Прахосмукачките роботи - лукс или необходимост?

Публикувано: 2021-11-08 08:08:20
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини за дома Rss feed

Технологиите отдавна са неразделна част от живота ни и все по-активно навлизат в дома ни. Ако разгледате роботизираните решения на пазара, ще откриете, че има продукти, които са толкова усъвършенствани, че сами може да се справят с нелеки домакински задължения. 

Вземете като пример прахосмукачките роботи. Те не изискват кой знае какво настройване, за да блесне подът ви от чистота. Следват роботите за прозорци, с които упоритото миене и използването на разнообразни аксесоари и препарати остават в историята. 

За чистотата на барбекюто ви може да се грижи робот за почистване на грил, за басейна - робот за басейни, а за улуците - робот за улуци. 

Все по-търсени са и роботите косачки, с които поддържането на тревата в двора на къщата не изисква нищо повече от това да се излежавате на удобен шезлонг и да се наслаждавате на тяхната работа. 

Днес обаче няма да говорим за всички тези удобства на съвремието. Главната ни тема са роботите прахосмукачки, които са способни да променят навиците ви. 

Какво е прахосмукачка робот?

Прахосмукачката робот е устройство за сухо и мокро почистване, което ще се превърне в един от новите ви домашни любимци. Тя умее да чисти тихо и незабелязано. Изпълнява стриктно задачите си, а по-модерните модели дори следват насоките, които сте им дали през приложение

Ако през 1956 г. за робот прахосмукачка можеше само да прочетете във фантастичните романи (например "Врата към лятото" на Робърт Хайнлайн), днес тези домашни помощници са доста популярни

Направете историческа справка и ще откриете, че първата такава почистваща машина е дело на Джо Джоун от компанията iRobot. Годината е 2002-а. Почти две десетилетия по-късно може да избирате своята прахосмукачка робот измежду стотиците модели на десетки производители. 

роботизирана прахосмукачка

Конструктивно машината може да има кръгла или правоъгълна форма. Това е дизайнът, към който компаниите се придържат от известно време. 

Тя е снабдена със здрав корпус, батерия, колелца, почистващи четки, резервоар и почистваща подложка (когато е създадена и за мокро почистване) и др. По-новите модели разполагат не просто със зарядна станция, а с база за автоматично изпразване на контейнера с отпадъци

Ще ви направи впечатление, че прахосмукачката робот има изчистен дизайн, само няколко бутона на корпуса си и е снабдена със съвременни технологии като сензори, датчици, камери или др., както и разнообразни технологии за преодоляване на препятствия, предпазване от заплитане в кабели и т.н. 

Предимствата на прахосмукачка робот CONGA 7090 IA

До каква степен те са ви необходими, ще поразсъждаваме в следващите редове. Отсега обаче трябва да ви уверим, че прахосмукачката робот не е лукс. Пазарът предлага евтини модели, които са способни пълноценно да ви отменят в ежедневното почистване на пода. 

Технологии

За да се справят с почистването без да изискват кой знае каква намеса от собствениците си, съвременните прахосмукачки робот са снабдени с напредничави технологии и модерен софтуер. Датчици за движение им помагат да бъдат по-ефективни. 

прахосмукачка робот

Например датчикът за замърсявания определя степента на замърсяване на участък от пода и избира каква да бъде интензивността на чистене. Инфрачервен и ултразвуков датчик алармира за наличието на препятствия по пътя и по този начин се избягват нежелани удари и падания. 

Лазерен датчик помага роботът да се придвижва по определен маршрут и по този начин почистването е оптимално бързо и ефикасно. 

В някои съвременни модели ще откриете и вградена камера. На базата на данните, събирани с нея, процесорът на прахосмукачката робот съставя карта и изчислява коя е най-добрата траектория на движение

В зависимост от модела собственикът дори може да получава изображение от камерата на телефона си и по този начин да проследява процеса на чистене.  В най-новите модели прахосмукачки роботи на пазара ще срещнете последно поколение технологии и системи. 

Тук трябва да споменем няколко ключови: 

  • навигационната система, с помощта на която се създават карти на дома
  • технология, с която по-ефикасно се почистват ъглите на помещението 
  • система за автоматично изхвърляне на боклука 
  • система, с която ограничавате движението на прахосмукачката до желаните зони и се елиминира риск от удар в препятствие
  • възможност да навигирате робота чрез асистентите Alexa и Google Assistant

Колкото до характеристиките на зарядната станция, наричана още база, на тях също трябва да обърнете внимание. От ключово значение са размерите и мощността й. От последната зависи колко бързо ще се презарежда прахосмукачката робот. За приемлив показател се възприемат 5-6 часа. Някои по-нови модели постигат пълно зареждане на батерията за под 4 часа

робот прахосмукачка

Често срещани общи характеристики и функции

Прахосмукачките роботи са три вида: 

  • за сухо почистване
  • за мокро почистване
  • за сухо и мокро почистване

На кой вид ще се спрете, зависи от потребностите ви. Според някои тясното специализиране на устройството е гаранция за по-добри резултати. Това обаче не означава, че прахосмукачка робот за сухо и мокро почистване няма да се справя с поставените й задачи. 

За хора, които имат нужда от ежедневна грижа за чистотата на пода в дома, роботът прахосмукачка не е лукс. 

Той е полезен уред за:

  • семейства с малки деца
  • възрастни, които биха искали да намалят отговорностите си по почистване на жилището 
  • всеки, който се доверява на възможностите на съвременните технологии и иска да извлече максимума от тях

Друга често срещана обща характеристика за прахосмукачките роботи са датчиците за доближаване до стълбища или второ ниво на жилището. По този начин уредът е предпазен от падане и имате гаранция, че ще го използвате по-дълго време. 

Същност и характеристики на роботите за миене на прозорци

Благодарение на алгоритъм за оценка на замърсяването на пода, доста модели вече се справят по-добре с почистването. Специални датчици засичат петната и ги отстраняват ефикасно. В прахосмукачка робот iRobot тази технология се нарича Dirt Detect

Всички най-нови модели разполагат с функция за управление през смартфон. Това е характеристика, която позволява на потребителя да имате по-добър контрол върху режима на почистване на жилището

прахосмукачки роботи

Софтуерът е разработен така, че да е лесен за използване и да може да се възползвате от различни технологии - създаване на карти, забрана на зони за чистене, коригиране на маршрути и др. 

Полезна базова функция в роботите прахосмукачки е таймерът. С него може да настройвате кога да се осъществява мокрото и сухото почистване на пода - ден, час и продължителност. 

Почти всички модели вече са снабдени с качествени бъмпери, които улекотяват ударите в предметите в помещението. Някои дори с помощта на технология избягват стълкновенията. За повечето прахосмукачки роботи не е проблем да преодоляват препятствия с височина около 1,5 см

Към практичните характеристики на този модерен домашен помощник трябва да причислим продължаване на чистенето след презареждане, самостоятелно изпразване на контейнера с боклук, наличие на усъвършенствани камери и датчици, прецизно почистване на ъглите на помещението и др. 

Марки и модели

За да отговорим на потребностите на своите клиенти, понастоящем предлагаме широка гама производители на роботи прахосмукачки.

Като например:

  • CONGA
  • EUFY
  • HOBOT
  • ILIFE-ZACO
  • iROBOT
  • KARCHER
  • MAMIBOT
  • MONEUAL
  • NEATO
  • PROSCENIC
  • TRESVOR. 

Част от тях са ориентирани към ниския ценови клас, а други предлагат модели с модерни функции и топ технологии на пазара. 

Ценови класове

В магазин Коледжиков предлагаме широка гама производители на роботизирани уреди за дома. Най-евтините ни прахосмукачки робот са на цени от около 300 лв. Най-усъвършенстваните модели, тези, в които са реализирани най-новите технологични постижения в сферата, са на цени от 1000 лв. нагоре. 

Как да изберем нашия робот?

Когато избирате робот прахосмукачка, обърнете внимание на няколко ключови характеристики.

Препоръчителна площ за почистване 

Този параметър е посочен за всеки един модел. Ако домът ви е едностаен, с почистването му ще се справи и проста прахосмукачка робот от ниския ценови клас. За по-големи жилища - на няколко етажа или с по 3-4 стаи, е препоръчително да изберете скъп модел, който има висока производителност и издръжливост на натоварване

роботизирана прахосмукачка

Не всички роботи са еднакви 

Разглеждайки моделите в магазин Коледжиков, ще установите, че между тях има съществени разлики. Сравнително еднаквият дизайн залъгва. 

Скъпите прахосмукачки робот са с по-усъвършенствани навигационни системи, може да създават карти на помещенията, да разходват по-икономично батерията и са пригодени да чистят по-ефикасно и по-големи площи. Освен това от година на година стават все по-самостоятелни и почти самодостатъчни. 

Обърнете внимание на височината на уреда 

За да имате пълноценен помощник в миенето и прахосмученето на пода, изберете прахосмукачка робот с височина, която е подходяща за безпроблемно минаване под мебелите в дома ви - дивани, канапета, шкафове на крачета и др. В обичайния случай модел с височина 9-10 см е идеален.

Качество на филтъра 

Освен почистване на праха по пода, прахосмукачката робот е способна да улавя дребни частици с диаметър до 0,1 мкм, алергени и микроорганизми, когато е снабдена с качествен филтър (например HEPA). 

прахосмукачка робот

Евтините уреди често не са снабдени с такъв или сходен продукт. Именно качеството на филтъра е сред основните причини да предпочетете скъпа прахосмукачка робот пред евтина. Тази характеристика е необходимост, а не лукс. 

Препоръки от Коледжиков

Като търговец с дългогодишен опит в търговията с почистващи машини сме насреща, ако имате нужда от съвет и насоки как да използвате прахосмукачките роботи. 

Готови сме да ви дадем обективно мнение за възможностите на всеки един модел и да ви предложим такъв, който ще отговори оптимално на потребностите ви и влиза в рамките на бюджета, който сте заделили.



Полезно четиво:

Как да изберем най-подходящата прахосмукачка за дома ни?

Как да изберем влагоабсорбатор за дома?

Защо да изберем фирма Коледжиков?

Какъв вид прахосмукачка за кола да изберем?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание