Как да изберем електрическа ножица за ламарина?

Публикувано: 2023-06-19 06:32:57
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Рязането на метал изисква прецизност и концентрация. То е процес, който включва както прости задачи, така и изработка на сложни елементи. В този ред на мисли понякога ръчната ножица за ламарина не е достатъчно. Когато имате нужда от по-висока производителност, вариантите са няколко. Един от тях е разнообразието от електрически ножици за ламарина (нагери). На пазара ще откриете още електромеханични и пневматични гилотини, акумулаторни ножици за ламарина, пневматични машини за щанцоване и др. 

Критерии при избор на електрическа ножица за ламарина

Днес ще отделим специално внимание на електрическите ножици за ламарина. Ако планирате да купувате такива, на първо място се запознайте с характеристики като мощност, производителност, надеждност, окомплектовка и функционалност. Това са стандартните критерии, по които обичайно се преценяват и други електроинструменти - например винтовертите. Може да започнете проучването на моделите, разглеждайки продуктовата гама на доказани марки като Makita, Milwaukee, Bernardo, Bosch, Hitachi, Ryobi и други. Тъй като електрическите ножици за ламарина се различават като функционалност, добре е да имате предвид това, избирайки конкретен модел. 

  • Мощността на електрическата ножица за ламарина е ключов показател, когато купувате такъв електроинструмент. Тя отговаря не само за производителността, но и за ресурса на двигателя. По-малко мощните ножици не са предназначени за ежедневна и интензивна употреба. Ако планирате редовно да режете ламарина, изберете по-мощен инструмент. 
  • Минималният радиус на рязане също е важен, когато трябва да извършвате фигурни движения. 
  • Възможността да регулирате скоростта на рязане е предимство, което може да си осигурите, ако изберете ножица за ламарина, която предлага тази функция. Тя позволява да работите по-ефективно с материали с различна плътност. 
  • Обърнете внимание и на дълбочината на рязане

Видове ножици за ламарина

Познати още като нагери, ножиците за ламарина може да бъдат няколко вида: 

Моделите MAKITA JS3201J и BOSCH GSC 12V-13 например се отличават с по-компактни размери. Те са предназначени основно за рязане на тънки метални листове. Работата с тях е лесна - режат бързо и точно. Тъй като този тип ножици за ламарина не създават никакви отпадъци, с тях можете да режете праволинейно или по конкретен фасон. Предпочитани са от потребителите, защото може да се регулира разстоянието между режещите елементи. Като специфика може да отбележим, че с MAKITA JS3201J и BOSCH GSC 12V-13 можете да започнете да режете само от ръба на листа.

                                                                                     MAKITA JS3201J                                                         

Ако трябва да правите отвори с различни форми и размери, препоръчваме да хвърлите поглед на друг вид електрически ножици за ламарина. Удачен избор са BOSCH GNA 75-16 и HITACHI - HiKOKI CN16SA. Ножиците за щанцоване се различават по своята режеща част. В режим на работа те извършват движения, наподобяващи тези на перфоратора. Освен това оставят жлебове в материала, чийто размер зависи пряко от диаметъра на самия удар. Предимство на този вид ножица за ламарина е, че може да започнете да режете от всяка част на материала. Преди това само трябва да направите дупка в него, от която ще започне процесът на рязане. Модели като BOSCH GNA 75-16 и HITACHI - HiKOKI CN16SA се отличават с маневреност. Може да правите остри завои, без да оставяте неравности. 

HITACHI - HiKOKI CN16SA

Електрическата ножица за ламарина тип шлинцова е предпочитана от професионалистите, тъй като с нея се постига високо качество на рязане, дори да прави извити разрези. С нагер като MAKITA JS1000 материалът ще бъде обработен точно и без излишни закривявания. Шлинцовите ножици намират широко приложение в различни монтажни и довършителни работи. Те имат две остриета. Характерно за работата с тях е, че оставят стружки, които впоследствие трябва да се отстранят. 

MAKITA JS1000

Акумулаторна или електрическа ножица за ламарина? 

Акумулаторните ножици за ламарина не отстъпват по мощност и производителност на електрическите. При тях предимство е отсъствието на кабел. Така може да работите с тях на избрано от вас място, без да се съобразявате от достъпа до ел. мрежа. За удобство може да се снабдите предварително и с резервна батерия. 

В сравнение с електрическата ножица за ламарина акумулаторната обикновено е по-скъпа. В повечето случаи в цената не влизат батерията и зарядното устройство. Вземете като пример MILWAUKEE M18 BMS20-0

MILWAUKEE M18 BMS20-0

Как да се подготвим за работа с ножица за ламарина?

Работата с режещи инструменти изисква подготовка и високо ниво на внимание. Тъй като ножовете се движат бързо и са доста остри, преди да включите ножицата за ламарина в контакта, уверете се, че е изключена от копчето. Щом я приведете в безопасно състояние, може да я захраните с ток. 

Преди да започнете да режете, добре е и да се уверите, че сте фиксирали стабилно металния лист. В противен случай рискувате да влошите качеството на рязане. Ако не е възможно да фиксирате листа, плътно го притиснете към плоска повърхност - например работната маса. 

Винаги е препоръчително да носите защитни средства. При работа с ножица за ламарина може да използвате предпазни очила и ръкавици

За да постигнете красиви и качествени срезове, работете внимателно. Съобразете се и със сложността на материала. 

Заключителни думи 

Електрическите ножици за ламарина значително увеличават производителността в сравнение с ръчните. С тяхна помощ можете да подобрите качеството на своята работа и да намалите физическото натоварване. Накрая искаме да ви посъветваме да прецените внимателно какъв вид ножица за ламарина ще ви бъде от най-голяма полза. След това може да прехвърлите вниманието си върху техническите параметри. Ако все още не можете да се ориентирате сред многообразието от модели, не се колебайте да потърсите мнение от опитен консултант в специализиран магазин за електроинструменти




Полезно четиво:

Как да изберем жираф за шлайфане?

Пистолет за горещ въздух - избор, характеристики и приложение

Инструментите, нужни на всеки домашен майстор

Какво е виброшлайф и как да го изберем?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание