Готов ли е дворът ви за зимата?

Публикувано: 2023-11-13 06:45:40
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

грижа за градината преди зимата

Малко повече от месец ни дели от зимата. Не чакайте да падне сняг, за да отметнете последните задачи на двора. Правилната грижа за почвата, тревата, храстите и дърветата е ключова за съхраняването на градината и безупречния ѝ вид само след няколко месеца, когато отново ще настъпят есента и лятото. 

За да ви помогнем да подготвите двора си за зимата, сме подготвили списък от няколко задачи. 

Аерирайте поляната 

Многократно сме ви споделяли колко полезно е редовното аериране на почвата. Краят на есента е един от препоръчителните периоди от годината да го направите. С аератор за трева ще се справите с уплътнената почва и ще помогнете дъждовната вода и кислородът да достигнат до корените на растенията. 

косене на тревата преди зиматаНаторете тревата 

През следващите седмици е добра идея да възстановите баланса на хранителни вещества. Торенето помага да коригирате щетите, нанесени от летните жеги. Така напролет може да се радвате на бързорастяща и здрава тревна настилка. 

Не забравяйте да окосите тревата за последен път

През есента използването на косачка за трева не е толкова интензивно, колкото през лятото. Въпреки това то е необходимо. С косачката може да отстраните излишните листа и растителни отпадъци, които задушават тревата. Последното косене за сезона е важно, тъй като предпазва тревата от сплъстяване и я защитава срещу болести. 

Извадете греблото и приберете опадалите листа

Време е да хванете добре познатото гребло и да разчистите двора от опадали листа. В случай че разполагате с духалка или листосъбирач тази задача няма да ви отнеме кой знае колко време. 

Сега е моментът да засеете нова трева на оголените места 

Ниските температури и влагата създават добри условия за справянето с неприятните петна по моравата, където тревата съвсем е изчезнала. Възползвайте се от това и се заемете с разпръскване на семената. 

Време е за покривни култури

В края на есента може да засеете покривни култури, които се развиват бързо. Те са отличен естествен тор за поляната ви. Може да заложите на детелина, просо, ръж или ечемик. 

Подгответе градината за снегорина

През следващите месеци може да има дни с много сняг, което да наложи използването на снегорин. За да предпазите градинските растения, препоръчваме да ги маркирате. Направете същото с алеите, пътеките и други обекти в двора, които не бива да попадат на пътя на снегорина. Опитните градинари ще ви посъветват да не разпръсквате сол край растенията, които искате да цъфтят и другата година. Тя не им се отразява добре. Вместо това може да опесъчите. 

почистване на сняг със снегорин хускварна

Погрижете се за инструментите и градинските машини 

В онлайн магазин Коледжиков предлагаме здрави и качествени къщички за инструменти, с които ще направите по-лесно съхранението на градинската техника. За взискателните клиенти препоръчваме бараките HÖRMANN. Компанията е създала цяла гама къщи за инструменти, в които е помислено за всичко - от най-малкия детайл до дизайна. 

Заключителни думи 

За да внесете уют и здравословна среда в градината ви, не е необходимо много. Достатъчно е да следвате горните стъпки, за да подготвите успешно двора си за зимата. 



Може би се интересувате още и от:

Често срещани грешки в градината през есента

Ръчна количка за градината и строителството: Критерии при избор

10 лесни идеи за градината

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание