Как се използва пистолет за боядисване на стени

Публикувано: 2019-11-18 09:38:48
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

Свикнали сме да използваме четка и валяк за боядисване, но съвременните пистолети за боя предлагат много по-гладка, равномерна и безупречна покривност с по-наситени цветове. С бояджийски пистолет може да боядисвате перфектно и то за много по-кратко време

Ако никога преди не сте използвали пистолет за боядисване, може да изпитате леко притеснение преди да започнете. Ние ще ви преведем през основите и тънкостите, за да боядисате стените си така, че да впечатлите с уменията си вашите приятели и гости.

Неща, от които ще имате нужда

Първо, подгответе всичко необходимо. Ще ви трябват боя, цедка за нея, разредител, пистолет за боядисване по ваш избор, кофа за разбъркване и предпазна екипировка. Подходящо облекло за боядисване са всички стари и ненужни дрехи, с които разполагате. Гащеризоните са също добър избор.

Подготовката на стаята, която ще се боядисва, е много важна. Преместете всички мебели извън стаята. Осветителните тела свалете или ги покрийте плътно. Всичко, което не може да бъде преместено, трябва да бъде добре защитено срещу нацапване

пистолет за боядисване

Внесете всичките си консумативи и затворете вратата. Ако помещението е без врата, покрийте входа му с покривен найлон, за да задържите мъглата, която се образува при боядисване с боя.

След това трябва да покриете всичко, което няма да боядисвате. Това е така, защото пистолетите за боя пръскат, създавайки фина мъгла от частици, които могат да се реят във въздуха и да оцветят неща, които не сте възнамерявали да боядисвате.

Покрийте пода и се уверете, че сте залепили добре ръбовете на найлона. Тежките брезентни платна са подходящи, тъй като е по-малко вероятно да се разместят.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Предимства на притежаването на водоструйна машина

Накрая защитете и всички прозорци с найлоново покритие, но не използвайте непрозрачни материи, тъй като ще искате да имате естествена светлина, за да може да оцените качеството на получения резултат.

пистолет за боядисванеПодготовка на боята

Разбийте боята, чак когато сте вече облпистолет за боядисванеечени и стаята е покрита. Първото нещо, което трябва да направите, е да филтрирате боята. За да го направите, трябва да я прокарате през цедка. Ако пропуснете тази стъпка, вашият пистолет може да се задръсти. След преминаване през филтъра, боята трябва да отива в чиста кофа.

След като сте филтрирали боята, може да я прелеете в резервоара на вашия пистолет за боядисване. Дюзата трябва да е съвместима с гъстотата на боята. Различните видове дюзи на пистолети са съвместими с различни видове бои

Важно: Поставете очила, ръкавици, респиратор и всяко друго оборудване, с което разполагате за ваша безопасност.

А сега е време за боядисване

Първо, ще трябва да тествате боята си. Тази стъпка предотвратява непредвидени резултати. Използвайте парче картон, дъска или шперплат, което да пръснете, за да оцените качеството на боята. Напръскайте добре, докато получите хубав, равномерен шаблон.

Докато пръскате, дръжте вашия пистолет за боя на подходящо разстояние и започнете да се движите от едната страна към другата, без да движите китката си. Това води до по-последователен модел и намалява умората. 

Не се движете твърде бавно, тъй като боята може да изсъхне на повърхността и да създаде припокриващи се следи. За оптимален резултат препоръчваме да започнете да движите ръката си, преди да пръпнете спусъка на пистолета за боядисване. 

Вижте още: Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?

За последователно и гладко покритие спрете пръскането на боя, преди да достигнете края на повърхността, след което припокрийте до 40% при следващото си преминаване. Това пистолет за боядисване„преодоляване“ може да направи работата ви малко по-дълга, но си заслужава да се научи.

Почистване след боядисване с пистолет

Когато приключите с пръскането, отделете достатъчно време за почистване. Добре почистете вашия пистолет за боя както отвътре, така и отвън. Ако боята засъхне във вътрешността му, може да го развали.

Това са основните тънкости при боядисване на стени с пистолет. Надяваме се, че сме били полезни. Пожелаваме ви спорна работа!

Видове пистолети за боядисване 

Ако все още не сте избрали пистолет за боядисване, трябва да знаете някои тънкости и специфики при работата с тях. 

На пазара се предлагат няколко вида:

  • Акумулаторни
  • Електрически
  • Пневматични

Акумулаторните и електрическите пистолети за боядисване са предпочитани за домашна употреба и изпълняване на различни дребни задачи като нанасяне на боя на стена, врата, вратички на шкафове, мебели и т.н. 

Пневматичните модели са най-търсени от хората, които се занимават професионално с боядисване. За да работят, те трябва да се свържат с компресор. В този смисъл отговорът на въпроса какъв пистолет за боядисване да изберете зависи от предназначението му. Пазарът предлага различни модели по големина, производителност и качество. 

В магазини Коледжиков предлагаме богата гама - от мини пистолет за боядисване до пневматични пистолети за боядисване на коли. Ценовият им диапазон варира в зависимост от производителността, качеството на изработка и марката. 

Най-евтините ни пистолети за боядисване са на цени от около 20 лв. Типичен представител на бюджетния клас е моделът RAIDER RD-SG02, който е с работно налягане 3-4 бара и има контейнер с обем 600 мл

боядисване с пистолет

Диаметърът на дюзата му - 1,5 мм, го прави подходящ за използване с повечето бои на пазара. Този пистолет за боядисване позволява да регулирате лесно силата на въздушния поток и вида на изходящата струя. 

Докато RAIDER RD-SG02 е с горно разположено казанче, моделът RAIDER RD-SG03 е със странично казанче. Той е с работно налягане - 0,2-0,35 бара, диаметър на дюзата 0,5 мм и обем на контейнера 100 мл

На малко по-висока цена се предлага пневматичният пистолет за боядисване AUARITA 4001G. Той е с работно налягане 3-5 бара, диаметър на дюзата 1,4 мм, дебит на въздуха 200-350 литра в минута и ширина на боядисване 240 мм. Идеален избор е, ако ви предстои да нанасяте полиуретанови бои или течни замазки. 

Подходящ е за използване с малки компресори за битова употреба. За издръжливост и дълъг срок на служба иглата и дюзата на пистолета са изработени от неръждаема стомана. Тъй като тялото на модела AUARITA 4001G е хромирано, той може да се използва с водоразтворими бои

Ако имате нужда от комплект от пистолети за боядисване, добро предложение е продуктът на Райдер RAIDER RD-AT02. Той съдържа пистолет за боя, пистолет за почистване с долно казанче, пистолет за гуми с манометър, пистолет за въздух и маркуч. Максималният обем на контейнера му е 800 мл

За всеки, който е решил да премине от четката и мечето към пистолета за боядисване, препоръчваме електрическите модели. За тях не е необходимо да купувате компресор

Като примерни модели за качествен ел. пистолет за боядисване може да ви посочим:

  • WAGNER W 95 
  • RAIDER RDP-ESG11P 
  • BOSCH PFS 1000 и GAV AIRPAINT. 

Като това са само малка част от предлаганите в магазина ни машини. Акумулаторните пистолети за боядисване са предпочитани, когато условията около вас не осигуряват достъп до ел. мрежа. 

Минусът при тях е, че не позволяват да работите толкова продължително време, колкото, ако използвате електрическо или пневматично устройство. Иначе са също толкова удобни и лесни за употреба



Полезно четиво:

Как да изберем жираф за шлайфане?

Акумулаторна отвертка - с какъв въртящ момент да бъде?

Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?

Кой е най-мощният акумулаторен гайковерт?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание