Инструментите, нужни на всеки домашен майстор

Публикувано: 2021-12-20 07:01:26
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

У дома често възникват ситуации, когато е необходимо нещо да бъде ремонтирано - да се завинти винт, да се закове пирон, да се постави закачалка на стената и т.н. В такива моменти не е наложително веднага да звъните на майстор, тъй като задачите са посилни и за непрофесионалистите. 

За да се справите с тях обаче, ще имате нужда от набор от инструменти. Затова в следващите редове ще поговорим за онези, от които има нужда всеки домашен майстор. Останете с нас, за да можете да се запознаете с всеки един от тях. 

Видове инструменти според тяхното приложение

Ако трябва да направим условно разделение, то инструментите могат да бъдат базови, за пробиване, за рязане, за обработка на дървен материал, за сглобяване и поправка, за боядисване и т.н. Така че ние ще ги разгледаме по-подробно един по един

Базови 

Към тази група спадат всички базови инструменти, без които домашният майстор е с вързани ръце. Това са отвертките, чука, клещите, гаечния ключ, нивелира, ролетката, канцеларския нож и др. Пазарът предлага много техни разновидности. 

Затова, когато търсите модел, който да закупите за себе си, поинтересувайте се в магазина от възможностите. Чуковете например са предназначени да бъдат универсални, но има и такива с отверстие за вадене на пирони, с край като кирка и много други. 

При отвертките също има различни модели. В дома ви трябва да има поне два - плоска и кръстата. В идеалния случай имайте 5-6 - с различен размер, за да се справяте с различни крепежни елементи

бормашина

За пробиване 

От време на време ни се налага да закачим нещо на стената - ту закачалка, ту лавица или пък шкаф. За целта имаме нужда от машина за пробиване - бормашина, перфоратор, а понякога в тази роля може да влезе и винтоверт. 

Този тип електроинструменти са практични - може да се използват за различни задачи - пробиване на дупки, завиване или отвиване на винтове и др. 

Перфораторът е машина за сериозен ремонт. За разлика от бормашината при него бургиите се отличават с повишена здравина и не се затягат, а се закрепват в специален патронник. С перфоратор може лесно да направите дупка в бетонна стена с желязна арматура. 

За рязане 

По-изявените домашни майстори няма да се поколебаят да си купят зеге, ъглошлайф или друг електроинструмент, с който може да се режат дърво, метал, плочки, както и много други. 

За обработка 

Ако у дома разполагате с ъглошлайф или зеге, то напълно логично е да се стигне до обработка на изрязания материал. С ъглошлайфа може да шлифовате дърво и метал, а за обработка на дърво, шлайф на дъски и стени ще имате нужда от виброшлайф, ъглошлайф и други

За сглобяване и разглобяване 

Един от най-популярните електроинструменти в арсенала на домашния майстор е винтовертът. Винтовертите са предназначени за сглобяване и разглобяване на мебели, а с помощта на специална приставка - дори да разбърквате боя и различни строителни смеси. На пазара ще откриете няколко вида - акумулаторни и електрически

винтоверт

Най-често непрофесионалистите препоръчват акумулаторния винтоверт, тъй като е по-удобен за използване из дома. Ако се чудите дали да бъде ударен, или не, то тази допълнителна характеристика говори за възможностите на машината да прави дупки. Ще ви бъде от полза, ако планирате да окачвате картини. За по-сложни задачи обаче препоръчваме ударна бормашина или перфоратор

Допълнителен набор от ръчни инструменти 

В хода на ремонтните дейности у дома мнозина се сдобиват с още полезни инструменти, които са съответно пистолетът за боядисване, пистолетът за горещ въздух, комплект инструменти, гедоре, стълба и други. 

Как се използва пистолет за боядисване на стени?

Горещият пистолет за въздух например е приложим в различни сфери - с него може да сваляте боя, да размразявате метални тръби, за изсушавате стени, влиза в употреба и когато изграждате канализационни тръби. Малцина обаче ще стигнат чак до самостоятелен ремонт на канализацията. 

Към какви марки и модели да се насочите?

В магазини Коледжиков ще откриете богат асортимент от електроинструменти на производители от цял свят. Постарали сме се да съберем на едно място утвърдени марки и такива, които са навлизащи на пазара, но с високо качество на продуктите и внедрени нови технологии. 

Като резултат разполагате с възможност да избирате винтоверти, бормашини, зегета, виброшлайфи, пистолети за топъл силикон и други в различни ценови класове за непрофесионалисти и професионалисти

Ако сте начинаещ домашен майстор, определящи при избора на машини са: тяхната необходимост и клас. Тъй като ще ги използвате по-рядко, не е изгодно да купувате скъпи електроинструменти. Може да стартирате с модели от бюджетния клас

Ако мислите, че правите компромис, не е така. Има професионалисти, които също използват по-евтини бормашини, винтоверти или т.н., тъй като нямат нужда от по-качествен уред.

винтоверт

За тези от вас, които държат на по-производителните и издръжливи машини и които ще ги използват по-често, по-разумната инвестиция са електроинструментите от средния и високия ценови диапазон

Качество и произход

В магазини Коледжиков ще намерите електроинструменти, строителна техника, металообработващи машини, ВиК и компресорна техника на утвърдени производители от цял свят. За нас качеството на предлаганите продукти е залог за удовлетворяването на потребностите на нашите клиенти. 

Също така всеки продукт в магазина има доказан произход и качество, което отговаря на цената. Именно поради това можете да ни гласувате пълно доверие. 

Ценови диапазон

Ако ви трябва винтоверт, може да закупите такъв на цена от 45 до 1000 лв. Най-евтините модели от този тип оборудване са на марките Raider и ProCraft. В тази категория цените на професионалните винтоверти (като тези на Milwaukee) тръгват от около 400 лв. 

Сред утвърдените марки на пазара са още:

  • Bosch
  • Makita
  • DeWalt 
  • Hitachi и други 

За покупка на перфоратор ще имате нужда от по-голям бюджет. Електрическите модели стартират от 79 лв., като най-издръжливите и професионални предложения на пазара са на цена над 2000 лв.

Най-евтините акумулаторни перфоратори в магазин Коледжиков са продукт на Raider. За тях заделете между 200 и 400 лв. Ако търсите перфоратор със супер издръжлива батерия и по-високи резултати, проучете продуктите на RYOBI, Milwaukee, Metabo, Hitachi и Bosch

Друга полезна машина за домашния майстор без съмнение е бормашината. Най-евтините модели са на цени от 40-ина до 80 лв., а ако търсите по-мощен, с който да извършвате по-сложни задачи, хвърлете поглед на машините на Milwaukee, RYOBI, Bosch, Makita, DeWalt, както и Hitachi

Ако ви предстои да режете дървесина, пластмаса, алуминий, метал и други, но няма да използвате машината често, препоръчваме ви да изберете продобен трион (наричан още зеге) от по-ниския ценови клас.

Съвременните модели са с високо качество, като основният им минус спрямо професионалните варианти е, че не са издръжливи на големи натоварвания и ежедневно използване. При вас обаче риск от такъв тип експлоатация няма. Разбира се, ако сте ценители на професионалната техника, не се отказвайте от закупуването на висококачествено зеге Metabo или Milwaukee

Ако обърнем поглед към акумулаторните отвертки, които са удобна алтернатива на традиционните, ще е необходимо да заделите до 100 лв. за по-евтин модел (например Raider, Bosch) и до 400 лв. за продукт на Milwaukee или  RYOBI.

Разумна цена за пистолет за боядисване за домашен майстор е в диапазона между 20 и 444 лв., а за пистолет за горещ въздух - от 25 до  339 лв. 

Препоръки

Ако нямате опит с електроинструментите или наблюдения на пазара на техника, можем да ви дадем една ценна препоръка - не подценявайте ползите от консултация с опитен търговец! Като такъв, можем да ви дадем ценна информация за възможностите на машините, как да ги използвате дългосрочно и какви са цените им според техния клас. 

В магазини Коледжиков може да пазарувате изгодно електроинструменти, строителна техника, както и друг тип продукти. Допитвайки се до нашите консултанти, ще получите не само по-ясна представа за наличните модели на пазара, но и може да изберете точния за вас. Добре премислената покупка пести пари и ще постигнете желаните резултати във възможно най-кратък срок

Накрая искаме да ви препоръчваме да купувате само качествени машини с произход и гаранция. Те са по-безопасни, по-прецизни в работата си и създадени с грижа за потребителя и неговите интереси.


Полезно четиво:

Акумулаторна отвертка - с какъв въртящ момент да бъде?

Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем? 

MILWAUKEE срещу MAKITA: Коя марка за професионални инструменти е по-добра?

Каква електрическа машина за рязане на плочки да изберем?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание