Как да изберем най-подходящата прахосмукачка за нашия дом

Публикувано: 2021-11-15 07:24:54
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини за дома Rss feed

Търсите добра прахосмукачка, но не сте сигурни на какъв модел да се спрете? Искате да научите повече за новите решения на пазара, възможностите на прахосмукачките робот и тези с воден филтър?

Тази статия ще ви помогне да изясните за себе си какви ползи може да извлечете от различните модели. Ще разгледаме всички почистващи машини за дома, които може да закупите от магазин Коледжиков.

Критерии за избор

Такова понятие като идеална прахосмукачка за дома не съществува, защото въпросът е субективен. Всеки човек си представява по свой начин функциите, които тя трябва да изпълнява. Затова в следващите редове ще разгледаме няколко критерия за избор. Те не са подредени във възходящ или низходящ ред а по приоритет.

Мощност на всмукване

Силата на всмукване е ключова характеристика за всяка една прахосмукачка. Тя подсказва колко ефективно ще бъде почистването и какви са функционалните възможности на модела. Отделно трябва да отчетете разхода на енергия, който е обозначен за всяка прахосмукачка. Той показва какво ще бъде натоварването върху електрическата система по време на работа.

прахосмукачка

Когато избирате прахосмукачка за дома, съобразете мощността й с площта му. За малко жилище може да купите модел с мощност до 280 W. По-големите площи и наличието на домашни любимци изискват мощна прахосмукачка - от 350 W нагоре. С нея ще почиствате ефикасно животински косми, праха и мръсотията по мебелите, килимите и др.

За сухо и мокро почистване

Какъв тип почистване искате да може да осъществява вашата прахосмукачка? Моделите за сухо почистване са за предпочитане в по-малки апартаменти. Те по правило нямат много функции, с каквито са снабдени миещите почистващи машини. За последните може да кажем, че са отличен вариант за големи жилища и къщи.

прахосмукачка роботТе често са способни не само да отметнат миенето с парцал на пода, но и са пригодени да мият прозорци, да овлажняват въздуха, да отстраняват замърсявания по дамаски, килими и др. Характерно за прахосмукачките за сухо и мокро почистване е, че са по-големи като размери и са в средния и високия ценови клас.

Видове прахосмукачки според конструктивните особености

В магазин Коледжиков в зависимост от конструкцията на прахосмукачката предлагаме няколко вида:

Стандартна прахосмукачка - използва се за почистване на хоризонтални и вертикални повърхности. Тя може да се комплектова с различни накрайници, с които да се почистват тавани, стени, мебели, текстил и др.

Прахосмукачка робот - тя самостоятелно прибира праха от пода, движейки се по свой път или предварително зададен от потребителя. Отлично се справя с почистването под мебели и е с неголеми габарити.

Перяща прахосмукачка, наричана още екстрактор - това е уред, с който може да поддържате килимите, диваните, канапетите и други текстилни продукти в дома ви, включително салона на колата.

Акумулаторна прахосмукачка - често я наричат автомобилна. Тя е ръчен модел, който позволява с лекота да поддържате добра хигиена в купето на колата, да прибирате трохите от масата в трапезарията и да отстранявате други дребни отпадъци.

вертикална прахосмукачкаВертикална прахосмукачка - тя може да бъде електрическа или акумулаторна. Обикновено е с компактни размери, което облекчава намирането на място за съхранение в дома. Предпочитан модел е от собственици на неголеми жилища. Към вертикалните прахосмукачки може да причислим и парочистачките.

Те имат различен принцип на работа, но са изключително полезни в домакинството. С тях може да почиствате подове, плочките и душ кабината в банята, кухненските плотове, печката, прозорците и др.

Към почистващите машини тип прахосмукачка може да причислим и стъклочистачките и роботите за миене на прозорци. Те са с неголеми размери. С тях ефикасно и без усилия ще поддържате в отлично състояние прозорците, стъклени повърхности и др.

Прахосмукачки за пепел

Този тип прахосмукачки са безценен помощник за всеки, който има в дома си камина или пък използва редовно барбекюто на двора. С прахосмукачка за пепел ще спестите доста време и усилия.

Централна вакуум система

В магазин Коледжиков предлагаме и централни вакуум системи Nilfisk, които представляват модерен и удобен начин за поддръжка на хигиената във вашия дом. Те се вграждат в жилището и са предпочитани от собственици на големи жилища, къщи на един или няколко етажа.

Принцип на почистване

Съвременните прахосмукачки се предлагат с различна система за събиране на прах. Те може да бъдат с торбичка, контейнер или пък с воден филтър. Прахосмукачките с торбичка са бюджетен вариант.

Тя може да бъде изработена от текстил или хартия. Еднократните торбички са за предпочитане, тъй като са по-хигиенични. По-икономично решение обаче са тези за многократна употреба.

Прахосмукачките с циклонна система събират праха и дребните замърсявания в специален контейнер от пластмаса. Може по всяко време да го изпразвате и почиствате. При тях всмукваният въздушен поток се задвижва като спирала, създавайки ефект на циклон. Като резултат праховите частици равномерно падат по дъното и стените на контейнера.

Много потребители предпочитат да имат прахосмукачка с воден филтър. Този тип устройства ефективно отстраняват елергените от дома. Подходящи са за семейства, в които децата или възрастните са податливи на алергии.

Когато разглеждате различните модели почистващи системи, обърнете внимание на филтрите. HEPA-филтърът например улавя до 99,9% от праховите частици с размери под 10 микрона.

прахосмукачка нилфиск

Той не им позволява да попаднат обратно във въздуха в дома ви. При S-филтъра имаме същото нивото на ефективност. Тук обаче почистването на въздуха се осъществява на принципа на електростатично взаимодействие.

При избора на прахосмукачка имайте предвид, че HEPA-филтрите от полимерни материали е препоръчително да се сменят веднъж годишно. Филтърите от въглен - на всеки 2-3 месеца. Може да си спестите допълнителните разходи, ако предпочетете прахосмукачка с воден филтър или система за сепарирана филтрация.

Други важни критерии

Важна характеристика за почистващите машини за битова употреба е нивото на шума, който генерират по време на работа. Човекът се чувства комфортно при показател - 60-75 децибела.

Обърнете внимание и на големината на резервоара, ако прахосмукачката има такъв. Обем от два литра е предостатъчен за почистване на двустаен апартамент.

Не на последно място по важност, поинтересувайте се от различните накрайници и функции на уреда. Те ще ви помогнат да поддържате чистота по възможно най-добрия и лесен начин.
Марки и модели
В магазин Коледжиков може да поръчате евтини прахосмукачки за бита и такива от по-висок ценови клас на утвърдени производители на пазара. Подбрали сме широка гама, която да отговори на очакванията на всеки един наш клиенти.

В категория “Прахосмукачки роботи” може да избирате измежду уреди на:

  • Conga
  • Eufy
  • Hobot
  • iLife-Zaco
  • iRobot
  • Karcher
  • Mamibot
  • Moneual
  • Neato
  • Proscenic
  • Tesvor

Ако търсите по-стандартно решение, но с модерни характеристики, препоръчваме прахосмукачките за дома на Cleancraft, Comet, Husqvarna, Karcher, Moneual, Nilfisk, Raider, Ryobi и Stihl.

робот прахосмукачка

С някоя от акумулаторните прахосмукачки на DeWalt, Karcher, Makita, Milwaukee, Nilfisk, Raider, Ryobi и Stihl ще се справите лесно с поддръжката на хигиената в колата. В тази категория ще откриете т.нар. вертикални прахосмукачки, които са компактни като размери, мобилни и с тях удобно ще почиствате дома си.

В магазина ще откриете и прахосмукачки за пепел в широк ценови клас. За да отговорим на бюджета на нашите клиенти, сме подбрали модели на Black&Decker, Cleancraft, Comet, Raider и Karcher.

Качество

Днес конкурентността между производителите на пазара е голяма. Поради това, когато говорим за качество, трябва да се съобразим с няколко неща.

Много прахосмукачки например, дори евтините, са създадени от качествени суровини и без забележки към начина на изработка. С тях ефикасно ще поддържате чистотата у дома, на вилата или в колата, на двора, терасата и т.н.

Един от факторите, които говорят за качеството на продукта и ангажимента на производителя към клиента, са лесният достъп до резервни аксесоари и наличието на резервни части. Когато те са налице, потребителят може да разчита на дълъг срок на експлоатация на машината.

Ценови класове и диапазони

В магазини Коледжиков сме подбрали прахосмукачки от бюджетния, средния и високия клас. По този начин може да се ориентирате лесно какви са техните базови характеристики и с какво всеки един подобрен модел ги превъзхожда. За робот прахосмукачка трябва да заделите поне 300 лв. Цената на най-скъпите модели достига до 3000 лв.

За малка прахосмукачка за дома може да определите бюджет между 90 и 350-400 лв. По-скъпите модели в тази категория са по-големи като размер, по-функционални, с по-висок клас на защита и по-голяма мощност.

Прахосмукачките за пепел и сажди вървят на цени от 59 до 266 лв. Най-евтините модели са на Raider, Comet и Black&Decker.

Ако сте решили да тествате акумулаторните почистващи машина, евтина вертикална прахосмукачка е MAKITA CL104DWYX. Малко по-скъпи са RYOBI R18HVF-0 SOLO и HANDY 2В1 18 V.

прахосмукачка керхер

За перяща прахосмукачка (екстрактор) икономичен вариант са малките модели на Karcher - SE 4001, SE 4002 и SE 5.100. Цената им в зависимост от модела достига до около 550 лв.

С увеличаване на функционалността, мощността и наличието на усъвънствената технология на чистене бюджетът за почистваща машина логично нараства. Отличен модел за дома е KARCHER SV 7.

Незаменим помощник в домакинските задачи са стъклочистачките, парочистачките и роботите за миене на прозорци. Тези уреди са отличен избор, ако търсите някой да ви отмени в трудоемките задачи. Стъклочистачките вървят на цени от 125 до 188 лв., парочистачките - от 147 до 10 000 лв., а роботите за прозорци - от 400 до 900 лв.

Цената на централните вакуум системи Nilfisk варира от 2000 до 2500 лв. в зависимост от модификацията.

Какво предлага Коледжиков?

За да отговорим на потребностите на нашите клиенти от качествени почистващи машини за дома, сме се постарали да предложим широко разнообразие от марки и модели в различни ценови класове. За нас е приоритет да продаваме прахосмукачки с безспорно качество, които ще служат дълго и ще са надеждна помощ в домакинството.

При нас ще получите професионално обслужване от търговци с опит и познания за всеки един модел от продуктовата ни гама. Предлагаме ценни съвети и експертно мнение, на което може да се опрете при избора на прахосмукачка. Насреща сме, ако имате нужда от повече информация или напътствие сред богатия асортимент на съвременния пазар.

Защо Коледжиков?

В магазин Коледжиков ще ви посрещне екип от професионалисти, готов да откликне на всеки ваш въпрос. Ние градим отношенията с клиентите ни на основата на разбирателството и откриването на решение за всеки индивидуален случай. Всеки един продукт в магазина има гаранционен срок и е произведен по утвърдени стандарти на ЕС.

Поръчвайки от нас, получавате в замяна дългосрочен ангажимент:

  • ще откликнем при нужда, когато срещате технически проблем
  • готови сме да проведем видео демонстрация, за да ви разясним функции и принципа на работа
  • на уреда
  • осигурява гаранционен и извънгаранционен сервиз
  • ще получите прахосмукачката си в най-кратък срок с бърза доставка

Полезно четиво:

Централната прахосмукачка - най-лесният начин за почистване на дома

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание