Градинска техника втора употреба - за и против?

Публикувано: 2021-05-17 09:36:04
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Съвременният пазар на градинска техника е пребогат. Буквално може да намерите инструмент за всичко. Помислено е както за по-обемните и трудоемки задачи в двора, така и за най-дребните, онези фините, за които се изискват прецизност и много внимание. Например оформяне на жив плет с ножица за храсти, последни щрихи с тример за трева и т.н. 

Разглеждайки специализираните магазини за градинско, земеделско и горско оборудване, няма как да не забележите, че се предлагат модели за професионална и непрофесионална употреба. 

Споменаваме този момент, тъй като ни предстои да говорим за чисто нова и втора употреба градинска техника и ще стане дума за това, кога е удачно да инвестирате пари в нови инструменти и кога е по-изгодно да купите вече използвани

Професионалните машини е за предпочитане да бъдат купувани нови, а не втора употреба, тъй като тук вече говорим за бизнес отношения и всеки се стреми да изпълни своите отговорности по най-добрия начин. 

Новите машини работят безотказно, нямат износени елементи и може да осигурят желаните производителност и качество. При градинската техника втора употреба има неясноти, т.е. рискове и компромиси. 

Ако може да съществува основателна причина за закупуването на втора ръка градинско оборудване, то е препоръчително тя да се използва в хоби задачи. И тук обаче остава рискът от непознаване на начина, по който е работено с машината преди това

Няма как да знаете колко е била натоварвана, какви технически проблеми са били отстранявани по нея, как е била съхранявана, може дори да липсват части от съпътстващата я окомплектовка и т.н. За еднократна и рядка употреба, така да се каже инцидентна, използваните машини са икономично решение, но отново компромисно. 

Предимства и недостатъци на градинската техника втора употреба

След като уточнихме разделението на професионален и хоби клас в сферата на градинските инструменти, време е да разясним кои са предимствата и недостатъците на употребяваните машини. 

Мнозина биха казали, че за предимства не може да става и дума. Пред вас е използван инвентар, който не познавате и който крие опасности. Съветваме ви, ако се наложи да купите градинска техника втора употреба, преди да започнете да я използвате, да я занесете в сервиз. Там ще бъде прегледана обстойно. 

Ако има елементи за смазване, ще бъдат обработени. Ако се налага подмяна на част, ще бъде потърсена такава и подменена. Освен това ще получите обективна оценка за състоянието на машината и съвети за работа с нея занапред. Каквито и въпроси да изникнат на този етап, задайте ги, тъй като по-късно вече ще е късно.

Друг недостатък на градинската техника втора употреба е, че много често става дума за излезли от производство модели, за които вече на пазара не са налични резервни части. Няма ли възможност за подмяна на елементи или пък консумативи, то тя става безполезна. 

Всеки един технически проблем ще означава, че буквално оставате без резачка за дърва, косачка за трева, храсторез, мотофреза и т.н. 

Единственото предимство при закупуването на стари градински инструменти е, ако познавате продачава и сте наблюдавали работата с машината. По-скоро обаче тук става дума за ваш съсед или познат, с който имате общи интереси в сферата на градинарството и поддръжката на дворното пространство

Т.е. по всяка вероятност съседът ще ви даде машината и без пари в момента, в който реши, че иска да си купи нова. Той е познавач и е наясно, че истината е в чисто новата машина - тази, чиято оригинална опаковка може да разопакова! Тя разполага с всичко необходимо да влезе в употреба на мига

Сериозен недостатък на градинската техника втора употреба е фактът, че много често тя е внос и историята й е непроследима. До съвестта на продавача опира да ви информира за реалното състояние на машината и потенциала й да ви служи известно време. Колко точно, не се знае. 

Освен това когато купувате косачка за трева втора употреба например, не разполагате с гаранция, каквато ще получите при покупката на нова машина. 

резачка за дърва

Утвърдените производители на пазара не само осигуряват гаранционен срок от 2, 3 и повече години, но и при поява на технически проблем, който е фабричен, ще може да се възползвате от безплатна подмяна на машината. При градинското оборудване втора ръка това липсва като вариант

С какво да съобразим нашия избор?

И все пак, ако ситуацията е такава, че финансово не може да си позволите чисто нова машина, възползвайте се от съвета, който приведохме малко по-нагоре. Ако продавачът е така добър да ви позволи да занесете резачката за дърва до сервиз, направете го. 

Така техникът ще ви информира за инвестициите, които трябва да направите допълнително, за да се възползвате пълноценно от машината. Ако отговорите му ви устройват, чак тогава пристъпете към закупуването й. 

Кое е най-доброто решение?

Най-доброто решение, което можем да ви предложим като търговец с 30 години опит зад гърба си, е да купите нужния ви градински инвентар на лизинг, при най - изгодни условия. По този начин ще разсрочите разхода, който трябва да направите, но през цялото време ще се ползвате с гаранционните условия, които производителят осигурява

Купуването на чисто нова дробилка за клони, електрическа фреза, аератор или пък комбиниран градински уред е къде-къде по-разумна инвестиция, защото:

  • използвате напълно нов инструмент
  • не правите компромиси
  • ползвате гаранционни условия
  • разполагате с налични консумативи 
  • познавате историята на машината
  • имате достъп до резервни части 
  • гарантирате собствената си безопасност при работа с нова машина

косачка за трева

Освен това получавате впечатления за възможностите на машините от първа ръка. Едно е да се борави с чисто нова моторна коса, а съвсем друго с такава, която е била в ръцете на кой знае колко собственици. Точно така - купувайки втора ръка градинска техника, вие не знаете през колко ръце е минала и как е била използвана. 

Не всеки се интересува достатъчно от това, какви са правилата за употреба на косачката за трева, снегорина, мотофрезата и т.н. Всеки, който разбира от този тип специализирана техника, знае, че се изискват познания за работа с тях. 

Правилната експлоатация е гаранция за дълъг срок на служба и по-малко посещения в сервизните центрове, където не ви очаква нищо друго, освен нови разходи. 



Полезно четиво: 

Градинска техника за домашна или професионална употреба?

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Как да подготвим градинската техника за работа?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание