Как да изберем оберфреза?

Публикувано: 2023-06-05 06:01:18
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Обработването на дърво има хилядолетна история. Един от инструментите, които може да използвате често, ако работата ви е свързана с дървообработка, е оберфрезата. Той е широко използван в мебелната и строителната индустрия и е търсен от дърводелци и декоратори. Може да се използва както от професионалисти, така и от любители. 

Съвременният пазар предлага разнообразие от оберфрези. Затова, ако не познавате спецификите на тези машини, струва си да знаете кои са основните характеристики, по които може да се ориентирате на коя да се спрете. 

Основни характеристики при покупка на оберфреза

Няколко са важните характеристики, които трябва да вземете предвид, когато ви предстои да купите оберфреза за дърво. 

На първо място е скоростта. Тя се измерва в обороти. Поинтересувайте се от мощността на оберфрезата и възможността да работите с нея с няколко скорости. По-високата мощност на машината ви дава свобода да я използвате за повече задачи - например за обработване на по-твърди материали, но също така и за фини завършеци. Наличието на няколко скорости позволява да се адаптирате бързо към изпълнението на различни видове дървообработка. 

оберфреза за дърво макита

Второ, важна е дълбочината на фрезоване. За базови модели тази стойност е 50-55 мм. Тя е предостатъчна за домашна употреба. Ако търсите професионална оберфреза, ще имате нужда от дълбочина на фрезоване до 80 мм. 

Трето, проучете дали можете да регулирате удобно и лесно работата на машината. Оберфрезата трябва да има възможност за прецизна настройка на дълбочината на рязане и на ъгъла на наклона на режещия инструмент. Това позволява по-голяма гъвкавост при работата и по-точни резултати.

Хората, които имат опит в дървообработката, ще ви посъветват и да потърсите оберфреза, чиято скоростта при натоварване може да се поддържа постоянна. Защитата срещу претоварване на двигателя тук е от голямо значение. 

Някои потребители в търсене на евтина оберфреза за дърво подценяват рисковете на това решение. Когато купувате машина, с която се прехранвате, добре е тя да бъде качествена. Добре проектираният и здрав инструмент осигурява по-голяма издръжливост и по-малко вибрации при работа. Не са за подценявате още ергономичният дизайн и удобството при работа.

евтина оберфреза за дърво

Други важни характеристики при избора на оберфреза са:

  • размерът на цангата
  • възможността за използване на машината с прахосмукачка
  • теглото 

Цангата е елемент, който отговаря за фиксирането. Колкото повече цанги с различни размери имате на разположение, толкова повече различни фрезери може да монтирате. 

Възможността да използвате оберфрезата с прахосмукачка е добре дошла, когато искате своевременно да се отстраняват стърготините и прахът. Тази функция е препоръчително, ако работите на закрито. Потърсете информация дали интересуващият ви модел е снабден с адаптер за прахоулавяне

Теглото на съвременните оберфрези обикновено е около 4 кг. Ако машината е твърде тежка, това може да създаде дискомфорт и да възпрепятства плавния режим на работа, особено ако проектът ви включва фини задачи. 

Никога не е в повече да разгледате и нивото на безопасност, което производителят гарантира. То гарантира, че рискът за нараняване и инциденти е минимален. 

Кои са най-популярните производители на оберфрези?

Bosch: Bosch е марка, известна в цял свят с огромния асортимент от електроинструменти, включително оберфрези. 

Makita: Makita е друг известен производител на електроинструменти, който предлага висококачествени оберфрези. 

DeWalt: DeWalt е популярна марка със завидна репутация в индустрията на електроинструментите. 

Festool: Festool е производител, известен със своите професионални инструменти, включително оберфрези. 

Hitachi: Hitachi е японска компания, която е известна със своето иновационно проектиране и инженеринг. Техните оберфрези са познати със своята надеждност, издръжливост и висока производителност.

оберфреза хитачи хикоки

Metabo: Metabo е още поредният реномиран производител на оберфрези в онлайн магазин Koledzhikov.bg. 

Milwaukee: Milwaukee е известен производител на професионални електроинструменти, включително оберфрези. Тъй като се отличават със здравина, производителност и прецизност, това ги прави популярен избор сред професионалистите и запалените по хоби дърводелството. 

Raider: У нас Raider е разпознаваем като производител на широка гама електроинструменти, сред които и оберфрези за дърво. Машините на марката са насочени към домашния майстор и хоби потребителите. 

Ryobi: Сред иновативните производители на електроинструменти изпъква името на Ryobi. Компанията предлага широка гама машини, включително оберфрези, подходящи за употреба от професионалисти и любители на дървообработването. 

Приложения на оберфрезата

Оберфрезата намира широко приложение. Именно поради това е сред най-търсените машини сред хората, които се занимават с дърводелство, изработка на декоративни елементи от дърво и т.н. 

Основните приложения на оберфрезата включват:

  • Изработка на профили и шаблони
  • Кантиране
  • Гравиране
  • Фрезоване на канали, ръбове, надлъжни отвори и други
  • Фрезоване на гипсокартон

Основни правила при работа с оберфреза за дърво

Работата с дървообработваща машина като оберфрезата изисква внимание и познаване на принципа й на работа. Препоръчваме при употреба да се ръководите от няколко базови правила за безопасност.

  • Препоръчително е носенето на защитно оборудване. Например защитни очила, предпазни ръкавици и др. 
  • Винаги закрепвайте дървото правилно. За целта използвайте затягащи устройства. 
  • Използвайте качествени аксесоари и режещи елементи. 
  • Регулирайте дълбочината на рязане, преди да стартирате оберфрезата. Дълбочината трябва да отговаря на дебелината на дървото. 
  • Поддържайте работното място чисто. Стружките и прахът намаляват ефективността на машината. 
  • При работа с оберфреза за дърво винаги бъдете внимателни и съсредоточени. 

Заключителни думи

Винаги съветваме клиентите ни да избират машини, които максимално отговарят на техните очаквания. Освен изброените по-горе критерии за избор на оберфреза, препоръчваме също така да обмислите добре няколко допълнителни фактора. Сравнявайки цените на дървообработващите машини, поинтересувайте се от гаранционните условия и достъпа до резервни части и допълнителни аксесоари - ножове, шаблони, фрезери, накрайници, копирни пръстени, прахоуловители, приставки и др. При правилен избор ще получите инструмент, който е способен да изпълните задачите, за които го купувате.




Полезно четиво: 

Какво трябва да знаете при избор на генератор за ток на газ

Как да изберем жираф за шлайфане?

Акумулаторна отвертка - с какъв въртящ момент да бъде?

Как да изберем машина за рязане на плочки?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание