Ръчна количка за градината и строителството: Критерии при избор

Публикувано: 2023-09-18 06:29:29
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Пренасянето на строителни материали, пръст, торове, шума и други материали е лесно, когато разполагате със здрава ръчна количка. Както вече стана ясно от изброяването на различните товари, тя традиционно намира приложение в градината и на строителни обекти. На какъв модел обаче да се спрете - на градинска или строителна, зависи много от няколко фактора - задачите, които ще извършвате с нея, релефа на терена, характеристиките на товара и т.н. Затова днес ще обърнем детайлно внимание на темата. 

Основни критерии при избор на ръчна количка

Проучването на качеството на ръчната количка е правилен ход, когато ви предстои да купувате такава. Преди да пристъпите към плащането, поинтересувайте се от коритото, колелата и ръкохватките. Важна е и товароподемността. 

Форма на коритото

Коритото е основата на ръчната количка. От него зависи колко товар може да пренасяте и с каква лекота ще го разтоварвате. В този смисъл на пазара ще откриете няколко форми на коритото. Те се отличават от материал на изработка, конструкция, размери и вместимост. Ръчната количка с квадратно корито е удобна за пренасяне на тухли, керемиди и друг подобен строителен ръчна количка с едно колеломатериал. С нея може да разнасяте и насипен товар. Самото изсипване от коритото обаче е по-трудно. Именно поради това много наши клиенти предпочитат за такъв тип дейности работни колички с овално или трапецовидно корито. С тях разтоварването на пръст, пясък и торове е по-лесно. При количка с овално корито освен това тежестта пада основно върху колелото или колелата, което понижава натоварването върху ръцете и гърба. 

Конструкция на ръчната количка

Качеството на ръчната количка е свързано с начина, по който е конструирана. Понякога има допълнителни крепежни елементи или конструктивни особености. Например практично при изсипването на влажни строителни материали е наличието на опорен елемент. Той е препоръчителен, когато коритото не е заоблено, а право. 

Докато се информирате за конструкцията на работната количка, попитайте за материала, от който е изработено коритото. Обичайно се влагат поцинкована стомана или здрава пластмаса. В първия случай може да разчитате на здрава работна количка, устойчива на дребни надрасквания. За да не ръждясва, производителите я поцинковат или прахово боядисват. Работните колички с пластмасови корита се предлагат основно за градината. Те не са предназначени за товарене и разтоварване на тежки товари. 

Размери и вместимост на коритото 

На пазара ще откриете ръчни колички с различен размер корито и вместимост. Обичайно клиентите търсят за градината си модели с вместимост от 65 до 90 литра. За строителството по-търсени са количките от 100 до 350 литра. Добре е да се съобразите, че колкото по-голяма е товароподемността, толкова по-трудно е управлението. 

Качество на колелото 

Строителните и градинските ръчни колички може да бъдат оборудвани с различни колела. Минус на пневматичните е, че трябва да поддържате камерата в работно състояние, т.е. периодично да ги напомпвате. При всички положения, ако нямате опит, е добре да потърсите мнение от консултанти в специализиран магазин. Те ще ви насочат към удачното решение за вас. 

С колко колела да бъде ръчната количка? 

строителна количкаИма ръчни колички с едно или две колела. Едноколесните са по-маневрени и с тях може да минавате по тесни пътеки. Същевременно те изискват прилагане на повече усилия, за да поддържате равновесия. Ръчните колички с две колела в този ред на мисли са по-устойчиви и с тях може да преодолявате по-сложни терени. 

Дръжки

Обикновено градинските и строителните ръчни колички имат две дръжки. Не е изключено да срещнете и модели с една. Тогава тя е във формата на буквата П. С ръчна количка с две дръжки по-лесно се маневрира. Ако ви предстои да превозвате по-тежки товари по прав терен, може да купите и модел с една дръжка. Наличието на противоплъзгащ материал по края на дръжките гарантира повече стабилност. Той може да бъде пластмасов или гумен. Макар гумените дръжки да са по-приятни на допир и да намаляват вибрациите, те не са толкова издръжливи като пластмасовите. 

Товароподемност 

За градината и дребни строителни задачи най-често се избират ръчни колички с товароподемност между 65 и 120 кг. Ако планирате да работите с по-големи товари, препоръчваме да разгледате модели с товароподемност до 350 кг. В онлайн магазин Коледжиков може да проучите и възможностите на дъмперите. С тези товарни колички може да разчитате на оптимална производителност и качество на работа. 

електрическа ръчна количка дъмпер

Заключителни думи 

Надяваме се, че успяхме накратко да ви разкажем за основните критерии, по които се избират ръчните колички за градината и строителството. Изхождайки от спецификите на вашите задачи, може лесно да изберете модел, който да отговаря на очакванията ви и да бъде на разумна цена. В онлайн магазина сме се постарали да предложим от евтини работни колички и модели за професионални цели до професионални дъмпери. 

При нужда от повече информация може да се свържете с нас на посочените в сайта контакти. 





Може би се интересувате още и от:

Бъдете готови за къмпинг на морето или в планината с Коледжиков

Защо да купите машината за събиране на листа GARDENA Leaf and Lawn Collector?

Как да подготвим градинската техника за работа?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание