Пистолет за горещ въздух - избор, характеристики и приложения

Публикувано: 2022-09-26 06:06:59
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Всеки строител и майстор знае колко полезен може да бъде един пистолет за горещ въздух. Този електроинструмент намира широко приложение в професионалната сфера, но не е задължително да бъде използван само от професионалисти. Стига да се спазват правилата за безопасност, битовите потребители също може да се възползват от възможностите му. 

пистолет за горещ въздух

Как точно - на този въпрос ще отговорим в следващите редове, като ще ви подскажем и как да се ориентирате сред наличните на пазара модели. В магазини Коледжиков може да получите отговор на въпроса - кой пистолет за горещ въздух отговаря на вашите нужди според честотата на употреба и целите ви

Пистолети за горещ въздух - цени, модели и характеристики

Като конструкция пистолетите за горещ въздух не се различават кой знае колко. Основните отлики обичайно засягат дизайна на ръкохватката. Предпочитани от битовите и професионалните потребители са моделите с перпендикулярно разположена ръкохватка спрямо корпуса. Тази конструкция е надеждна и с по-високо ниво на безопасност. За работа в тесни пространства може да потърсите модел със сваляща се дръжка или пък с извиваща се

В зависимост от приложението - професионално или битово, в магазини Коледжиков предлагаме няколко класа пистолети за горещ въздух. Моделите за непрофесионалисти са предназначени за неголямо натоварване. Те традиционно не са снабдени с прецизно регулиране на мощността и не са от най-мощните. Освен това се предлагат на по-ниска цена. Евтин пистолет за горещ въздух може да потърсите в асортимента на Райдер, BLACK&DECKER, METABO, STANLEY, RYOBI, PROCRAFT и др. 

Най-добрите пистолети за горещ въздух за сезон 2022 

Ако имате нужда от електроинструмент, който може да използвате за работата, изберете модел с мощност 2000 W (RAIDER RD-HG14, STANLEY FME670K, METABO HE 20-600).

пистолет за горещ въздух за тръби

И трите споменати пистолета за горещ въздух са електрически и са с удобен дизайн и неголямо тегло. С тях с лекота ще отстранявате стара боя, латекс или пък тапети. Идеални са за размразяване на тръби

Характерно за METABO HE 20-600 е, че може да изберете оптималното ниво на подаване на въздух - 150, 300 или 500 л / мин. Температурата се контролира чрез електронно управление. Допълнително към него може да закупите куфар с дюзи

Евтин пистолет за горещ въздух за битова употреба може да купите на цена до 50 лв. В този ценови диапазон са моделите BLACK+DECKER KX1650 (1750 W) и RAIDER RD-HG14 (2000 W).

Електрическите пистолети STANLEY FME670K и METABO HE 20-600 изискват по-висок бюджет - между 150 и 250 лв. 

Ако търсите акумулаторен пистолет за горещ въздух, предлагаме ви да разгледате марки като MILWAUKEE и RYOBI. При тях трябва да предвидите и цената на батерията, която обичайно се продава отделно от инструмента. 

пистолет с горещ въздух накрайникRYOBI R18HG заслужава вниманието ви с модерния си дизайн и открояващи се характеристики. С него може да запоявате медни тръби и да свивате или разширявате пластмасови тръби. Да сваляте стара боя, да сушите различни повърхности и да размразявате. Захранва се от акумулаторна батерия и осигурява горещ въздух с температура до 470 градуса само след минута. Инструментът е снабден с LED осветление, благодарение на което може да имате добра видимост на работната зона. 

MILWAUKEE M18BHG има сходни характеристики - загряване до 470 градуса за минута, удобен дизайн, издръжливост на натоварване и вградена LED лампа. Освен това през годините марката се е утвърдила като стандарт в професионалния клас. Този модел ще ви служи дълго време и ще се изплати за цената, на която ще го купите. 

За какво се използва пистолет за горещ въздух?  

Характерно за пистолета за горещ въздух е, че той създава въздушен поток с висока температура. Тя може да варира от 600 до 800 градуса по Целзий, което предоставя възможност да извършвате различни полезни в ремонтните дейности задачи. 

С помощта на електроинструмента например може да сушите току-що лакирани повърхности, да съедините пластмасови тръби и градински маркучи. Също така може да обработвате плексиглас, да демонтирате покрития от винил, линолеум и да премахвате слоеве стара боя. Много наши клиенти търсят пистолет с горещ въздух именно с тази цел. Как точно може да се справите със свалянето на стара боя, ще ви разкажем след малко. 

Пистолетът с горещ въздух също така може да се използва за рязане на покривен материал, сушене и продухване на различни повърхности. Той намира приложение в бита през студените дни. Може например да го използвате за затопляне на ключалката на колата, да размразите тръби и фризер, да стерилизирате повърхности, унищожавайки с високата температура вредители и микроби, да разтопите образували се висулки и лед и дори да разпалите въглищата в барбекюто

пистолет за горещ въздух с екранПистолет с горещ въздух ще ви влезе в употреба и когато искате да дезинфекцирате или да изсушите мазето след наводнение

Как да изберем на пистолет за горещ въздух?

Лесно е да направите избор на пистолет за горещ въздух, когато познавате основните характеристики на този тип електроинструменти. В повечето случаи нашите клиенти идват с предварително решен бюджет, но ви препоръчваме да подходите гъвкаво по отношение на цената. Не бива тя да ви ограничава, когато търсите по-високо качество например. 

Много важен параметър за пистолет с горещ въздух е мощността. Тази величина определя скоростта на нагряване на повърхността. 

Указаната от производителя максимална температура е определяща за приложенията, за които искате да използвате уреда. Колкото по-висока е тя, толкова повече са те. Полезна функция е възможността плавно да регулирате температурата. По този начин ще бъдете по-прецизни в работата си и може лесно да сменяте режимите. Това е важно не само за професионалните потребители, от качеството на чиято работа зависи да имат повече клиенти. 

Полезен детайл в съвременните модели е наличието на екран, на който може да следите работната температура и да се ориентирате при регулирането й. Някои пистолети за горещ въздух разполагат и с функция за програмиране. С такъв уред може да запазвате режими на работа, което облекчава доста. 

От гледна точка на професионалистите ключова характеристика е комплектацията. Не правете компромиси при нея, ако работата ви изисква използване на пистолет с горещ въздух. Наличието на достатъчно аксесоари и накрайници ще ви даде свобода на действие. 

Как да си осигурим безопасност при работа с пистолет за горещ въздух? 

пистолет за горещ въздух райдерИзключително високата температура, която се развива от инструмента, повишава риска от инциденти. За да избегнете изгаряния, носете защитни ръкавици и специално облекло. 

Препоръчително е пистолетът да се насочва към повърхността под ъгъл 45 градуса. 

Преди да започнете работа с него, уверете се, че наблизо няма възпламеняващи се течности или предмети. Отстранете ги или ги защитете. 

Използването на пистолет за горещ въздух е желателно да бъде на открито или в добре проветрено помещение. Следете внимателно уредът да не се прегрее. Препоръчително е да се изключва на всеки 15 минути. 

Друг много важен фактор при избор е качеството на електроинструмента, както и на неговите компоненти. Може да потърсите съвет от нашите търговски консултанти - те ще ви ориентират за производствените характеристики на моделите и техния клас - битов или професионален. 

Как се сваля боя с пистолет за горещ въздух?

Както споменахме по-горе, едно от най-масовите приложения на пистолета за горещ въздух е за сваляне на стара боя. Тя може да бъде премахната успешно от рамка на прозорец, стени и други повърхности. Ако ви предстои да махате боя от дограма, използвайте накрайник, който ще защити стъклото. Включете уреда и започнете да обработвате повърхността. Важно е да не третирате за повече от 4-5 секунди една зона. Щом боята се размекне, може да я отстраните. 




Полезно четиво:

Инструментите, нужни на всеки домашен майстор

Предимства на машините за безвъздушно боядисване

Как се използва пистолет за боядисване на стени?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание