10 лесни идеи за градината

Публикувано: 2022-06-27 06:16:46
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Красивата и уютна цветна градина е плод на години планиране и умела поддръжка. Във времето обаче вероятно сте се уверили, че тъкмо сте приключили работата по определен проект - градински фонтан, пътека от цветни камъни, алпинеум, дзен градинка, водна каскада, жив плет, мостче, алея с екзотични растителни видове, релакс зона с божествени глицинии или пък езерце с риби кои и водни лилии, и ви хрумва нова идея за двора.

И това е напълно нормално!

Съществуват много интересни начини за оформяне на градината. Затова приемете всяко едно обновяване на ландшафта като поредната крачка към съвършенството.

За да се радвате на изумителен резултат, ще ви дадем няколко модерни и евтини идеи за градината и практични съвети за реализирането им.

Освен това ще ви мотивираме, споделяйки древната китайска мъдрост, че “животът започва в деня, в който започнем да създаваме градина”.

10 идеи за оформяне на двор и градина

Създаването на оригинална градина изисква немалко усилия, вдъхновение и качествени материали. Към тях добавете постоянство, полезни навици и добро планиране.

градина водопад

Използвайте нетрадиционни кашпи и саксии

Нетрадиционните кашпи и саксии са лесен начин да вдъхнете оригиналност в градината си. Може да използвате и захабени и поостарели вещи, които по желание да освежите. Зависи какъв ефект искате да постигнете.

Създайте жив букет в ръчна градинска количка

Ако ви в бараката ви стои непотребна старата ръчна количка, вдъхнете й нов живот. Тя може да се превърне в чудесен декоративен елемент. В този случай ще послужи като голяма саксия, в която може да засадите букет от цветя - тагетис, хортензия, кампанула, зюмбюл, гераниум, флокс, саксифрага, кореопсис, иглика, бегония, лупина, аюга, гергина, роза, далия, астра, лале, кученца, мушкато, космос, здравец, лобелия, ирис, хемерокалис, керастиум, циганче, момина сълза, лавандула, дебелец, петуния, теменужки, червена детелина, божур, азалия, виника, различни видове хоста, декоративен слънчоглед, хойхера, циния и др.

“Градинарството е начинът, по който си почивам. Това е друга форма на създаване и игра с цветовете.”

Оскар де ла Рента, доминикански моден дизайнер

Уютна зона за отдих

Едно от преимуществата на къщата с градина е, че имате възможността по всяко време да се насладите на творението, което сте създали и да почерпите енергия от него.

Създайте беседка или друг тип уютна зона за отдих с удобни места за сядане. В центъра й може отделите място за огнище. То ще създава топлина и приятна светлина през хладните вечери.

Барбекю зона

Можете ли да си представите почивката на двора, без аромат на добре приготвена храна?

градина барбекю

Докато планирате разположението на всички елементи в градината, помислете и за обособяването на барбекю зона. Тя може да бъде стационарна или мобилна. Решавате вие.

Може да имитирате старинна пещ или пък да заложите на модерно мултифункционално газово барбекю или модел на дървени въглища.

Още идеи за градината: Как да оформим градината си, за да изглежда перфектно?

С качествено барбекю може да приготвяте като майстор готвачи не само месо и риба, но и зеленчуци, тестени изделия и др.

Бар зона

Ако скарите и барбекютата не са по ваш вкус, създайте бар зона. Може да създадете лавиците, шкафовете и плота сами или да потърсите готово решение.

Удобни пейки с оригинален дизайн

В усамотение или пък за приятна приказка с приятел, пейките в градината са незаменими.

градинска пейка

Препоръчваме ви да се спрете на стилно и комфортно решение, което ще привлича погледа като оригинален елемент.

Отглеждане на зеленчуци и подправки

В един момент, колкото и да сте искали да имате просто цветна градина, у вас може да се зароди желание да опитате късмета си в отглеждането на зеленчуци и подправки на неголяма площ.

Може да направите това с модерна и компактна оранжерия или като обособите специално място за целта в двора си.

“Моята градина е най-красивият ми шедьовър.”

Клод Моне, френски художник

Направи си сам: детска площадка за игра

Докато вие се наслаждавате на сянка на разговори с приятели и роднини, или пък сте отворили лаптопа и отмятате някои онлайн покупки, какво правят децата?

С набор дърводелски и електроинструменти може да вложите творческия си потенциал в създаването на оригинална детска площадка за игра.

Създайте зелена стена

Използвайте панел от сукуленти, които са непридирчиви и издръжливи, за да създадете модерна зелена стена. Препоръчваме ви да я оформите с красива рамка.

Това градинско решение създава оптична илюзия за по-голямо пространство и допринася за атмосферата на спокойствие и позитивност.

Помислете за осветлението

Съвременният пазар на осветителни тела ще ви предложи изобилие от решения за градината. Помислете каква атмосфера искате да създадете. Искате ли да можете да я променяте?

Постижимо е!

осветление за градина

Например, може да използвате различни градински осветителни колчета из двора. За оградите и фасадите се предлагат специални стенни аплици.

Добра идея е да акцентирате върху определена растителност с насочени прожектори (спотове).

Може да очертаете ефектно алеите и пътеките. На пазара има богат избор лампи за вграждане в самата настилка.

Осветителните тела със сензор са икономичен вариант, с който ще създадете нужната атмосфера и видимост в градината при минимум разходи за ток. Те се активират при преминаване на движещ се обект.

Ще придадете на дворното пространство завършен вид и с модерна инсталация за осветяване на чадъри, шатри, беседки и др. 

Боравете умело с цветовете

Докато планирате как да преобразите градинското пространство, подходете хитро към цветовата палитра. Напаснете цвета на новите шезлонги с този на екстериора на дома.

Още модерни и лесни идеи за градината

Създайте зелен покрив

Ако искате да поставите по-силен акцент в екстериора, заложете на зелени покриви. С тях може да оформите различни градински постройки, бараката или пък складово помещение.

Зеленият покрив е модерно решение, което осигурява по-добра топлоизолация и поглъща дъждовната вода. То е красиво и практично. Допринася за създаването на хармония в цветовата гама.

Дайте нов живот на градинските врати

Освежете вратите в нов цвят или им вдъхнете нов живот като ги оформите с увивни растения. Първото решение е лесно и бързо и ефектът от него ще е мигновен. Във втория случай ще трябва да проявите търпение. За да бъдете уверени в сполучливия краен резултат, посъветвайте се какъв растителен вид да използвате.

"Градинарството просто не ви позволява да остареете умствено, защото твърде много надежди и мечти все още не са реализирани."

Алън Армитидж, американски професор по градинарство

Създайте градински офис по свой вкус

Ако работите от вкъщи, вероятно от време на време пренасяте работния процес в градината.

Защо не помислите върху създаването на офис пространство в градината? Прехвърлете през ума си своите приоритети, когато става дума за комфорт, атмосфера и функционалности.

идеи за градина офис

Имате реалната възможност да изградите перфектния домашен офис сред рай от зеленина.

Кино под открито небе?

Има време за работа, но и време за кино, музика и други хобита. Ако размерите на двора го позволяват обособете зона за културни събития.

Имате нужда от бяла стена или пък покрито съоръжение, което да осигури защита срещу вода и вятъра на апаратурата (проектор, телевизор, плейър, високоговорители и др.).

градини за двор и градина кино

Подходете с внимание още към избора на меката мебел и осветлението. За всеки случай предвидете наличието на генератор за ток, вентилатор или пък друг практичен уред, който ще ви помогне да създадете релаксираща атмосфера.


Полезно четиво:

Инструментите, нужни на всеки домашен майстор

Кои са необходимите аксесоари за едно перфектно барбекю

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване

Как да изберем каналокопач?

Готов ли е дворът ви за зимата?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание