване, а след това минет всичко още веднъж. Тези добавки могат да подобрят драстично качеството на почвата ви.

 • Садете

След всичко това сте готови за садене. Разполагате с добре обработен и подготвен терен. Късмет!

Мотофреза от koledzhikov.bg

При нас ще намерите точния мотокултиватор на изгодна цена. Вече знаете правилните въпроси, които да си зададете, докато търсите перфектната градинска обработваща машина. Може да вземете добре информирано решение за най-добрия продукт за вас. Ако все още имате въпроси и колебания, нашите обучени и опитни продавач консултанти с удоволствие ще ви помогнат. Инвестицията в мотокултиватор ще ви спести пари и ще направи градинарството по-лесно и по-продуктивно. Възползвайте се от огромния асортимент марки, които предлагаме, а именно ITALIAN POWER, GARDENIA, STIHL, AL-KO, FORTECO, GREEN GARDEN, GRILLO, HONDA, HUSQVARNA, HYUNDAI, MCCULLOCH, MTD, PETROV, PUBERT, RAIDER, SOLO BY AL-KO, TEXAS, VIKING, НЕВА.

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички