Акумулаторна отвертка - с какъв въртящ момент да бъде?

Публикувано: 2023-05-15 06:45:04
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Акумулаторната отвертка е практичен и компактен електроинструмент, който намира широко приложение както сред домашните майстори, така и сред професионалистите. С него се работи лесно. Не е труден за поддръжка и в общи линии е задължителен, ако редовно ви се налага да монтирате или демонтирате мебели и други нещи. Ако ви предстои да купите акумулаторна отвертка, добре е да знаете как точно работи тя. Това ще ви помогне да се насочите към характеристиките, които напълно отговарят на очакванията ви.

Принцип на работа на акумулаторната отвертка

Акумулаторната отвертка се задвижва от двигател, който превръща електрическата енергия на батерията в механична и по този начин осигурява нужното завъртане. Всеки път, щом натиснете спука, позволявате на тока да премине през инструмента. Простият принцип на работа се допълва от няколко ключови предимства, които правят отвертката на батерия изключително популярна. Това са ниска цена, удобство, компактност, леко тегло, бърза смяна на битовете, магнитен връх и лесно настройване на скоростта на въртене според различните предназначения.

В магазин Коледжиков предлагаме мини акумулаторни отвертки с различна окомплектовка. Може да изберете подходящата за вас сред моделите на Raider, Ryobi, Black&Decker, Bosch, Milwaukee и Makita. Преди да пристъпим към отговора на въпроса - с какъв въртящ момент да бъде отвертката, ще разясним каква е разликата между:

Акумулаторна отвертка или акумулаторен винтоверт

Някои наши клиенти се чудят, струва ли си да купуват акумулаторна отвертка, ако вече разполагат с акумулаторен винтоверт. Този въпрос е резонен и заслужава внимание. Най-общо казано винтовертът изпълнява същите функции като отвертката. Той обаче е снабден с повече функции. С него например можете да правите дупки в различни повърхности. Освен това е по-скъп и по-голям като размери. Ако искате да имате под ръка лек инструмент, с който да развивате и навивате бързо и лесно, препоръчваме ви акумулаторната отвертка. Нейните компактни размери ще бъдат оценени подобаващо на мета с ограничено свободно пространство.

Какво указва характеристиката въртящ момент?

Всяка безжична отвертка създава въртящ момент. Важно е да знаете какъв е той. Тази характеристика се съобразява със задачите, които планирате да извършвате с електроинструмента.

Въртящият момент се измерва в Нютон-метър (Нм), като неговият максимален показател се изразява с числа. Може да се уверите в това, разглеждайки характеристиките на наличните в онлайн магазина акумулаторни отвертки. Колкото по-голям е въртящият момент, толкова по-лесно ще ви е да работите с различни твърди материали. В повечето случаи максималният показател е 2-10 Нм, като златна среда се възприемат 5 Нм. Тук е моментът да направим разграничение с акумулаторния винтоверт. При него златната среда за въртящ момент е около 40 Нм.

Сега остава да определите от каква точно акумулаторна отвертка имате нужда. За завиване на дребни винтове в меко дърво, напълно достатъчни са моделите с въртящ момент до 5 Нм. За по-сериозни задачи разгледайте по-мощните инструменти.

Други важни характеристики при покупка на акумулаторна отвертка

При покупката на акумулаторна отвертка има още няколко показателя, които е добре да вземете предвид. Това са:

капацитет на батерията

Най-добрите акумулаторни отвертки са снабдени с литиево-йонни батерии. Базовите модели на пазара са имат батерии с капацитет 1,1 до 2 Ah. Ако купите модел с напрежение 3 V и капацитет 1,5 Ah, може да работите в продължение на час с електрически заряд 1,5 Ah или половин час с 3 Ah. Колкото по-голям е капацитетът на батерията на отвертката, толкова по-дълго време ще може да работите с него, без да се налага да го презареждате. За продължителни и сложни задачи препоръчваме да купите модел с батерия с капацитет поне 2,5 Ah.

вградена или сменяема батерия

Отвертките с вградена батерия са по-леки и по-евтини, но по-трудни за ремонтиране, ако тя излезе от строя. Затова все по-голяма популярност добиват отвертките със сменяема батерия. Те са по-удобни и е възможно да се снабдите с резервна, която да използвате, щом първата се изчерпи.

напрежение на батерията

Отвертките с по-високо напрежение са по-мощни и универсални. С тях може да се работи с различни винтове и материали. Те обаче са по-тежки и по-скъпи в сравнение с отвертките с по-ниско напрежение. И тук важно е да се съобразите с приложението на електроинструмент. За леки задачи - завиване на болтове в меко дърво, гипсокартон и пластмаса, може да изберете отвертка на батерии с напрежение до 4 V.

скорост на въртене

Скоростта на въртене се измерва с обороти в минута. Докато акумулаторните винтоверти може да работят със скорост поне 1000 оборота в минута, при акумулаторните отвертки този показател варира между 180 и 600 оборота в минута.

Заключителни думи

Акумулаторните отвертки са едни от най-популярните електроинструменти. Те са лесни за използване и не изискват кой знае каква поддръжка. Поради компактните си размери, винаги се намира място за тях в шкафа с други вещи от първа необходимост на домашния майстор - чук, ролетка, нивелир, пирони и т.н. Ако се колебаете какъв модел акумулаторна отвертка да изберете за себе си, може да се доверите на мнението на нашите търговски консултанти. Техният опит ще ви бъде ценен за удовлетвореността от покупката ви.



Полезно четиво:

Пистолет за горещ въздух - избор, характеристики и приложения

Избор на гайковерт - видове и основни характеристики

Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?

Как да изберем жираф за шлайфане?

Какво е виброшлайф и как да го изберем?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание