Как да оформим градината си, за да изглежда перфектно?

Публикувано: 2021-02-19 14:29:56
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

gradina


Какво ни е необходимо, за да оформим градината си?

Гордост за всеки собственик на двор е да има красива градина. Ако сте решили да озелените своя или имате идея да го оформите по определен начин, препоръчваме да започнете със стъпка номер едно: планиране на пространството и създаване на дизайн на градината

Потърсете в интернет снимки и видеа, които да ви послужат като източник на вдъхновение. Щом решите какво ще представлява дворът ви, може да пристъпите към избора на качествени градински инструменти. Оттук насетне са ви необходими само желание, време и познания

Проектът

Имате ли такъв? Ако не, желателно е да формулирате поне основните му точки. За целта проучете с какво разполагате. Първата стъпка от облагородяването на градината изисква да се съобразите с релефа, нивото на осветеност, източниците за напояване, типа почва и т.н. 

Ако смятате, че имотът ви няма нужните качества, за да се превърне в добре оформен двор, лъжете се. Ландшафтният дизайн предлага куп хитрости и методи за превръщане на недостатъците в предимства. 

oformyane-na-gradinata

Историята на градинарството познава няколко утвърдени дизайнерски стила. Те представляват много добре обмислени оформления на растителните видове, като идейно са подчинени на конкретен творчески замисъл. 

Грижата за градина с класически дизайн е най-трудоемка, тъй като включва храсти, дървета и добре окосена трева. Поддържането на такъв кът в двора изисква усилия, но крайният резултат си заслужава. Отличителен пример за градина в класически стил е Версай. Милиони туристи всяка година се стичат, за да се насладят на творенията на градинарите на двореца. 

При пейзажния стил, наричан още английски, целта е да постигнете оформление, което максимално се доближава до естествения ландшафт. Там линиите са плавни, допуска се асиметричност и използване на подръчни материали. Обгрижването на градина в пейзажен стил е по-лесно. Освен това позволява да се пресъздаде в малки дворни пространства, чийто релеф не е перфектен

Когато обмисляте как да оформите своята градина, обърнете внимание на оригиналните решения. Едно от тях са т.нар. палмети, които се създават с помощта на плодни дръвчета. Крайният резултат е много красив. Получавате хармонично съчетани овошки, декоративни храсти и цветя, които мигом ще бъдат забелязани от гостите. За да им се радвате в пълна степен, трябва да се научите да ги подкастряте. 

Ако в двора ви се мяркат камъни, не ги хвърляйте. Съберете и малките, и големите и ги използвайте в оформянето на красивата ви градина. По желание може да ги укрепите с циментова смес. 

Инструментите

Няма градинар, който да не иска дворът му да е добре изглеждащ. Радост за очите е, когато виждате положителните резултати от вложените усилия, време и пари. Най-доброто време за стартиране на проекта ви е през пролетта. Това, което направите сега, ще проличи в най-пълна степен през лятото. А как да го постигнете и с какви градински инструменти, ще ви споделим в следващите редове. 

Разчистване

За да направите място на новото, трябва да се освободите от старото. Използвайте първите топли дни от годината, за да разчистите опадалите клони и друг растителен отпадък и да направите инвентаризация на градинската техника. 

Всякакви гребла и метли ще облекчат тази задача. Включете в работния процес градинска количка или дъмпер. Ако имате дробилка за клони, може да направите от растителните отпадъци полезен за почвата мулч. В случай че проектът ви включва оформяне на неголям фонтан, сега е моментът да разгледате какви фонтанни помпи се предлагат на пазара. 

grizha-za-gradinata

Погрижете се за дърветата

Дърветата са ключов елемент от дизайна на една градина. Една от най-важните ви задачи, свързани с подготовката им за новия сезон, е подрязването на старите клони и внимателното оформяне на короната. По този начин ще стимулирате дървото да расте по-добре. За тази задача от полза ще ви бъдат в зависимост от вашите предпочитания кастрачка за клони, храсторез, различни по размери градински ножици, дори резачка за дърва. 

Торене 

Не всяка почва е плодородна. За да се развият добре новопосадените растения и храсти и за да се радвате на добра реколта от овощните дървета, подхранете почвата. С помощта на качествена и удобна торачка и пръскачка може да разпръсквате торовете прецизно и икономично. Ако имате дробилка за клони и сте превърнали растителните отпадъци в двора в мулч, може да използвате него. Той има високи хранителни качества и е подходящ за подхранване на всякакви растителни видове

Засаждане

Всяка култура има свои изисквания за сеитба, засаждане и пресаждане. Информирайте се за всеки един растителен вид, който искате да отглеждате в градината си. 

Снабдете се своевременно и с необходимия ви инвентар: 

  • Мотофреза или лопата за подготовка на почвата
  • Свредел за дупки в почвата
  • Градински валяк за подравняване на пръста след сеитбата

Препоръчително e да разрохквате от време на време почвата, за да осигурявате кислород на корените на растенията. За целта може да използвате гребло, мотика или друг градински инструмент

puteka-v-gradinata

Поливане

През следващите седмици част от задълженията на градинаря са свързани с поддържането на почвената влага. Слънцето ще става все по-силно и редовното поливане е от ключово значение. Изграждането на пълноценна цялостна напоителна система ще допринесе за съвършения вид на градината

Допълнителни съвети

Общото оформление на градината не бива да ви възпира да създавате специални кътчета, които да служат като оазиси. Нелоша идея е да създадете плавен преход към райския ви двор. За целта обозначете добре входа. Това може да бъде постигнато чрез красива градинска врата или чрез мост. Визуално избраният от вас елемент ще поставя началото на новата зона, подготвяйки ви психически за релаксация. 

Създайте пътека. Тя може да води към уединено място в градината, което да е предназначено само за вас. Пътеката може да бъде неголяма, равна или под формата на стъпала. Покрай нея може да насадите цветя или храсти. 

Красивата и уютна градина трябва да е място, което да не ви напомня на града. Затова не ви препоръчваме да изливате бетон. Опитайте се да създадете атмосфера в хармония с природата. Посипете земята с чакъл или мулч. Поставете в единия й край пейка, която сте сковали от подръчни материали. Или използвайте резачка за дърва, за да разрежете на парчета дънера на старо дърво, което вече е за отсичане. От тях може да създадете удобни и здрави столчета за сядане. 

gradina-dvor

За по-напредналите майстори лесна задача ще бъде изработката на беседка. Структурата й позволява да отглеждате в близост до нея увивни растения или пък астма. 

Край всеки един от тези прекрасни кътчета в градината може да засадите ароматни цветя и билки, които допълнително да предразполагат към приятно уединение и почивка.  

Както виждате, градината ви може да заживее пълноценен живот още това лято, стига да напишете плана си за действие отрано и да се снабдите с подходящите инструменти, за да върви работата ви на двора по-леко. Ако все пак изпитвате трудности или търсите експертно мнение, не се колебайте да потърсите специализирана фирма, занимаваща се с озеленяване, проектиране, изграждане и поддръжка на зелени площи, търговия с декоративна растителност и аранжиране на сухи и живи цветя. Фирма Коледжиков препоръчва услугите на "НЮ ГАРДЕН ООД"



Полезно четиво: 

Как да косим мокра трева? 

Какво е аератор и как се използва?

Сеялки SEMBDNER - машини за засяване на семена

Бъдете готови за къмпинг на морето или в планината с Коледжиков

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание