Как да изберем снегорин?

Публикувано: 2021-10-14 12:43:30
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Снегорини Rss feed

снегорин

Разчистването на сняг може да бъде бърза и лесна процедура с добре подбран модел снегорин. Съвременните снегопочистващи машини са комфортни за управление, достатъчно мощни и маневрени. 

В Коледжиков ще откриете различни модели на световно доказани производители с традиции в производството на снегопочистваща техника. За да ви бъдем максимално полезни, сме отговорили на няколко въпроса, които са важни при избор на подходяща за вашите нужди машина за снегопочистване.

Кои характеристики са важни при избора на снегорин?

Определяща характеристика на съвременните снегопочистващи машини е мощността. По нея може да се съди за възможностите на един или друг модел. Ако мощността е от 5 до 9 к.с., то тази машина за чистене на сняг е подходяща за площи от 500 до 2500 кв. м. 

За по-малки терени препоръчваме компактни машини с по-ниска мощност. Те са и по-евтини. Друга техническа характеристика, която е от значение, е работната ширина. Тя указва каква ще е ширината на разчистената ивица, когато минете веднъж. 

Колкото по-голяма е тя, толкова по-висока е производителността и работата ще върви по-бързо. Имайте предвид, че ако трябва да чистите със снегопочистваща техника тесни пътеки или площи с много дървета, маневрирането с голям модел ще е трудно.

Защо в характеристиките се посочва марката на двигателя на снегорина?

Качествените машини за почистване на сняг имат специални зимни двигатели. Важно е да се знае на кой производител са, тъй като технологията на изработка е от значение. Един моторен снегорин трябва да има качествен двигател, защото минусовите температури създават напълно различни работни условия, в които някои детайли са по-изложени на повреда. 

Затова някои компании влагат в своите машини двигатели, продукт на други производители, утвърдили се като водещи в производството на двигатели, например Honda

моторен снегорин

Колесен или верижен? 

Според ходовата си част снегопочистващите машини може да бъдат колесни или верижни. Когато се налага да чистите терени, които са неравни и трудно проходими, препоръчително е да се снабдите с верижен снегорин. При него сцеплението с повърхността е по-добро и може ефективно да обработвате снежната покривка по склонове. 

Вижте още:

Верижен снегорин или на колела. Как да направим избор?

Най-добрите снегорини за сезон 2022/2023 за дома и вилата

Колко гориво разходва един снегорин?

Разходът на гориво се определя от мощността на двигателя и интензивността на работните задачи. Ако вашият снегорин е с 6 к.с., той ще има разход 0,8 л/час. Модел с 8,5 к.с. – до 2,2 л/час. Средният разход на гориво е 1-1,5 л/час.

Други характеристики

Когато разглеждате моделите, обърнете внимание на допълнителните функции, които се предлагат към стандартната комплектация. Ще ви бъдат от полза опции като - система за подгряване на ръкохватките, електрически стартер, фар за работа в тъмните часове на денонощието и др. 

Какъв снегорин е подходящ за почистване на неголям участък? 

Ако площта, която трябва да почиствате всеки сезон, не е голяма, може да се спрете на електрически снегорин или модел без самоход. Тяхната мощност и функционалност са достатъчни, за да разчиствате току-що паднал сняг. 

Тези модели са по-лесни за съхранение, тъй като не заемат много място. Намират широко приложение за почистване на сняг от пътеки, алеи и зоната пред дома. 

роторен снегорин


Защо да предпочетете моторен снегорин пред електрически?

В наши дни доста моторни машини за снегопочистване за домашна употреба са оборудвани със специални функции - ергономични дръжки, светлини, електрически старт и др.. 

Когато изберете роторен снегорин с бензинов двигател, не е необходимо да мислите за електрически кабели и зареждане на батерии (обичайна тревога на собствениците на електрически снегорини). Запалването му е лесно, а приятен бонус е икономичният разход на гориво.

Управлението на електрически модел машина за снегопочистване с кабел е изключително удобно и просто. За да бъде и безопасно, следва да спазвате няколко правила.

Правилата за безопасност гласят: 

  • Постоянно следете кабелът да не попадне в шнека или под колелата на машината.
  • Избягвайте предмети и препятствия, които може да наранят целостта на кабела.

Как да се грижим за снегорина?снегорин фарове

Преди да започнете работа с моторна машина за снегопочистване, трябва да проверите нивото на маслото и да долеете, ако е необходимо. След всяко използване почиствайте улея и шнековете. Щателно премахнете всичкия сняг, ако съхранявате машината в неотоплявано помещение

В противен случай рискувате горещият снегорин да разтопи снега, водата да попадне във вътрешността му, а след това при охлаждането му, тя да замръзне отново. Лед, покриващ шнеко-роторния механизъм, може да провокира повреда при следващото стартиране на машината.

Препоръчително е маслото да се сменя на всеки 50 часа работа. През пролетта, след дълго съхраняване на машината, смажете всички движещи се детайли, проверете налягането в шините и сменете запалителната свещ.

Стартиране на машината за почистване на сняг, когато навън е студено

Всяка техника за почистване на сняг е снабдена със стартер с шнур. След няколко издърпвания, горивото постъпва в двигателя и е необходимо само още един път да дръпнете шнура, за да запалите мотора

През студените зимни дни тази процедура може да изисква повече усилия. Утвърдените производители на роторни снегорини ги снабдяват с електростартер. Той е абсолютно задължителен за мощните модели.

Важно: При избор на снегорин според типа стартер помислете къде ще съхранявате техниката през зимата, т.е. каква ще бъде температурата на мястото, където ще я държите. Ако помещението е отоплявано и термометърът показва положителна температура, няма проблем да вземете машина с ръчен стартер

Двигателят няма да измръзне. Ако обаче снегоринът ви ще се намира в помещение без отопление, където температурата ще падне под нулата, препоръчваме моделът да е с електрически стартер. 

Как стои въпросът с резервните части?

Фирма Коледжиков разполага с добър сервизен център, в който ще се погрижим за вашата снегопочистваща техника. Предлагаме абонаментно обслужване, гаранционен и следгаранционен сервиз. В нашите магазини може да закупите оригинални резервни части, консумативи и аксесоари и да получите ценни съвети за работа и поддръжка на снегопочистващите машини



Може би се интересувате още от:

Прахосмукачка за пепел - Raider, Karcher, Black+Decker или друга марка?

Как да съхраняваме снегорина след зимния сезон?

Как да обслужване електрически снегорин?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание