Какво е виброшлайф и как да го изберем?

Публикувано: 2023-09-11 06:32:11
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Виброшлайфът е електроинструмент, който намира широко приложение. Той е полезен за довършителни работи и e предназначен също за премахване на боя, петна, лак и други покрития. Ако планирате да купувате вибрационна машина, препоръчваме да се запознаете с разнообразието от модели на пазара. Понякога клиентите се затрудняват в избора си, тъй като не разбират достатъчно от работата виброшлайфа и критериите, по които се купува. Затова в днешната статия ще разгледаме основните характеристики на електроинструмента и ще дефинираме основните му функции. 

Предназначение на виброшлайфа 

Има поне няколко причини, поради които може да имате практическа полза от виброшлайф. Тази машина се използва за сухо шлайфане на равни повърхности. С помощта на абразивни шкурки с нея може да обработвате дървесина, метал, шпакловка, изделия от пластмаса, камък и композиционни материали. Подходяща е за отстраняване на стара боя, лакови покрития, ръжда и обновяване на дървени материали, които са изложени на въздействието на влага. Често се използва за довършителна работа. 

С оглед казаното дотук виброшлайфът намира широко приложение в:

  • дървообработката
  • строителните дейности
  • изработката на мебели
  • ремонта на коли и др. 

риоби виброшлайфПринцип на действие на виброшлайфа 

Вибрирането на подложката на виброшлайфа се постига чрез въртене на свързващия прът-ексцентрик, монтиран на вала на двигателя. Машината най-често има правоъгълна подложка. На пазара обаче ще откриете и други разновидности. Например кръгъл виброшлайф, делташлайф, мултишлайф и др. Подложката извършва възвратно-постъпателни движения с малка амплитуда, но с много висока скорост. По този начин може да шлифовате дъски, плоскости, метал и друг материал. 

Как да изберем виброшлайф?

Обикновено мощността на ръчния виброшлайф варира от 150 до 600W. Една от най-важните характеристики на машините за шлайфане е амплитудата на движение на подложката. Колкото по-голяма е тя, толкова по-бързо ще работите, но и по-грубо ще обработвате повърхностите. За бърза и група обработка препоръчваме да разгледате виброшлайфовете с амплитуда - 3-4,5 мм, а за чисто шлайфане - 1,5-3 мм

Когато разглеждате асортимента от модели, обърнете внимание на възможността да регулирате работната скорост. Обикновено оборотите варират от 10 000 до 25 000 в минута. Възможността да избирате режима ще ви помогне да се справяте по-добре с обработката на различни повърхности и разширява универсалността на инструмента. Ниската скорост на работа е подходяща например за шлайфане на пластмасови изделия. Хората с опит биха ви посъветвали да не натискате силно виброшлайфа, когато боравите с него. По този начин няма да ускорите работата си. По-скоро ще влошите качеството и механизмът ще се износи по-бързо.

Следващата полезна функция при покупка на виброшлайф е наличието на система за плавно набиране на оборотите и фиксация на превключвателя. С нея ще повишите качеството на обработка на повърхностите и ще разполагате с по-безопасна среда.

Тъй като образуващият се по време на шлайфане прах е вреден за здравето. Може да обмислите закупуването на виброшлайф със система за извеждане на праха. По този начин той няма да попада в дихателната ви система, няма да се натрупва по дрехите ви и по вещите около вас. Някои модели са снабдени с кутия за прахоулавяне (RYOBI RPS80-G), а други с торба за прах (DeWALT D26421). Трети са пригодени за свързване с прахосмукачка. И в трите случая ще си осигурите по-високо качество на шлайфане и ще увеличите ресурса на инструмента и шкурките. Натрупването на дървесен прах например крие рискове от самовъзпламеняване делташлайфи прегряване на машината за шлайфане. 

Накрая искаме да подчертаем важността на безопасните условия на труд. Може да се запознаете с препоръките на производителя на виброшлайфа или да потърсите съвет от опитен търговски консултант. Във всички случаи е добре да разполагате със средства за лична защита - очила, маска, удобни дрехи и обувки.

Още няколко важни особености

Машините за шлайфане се отличават по начина на закрепване на шкурката. Може да срещнете модели с опъваща система, с щипки или пък с велкро. Някои съчетават няколко начина на закрепване. Когато купувате шкурка, уверете се и, че тя съответства на вашия инструмент. Проверете разположението на дупките и изберете зърненост

Наличието на спирачка също е плюс. С нея може да намалите скоростта при свободен ход и да използвате максимално ресурсите на виброшлайфа. Възможността да използвате различни подложки с него е показател, че ще може да му намерите повече приложения. 

При избор на виброшлайф вземете под внимание още качеството на конструкцията, наличието на допълнителна ръкохватка, възможността да се работи с него с лява и дясна ръка, дължината на кабела му (ако е електрически) и т.н. 

Какъв да бъде виброшлайфът - за любителска или професионална употреба?

Професионалните виброшлайфове са устойчиви на продължителна и непрекъсната работа. Те се изработват от по-високо качество материали, имат по-надеждна конструкция и по-модерна електроника в сравнение с инструментите за домашна употреба. В процеса на разработката им се залага не само на производителността, но и на критерии като удобство при употреба. Затова, ако планирате да използвате виброшлайфа интензивно, съветът ни е да се доверите на проверена марка  и да изберете модел от професионалния клас. 

виброшлайф електрически black and decker

Машините за шлайфане за домашна употреба обикновено са евтини, с по-ниска мощност и тегло. С тях не може да постигнете топ производителност и рядко предлагат много допълнителни функции. За да ги съхраните годни за употреба по-дълго време, препоръчваме да им давате почивка. Например на всеки 15-20 минути работа ги оставяйте настрана за същото време. С любителски виброшлайф е желателно да се работи по около 2-3 часа на денонощие. 

Заключение 

В онлайн магазин Коледжиков продаваме богата гама машини за шлайфане за дърво и метал. Сред тях виброшлайфовете се открояват с разнообразен дизайн и ценови клас за любители и професионалисти. Може да изберете електрически или акумулаторен инструмент според вашите нужди. А при нужда - и да ни зададете въпроси. 

Предлагаме обективно сравнение на виброшлайфовете и помощ за разясняване на техническите им възможности. Не се колебайте да се свържете с нас. Нашият опит ще ви бъде от полза!





Може би се интересувате още и от:

Как да изберем машина за рязане на плочки?

Как да изберем електрическа ножица за ламарина?

Как да изберем оберфреза?

Пистолет за горещ въздух - избор, характеристики и приложения

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание