Често срещани грешки в градината през есента

Публикувано: 2023-10-16 06:51:55
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Работата в градината никога не спира. Наедно с това никога не приключва и трупането на опит. Всяка година идва със своите предизвикателства, както и всяко растение има своите нужди и цикъл на живот. Опитните градинари обаче знаят, че с добра подготовка всеки проблем е решим. Част от мъдростта им идва от това, че не допускат втори път една и съща грешка. Имайки предвид това, решихме днес да поговорим за най-често срещаните грешки в градината през есента. Красивият сезон ни заобикаля с вълшебни природни картини, но и изисква немалко усилия в двора. 

Не оставяйте почвата гола

Ако сте заделили част от дворното пространство, за да отглеждате зеленчуци, не забравяйте, че прибирането на реколтата не е последната стъпка. Ако земята остане пуста, тя е предразположена към ерозия и засушаване. През пролетта силният вятър ще отвее плодородния слой от нея. Още в края на зимата вместо разтопеният сняг да се задържи като влага в почвата, тя ще бъде загубена. 

Затова задачата на градинарите през есента е да се постараят да запазят горния слой на почвата и дори да го подобрят. Това може да стане чрез сидерати, които подхранват с азот и същевременно не позволяват на плевелите да се развиват. Може да засеете за есенни листапрез студените месеци кръстоцветни култури, рапица или горчица. Тези растения се отличават с това, че не са взискателни. Освен това отпращат редица вредители и пазят от болести. Няма да сгрешите и ако посеете ръж, овес, бобови култури и т.н. Те ще защитят почвата от ерозиране и ще подобрят нейната структура.

Подхранете почвата

През студените месеци от годината пръстта има нужда от подхранване, за да може впоследствие в нея да отглеждате зеленчуци, храсти, различни други растения и т.н. Внимателно подберете торовете, които ще използвате. Препоръчително е те да са органични или минерални. 

Покрийте с мулч голите участъци 

Мулчирането е удачно решение за всички голи зони по двора ви. Посипете ги с мулч и така през зимата ще защитите адекватно почвата. Може да сложите от него и край храстите и дърветата. Мулчът защитава кореновата система от замръзване през студените месеци, а през пролетта - от прегряване. След като изгние, се превръща в хумус. През есента в качеството на мулч може да използвате различни материали - например сухи листа, кора от дървета, дървесни стърготини и други. Лесно може да съберете достатъчно от тях в градината с помощта на духалка за листа, листосъбирач или дробилка за клони

Не прекалявайте с прекопаването на почвата 

Често срещана грешка сред ентусиазираните градинари е да правят всяка година прекопаване на почвата през есента. Тази практика, колкото и да изглежда полезна, може сериозно да навреди. Знаем, че почвата е свят, който е дом на милиони микроорганизми. Някои от тях се хранят със светлина и кислород. Други се намират по-дълбоко в почвата и имат нужда от мрак. Затова нещадящото прекопаване на почвата и още повече честото може да нанесе сериозни щети на градината ви. 

оранжерия - какво да правим през есентаАко планирате да обърнете почвата с мотофреза, препоръчваме да го направите на дълбочина до 5 или 7 см. По този начин ще разчистите терена от плевели и няма да го увредите. 

Ако имате оранжерия - не хвърляйте горния слой почва 

Премахването на почвата, в която сте отглеждали различни култури, е трудоемко и може да не се окаже добра идея. Няма гаранция и че новата пръст ще бъде по-добра. Затова препоръчваме да възстановите плодородието на почвата и да я почистите от вредни микроорганизми по няколко начина. 

Първо, почистете добре оранжерията. Отстранете боклука, растителните отпадъци, колците, на които сте вързвали доматите, и т.н.

Второ, Измийте стените и тавана на оранжерията от паяжини, мъх, пръст и други следи. Може да използвате дезинфекциращ препарат на основата на едновремешния сапун за пране. 

Трето, дезинфекцирайте и почвата в оранжерията

Накрая може да отнемете до 7 см от горния слой на почвата и да го хвърлите в ямата за компост. На негово място сложете тор. 

Защитете уязвимите дървета

Варосването на дръвчетата е обичайна практика по нашите земи. То е препоръчително да се извърши не в началото на есента, а към края й. Носи редица ползи:

  • защитава срещу неблагоприятни климатични условия;
  • не позволява на влагата да се задържа по ствола.

овощно дърво резитбаВнимавайте с резитбата на дърветата

Когато оформяте дърветата и храстите, бъдете внимателни с рязането. Излишното травмиране на растенията е вредно. През есента е препоръчително да се прави санитарна резитба. Отстраняват се старите, сухите и болните клонки. По-големите срезове задължително обработвайте с дезинфектант. 

Погрижете се за градинския инвентар

Една от типичните грешки на неопитния градинар е да остави градинския инвентар непочистен. Не я повтаряйте. Препоръчваме от опит щателно да почиствате косачките, резачките за дърва, аераторите, кастрачките и всички други градински машини, с които разполагате. По този начин удължавате живота им. Нека ви дадем няколко препоръки: 

  • Отстранете от тях натрупаната мръсотия и растителни остатъци;
  • След това внимателно ги подсушете;
  • Обработването с масло на металните части ще ги предпази от ръжда;
  • Оставете ги на съхранение на място, което е сухо и проветриво. 

Заключителни думи 

Планирането на работата в градината през есента е ключова стъпка за адекватното й обгрижване. Затова разпишете задачите, които трябва да изпълните и внимателно разгледайте начините, по които може да ги направите. С помощта на съвета на опитните ще избегнете нанасянето на щети, които впоследствие ще изискват допълнителни усилия и средства от ваша страна, за да ги възстановите. 



Може би се интересувате още и от:

Защо да купите машината за събиране на листа GARDENA Leaf and Lawn Collector?

10 лесни идеи за градината

Бъдете готови за къмпинг на морето или в планината с Коледжиков

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание