Как да изберем каналокопач?

Публикувано: 2023-03-13 06:10:54
Категории: Каналопатели тренчери Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Съвременното строителство е немислимо без земекопни машини. Една от най-популярните и на достъпна цена е ръчният каналокопач. С негова помощ може бързо да копаете канали в земята, независимо от твърдостта на пръстта. Днес каналокопачите, познати още като тренчери и каналокопатели, намират широко приложение за полагането на кабели, електроснабдяване, тръбопроводи, издигането на стени и огради, но и не само. Затова днес ще посветим статия в блога ни на този тип машини. В онлайн магазина може да се запознаете с разновидностите на каналокопача и да добиете представа за неговите възможности и специфики. 

каналокопач за кабели

Какво представлява каналокопачът? 

Каналокопачът е оборудване, с помощта на което се правят изкопи. То е високо ценено, тъй като повишава производителността и облекчава работата на бригадата. Тъй като може да бъде снабдено с богат набор от опции, може да се използва в различни сфери. 

  • демонтаж на пътно покритие 
  • създаване на траншеи за полагане на кабели
  • създаване на основи за огради и стени
  • правене на изкопи за дренажни системи 
  • разрохкване на почвата с цел засаждане на растения
  • пресаждане на растение чрез “отрязване” на пръстта около корените му

Фактори при избор на каналокопач 

Покупката на каналокопач трябва да бъде съобразена със задачите, за които ще го използвате. Може да се консултирате за оптималните технически параметри на машината с нашите търговци. Преди да очертаем основните фактори при покупка, нека разгледаме и кои са видовете каналокопачи тренчери, които продаваме в магазин Коледжиков.

В категорията Каналокопатели тренчери ще откриете три разновидности: 

Моторни каналокопачи

Моторните каналокопачи имат бензинов двигател и се стартират ръчно. Те се различават по мощност, ширина на изкопа, броя на ножовете и дължината на веригата. При избора на модел е препоръчително да се запознаете с вида на веригата и скоростта й на движение, както и с теглото. Последното е определящо за лесното управление и маневреността. Качеството на материала, от който е изработена веригата, е от значение за издръжливостта на каналокопача и дълготрайната му употреба. Наличието на регулируема дръжка осигурява по-добро ниво на комфорт на потребителя.

каналокопателХидравлични каналокопачи

Хидравличните каналокопачи се монтират към едното рамо на багер или друга строителна машина. С тях може да се правят ровове с фиксирана ширина и дълбочина за полагане на водопроводни тръби, напоителни системи, комуникационни кабели и др. Отличават се с мощност, прецизност и ефективност. 

Обикновено хидравличните каналокопачи са снабдени със система с директно задвижване, имат зъби от карбидна стомана и хидравлична система за странично изместване. Веригите им може да бъдат с лопатки, замби или с лопатки и замби. 

Прикачни каналокопачи

Прикачните каналокопачи тренчери са професионална строителна техника с триточково окачване, която е съвместима с всички градински трактори с мощност между 15 и 30 к.с. Отличават се с лесен контрол, ефективност, изключително здрава верига от волфрамов карбид и прецизност при оформянето на канали. 

Видове каналокопачи според габаритите им

В магазин Коледжиков продаваме каналокопачи в три категории - малогабаритни, компактни и тежки. Малогабаритните модели са проектирани за неголеми проекти - за полагане на кабели, водопроводи, газопроводи и т.н. Те са способни да създават траншеи с дълбочина до 120 см и са предпочитани от любители и професионалисти.

Компактните каналокопачи намират широко приложение предимно в професионалната сфера. Характеризират се с висока маневреност и се използват за полагането на кабели и инсталации при строителството на жилища и блокове. С тях може да прокопавате изкопи с дълбочина до 2 метра

Тежките каналокопачи се използват преимуществено от професионалисти. Те са снабдени с доста мощни двигатели и в някои случаи и с прикачно оборудване. Параметрите на този тип тренчери позволяват да се изкопават канали с дълбочина до 240 см

бензинов каналокопачПравила при избор на каналокопател

При покупка на каналокопател е препоръчително да се съобразите с няколко фактора

  • тип почва 
  • габарити на траншеята, която искате да изкопаете
  • размер на участъка земя, където ще се провеждат земекопните дейности
  • размер на самата техника
  • Производителност на каналокопателя - желателно е да купите модел с по-високи показатели, това ви гарантира по-добра производителност и запас от мощност

Основни характеристики на каналокопачите

  • дължина на шината - от нея зависи канал с каква дълбочина може да изкопаете
  • обем на двигателя - колкото по-висок е този основен работен параметър, толкова по-мощен е каналокопачът
  • мощност - тя определя производителността на тренчера, т.е. съотношението работа и вложено време. Колкото по-висок е този показател, толкова по-бързо ще направите желаните траншеи
  • вместимост на резервоара за гориво - показва с колко време разполагате преди да се наложи да презаредите 
  • тегло - то зависи от обема на двигателя и вместимостта на резервоара за гориво. Колкото по-големи са последните, толкова по-тежък ще е каналокопачът. Леките модели са по-лесни за управление, докато плюс на тежките са по-високата мощност и производителност

Заключителни думи 

Каналокопачите са практично оборудване за строители и градинари. То помага лесно и бързо да създавате изкопи и канали с желаните размери за различни цели. Именно поради това се търсят много и често се предлагат под наем. Ако ви предстои да извършвате в дългосрочен план повече задачи с каналокопач, препоръчваме да закупите такъв. Инвестицията ще се изплати във времето. 



Полезно четиво: 

Свредели за дупки - същност, предимства и видове

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Сеялки SEMBDER- машини за засяване на семена

Holzkraft - качествени машини за професионалисти

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание