Топ тракторни косачки за сезон 2022: избор, цена, приложение

Публикувано: 2022-03-14 06:35:20
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Тракторната косачка е универсална машина, с която ще намалите съществено времето, необходимо за косенето на тревата. Едно от преимуществата й е, че може да бъде използвана с прикачен инвентар, което значително повишава значението й в поддръжката на частни и общински терени. Отличен избор е за косене на ливади, пасища, междублокови пространства, големи дворове и т.н. С допълнително оборудване може да я превърнете в снегорин, да теглите ремарке и т.н. 

В магазини Коледжиков предлагаме богат избор на тракторни косачки на утвърдени марки от цял свят. Сред тях ще откриете модели, които може да отговорят на потребностите ви. За да ви ориентираме по-добре в продуктовия асортимент, в следващите редове ще ви представим няколко открояващи се своите характеристики и цена градински косачки през сезон 2022. 

Критерии при избор на тракторна косачка 

Съвременните тракторни косачки са мощни и лесни за управление. Те се отличават с маневреност и са незаменими помощник в косенето, аерирането, наторяването, мулчирането и т.н. С подходящия прикачен инвентар може да се използват целогодишно

Преди да ви представим най-добрите тракторни косачки за сезона, накратко ще ви посочим кои са най-важните критерии при избор на такъв тип градинска техника. Задължително обърнете внимание на:

Мощността и качеството на двигателя 

Мощността на двигателя е ключова характеристика, на базата на която се гради функционалността на тракторната косачка. За по-големи дворни пространства препоръчваме моделите с мощност над 15 к.с., а за по-малки - по 20-30 ха, - около 10 к.с. За перфектна поддръжка на тревната настилка отлична работа ще ви свършат и по-малко мощните модели - с по 6-7 к.с. 

По отношение на качеството на двигателя трябва да подчертаем, че няма да сбъркате, ако купите тракторна косачка с двигател Briggs & Stratton, Loncin, KAWASAKI и др.

Наличието на прикачен инвентар

Част от привлекателността и преимуществата на тракторната косачка идват от възможността тя да бъде използвана за изпълнението на различни дейности. Когато  разглеждате моделите, потърсете информация за прикачния инвентар, с които може да бъдат използвани. Не се колебайте да се консултирате с търговеца по този въпрос. 

Надеждно и лесно управление

Качествените и модерни тракторни косачки са снабдени с хидравлична трансмисия, която осигурява плавно сменяне на скоростите. Когато обработвате по-големи или сложни терени, предпочетете машина с няколко предни скорости. Наличието на реверс позволява да работите безпрепятствено по терени с чести завои и дървета. 

За средни по размери терени потърсете тракторна косачка с ръчно сменяне на скоростите.

Мулчиране 

Определяща характеристика за някои клиенти на магазини Коледжиков е функцията мулчиранe. Тя им позволява да превръщат окосената трева в органичен тор. 

Ширина и височина на косене 

Широчината на косене е важна с оглед характеристиките на терена. За по-големи площи препоръчваме да потърсите тракторна косачка с по-голяма работна ширина. Ако трябва да косите край дървета, храсти или по тесни проходи, имате нужда от машина с по-малка работна ширина. 

Принципно височината на косене варира от 20 до 80 мм и може да бъде фиксирана в няколко позиции. 

Други важни характеристики 

При избор на тракторна косачка е добре да отделите внимание и на няколко други характеристики. Сред тях са удобна седалка, разположение на работните органи, качество на волана, наличие на фарове, лесно вдигане на капака, въртящи се задни гуми и др. 

Топ тракторни косачки за сезон 2022 

Условно може да групираме тракторните косачки в магазина в две категории: 

За култивирана трева тип райграс

МоделДвигателШирина на косенеВисочина на косенеСтепени на регулиране на скоросттаСкоростна кутияФункцииРезервоар
BLUE BIRD LT C 170-98LONCIN, 16 к.с., 452 куб.см98 см25 - 80 мм 7 

 хидростатична 
косене и мулчиране

6 л

BLUE BIRD LT SD 150-98LONCIN, 14 к.с., 432 куб.см98 см25 - 80 мм7хидростатичнакосене и мулчиране със странично изхвърляне6 л
BLUE BIRD LT SD 170-108LONCIN, 16 к.с., 452 куб.см108 см25 - 80 мм7хидростатичнакосене и мулчиране със странично изхвърляне6 л
GRILLO MD 15LONCIN LC1P92F, 15 к.с., 452 куб.см 83 см 25 - 75 мм 6хидростатичнакосене и мулчиране

 7 л + 1.5 л


Тракторните косачки BLUE BIRD LT C 170-98 и BLUE BIRD LT SD 150-98 имат много идентични характеристики, като основната разлика е в мощността. Първият модел се задвижва от двигател с обем 452 куб.см и е с мощност 16 к.с. Вторият съответно има двигател с обем 432 куб.см и е с мощност 14 к.с. През сезон 2022 няколко тракторни косачки заслужават внимание ви, когато целите пред вас се изразяват в поддръжка на култивирана трева тип райграс. Ще започнем с италианската марка BLUE BIRD. Тя предлага достъпни като цена косящи машини, които се характеризират с високо качество на изработка, надеждност и лесно управление. 

И двете тракторни косачки са оборудвани с въздушно охлаждане, електрически стартер и фарове. Доставят се с кит за мулчиране и ролбар. Гумите им са с размери 13x5,00-6 инча (предни) и 18x8,50-8 инча (задни). На шофьора са осигурени комфорт и отлични условия за управление. 

Ключова разлика между BLUE BIRD LT C 170-98 и BLUE BIRD LT SD 150-98 е наличието на кош за трева при първата. При втория модел окосеното се изхвърля странично. 

тракторна косачка blue bird Италия

Ако държите на принципа на странично изхвърляне, но искате да разполагате с по-мощна тракторна косачка, тогава препоръчваме да купите BLUE BIRD LT SD 170-108. Освен това този модел е с по-голяма работна ширина.

От професионалния клас тракторни косачки през сезон 2022 на преден план се откроява GRILLO MD 15. Отново продукт на италианска компания, тази машина е създадена за регулярно натоварване и ще ви спечели с издръжливостта си. Може да бъде използвана с различни приставки. Към нея може да бъдат закупени и допълнителни аксесоари - вериги за сняг, окачване за седалка, гребло, рама за прикачване на гребло, лента за гребло и др. 

тракторна косачка grillo

Тракторната косачка GRILLO MD 15 също се задвижва от двигател Loncin с обем 452 куб.см. Тя е с производителност 4500 кв.м и с радиус на завиване 45 см. Операторът може да развие до 9 км/ч скорост напред и до 6 км/ч назад. За комфорта му е осигурена регулируема седалка. Предвидени са паркинг спирачка и предни фарове за оптимални условия на работа дори в късните часове на деня. 

В отличие от моделите на BLUE BIRD тази косачка на GRILLO е с по-малка ширина на косене и максимална височина на косене 75 мм. Тя обаче има по-голям резервоар.

За висока трева, за общини, междублокови пространства

Този тип тракторни косачки се използват за косене на висока трева, поддръжка на озеленените междублокови пространства, косене на ливади, пасища и са предпочитани от общините.

МоделДвигателШирина на косенеВисочина на косенеСтепени на регулиране на скоросттаСкоростна кутияФункцииРезервоар
GRILLO CLIMBER 7.15LONCIN LC1P92F, 12 к.с., 452 к.с.85 см35 - 85 мм6хидростатичнакосене

7 л + 1 л

ETESIA ATTILA AK 88KAWASAKI FS 481V, 16 к.с., 603 куб.см88 см50 - 100 мм 7 хидромеханичнакосене

 9 л

ETESIA ATTILA AK 95KAWASAKI FS 541V, 18 к.с., 570 куб.см95 см50 - 100 мм 8хидромеханичнакосене

14 л

GRILLO CLIMBER 8.22BRIGGS & STRATTON SERIES 7220 V-TWIN PROFESSIONAL, 18 к.с., 656 куб.см 91 см 35 - 110 мм 6 хидростатична косене

 7 л + 1 л

GRILLO CLIMBER 10 AWD 27BRIGGS & STRATTON SERIES 8270 COMMERCIAL, 22 к.с., 724 куб.см 98 см 35 - 135 мм безстепеннохидростатична косене

 13 л


За високо ниво на сигурност производителят е оборудвал GRILLO CLIMBER 7.15 със спирачка на предните колела и паркинг спирачка kа задните колела. Освен предни фарове, тя има и LED осветление. Петте модела, които ще ви представим в следващи редове, са мулчиращи тракторни косачки или така наречени мулчери за тревна растителност. С бюджет до 13 000 лв. предлагаме да отдадете предпочитание на GRILLO CLIMBER 7.15. Тази тракторна косачка е достоен представител на професионалния клас и осигурява производителност от 4800 кв.м/час. Задвижва се от четиритактов двигател с обем 452 куб.см и мощност 12 к.с. Максималната й скорост на движение напред е 9 км/ч, а назад - 6 км/ч. Има две задвижващи се колела и радиусът й на завиване е 45 см.

Следващите три тракторни косачки са на цени от 21 000 до 28 000 лв. Те са с по-висока производителност, по-мощни двигатели и са по-бързи. 

ETESIA ATTILA AK 88 се задвижва от четиритактов двуцилиндров двигател KAWASAKI с обем 603 куб.см и мощност 16 к.с. С тази тракторна косачка може да очаквате производителност до 8800 кв.м/час. Движи се напред с до 10 км/ч и може без проблеми да косите терени с наклон до 30 градуса. Радиусът й на завиване е 100 см. 

На свой ред тракторната косачка ETESIA ATTILA AK 95 е базирана на още по-мощен двигател KAWASAKI и превъзхожда всички модели дотук с производителност 11 500 кв.м/час. Мощността й е 18 к.с. и може да се движи с 12 км/ч. В сравнение с ETESIA ATTILA AK 88 е по-тежка, но по-тиха. Имат идентична височина на косене, но при ETESIA ATTILA AK 95 на разположение са 8 степени на регулиране. 

тракторна косачка етесиа etesia

Когато държите на качеството, което предлага компанията GRILLO, но търсите нещо по-мощно от GRILLO CLIMBER 7.15, се откроява моделът GRILLO CLIMBER 8.22. Той предлага производителност 7000 кв.м/час и се задвижва от четиритактов двигател BRIGGS & STRATTON с обем 656 куб.см. Тази тракторна косачка е снабдена с комплект от странични и задни стоманени ножове, има радиус на завиване 50 см и се движи напред с максимална скорост 10 км/час. Отличен избор е за косене в лозови насаждения, овощни градини и др. 

С бюджет над 30 000 лв. може да прегледате и възможностите на GRILLO CLIMBER 10 AWD 27. Този модел на италианската компания също се задвижва от качествен двигател BRIGGS & STRATTON. Той е с мощност 22 к.с. и производителност 7500 кв.м/час. Има безстепенно регулиране на височината на косене и е със задвижване 4х4. Радиусът му на завиване е 70 см. С GRILLO CLIMBER 10 AWD 27 може да косите без проблем трева с височина 135 мм. Тракторната косачка има и най-голяма ширина на косене в сравнение с другите представени модели - 98 см. Характеризира се с висока проходимост и е подходящ избор за косене на стръмни планински терени. Показва безупречни резултати при обработка на затревени зони край бордюри и други препятствия. 

Често задавани въпроси от клиенти

Тракторна косачка 4х4 или само със задно задвижване? 

Тракторните косачки 4х4 са за предпочитане. Тези са по-удобни при придвижване по склон, тъй като предните гуми дърпат напред и нагоре. Моделите със задно задвижване са с по-добро сцепление с почвата и са по-маневрени при завой.

Утъпква ли почвата тракторната косачка?

Тракторните косачки не са леки градински машини. Това обаче не означава, че ще отъпкат тревата. Модерните модели са снабдени с гуми с дълбок протектор. Може да разчитате на тревна настилка с перфектен вид. 

От какво зависи цената на тракторната косачка? 

В магазини Коледжиков ще откриете тракторни косачки в широк ценови диапазон. Цената им се определя от производителя, функционалността и вложените в тях технологии. Колкото по-скъпа е машината, толкова по-производителна и издръжлива на натоварване е. 




Полезно четиво: 

Топ модели трактори за 2021 година

Seco - тракторни косачки, произведени в Чехия

Тайната на красивата градина е използването на тракторна косачка

EGO Power+ ZT4201E-L Zero Turn - акумулаторна косачка за трева на бъдещето

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание