Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Публикувано: 2021-07-05 09:49:02
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Всеки собственик на къща с двор, вила или пък имот на село се стреми да създаде уютна и приветлива атмосфера, която да отговаря на начина му на живот. Добре оформената градина с трева, храсти и дръвчета е приятна гледка. Тя обаче изисква грижа

Ако сте в самото начало - имате пред себе си неподдържан двор, каква градинска техника би ви помогнала да се справите с оформянето му? В следващите редове ще отговорим не само на този въпрос, но и ще посочим приблизително от какъв бюджет ще имате нужда, за да постигнете желания краен резултат. 

Какво ще ми е необходимо най-много?

На първо време ще имате нужда от моторна коса или тример за трева. Вещите в градинарството ще ви посъветват да предпочетете моторната коса, тъй като с нея може да се коси и да се оформя поляната, подходяща е за тесни пространства и на практика може да я използвате навсякъде и при всякакъв тип трева. 

Бензиновата коса е по-икономичен вариант в ценово отношение пред акумулаторната. С такъв модел може да разчитате на по-продължителна работа и повече мощност. Трябва само да знаете как се грижите за него. Акумулаторната коса за трева е по-лесна за използване от начинаещи градинари, но трябва да се презарежда на всеки 2 часа. 

косачка за трева

Ако имате по-голям двор, хвърлете поглед на косачките за трева. Докато трае периодът на ориентиране от какво точно имате нужда и коя машина отговаря повече на вашите изисквания, заложете на електрическа косачка

Лесна е за управление и с нея ще поддържате в перфектен вид градината си. В допълнение към нея изберете електрически тример. С него ще оформяте краищата на двора и зоните, в които достъпът на косачката е ограничен

Следващата задължителна покупка за човек, който има къща с двор, е резачката за дърва. Тази машина е безценна за подготовка на дърва за огрев, справя се перфектно с подрязването на клоните на дърветата и отменя на първо време покупката на кастрачка за клони

Храсторези или кастрачки за клони - какво да изберем? 

Ако не знаете как да поддържате бензинова резачка, разгледайте електрическите модели - те са и по-евтини. 

Планирате ли да имате градина с различни насаждения? Тогава купете култиватор или фреза. Всяка една от тези почвообработващи машини ще ви помогне да подобрите условията за отглеждане на култури и цветя и да подравнявате терена, ако е необходимо. 

Ако бюджетът ви го позволява, разгледайте пръскачките. Те ще са ви от полза, ако имате овощни дървета, цветя и насаждения. Като за начало вземете акумулаторна пръскачка - тя е удобна за работа и при нея не е необходимо да влагате кой знае какви усилия, както е при ръчната. 

Като собственик на къща с двор имате нужда от постоянен достъп до вода и електричество, нали така? Помислете как да си ги осигурите. Ако имате кладенец в двора, ще ви трябва помпа за вода. С нейна помощ ще може да напоявате насажденията и да имате течаща вода у дома. 

помпа за вода

Ако налягането не е добро, задължително вземете и хидрофор. А за да избегнете проблеми със спирането на тока, препоръчваме да се снабдите още в самото начало с генератор за ток

Друга ключова придобивка за хора, които отскоро имат къща с дворно пространство, е бетонобъркачката. Признайте - вече имате планове в главата си какви нововъведения предстоят! 

Как да изберем бетонобъркачка? 

Бетонобъркачката ще ви е от полза за изграждането на огради, пътеки и др. За тази цел ще ви трябва машина с обем 160-190 литра. При по-дребни задачи може да заложите на бетонобъркачка 140 литра

Какво бихме могли да купим на по-късен етап?

На по-късен етап, когато вече сте се ориентирали каква градинска техника се предлага на пазара и какви са нейните възможности, може да инвестирате повече средства в закупуването на по-мултифункционални и модерни модели. Като пример ще дадем храстореза - той е незаменим в поддръжката на живия плет. 

За по-фина поддръжка и деликатни задачи препоръчваме акумулаторните ножици за храсти и клони. С кастрачка за клони с телескопична дръжка пък ще може да достигате и най-високите клони на повечето дървета в градината ви. 

Ако имате по-голямо дворно пространство - 3000-5000 кв. метра, обмислете закупуването на тракторна косачка или косачка робот. В активния сезон тревата има нужда от косене няколко пъти седмично. С по-производителна косяща машина ще отмятате тази задача по-бързо. 

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Като вземем предвид всичко казано дотук, калкулирането на бюджета за градинска техника от първа нужда зависи до голяма степен от типа машини, на които се спрете, и техния клас (любителски, полупрофесионален и професионален). 

По-рано ви посъветвахме да си купите възможно най-скоро моторна коса. Най-евтините модели са на цена от около 200 до 400-500 лв. За бензинова коса Хускварна, която е предпочитана от професионалистите, трябва да заделите поне 500 лв. 

Най-евтината моторна коса Щил ще ви струва горе-долу същата сума, но ако търсите нещо по-модерно и по-мощно, заделете бюджет от 700-1000 лв. 

При електрическите тримери за трева ценовият диапазон е от 40-ина лв. до 350 лв. Райдер предлагат евтини модели, но те не са от най-мощните на пазара. Ако търсите мощен електрически тример, необходимо е да заделите по-сериозна сума - към 150-200 лв. 

тример за трева

Ако досега не сте работили с резачка за дърва, изгодно решение са електрическите модели. Само за няколкостотин лева ще разполагате с машина, с която да подготвите успешно дърва за огрев и да отстраните излишните клони в градината ви. Най-евтините електрически резачки Райдер започват от 100 и няколко лева

Марките MTD, WOLF GARTEN, STIGA и AL-KO също предлагат бюджетни модели. Бензиновите резачки за дърва Щил и Хускварна са прочути сред потребителите. Утвърдени са на пазара и се ползват с голямо доверие. 

Като за начало обаче може да се спрете и на други марки, които предлагат добро съотношение на цена и качество. Например - ProCraft, McCULLOCH и RAIDER

При фрезите и мотоблоковете (мотокултиваторите) има богат асортимент от машини. Масов избор за любителите градинари са електрическите фрези. Те са евтини, лесни за управление и поддръжка. 

Електрическа фреза Гардения ще ви струва около 150 лв., моделите на Райдер вървят на цени от 170 до 300 лв. Ако бюджетът ви позволява, помислете за фреза Texas или RYOBI. Те са по-скъпи, но по-тежки и по-мощни, а това е от значение при обработката на почва. 

електрическа фреза

За да имате постоянно течаща вода, не забравяйте да се снабдите с помпа за вода и агрегат за ток. В магазин Коледжиков ще откриете широка гама водни помпи. Преди да се спрете на модел, съветваме ви да се консултирате с търговец с опит

Изборът му зависи от условията, в които ще работи, и предназначението му. Същия подход препоръчваме при хидрофорите. На пазара се предлагат модели в широк ценови диапазон - от около 150 лв. до 800 лв. Спецификите им е добре да обсъдите с търговски консултант. 

Хидрофорни помпи и тяхното място в нашия живот

При генераторите за ток имате богат избор. Може да се снабдите с качествен модел с максимална мощност 2 kW на цена от 250 лв. до 400 лв. Агрегатите с мощност 2,5-5 kW струват между 400 лв. и 1000 лв., а по-мощните - 5,5 до 9 kW - над 1000-2000 лв. 

Заключение 

Както може да забележите, пазарът на градинска техника предлага завидно разнообразие. 

С изброените в тези редове машини не успяхме да ви запознаем в дълбочина с всички машини на пазара, но постигнахме това, което си бяхме наумили - да ви препоръчваме няколко базови инструмента, с които градинското пространство около къщата ви да се превърне в пълноценно и красиво място. 

Независимо какъв бюджет сте определили за градински инвентар, в магазини Коледжиков може да го използвате пълноценно. При нас винаги се пазарува изгодно!




Полезно четиво:

Как да изберем качествена мотофреза?

Как да изберем градинска техника?

Идеалната моторна пръскачка за лозе, овошки, култури и срещу комари

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание