Какво представлява мулчирането и с какво е полезно?

Публикувано: 2020-07-15 17:23:19
Категории: Градинска техника Rss feed , Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Мулчирането е широко разпространена практика в земеделието и представлява покриване на горния почвен слой с мулч. Какво съдържа мулчът? Листа, дървени стърготини, пясък, хартия и др. 

Когато мулчирането се осъществява от градинска техника, се използва само трева. Принципът е елементарен - вече окосена растителна маса допълнително се надробява и се връща обратно върху обработения участък

Ползите от използването на мулч:

  • Запазвате хранителните вещества и влагата в почвата.
  • Осигурявате защита при резки температурни амплитуди, особено в преходните сезони.
  • Предотвратявате растежа на плевелна растителност.
  • Укрепвате кореновата система на растенията.
  • Подхранвате почвата.

Освен това има няколко недостатъци в мулчирането, които трябва да вземете предвид. Например когато използвате косачка с функция мулчиране, се повишава разходът на гориво и енергия. 

За да постигнете оптимален резултат, трябва да косите по-бавно. Освен това е препоръчително да обработвате суха трева, а не мокра, тъй като тя ще полепва по ножовете и може да доведе до нестабилност на техниката

Задължително е да положите тънък слой мулч върху тревата, защото в противен случай влошавате въздухообмена в почвата и може да провокирате поява на плесен. 

Използвайте градинска техника с доказани качества

Както вече споменахме, мулчирането е полезно. Използването на тази функция по време на обичайното косене на тревата позволява да отметнете едновременно няколко задачи - рециклирате изрезките трева и осигурявате естествено подхранване на почвата. Не се налага и да спирате работа, за да изпразвате пълния с трева кош. 

Същевременно риск от грешки има. За да ги избегнете, препоръчваме ви да използвате специално проектирани за мулчиране косачки за трева. Точно такива предлага френският производител ETESIA. В продуктовия му асортимент ще откриете широка гама от машини за косене, които режат и мулчират изрезките, благодарение на концепцията DuoCut.

косачка за мулчиране

Как работи системата Etesia DuoCut?

Екипът за научноизследователска дейност на ETESIA никога не се е отказвал от стремежа да разработи косилен апарат, който може да бъде толкова добър в мулчирането, колкото при събирането. През 2006 г. инженерите на френската компания създават концепцията DuoCut

Това е корпус, предназначен да осигури 100% качествен резултат, независимо от това дали събирате, или мулчирате. Новият дизайн на корпуса дори повишава производителността при събиране

Комплектът, доставен стандартно с гамата косачки DuoCut, представлява приставка, монтирана на изхвърлящия канал, която перфектно следва формата на косилния апарат и не изисква добавяне на друго острие. Аксесоарът може да бъде монтиран без никакви инструменти само за няколко секунди. 

Защо да избера машините за мулчиране ETESIA?

Изрезките от трева се превръщат в чудесен тор с бавно разлагане, ако се мулчират правилно и се оставят върху тревата. По този начин запазвате хранителните вещества в почвата и няма нужда да спирате косачката за трева, за да изхвърлите препълнения с растителни отрезки кош

Ще мулчирате по-бързо

Мулчирането на тревата е по-бързо от събирането, защото не е необходимо да спирате косенето, за да изпразвате тревния кош. Мулчиращата косачка се движи с висока скорост и в зависимост от обема на тревата косенето може да бъде с поне 30% по-бързо от традиционния процес.

Ще имате красива зелена градина

Зелените пространства могат да бъдат ценен актив за всеки дом. През пролетните и летните месеци прекарваме голяма част от свободното си време, наслаждавайки се на градината. През този период вашата тревна площ е най-важната зона, затова тя трябва да бъде добре поддържана, спретната, подредена и най-вече здрава.

косачка за мулчиране

Ще косите и произвеждате тор едновременно

С помощта на мулчираща косачка ETESIA окосената трева се рециклира и преобразува в биологичен тор, който подхранва почвата. Тъй като изрезките се разграждат, хранителните вещества от тях се връщат в почвата. По този начин едновременно косите тревата и наторявате.

Ще намалите отпадъците 

За разлика от по-конвенционалните косачки, които режат и след това събират изрезките, косачките от серията DuoCut на ETESIA рециклират окосеното. Нямат обемни и тежки кошове, пълни с трева, които да се изпразват. Резултатът е перфектно окосяване на тревата

косачка за мулчиране

Ще пестите време

Използвайки мулчираща косачка, ще получите перфектна тревна площ и ще спестите време. Ако използвате косачка ETESIA DuoCut не само ще завършите косенето на поляната по-бързо, но и ще имате по-здрава тревна площ.

Ще намалите филца

Филцът представлява слой от стъбла, корени и частично разложена органична материя, която се е натрупала по повърхността на почвата. Ако не се премахва, той пречи на здравия растеж на тревата, като блокира проникването на вода и кислород в пръстта. Може да го премахнете лесно с помощта на градинска машина, наречена скарификатор

Мулчирането с помощта на косачка за трева ETESIA не причинява натрупване на филц, а противно на общоприетото схващане намалява неговото натрупване. Микроорганизмите, които процъфтяват върху разлагащи се мулчирани изрезки, също вършат важна задача, тъй като разграждат филца.

Кога и как трябва да се мулчира? 

Мулчирането е процедура, която не е необходимо да извършвате всяка седмица. Тя обаче има своите безспорни ползи. Оказва благоприятно въздействие в началото на пролетта и през късната есен. В допълнение към нея може да включите аериране на почвата и торене. 

Основни правила при мулчирането

За да сте сигурни, че мулчирате правилно тревата, необходимо е да спазите няколко прости правила. 

  • По време на обработката тревата трябва да бъде подрязана на ⅓. При по-сухо време може и по-къса да я направите. 
  • Мулчирането трябва да се проведе при трева, която не е твърде висока. 
  • Косачката за трева трябва да работи с пълна мощност и максимална честота на въртене с отлично заточени ножове. 
  • Следете състоянието на машината, редовно отстранявайте остатъците от трева от нейните части.
  • Ако теренът е с висока трева, първо окосете, регулирайки височината на косене. 
  • Желателно от време на време да променяте посоката на косене. 

косачка за мулчиране

Всеки собственик на дворно пространство се стреми да използва традиционни методи за поддръжка на тревната настилка. С всяка следваща година се отдава предпочитание на екологично чистите методи, които по естествен път подобряват условията за развитие на тревата

Специализираните косачки за трева с мулчираща функция са един от начините за постигането на тази цел. Те запазват хранителните вещества в почвата и намаляват въздействието на сухото време, тъй като влагата от растителните отпадъци се връща обратно на земята. Освен това пестят време и забавят развитието на плевели. 

Още мулчиращи косачки

В магазини Коледжиков предлагаме богат избор на косачки за трева с функция мулчиране. Освен машини на марката ETESIA, може да разгледате продуктовия асортимент на GRILLO, FERRIS, PERUZZO и HUSQVARNA.

Обърнете внимание на модела GRILLO CL 62 M. Тази мулчираща косачка е удачен избор за косене на висока трева. Задвижва се от двигател KAWASAKI и е с мощност 4.5 конски сили. Ръкохватките й може да се регулират спрямо ръста на оператора.

FERRIS FW15 е друга бензинова косачка с мулчираща функция, която се е доказала във времето. Тя е предпочитана от собственици на къщи и вили с голяма затревена площ. Ценен помощник е на служителите, отговарящи за поддръжката на градските площи, и фирмите, занимаващи се с озеленяване.  FERRIS FW15 е с HONDA двигател и мощност 10.2 конски сили. Височината на косене варира от 38 мм до 127 мм, като изхвърлянето е странично.

Друга професионална мулчираща косачка със самоход, която препоръчваме на клиентите си, е PERUZZO MOTOFROG 75. Този моторен шреден е снабден с двигател BRIGGS & STRATTON, централно регулиране на височината на косене и 40 ножа.

PERUZZO MOTOFROG 75 е с верижно задвижване. Стабилно коси по стръмни и хлъзгави терени. На разположение имате скоростна кутия с 6 предавки - 4 напред и 2 назад.

Отлични резултати и дългогодишна служба предлага и друг модел на италианската марка GRILLO. Това е GRILLO GH 8. Тази мулчираща косачка за висока трева е с мощност 5.5 конски сили и двигател LONCIN.

Ако сте почитатели на шведското производство, хвърлете поглед и на HUSQVARNA LB 256SP - бензинова самоходна косачка с функция мулчиране (като допълнителна опция). Тя е лесна за използване, разпознаваема като дизайнерско изпълнение и предлага работна ширина на косене между 25 мм и 75 мм.

 

Може би се интересувате още и от:

Косачка с нулев радиус на завиване FERRIS ISX 800 Zero Turn

Косачки Гардена - едни от най-предпочитаните за градината

Моторна косачка за трева - защо професионалистите я предпочитат

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание