Как да изберем влагоабсорбатор за дома?

Публикувано: 2020-10-22 15:04:30
Категории: Вентилация Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Съвременният пазар предлага специално разработени за дома влагоабсорбатори, с помощта на които може да решите редица проблеми, свързани с качеството на средата на живот. 

Преди да ви информираме как точно да определите какъв модел изсушител на въздух ви е необходим съобразно площта на дома ви, нека ви разкажем какви са плюсовете, когато използвате този уред.

Ползи от влагоабсорбатора у дома

Комфортни условия на живот

Една от най-разпространените причини, поради които хората решават да купят влагоуловител е, за да направят условията за живот в жилището здравословни. Ако често усещате, че у дома е задушно и въздухът е натежал, може би проблемът е във високата влажност на въздуха. 

С поставянето на влагоабсорбатор в жилището ще дишате по-добре и качеството на въздуха коренно ще се промени.

Начин да се погрижите за състоянието дома ви

Когато у дома е прекалено влажно, възникват неблагоприятни условия и е въпрос на време да се уверите в това с очите си. На места ще забележите поява на мухъл и плесен. Влагата не се отразява добре върху дървените мебели

Възможно е да се появи и неприятна тежка миризма. Със съвременните битови влагоабсорбатори този проблем може да бъде решен бързо.

Вижте още: Предимства на притежаването на водоструйна машина

Помага срещу алергии

Целогодишно във въздуха има всевъзможни алергени, които са истински кошмар за хората с алергия. Затова е добра идея да филтрирате въздуха с битов влагоуловител. Така ще създадете благоприятни условия, в които алергичните реакции ще бъдат сведени до минимум. 

влагоабсорбатор

Признаци, че имате нужда от влагоабсорбатор у дома

Има няколко признака, които красноречиво говорят за това, че нивото на влажност на въздуха е прекалено високо

Типичната симптоматика се изразява в:

  • Стичане на капки вода по прозорците.
  • Миризмата на влага е ясно осезаема.
  • По стените има следи от плесен.
  • Без видима причина подовите настилки се подуват.
  • Стайните растения загиват, тъй като почвата им непрекъснато е влажна.
  • Можете с лекота да свалите тапетите от стените.
  • Битовата техника по неясни за вас причини излиза от строя.
  • Освен това, когато нивото на влагата у дома е прекалено високо, това е предпоставка за понижен имунитет и поставя в риск хората, които страдат от астма или имат сърдечно-съдови проблеми.

Влагоабсорбатор или влагоуловител?

Уредите за изсушаване на въздух често се наричат влагоабсорбатори и влагоуловители. Става дума за една и съща машина.

Как да изберете влагоабсорбатор според площта на дома

Производителност

Битовите изсушители на въздух са с дебит на въздуха 50-100 м3/час и капацитет до 30-90 л/денонощие. Те създават невисоко ниво на шум. При избора на уред трябва да отчетете каква е площта на дома ви. Отличен вариант за стаи от по 15-20 кв. метра са мобилните модели.

- До 30-90 л/денонощие – битови влагоабсорбатори. Те се отличават с компактни размери, малко тегло и са подходящи за апартаменти, гаражи, мазета, домашни библиотеки и офиси.

- До 300 л/денонощие – полупромишлени влагоабсорбатори. Подходящи са за помещения със средни размери, басейни, цехове. Те са по-големи като габарити.

- Над 300 л/денонощие – промишлени влагоабсорбатори. Използват се в заводи, складове и т.н.

Пример от живота: Ако стаята на децата е с размер 25 кв.м. и височина 2,60 м, за нея ще е необходим влагоуловител с минимален обем 200 м3. Изчислението е просто. Трябва да умножите площта на стаята по височината на тавана и количеството циркулации на въздуха

Така получаваме формулата - 25х2,60х3 = 195 м3.

влагоабсорбатор

Ниво на шум

Неслучайно преди малко споменахме, че битовите влагоуловители генерират ниско ниво на шума. Това е важна характеристика, тъй като в противен случай включването им в едно жилище би било съпровождано с неприятен звуков ефект. Когато избирате модел, обърнете внимание на показателя за ниво на шум. 

Външен вид

Когато избираме влагоабсорбатор за дома, ни вълнуват не само неговата производителност, тих режим на работа и ползи, но и как изглежда той. На пазара се предлагат модели с различен дизайн, именно за да се отговори на предпочитанията на различните потребители. 

Допълнителни функции

Съвременните влагоуловители може да вървят в комбинация с допълнителни функции, което ги прави още по-желани и ориентирани към нуждите на клиента. 

Те могат:

  • да йонизират въздуха в стаята, насищайки го със сребърни йони, които имат антибактериални свойства.
  • да са снабдени с хидростат, с помощта на който да се регулира нивото на влагата в помещението

Полезни характеристики на съвременните влагоуловители

Технологиите не стоят на едно място. Все повече хора се замислят за опазването на околната среда и полагат грижи да дишат чист въздух. Съвременният влагоуловител може да има електронно оборудване, с помощта на което избирате и настройвате режима му на работа. 

Някои модели вървят с дистанционно управление. Те са подходящи за офиси и промишлени обекти, където има много хора. Обърнете внимание на влагоабсорбаторите с индикатор за резервоара. По този начин ще бъдете информирани своевременно кога трябва да го изпразвате.

При избора на битов модел или за офиса отдайте предпочитание на мобилните влагоуловители. Теглото е определящо за лесното преместване на уреда. Някои модели разполагат с колелца.

Наличието на въздушен филтър допълва функционалните възможности на уредите за сушене на въздуха. Миещите филтри са практични и ще понижат разходите ви за консумативи в името на чистия въздух у дома.

Допълнителен плюс е наличието на таймер, с помощта на който може да регулирате стартирането и спирането на работата на машината.

Комфортът и уютът пряко зависят от микроклимата у дома. Той влияе на всичко – на нашето здраве, самочувствие и настроение, на състоянието на къщата. 

Ако нивото на влажност на въздуха се задържи високо дълго време, това е предпоставка за нежелани негативни ефекти, сред които са плесени, мухъл, излизане от употреба на домакински уреди, увяхване на домашните растения и понижаване на имунитета на обитателите на дома.

влагоуловител

Още няколко причини да поставите влагоабсорбатор у дома:

  • В къщата ви не се осъществява естествена вентилация.
  • Имате аквариум или декоративен фонтан. Те са източник на влага, който трябва да имате предвид.
  • Жилището ви се намира на първия етаж.
  • Отглеждате доста домашни растения.
  • Покривът на дома не е качествено хидроизолиран.
  • Живеете близо до водоем. 

Създаването на идеални условия на живот в дома не е трудно, когато може да разчитате на качествен влагоуловител. Ако все още имате нужда от съвет за избор на модел, не се колебайте и се свържете с нашите търговски консултанти. 


Полезно четиво: 

Тайната на красивата градина е използването на косачка трактор

Централна вакуумна система - най-лесния начин за почистване на дома

Как се използва пистолет за боядисване на стени

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание