Как да подготвим градинската техника за работа?

Публикувано: 2021-06-14 12:44:36
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

С всеки изминал ден слънчевите часове стават повече. Снегът е зад гърба ни и градината започва да се събужда от зимния си сън. Пролет е! Време е да подготвите градинските инструменти за новия сезон. Извадете ги, за да освободите място за прибирането на снегорина и лопатите - те дадоха своя принос за годината. 

Подготовка на снегорина за прибиране

Преди да извадите на по-предни позиции в гаража косачката за трева, храстореза, аератора и пръскачката, отделете за последно внимание на снегопочистващата техника. За да може да я използвате пълноценно и следващата зима, препоръчваме да я подготвите за няколкомесечна почивка

Ако снегоринът е бензинов, изпразнете резервоара му и свалете свещта. Електрическите модели изключете от контакта. След това почистете машината. Не е препоръчително да използвате вода, за да не извадите електрониката от строя. Затова използвайте кърпа и отстранете с нея следите от сол и полепналата мръсотия

снегорин хускварна

Сега вече сте готови да приберете снегорина за заслужена почивка! Мястото, където ще го съхранявате, трябва да бъде сухо и защитено. 

Как да отзимим градинското оборудване?

Настана време да събудим от сън градинската техника, която ще бъде от най-голяма полза за поддръжката на дворното пространство и превръщането му в уютно и красиво място през следващите седмици, та чак до следващата зима. 

За няколко месеца по нея е полепнал най-малко прах, може да са останали следи от кал и да се е образувала ръжда. За да светнат отново, градинските инструменти трябва да бъдат почистени и смазани. С качествено масло ще раздвижите елементите им и ще премахнете ръждата. 

Докато правите инвентаризация на своето градинско оборудване, обърнете внимание на няколко неща: 

  • Огледайте електрическите инструменти за наличие на дефекти и повреди. Кабелите трябва да са добре изолирани. 
  • Проверете състоянието на батерията на акумулаторните градински уреди. Тя трябва да бъде презаредена напълно, ако това е необходимо. 
  • Машините с бензинов двигател имат нужда от повече грижа. Погледнете въздушния им филтър, почистете праха от двигателя и други елементи. Проверете състоянието на свещите, нивото на маслото и бензина. 
  • Огледайте за отслабени детайли, може да подновите или да завиете разхлабени болтове например.
  • Отстранете повреди, които може да са възникнали в процеса на съхранение - например хлътнали места по корпуса
  • Тествайте управлението - ръкохватките, дисплея и други елементи, преди да започнете да използвате градинския инвентар по предназначение
  • Остриетата на инструменти като градинската ножица, храсторезите, косачките за трева и резачките за дърва може да са се затъпили. Проверете ги и ги наточете при необходимост. За целта може да се обърнете към сервизен център

След като изпълните всяка една от посочените точки, може да пристъпите към финалния момент - тестването на оборудването. Всички машини и инструменти ли са прегледани, почистени, заредени? Ако те функционират безупречно, може да пристъпите към пролетните задачи в градината

Какво ни е необходимо?

За подготовката на градинското оборудване за пролетния сезон имате нужда от набор от полезни консумативи. Ако се натъкнете на инструмент, който изглежда неприложим вече, не се разстройвайте. С малко грижа той може да възвърне предишния си вид и да вземе пълноценно участие в оформянето на градината

храсторез

Погледнете режещите инструменти, например храсторези, градински ножици, кастрачки за клони и др. Ако поради някаква причина условията на съхранение са били влошени и режещите детайли са се окислили, може да решите проблема с помощта на абразивна гъба

Може да закупите такава от магазините за битова и строителна техника. Обработете остриетата с нея. Минете по всички места, където се е образувала ръжда. След това проверете дали остриетата са достатъчно остри. Наточете ги, ако е необходимо. Накрая третирайте със смазочно масло

Как да подготвите за пролетния сезон бензиновата косачка за трева? Тук ще трябва да вложите малко повече сили и време. Проверете работоспособността на косилния апарат и намажете с грес където е необходимо. След това проконтролирайте състоянието на горивния резервоар. 

Излейте старото гориво, ако не сте го го направили в края на миналия сезон. Почистете въздушния филтър и запалителната свещ, сменете горивния филтър. След това налейте нов бензин и може да пристъпите към косене на моравата.

Ако по време на косене забележите, че косачката за трева се държи необичайно, не се бавете и я отнесене в сервизен център. Там ще й бъде направена диагностика и своевременно ще отстраните неизправностите. 

С внимание подходете и към мотоблоковете и мотофрезите. В продължение на няколко месеца те са стояли в гаража ви, без да работят. Опитните градинари знаят, че преди началото на пролетния активен сезон е задължително да се погледнат следните детайли - запалителна свещ, горивна камера, скоростния лост и др. 

мотофреза

Ако използвате тример за трева, добре е да регулирате карбуратора му, да замените запалителната свещ, горивния филтър и да почистите въздушния филтър. Моделите с четиритактов двигател изискват проверка на моторното масло и замяна на маслени филтър, ако се налага. 

Може отрано да подготвите горивна смес, но имайте предвид, че тя не бива да бъде съхранявана по-дълго време от един месец. След това пристъпете към подготовката на кордата. В зависимост от задачите, които трябва да изпълните с тримера в градината, снабдете се своевременно с необходимия тип корда

Ако имате останала отпреди, проверете какво е състоянието й. Неправилното съхранение я прави суха и чуплива. Пробвайте да я потопите във вода за няколко дни. По този начин ще я омекотите и може да възвърнете еластичността й. 

През първите дни на пролетта е добре да обърнете внимание и на напоителната система и водните помпи в двора. Ако имате помпа за вода, задължително я почистете. 

помпа за вода

Уверете се, че е пълна с вода, тъй като стартирането й в празно състояние може да доведе до прегряване или изгаряне на важни компоненти. С други думи, ще останете без помпа и ще трябва да купувате нова. 

Когато преглеждате напоителната система, проверете маркучите за наличието на дупки и цепнатини. Отделете специално внимание на снадките. 

През пролетта активно се използват пръскачките. На мнозина може да не им се иска да се стига до тях, но спрямо вредителите трябва да се подхожда профилактично. Ако не сте отделили внимание на пръскачките в края на миналия сезон, то направете го сега. 

Трябва да го разглобите и добре да го изплакнете от работния разтвор. Продухайте тръбичките. След това оставете елементите да изсъхнат и накрая сглобете напълно машината. 

Поздравления! Време е за подготовка на градината

Опитните градинари знаят, че ключът към красивата и добре оформена градина е в избора на качествени семена и разсадъчен материал, но също така и в използването на качествена градинска техника. През годините си купуваме различни машини и инструменти. 

Не позволявайте на числеността им да ви направят немарливи в поддръжката им. Независимо каква цена сте заплатили за тях, струва си да се грижите за инструментите по най-добрия начин. Така те не само ще ви служат дълго време, но и ще може да разчитате на перфектната им работа. 


Полезно четиво:

Градинска техника втора употреба - за и против

Какво представлява мулчирането и с какво е полезно?

Оформяне на градината с ножица за храсти STIHL HSA 45

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание