Какъв вид прахосмукачка за кола да изберем?

Публикувано: 2024-03-11 06:29:46
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed

NILFISK Handy 18 V акумулаторна прахосмукачка

Всеки собственик на кола знае, че поддръжката ѝ изисква постоянство. Ако към него добавите и вещина, значително ще намалите разходите си. Тук идва ролята на прахосмукачката за кола. Тази практична вещ е способна да разреши редица казуси, когато става дума за почистване на различни замърсявания. Ако имате малки деца, със сигурност знаете за какво говорим. Взимайки предвид всичко, което казахме дотук, в следващите редове ще разгледаме разнообразието от прахосмукачки за автомобил на пазара. С тях ще поддържате желаната чистота и тотален ред.

Как да изберем прахосмукачка за кола?

Има няколко вида прахосмукачки за кола. За да разполагате с най-добрата според вашите потребности, е важно да се запознаете с основните им характеристики. Този тип прахосмукачка има компактни размери и удобна дръжка. Позната е още като мини прахосмукачка за кола. Това, че е малка обаче, не означава, че няма да ви осигури достатъчно мощност. Препоръчваме от опит внимателно да разчитате тази характеристика, в противен случай всмукателната сила може да се окаже недостатъчна за предизвикателни замърсявания. 

При избор на ръчна прахосмукачка за кола съобразете приложенията, които може да ѝ намерите. С нея удобно се почистват както тесни пространства като джобове, така и багажното отделение, целия салон и т.н. Някои модели са и перящи. Т.е. с тях ще може да осъществявате т.нар. мокро почистване. 

Основни характеристики на мини прахосмукачките на батерии 

Когато разглеждате характеристиките на мини прахосмукачките за коли, обърнете внимание на вида им. Ако са перящи, то много важен показател ще бъде мощността. Те обикновено са снабдени с воден филтър. Моделите, които са предназначени за сухо почистване, същевременно е добре да имат HEPA филтър. Филтрите задържат вредните вещества и алергените, с което допринасят за по-доброто ниво на чистота, към което се стремим обичайно. Водният филтър значително намалява количеството на фините прахови частици, които излизат на изхода на прахосмукачката. На пазара ще откриете и хибридни модели - те са подходящи както за събиране на сух отпадък, така и за мокро почистване. Други са снабдени с по-модерна система за филтрация - например двойна, циклонна или т.н. 

След като направихме няколко уточнения, време е да преминем към основните характеристики при избор на автомобилна прахосмукачка

Захранване 

безжична акумулаторна прахосмукачка NILFISK QUICK 36V MAX BLACKМалките прахосмукачки за коли основно са акумулаторни. Докато разглеждате моделите, обърнете внимание на времето на работа, което ви осигурява батерията на устройството. Обикновено то варира между 15 и 30 минути непрекъснат работен процес. Добре е да се информирате и за времето за презареждане. При акумулаторната мини прахосмукачка  NILFISK Handy 18 V например то е 4 часа. Този модел е подходящ за употреба както от десничари, така и от левичари. 

Мощност

Друг важен показател е мощността. Ако искате наистина мощна прахосмукачка за кола, уверете се, че не сте подценили тази характеристика. Поинтересувайте се от два параметъра - мощност на всмукване и потребление. В идеалния случай мощността на всмукване е максимална, а потреблението на енергия е минимално. 

За да се сдобиете с качествена автомобилна прахосмукачка, трябва прецените правилно за какви цели ще я използвате. Ако планирате да чистите салона на колата ежедневно, препоръчваме да купите модел с мощност не по-голяма от 75W. За основно почистване на автомобили и сериозни замърсявания може да потърсите по-мощна мини прахосмукачка - с мощност над 75W. 

DeWALT DCV517N SOLO например е перяща прахосмукачка, с която може да събирате и сух отпадък. Тя е с мощност 300 W, максимално ниво на вакуум 70 бара и 954 литра/минута максимален дебит. Снабдена е с високоефективен филтър, който улавя до 99,7 % от финия прах. 

DeWALT DCV517N SOLO акумулаторна прахосмукачка за строителството

Контейнер за прах

Прахосмукачките за кола имат контейнери, които може да бъдат торбички или пластмасови съдове. Вторите са за предпочитане, тъй като са по-лесни за поддръжка и употреба. Вместимостта им варира и правопропорционално влияе върху размерите на целия уред. По-големите контейнери са по-удобни, тъй като позволяват по-продължително време да чистите с прахосмукачката, преди да се наложи да ги изпразвате. Ако са от прозрачни, още по-добре. Така ще следите лесно нивото на запълване. 

Набор от накрайници 

Може да познаете качествената прахосмукачка за кола по това с колко накрайника може да работи. Да се ограничавате до само няколко функции не е необходимо. Накрайниците може да бъдат разнообразни и съществено облекчават процеса на чистене. Реципрочно водят и до-добри резултати. NILFISK QUICK 36V MAX BLACK например е безжична акумулаторна прахосмукачка, която върви в комплект с комбиниран плосък накрайник с четка, накрайник за тапицерии и накрайник с чупеща се глава. Така събирането на мръсотия от ъглите и из дивана става лесно и бързо. Прахосмукачката е идеална за собственици на домашни любимци, които пускат косми. 

raider акумулаторна прахосмукачкаДруга акумулаторна прахосмукачка с много приложения е RAIDER RDP-SDWCH20 SOLO. С нея може да събирате сух отпадък и да перете. В стандартната ѝ окомплектовка влизат гофриран маркуч, универсална четка, филтри и 2в1 накрайник за ъгли. Други важни характеристики са HEPA филтър, 15kPa максимално ниво на вакуум и 630 литра/минута максимален дебит.

Когато избирате акумулаторна прахосмукачка, добра идея е да сравните характеристиките ѝ с един от лидерите на пазара за почистваща техника - Керхер. В продуктовата гама на марката ще откриете разнообразие от модели. Вземете като пример евтината прахосмукачка за кола Керхер CVH 2. Има компактни размери, мощност 70W, контейнер 150 литра и осигурява до 10 минути непрекъснато чистене. Тежи едва 900 грама, което я прави отличен модел за ежедневно почистване на дребен отпадък из салона на колата или багажника. С по-мощни показатели е KARCHER HV 1/1 Bp Cs Pack. Тази акумулаторна прахосмукачка може да намери приложение и по време на ремонтни и монтажни дейности. Контейнерът ѝ е с вместимост 900 мл, осигурява вакуум 47mbar и въздушен поток 33 литра/секунда. 

Възможността да използвате безжичната акумулаторна прахосмукачка с различни накрайници не е за подценяване. Това ви дава по-широко приложение на уреда. Например тесните накрайници позволяват да почистите и най-труднодостъпните места. Гъвкавият маркуч с четка е идеален за събиране на пясък, а кръглите четки с косъм се използват за ефективно почистване на меки материи. При перящите акумулаторните прахосмукачки важни са накрайниците за разлети течности. 

Заключителни думи

След всичко, което очертахме като важно при покупката на акумулаторна прахосмукачка за кола, ще подчертаем важността на компактния дизайн и лекото тегло. Уредът е доста по-удобен за използване, когато е лесен за пренасяне, продължително държане и съхранение. 




Може би се интересувате още и от: 

5 идеи за модерно и бързо почистване на дома

Как да изберем парочистачка за дома: функции и ползи

Същност и характеристики на роботите за почистване на прозорци

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание