Избор на гайковерт - видове и основни характеристики

Публикувано: 2022-08-29 06:36:33
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Един от най-често използваните инструменти за монтажни дейности е гайковертът. Той намира широко приложение - за отвиване и завиване на гайки, болтове и др. Обикновено инструментът е с мощен въртящ момент, което позволява бързо и с лекота да вършите работата си.  

Критерии за избор на гайковерт

Много наши клиенти се интересуват от закупуването на качествен гайковерт, на който може да разчитат дълго време. Те забелязват голямото разнообразие на пазара и поради това имат нужда от разясняване на различията между моделите. Един евтин гайковерт за бита, например, се различава доста от професионалните модели, дело на Milwaukee.

За да ви помогнем да се ориентирате по-добре сред асортимента в онлайн магазин Коледжиков, предлагаме да обърнем внимание на няколко основни разлики между различните гайковерти. Не се подлъгвайте по външния им вид. Ключов фактор за правилния избор на този инструмент е грамотното информиране за характеристиките му. Например, един гайковерт без ударен механизъм, който е предпочитан за дома, никога няма да свърши работа на професионалист автомонтьор.

гайковерт девалтПреди да пристъпим към основните критерии за избор на гайковерт, нека да отговорим на друг често задаван въпрос:

Каква е разликата между винтоверт и гайковерт?

Това не са понятия синоними. Става дума за два различни инструмента. Винтовертът е специален инструмент, характеризиращ се с голяма мощност. Той е предназначен за завиване на винтове. Доста шумен е и се продава на по-висока цена, което подсказва неговото професионално предназначение.

Видове гайковерти

За да разгледаме разликите между характеристиките на различните гайковерти, ще ги разгледаме по видове. В магазини Коледжиков предлагаме богата гама в широк ценови диапазон и от различен клас.

На пазара се предлагат няколко вида гайковерти според захранването. Те може да бъдат електрически, акумулаторни и пневматични. По-рядко срещаните са ръчните и хидравличните.

Пневматичен гайковерт

Пневматичният гайковерт е предпочитан в работилниците и автосервизите. Качествените модели издържат на натоварване, не прегряват и са доста мощни. С тях без проблем ще работите продължително време. Освен това не образуват искри, което ги прави по-безопасни за работа.

Електрически гайковерт

гайковерт милуокиОснователна причина да отдадете предпочитание на електрически гайковерт е ниското ниво на шум по време на работа. Този инструмент има висок коефициент на производителност и също позволява да работите продължително време, тъй като е снабден с вграден вентилатор, който охлажда двигателя.

Друго преимущество на електрическия гайковерт е ниската му цена. Най-евтините моделите може да бъдат закупени за 100-150 лв.

Акумулаторен гайковерт

Ако обмисляте да купите акумулаторен гайковерт, то вероятно имате нужда от инструмент, който ви осигурява максимална гъвкавост. В повечето случаи той се използва за изпълнението на дребни задачи. Професионалните акумулаторни гайковерни от последните колекции на топ марки на пазара впечатляват с мощност и може да се използват за по-сериозни дейности.

Ударен или не?

В зависимост от нуждите си може да закупите ударен гайковерт. Той е предпочитан от професионалистите, тъй като ударната функция позволява по-надеждно да се затягат крепежните елементи. Освен това тя е от полза при работа с ръждясали елементи.

На пазара, разбира се, има и гайковерти без ударна функция. Тогава обаче натоварването е по-голяма за ръката. Обикновено се използват в домашни условия и за по-леки задачи.

Ако търсите ударен гайковерт, преценете каква трябва да бъде честотата на ударите. Тя варира. За по-големи и тежки конструкции изберете инструмент с поне 3000 удара в минута. За развъртане на клеясали и ръждясали крепежи препоръчваме 3200 удара в минута.

Автомонтьорите най-често избират гайковерти с честота около 2300 удара в минута.

Въртящ момент

Друг важен критерий при избор на гайковерт е въртящият момент. От него зависи колко плътно ще завиете гайките. Колкото по-висок е въртящият момент, толкова по-сложни задачи може да извършвате.

За да се ориентирате, ще ви посочим конкретни параметри, които подсказват за какво е подходящ разглеждания от вас гайковерт.

гайковерт макитаЗа дребни крепежни елементи работа ще ви свърши инструмент с до 160 Нм въртящ момент. За затягате на гайки на тънък метал или алуминий разгледайте моделите с до 250 Нм. За поддръжка на автомобили и друг тип техника препоръчваме мощен гайковерт - до 1050 Нм. Клиентите ни, специализирани в ремонтните дейности, отдават предпочитание на модел с въртящ момент до 440 Нм.

На пазара ще откриете и т.нар. универсален гайковерт. Той се нарича така, тъй като позволява да регулирате въртящия момент.

Мощност

Мощността на гайковерта зависи от две неща - захранването и предназначението му. Например, за битова употреба препоръчваме инструмент с мощност 100 до 400W. Полупрофесионалните модели са с до 1200W. Всеки модел с мощност над тази е в професионалния клас и ще се справи и с най-ръждясалия крепежен елемент.

Обороти в минута

Важен критерий при избор на гайковерт са и оборотите в минута. Колкото по-висок е този показател, толкова по-професионална е машината. Например, гайковерт за домашна употреба обикновено е с до 2000 оборота в минута. Един клас по-горе са моделите над 2000 оборота в минута. Специализираните гайковерти - тези, които може да се използват за всякакви задачи, независимо от натовареността, са с показател над 5000 оборота в минута.

И тук, подобно на въртящия момент, може да откриете гайковерти с регулируеми обороти в минута.

Батерия

Капацитетът на батерията е основен показател за теглото на инструмента, както и за продължителността на работа.

За дребни задачи и творчески проекти изберете акумулаторен гайковерт с батерия до 2 Ah. Ако сте автомонтьор, перфектният модел е с показател между 2 и 4 Ah.

Моделите за професионална употреба може да разпознаете по доста по-високия капацитет на батерията. Понякога той достига до 8 Ah. Този тип гайковерти са незаменими в строителството.

Тип на патрона

Патронът съответства обикновено на диаметъра на крепежа. Има няколко вида. Шестостените патронници 1/4", например, се използват в битови гайковерти, което са неособено мощни, а 3/8" - за битове за ударни отвертки. Ще откриете и патронници квадрат с 1/2" - те са предпочитани за гайки на коли, а тези с 3/4 и 1" се използват с по-едри гайки - такива се използва в товарния транспорт, строителната техника и др.

Други важни характеристики

Когато разглеждате гайковертите на пазара, не пропускайте да се поинтересувате от типа ударен механизъм. Той може да бъде Pin clutch, Twin hammer, Rocking dog и Single ratchet. Всеки един от тях има своето приложение. Не се колебайте да потърсите съвет или разяснение от нашите търговски консултанти.

Колкото до конструкцията - друг важен параметър, обърнете внимание на дизайна на инструмента. Той е определящ за удобството по време на работа, обемът от задачи, които може да извършите, без да се преуморите, а също така и подсказва за какви точно дейности може да използвате винтоверта. Моделите с извита дръжка, например, са отличен избор за труднодостъпни места.

Заключение

В магазин Коледжиков ще откриете широка гама електро- и пневматични инструменти на топ производители от цял свят и на достъпна цена. За да се ориентирате по-добре сред разнообразието и да купите инструмент, точно според изискванията ви, може да разчитате на нашия професионален съвет и опита ни.

Ако след прочитането на статия ни, имате някакви въпроси - задайте ги. Може да се свържете с нас на посочените данни за контакти или да ни посетите на място.




Полезно четиво:

Акумулаторна отвертка - с какъв въртящ момент да бъде?

Перфоратор или бормашина - какво да изберем?

Как да разпознаем добрия ъглошлайф?

Защо да изберете фугорез NORTON CLIPPER CS451?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание