Същност и характеристики на роботите за почистване на прозорци

Публикувано: 2021-11-29 07:18:35
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини за дома Rss feed

Роботи отдавна се използват в индустрията, земеделието и други сфери на бизнеса, но скоростно навлизат и в бита. След налагането на прахосмукачките роботи популярност добиват и роботите за миене на прозорци, които успешно се справят с изпълнението на тази нелека домакинска задача. 

Колко полезни са, на какъв тип повърхности може да работят и с какво се различават моделите на пазара - това са само част от въпросите, на които ще отговорим в следващите редове. 

Какво е робот за почистване на прозорци?

Роботът за почистване на прозорци представлява неголямо устройство с кабел, което се захранва с ток. То може да има правоъгълен или квадратен корпус. Правоъгълните модели за разлика от квадратните се състоят от два въртящи се диска, на които се поставят микрофибърни салфетки

И двата вида работят със сменящи се микрофибърни подложки. Управлението им може да се се осъществява чрез дистанционно или приложение на смартфона (в зависимост от модела). Снабдени са и с батерия, която се използва като резервен източник на захранване

Принципът на работа на робота е сходен с този на прахосмукачката. Той се задържа на повърхността, на която сте го поставили, с помощта на вакуум. Тя може да бъде вертикална или хоризонтална и не е задължително да бъде равна, но за това ще стане дума малко по-късно. 

робот за прозорци hobot

Технологии

Работата на роботите за почистване на прозорци е базирана на набор от датчици и интелигентна навигационна система. С тяхна помощ те умело разчертават план за движение по повърхността и няма риск от падане. За удобство може да ги управлявате дистанционно или от смартфона ви

По-новите модели HOBOT разполагат с резервоар за препарат и автоматична система за овлажняване на подложката за чистене

Марки и модели

В магазин Коледжиков предлагаме роботи за почистване на прозорци на тайванската марка HOBOT Technology Inc., специализирана в производството на този тип уреди за бита. В продуктовата й гама ще откриете правоъгълни и квадратни модели в няколко ценови класа според функционалността им. 

HOBOT 188 и HOBOT 198  

Тези два робота за миене на прозорци са базови и работят с овални микрофибърни подложки. Процесът на чистене се състои от два етапа - сухо и мокро почистване, като за последното е необходимо да навлажните подложките с препарат за стъклахобот роботи за почистване на прозорци

За разлика от HOBOT 188, HOBOT 198 се управлява не само с дистационно, но и чрез приложение на смартфона. Освен това той е по-мощен - 90 Вт срещу 80 Вт. Друга негова отличителна особеност е допълнителният режим на чистене, при който минава два пъти през едно и също място. 

В името на безопасността производителят е осигурил батерия като спомагателно захранване. Така, ако токът спре, роботът няма да падне. Той ще остане на прозореца през следващите 20 минути и ще сигнализира, че трябва да го свалите. HOBOT 198 ще изпрати и съобщение на смартфона на потребителя. 

HOBOT 188 и HOBOT 198 показват високи резултати, тъй като са снабдени с датчици, които не им позволяват да излязат от зоната на чистене или да паднат. Стигайки до края на прозореца, те се обръщат и продължават да чистят. 

Как да изберете точната водоструйка за вашите нужни?

HOBOT 268

Този модел е с квадратен корпус и се задвижва верижно, което го прави по-бързо. Скоростта му на чистене е 1 кв.м. за 2,4 минути. Разполага с 3 режима на работа и може да чисти стъкла, огледала и плочки. Не е предназначен за миене на хоризонтални повърхности

HOBOT 288

Този робот за чистене на прозорци е усъвършенствана версия на предходния модел. Отличава се с нов софтуер - AI Technology V3 Giro, благодарение на който е подобрен алгоритъмът му на движение. И той се управлява през смартфона, на който получава известия при нужда

HOBOT 298  

HOBOT 298 е още по-стилен и усъвършенстван. Той извършва сухо и мокро почистване и е по-автономен. Подходящ е за големи огледални и стъклени повърхности - панорамни прозорци, огледални стени, витрини, гладки подове и др., и е приспособен да мие релефни зони и автоматично навлажнява микрофибърната си подложка

Без проблем чисти хоризонтални и вертикални повърхности с и без рамки. За перфектен резултат може да минава два пъти през едно и също място. 

HOBOT 368

Този робот за миене на прозорци е снабден с подобрена навигационна система AI Technology 3.0 и след като изпълни задачата си се връща там, откъдето е тръгнал. Когато не разполагате със смартфон или дистанционно управление, може да го стартирате директно от бутон на корпуса. Има 3 режима на чистене - въртене, зигзаобразно и z-образно движения.  

робот за прозорци

HOBOT 388  

Този модел постига още по-качествено почистване, благодарение на увеличената сила на натиск към повърхността. Отличителна негова особеност е ултразвуковият диспенсър за овлажняване на подложката с минимален разход на препарат 1 мл на кв.м. HOBOT 388 е и с подобрена навигация AI Technology 4.0. 

HOBOT S2  

HOBOT S2 е най-новият модел на компанията. Той разполага с двоен ултразвуков спрей и почиства без проблем грапави и неравни повърхности. Още по-добре се справя с почистването на ъглите и покрива голяма площ

роботи за прозорци хобот

Това го прави подходящ за домове с големи прозорци, стъклени витрини и др., офиси, заведения и т.н. Автоматично разпознава иглите и интелигентно планира маршрута за почистване

хобот робот за почистване на прозорци

Ценови класове

Роботите за почистване на прозорци HOBOT са на цени от 400 до 900 лв. Бюджетните модели са снабдени с базови възможности и са ползотворен помощник в домакинството. По-скъпите модели са с подобрен софтуер, автоматично овлажняване и подобрена технология на чистене

Как да изберем нашия робот за прозорци?

За да изберете робот за почистване на прозорци, който ще отговори на очакванията ви, добре разучете характеристиките му. Един от първите въпроси, които ще си зададете например е, каква форма да има. 

Тук е моментът да уточним, че за ефективността на чистене не може да се съди по формата на робота. И продълговатите, и квадратните модели се справят добре със задачата си. Имат обаче индивидуални особености. 

Скоростта на миене на квадратните роботи за миене на прозорци е по-висока. Поради това този модел е предпочитан, когато искате да поддържате големи остъклени площи

робот за миене на прозорци

Правоъгълните роботи HOBOT също имат преимущества. Заради въртенето на кръглите подложки те по-ефикасно се справят с почистването на по-замърсени прозорци. Освен това са по-леки и по-универсални. Умеят да се придвижват по хоризонтални повърхности и да ги мият - например маси, подове, огледала дори на тавана и др.

Специфично стои въпросът с начина, по който роботите за прозорци се справят с измиването на ъглите. Нито един модел не се справя напълно с тази задача. 

Роботите с овална конструкция не успяват да достигнат до ъглите, докато с правоъгълна, по чиито краища са разположени датчици, отново остава малко пространство, до което не могат да се доберат. 

Почистването на ъглите обаче не е кой знае колко трудна задача на фона на голямата стъклена площ. Можете с подходяща кърпа да забършете зоната за минута-две. 

робот за прозорци и стъкла

Препоръки от Коледжиков

Надяваме се, че успяхме да ви разкажем полезна информация за роботите за почистване на прозорци. Както се убедихте, те са отлична алтернатива на стъклочистачките и са подходящи за миене и на друг тип повърхности - различни стъклени предмети, огледала, плочки, подове, линолеуми и др. 

С тях ще поддържате безупречна чистота както на всички прозорци у дома, така и на плочките в банята. 

Изборът на модел съобразете с личните ви очаквания и обема на работа, който искате да възложите на устройството. Един по-мощен и по-автономен робот за миене на прозорци ще се справи с разнороден тип задачи и то за по-кратък период от време

Междувременно вие ще може да се заеме с други занимания - много по-приятни и неизискващи досег до препарати, кърпи и др.


Бележка:
 От магазин Коледжиков може да поръчате различни аксесоари към своя робот за прозорец: резервни рингове за кърпички, препарати, кабели-удължители, шайби за колела, велкро лепенки, микрофибърни кърпи, дюзи, дистанционни управления, задвижващи ремъци, контейнери за вода, вакуумни решетки, адаптери, батерии и др. 





Полезно четиво:

Прахосмукачките роботи - лукс или необходимост?

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Централната прахосмукачка - най-лесният начин за почистване на дома

Hobot R3 - какво може най-новият робот за миене на прозорци с контейнер

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание